I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
polska_dziewczyna wrote:darijjka
kiedy przenosimy sie na drugi trymestr...??ja myślę że jak skończy się trzynasty i zacznie 14 tydzień dobrze rozumuje?
podobno pierwszy trymestr trwa 13 tygodni i 6 dni wrzuce wam za tydzień usg maluszków, powodzenia kochana a czas leci tak szybko lada dzień będzie usg ja to jestem strasznie ciekawa jak maluchy rosną i jaka jest różnica między nimipolska_dziewczyna lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:polska_dziewczyna wrote:darijka wrote:polska_dziewczyna wrote:darijka wrote:polska_dziewczyna wrote:darijka wrote:hej dziewczyny. jestem po wizycie . z maluszkami wszystko ok. jeden 5 cm NT 0,7 mm, a drugi 5,66 cm NT 1 mm serduszka ladnie biją. trochę sie uspokoiłam jeszcze za dwa tygodnie mam odbiór wyników z krwi, ale mysle, ze będzie wszystko ok. jestem szczęsliwa dzisiaj w ogóle to tak mi brzuszek wywaliło, że ło
ulala cieszę się, że z twoimi pociechami wszystko ok.
ale fajnie że dobre wyniki...ale juz urosły...ciekawe jak moja kruszynka:) juz się nie cierpliwie a wizyta 7 maja dopiero...będe mieć robioną przezierność i się mega stresuje...
jeden jest dwa dni młodszy od drugiego podobno mogło się później zagnieździć. oby dalej kruszynki rosły. Ty masz wizytę 7 maja, a ja mam wizytę 6 na pewno Twoja kruszynka ślicznie rośnie a oczekiwanie do wizyty szybko minie mi to teraz tak czas zapierdziela, że ło, wszystkiego dobrego
kórde to ty co ile masz te wizyty? ...ja jak bedzie 7 maj to minie równe 4 tygodnie od poprzedniej...to nie fer ja też chce częściej....
a co do biegnacego czasu to rzeczywiście leci ale mi nie aż tak...
również wszystkiego dobrego...
to po czterech tygodniach Twoja kruszynka na pewno dużo urosła pewnie będzie miała z 7,5 cm
to ja też mam co 3 tylko teraz tak wyszło...co tydzień ale czat to tak ci śmigac będzie że szok...
mam nadzieje że urosła i ze serduszko bije cały czas...jeszcze 10 dni...chyba zwariuje...
pozdrawiam:)
ja ma wizytę dopiero 16.05
i już wariuję Rozumiem cię doskonale
Wczoraj jeszcze miałam ślinotok i mdłości, wieczorem nawet zaczynała się lekka zgaga. Dziś wstałam i jak ręką odjął - zero mdłości , ślinotok zniknął, ani nawet zgagi. Ja wam powiem , że psychicznie czuję się pewniej jak mam te wszystkie przykre dolegliwości . Nie wiem czy wszystko w porządku.
Wczoraj zjadłam trochę miśków żelowych i wafelki w czekoladzie na które mam straszną jazdę w ciąży i teraz schizuję, że zatrułam swoje dziecko tymi paskudztwami
Dziewczyny z 13 tygodnia macie jeszcze jakieś przykre objawy ciąży?
Błagam odpowiedzcie coś , bo oszaleję
ja nie mam już żadnych objawów zostało lekkie zmęczenie mdłości na szczęście minęły, myślę, że Tobie tez już będą odchodziły w zapomnienie. jakby mdłości miały być całą ciąze to jakaś maskra by była, ciężkie doświadczenie do przeżycia, a propo żelek ja też czasami zjem bo mam na nie wielką ochotę na zdrowie dzidziusiom po tych kilku żelkach na pewno nic się nie stanieиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:darijka,
na kiedy masz termin porodu?
a u mnie to nic nie wiadomo z bliźniakami narazie nie wiem, jak było jedno to ze względu na 33 dniowe cykle miałam termin na 10 listopada. później jak okazało się, że są bliźniaki to na wydruku z usg jeden na 3 a drugi na 6 listopada, a Ty na kiedy masz termin -
darijka wrote:иιєиσямαℓиα wrote:darijka,
a u mnie to nic nie wiadomo z bliźniakami narazie nie wiem, jak było jedno to ze względu na 33 dniowe cykle miałam termin na 10 listopada. później jak okazało się, że są bliźniaki to na wydruku z usg jeden na 3 a drugi na 6 listopada, a Ty na kiedy masz termin
ja według OM na 6.11
ale ze względu na to , że biorę zastrzyki clexane może to być wcześniej, gdzieś czytałam, że ciąże na clexanie kończy się zazwyczaj wcześniej i z reguły cc (co mnie akurat nie cieszy), ale jeszcze to nie potwierdzone informacje, bo nie rozmawiałam na ten temat ze swoim ginekologiem. Jeszcze mam na to czas więc celowo nie pytam , bliżej rozwiązania będę się martwić i dowiadywać
Może w takim razie się zdarzy , że razem będziemy 06.11 na porodówce
-
иιєиσямαℓиα wrote:iśka wrote:иιєиσямαℓиα nic się nie martw! U mnie teraz już w krtkę. Czasem mdłości są czasem cały dzień nic. Najbardziej dolegliwości dokuczają mi wieczorkiem!
Na słodycze nadal nie mam ochoty z czego bardzo się cieszę bo jak już Ci pisałam waga poszła i tak w górę. Także spokojnie czekamy bo już za chwilkę wchodzimy w II trymestr!!!
Miłej niedzieli!
ja w zasadzie też nie mam takiej ciągoty na słodkie . Wyjątek stanowią właśnie wafelki w czekoladzie - typu prince polo lub grześki , ale do samej czekolady i innych słodkości w ogóle mnie nie ciągnie. no czasami skuszę się na ciasto domowej roboty
odrzuciło mnie natomiast od mięsa w ogóle a to troszkę nie za dobrze. U mnie z wagą też nie najlepiej, ale ja przytyłam jeszcze w trakcie starań o dzidzię, bo od listopada biorę duphaston w drugiej fazie cyklu. We wrześniu ważyłam jeszcze 72 kg a teraz 84 kg .Więc odzyskałam swoje 22 kg które zgubiłam rok temu właśnie specjalnie przed planowanym macierzyństwem . No cóż
Również życzę przyjemnej niedzieli !
Wow, gratuluje determinacji Ja przed ciaza chcialam zgubic kilka kg ale u mnie strasznie ciezko z odchudzaniem nie mam samozaparcia!
A co do miesa, to mam tak samo... Mogloby nie istniec, jedynie moj S je we mnie wpycha, a i tak jem tylko kurczaka i indyka, i jedynie domowej roboty burgery z wolowinyиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:Lalita2710 wrote:ooo ta poduszka jest super w smyku w Polsce wczoraj widziałam kosztuje 169zł
Poduszka służy do spania kobiecie w ciąży jak i również rogal później służy do karmienia , za parę miesięcy zamierzam sobie kupić) ponoć super sprawa
a bo to jest poduszka do spania dla kobiet jeszcze wciąż . Niby wygodniej się spi ?
Takie same są w smyku? jak się nazywa dokładnie?
Wiem że jest dla kobiet w ciąży nie patrzałam na nazwę. Ja znam nazwę rogal poduszka Po prostu wiem do czego służy ona i tyle.
http://s.babyonline.pl/i/poduszka-ciazowa-poduszka-rogal-kojec-ciazowy-poduszka-do-karmienia-GALLERY_MAI2-24458.jpg
http://forum.we-dwoje.pl/files/thumbs/t_poduszka_730.jpg tak ją można wykorzystacиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:darijka wrote:иιєиσямαℓиα wrote:darijka,
a u mnie to nic nie wiadomo z bliźniakami narazie nie wiem, jak było jedno to ze względu na 33 dniowe cykle miałam termin na 10 listopada. później jak okazało się, że są bliźniaki to na wydruku z usg jeden na 3 a drugi na 6 listopada, a Ty na kiedy masz termin
ja według OM na 6.11
ale ze względu na to , że biorę zastrzyki clexane może to być wcześniej, gdzieś czytałam, że ciąże na clexanie kończy się zazwyczaj wcześniej i z reguły cc (co mnie akurat nie cieszy), ale jeszcze to nie potwierdzone informacje, bo nie rozmawiałam na ten temat ze swoim ginekologiem. Jeszcze mam na to czas więc celowo nie pytam , bliżej rozwiązania będę się martwić i dowiadywać
Naprawde?!
Chodzi mi o clexane... Kurcze, mi straaaszne zyly wyskoczyly tylko na lewej nodze, troche takich naczynek jakby popekalo... Jutro mam isc do lekarza, bo oczywiscie w piatek nie mial wolnych wizyt Martwie sie, ze da mi clexane... Jesli bedzie chcial mi to dac, to musze go chyba zapytac ten porod
Dzieki wogole, w zyciu pewnie bym sie o tym nie dowiedziala od lekarza...иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Lalita2710 wrote:иιєиσямαℓиα wrote:Lalita2710 wrote:ooo ta poduszka jest super w smyku w Polsce wczoraj widziałam kosztuje 169zł
Poduszka służy do spania kobiecie w ciąży jak i również rogal później służy do karmienia , za parę miesięcy zamierzam sobie kupić) ponoć super sprawa
a bo to jest poduszka do spania dla kobiet jeszcze wciąż . Niby wygodniej się spi ?
Takie same są w smyku? jak się nazywa dokładnie?
Wiem że jest dla kobiet w ciąży nie patrzałam na nazwę. Ja znam nazwę rogal poduszka Po prostu wiem do czego służy ona i tyle.
http://s.babyonline.pl/i/poduszka-ciazowa-poduszka-rogal-kojec-ciazowy-poduszka-do-karmienia-GALLERY_MAI2-24458.jpg
http://forum.we-dwoje.pl/files/thumbs/t_poduszka_730.jpg tak ją można wykorzystac
dziękuję . przy najbliższej wyprawie do smyka przyjrzę się tym poduszkom
-
xcarolinex wrote:иιєиσямαℓиα wrote:darijka wrote:иιєиσямαℓиα wrote:darijka,
ja według OM na 6.11
Naprawde?!
Chodzi mi o clexane... Kurcze, mi straaaszne zyly wyskoczyly tylko na lewej nodze, troche takich naczynek jakby popekalo... Jutro mam isc do lekarza, bo oczywiscie w piatek nie mial wolnych wizyt Martwie sie, ze da mi clexane... Jesli bedzie chcial mi to dac, to musze go chyba zapytac ten porod
Dzieki wogole, w zyciu pewnie bym sie o tym nie dowiedziala od lekarza...
tak słyszałam. Ale to zapewne zależy też od tego jak długo będziesz ewentualnie brała clexane. Ja mam brać do końca ciąży, bo mam mutację - wrodzoną zakrzepicę. Jak bierze się przez całą ciążę zapewne jest inaczej niż jak np. bierze się przez jakiś czas
Poza tym słyszałam też, że mimo brania clexanu nie ma przciwskazań do porodu naturalnego, ale jak czytałam na forach różnych to większość przypadków z clexanem kończyło się cc jak pisały dziewczyny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2013, 14:16
-
A poduszka pomaga sie zrelaksowac, podtrzymuje brzuch i podpiera kregoslup, generalnie ulatwia zasypianie i wysypianie sie. Wazne zeby w srodku byly takie kuleczki a nie pierze czy gabka. Kupie ta poduche jak bede w polsce, napewno mi sie przyda, bo juz zaczyna mnie pobolewac kregoslup.
-
Co do odliczania tyg do drugiego trymestru, to zadalam to samo pytanie na forum z 2 trym. I stwierdzilysmynz dziewczynami, ze po skonczonych 14 tyg zaczyna sie 2 trymestr, czyli jeszcze tydzien przede mna. Co do objawow, to tylko zmeczenie, ktore nie odpuszcza. Mdlosci juz nie mam od jakiegos czasu, raz na jakis czas zrobi mi sie niedobrze, ale to szybko mija. Mi zaczyna byc widac brzuch, coraz ciezej go ukryc, a generalnie jestem bardzo szczupla. Mysle, ze jeszcze 2-3 tyg i juz wszyscy beda wiedziec o ciazy:) na razie powiedzielismy rodzinie i znajomym:)
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Darijka nie dziwie sie, ze odliczasz dni do usg. Ty masz dwojke w brzuszku, takze podwojnie sie emocjonujesz i czekasz, az zobaczysz swoje szkraby. Ja zrobie usg podczas wakacji w Polsce, ok 24 maja, to bedzie 18 tydz i licze, ze lekarz zdradzi nam plec:) jak to mowi moj maz, musi byc chlopak:) od samego poczatku mamy przeczucie, ze rosnie caly junior, ale mozemy sie myslic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2013, 18:59
-
Stokrotka84 wrote:Co do odliczania tyg do drugiego trymestru, to zadalam to samo pytanie na forum z 2 trym. I stwierdzilysmynz dziewczynami, ze po skonczonych 14 tyg zaczyna sie 2 trymestr, czyli jeszcze tydzien przede mna. Co do objawow, to tylko zmeczenie, ktore nie odpuszcza. Mdlosci juz nie mam od jakiegos czasu, raz na jakis czas zrobi mi sie niedobrze, ale to szybko mija. Mi zaczyna byc widac brzuch, coraz ciezej go ukryc, a generalnie jestem bardzo szczupla. Mysle, ze jeszcze 2-3 tyg i juz wszyscy beda wiedziec o ciazy:) na razie powiedzielismy rodzinie i znajomym:)
no u mnie tego brzucha nie widać i strasznie mnie to zasmuca. Ale to może dlatego, że jestem otyła , ważę 84 kg więc może nie będzie po mnie szybko widać -
Moja sasiadka troche otyla dopiero sie skapla ze jest w ciazy w 5tym miesiaca bo zawsze miala zaburzenia cyklow i w ogole nie przytyla.wystarczylo jej to co miala.nabrane.jakies pojedyncze kg miala tyle co wazyl dzidzius:-)
-
pasia27 wrote:Moja sasiadka troche otyla dopiero sie skapla ze jest w ciazy w 5tym miesiaca bo zawsze miala zaburzenia cyklow i w ogole nie przytyla.wystarczylo jej to co miala.nabrane.jakies pojedyncze kg miala tyle co wazyl dzidzius:-)
fajnie
zero stresu i nagle w 5 miesiącu - niespodzianka , za 4 miesiące powiększy nam się rodzinkapasia27 lubi tę wiadomość
-
zgadzam sie z pasia, jesli ktos ma brzuszek, to ten ciazowy nie szybko sie ujawni. U chudych dziewczyn zdecydowanie szybciej widac. Ja nigdy w zyciu nie mialam brzucha, zawsze mialam odwrotny problem, bylam zbyt szczupla i nie moglam przytyc. Jak teraz pokazuje zdjecia moim znajomym to mowie, ze mam "normalny" brzuch, jekby mnie nie widzieli wczesniej, to nie wiedzieliby, ze jestem w ciazy. Po prostu ten brzuszek mi wystaje, ale ciezko powiedziec czy to ciaza czy po prostu mam taki brzuch. Za kilka tygodni napewno bedzie duzo wiekszy i ludzie nie beda mieli watpliwosci... Nie martw sie nienormalna, z ciaza napewno wszytko ok a brzuszek napewno niedlugo sie pojawi:)
-
No to byl szok dla nas wszystkich.hehe.akurat ta sytuacja do niej obyla sie delikatnie bo bez mdlosci bez specjalnych bolow plecow bez tych kilogramow i bez rozstepow.no coz.kazda z nas kangurzyca jest inna.nie ma cooo :-)wazne zeby srodek brzuszka byl ok hehe