Jaki miałyście progesteron na początku ciąży?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ciekawa jestem jaki miałyście progesteron na początku ciąży - czy przy danej wartości plamiłyście i przy jakiej wartości progesteronu lekarz przepisał wam Duphaston i w jakiej ilości tabletek? Czy warto brać go profilaktycznie?
Ja jestem w 4 tyg i 3 dniu ciąży licząc od miesiączki (zarodek ma 3 tygodnie i 2 dni bo owulkę miałam wcześnie) nie mam plamień, ale czekam na wynik progesteronu. Przed ciążą miewałam w granicach 15-19ng/ml.ejsza -
Jesli bedziesz miala ok wartosci progesteronu i bety to ja bym nie brala na sile Duphastonu.
Badz co badz najlepiej dziala Luteina dowcipnie omija metabolizm watroby i bezposrednio wchlania sie tam gdzie trzeba.
Mialam plamienia 3 dni w 5 tyg i bralam max dawki duph i luteiny.pomoglo- Baby rosnie powolutkuAnULa7 lubi tę wiadomość
-
u mnie 12 dpo był koło 36 ng/ml. potem mierzyłam jeszcze 3 razy i jakoś spadał mi do 25. moja gin i druga gin powiedziały że nie ma sensu powtarzać badania progesteronu bo jego poziom zmienia się nawet o 50% w ciągu dnia, oczywiście trzeba mieć w normie ale ja jak widziałam ze spada nie potrzebnie sie stresowałam. Tylko po in vitro jest zalecany monitoring progesteronu.
12 dpo miałam kolo 36, 13 i 14 dpo trochę plamiłam, a 14 dpo progesteron był dalej koło 36 więc to plamienie to prawdopodobnie koniec implantacji.
ja i tak biorę duphaston, raz już poronilam, a przed ciążą miałam plamienie przed okresem i po okresie, choć wyniki progesteronu w drugiej fazie cyklu zawsze były ok.
duphaston zaczełam brać jak beta wyszła ciążowa.Limerikowo, ejsza lubią tę wiadomość
-
Paula 29 moja lekarka zastanawiała się czy mi włączyć ten progesteron, ale skoro nie mam bóli ani żadnych najmniejszych plamień to stwierdziła, że nie ma podstaw, choć dałam jej do zrozumienia, że jestem chętna. Powiedziała, że gdybym zauważyła najmniejsze plamienie choćby brązowe to mam od razu brać 3x1 Duphaston. A tak jak nie zgłaszam żadnych bóli w podbrzuszu ani nic to nie ma podstaw żeby go brać. Zobaczę co tam u mnie w pn słychać z dzidziem, mam w domu ten lek to zawsze mogę wziąć. Tez miałam podejrzenie krwiaka ale u mnie taka sytuacja, że stwierdziła, ze jednak to śluz bo to jest taka smuga długa wysoko nad zarodkiem.
Acha i moja gin powiedziała, że nie ma w ogóle przyjętych norm dla progesteronu i można utrzymać ciążę zarówno przy niskim jak i poronić przy wysokim.ejsza