X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr kolejna ciąża po poronieniu
Odpowiedz

kolejna ciąża po poronieniu

Oceń ten wątek:
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buma wrote:
    Hej dzieeczyny. Wczoraj miałam usg genetyczne... I troszkę sie załamałam...
    Trisomia 21 1:274 (norma przy moim wieku 1:944)
    Trisomia 18 1:2280
    Trisomia 13 1:10665
    Ryzyko porodu przedwczesnego przed 34 tygodniem 1:130
    Zrobiłam test pappa i zobaczymy... Ale mam jakieś takie złe przeczucia.. Chociaż i na badaniu i po badaniu czulam ze wszystko bedzie ok...
    Poza tym dzidzia wychodzi o tydzien starsza i to najprawdopodobniej chłopczyk :)
    A wiec tak może sie troche pomadruje ale moze i cie tym pociesze poczekaj na spokojnie na wyniki Papp-a a swoja droga ile u ciebie sie na nie czeka??? U mnie z samego USG wyszły dużo niższe wartości niż w połączeniu z krwią co do przedwczesnego porodu przed 34 TC mam podobnie do ciebie tylko u mnie 1:126 i u mnie dodatkowo jest bardzo duże ryzyko preeklampsji przed 34 TC bo aż 1:40 (dodał ze zaznaczony wynik na czerwono i z wykrzyknikami ) takze słonko poczekaj na wyniki i sie nie stresuj będzie dobrze bo musi być

buma lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonka wy moje powiedzcie mi czy ja jestem jakąś stuknieta i przewrazliwiona czy moze mam racje dzis od rana byłam w labo zrobić sobie morfologię ogolna i TSH dodał ze bez zaleceń lekarza ..... Morfologie miałam ostatnio jakoś w 10-11 TC a mój gin mówił ze na razie nie trzeba robic a co do tsh to miałam w czerwcu w zeszłym roku będę spokojniejsza jak dostane wyniki

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buma musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wynik pappa i kompleksową interpretację, nie ma się co martwić na zapas :-*

Oliwcia ja miałam TSH robione tylko raz, jakoś w 8tc, a morfologię robię co 2 wizyty czyli co 6 tygodni. Jedyne co robiłam bez konsultacji z lekarzem to powtórka toxo pod koniec 2 trymestru.

buma lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy no ja wlasnie do tej pory TSH nie miałam w ogole tak jak pisalam robilam sobie w zeszłym roku z 7 miesięcy przed zajściem w ciążę wyniki pokaże ginowi jak cos i dołączy mi je do karty ciąży

AgaSY lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • justysia8512 Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Pytałam na innym wątku, ale cisza.... mam problem jestem w 9 tyg ciąży, biorę duphaston 3x dziennie. Mam plamienia brazowe od 2 tyg, małe Ale są.... wykryto u mnie mini krwiaka. Miał a tak któraś z Was?? Jak dlug o może jeszcze potrwać te plamienie?? Dziś idę na wizyt e Ale boję się strasznie ze jest coś nie tak:( pozdrawiam przyszłe mamusie :)

70b8751c77.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale mi ulzylo! Dzwoniłam do mojej gin i powiem Wam (może dzięki temu niektóre z Was nie będą się niepotrzebnie stresowaly jak ja), że jeśli w wyniku badania na czystość pochwy wyjdą jakieś grzybki, ale nie ma żadnych objawów grzybicy to nie ma się czym martwić i nic nie trzeba leczyć! To mnie właśnie dziwiło, że tu liczne drozdzaki, a tu ani serowatego śluzu, ani świądu czy pieczenia... Nie jesteśmy organizmem jałowym, jakieś bakterie zawsze się znajdą, a jeśli nie ma objawów choroby to nie trzeba ich leczyc, bo występują naturalnie i widocznie tak ma być :-P.
    Ale na pewno kupię dla siebie i dla męża dobre preparaty do higieny intymnej, bo póki co używam Ziaji Mamma Mia, ale tam nie pisze nic o działaniu przeciwgrzybiczym czy przeciwbakteryjnym :-(.

Justysia ja niestety nie pomoge, bo (odpukac) nie plamilam ani razu, krwiaka też nie miałam. Ale dziewczyny pisały, że nie ma się co martwić na zapas, pewnie zaraz się wypowiedzą :-). Dobrze, że wizytę masz już dzis, na pewno usłyszysz same dobre wieści :-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2017, 10:07

0202oliwcia, Asiek2108, ayka lubią tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy no i super kochana najważniejsze ze sie uspokoilas i wszystko jest ok <3

Justysia ja plamien nie miałam krwiaka również nie ale na spokojnie nie stresuj sie idź dzis na wizytę i wszystkiego sie dowiesz co do krwiakow to z tego co wiem to trzeba dużo leżeć wiec łez wypoczywaj i myśl o dzidzi swojej

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1kaktus wrote:
    I sobie usunelam posta. A wiec keszcze raz.

Mocno masz ponizej normy te wyniki? Ja w suplemencie mam zelazo. Moze dlatego sie trzyma w normie wynik. A dodatkowo pewnie dieta. Staram sie codziennie wypijac sok warzywno owocowy taka bombke witaminowa. Dodaje szpinak, jarmuz, surowa marchew, avocado (Tymbardziej ze miesko nam.niewchodzi) grejpfrut, kiwi, czasem jablko czy melona lub pomarancze) wiem ze Dziewczyny lipcowki z cukrzyca tez pijaja takie soczki jak chcess to dopytam vo dodaja. Wiadomo ze rezygnuja z owocow po ktorych wybija im cukier. Niestety mamy teraz takie Male kochane tasiemce w srodku ktore wyciagaja z Nas wszystko wiec musimy sie wzmacniac.
    Ja tonejstem takie freek ze jak sienda to witaminy wole z pokarmu niz z tabletek bo nich nieprzedawkujesz jak cos tonorganizm je wydali.

Mi ostatnio np musi brakowac wapnia bo codziennie wypijam duza szklanke mleka a wczesniej to mocno niebardzo mi wchodzilo.
    Wyniki mam takie :
    eyrtrocyty 3,6 ( 3,9-5,2)
    hematokryt 32,5 ( 34,1-44.9)
    hemoglogina 11,6 ( 11,2-15,7)

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • buma Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny za wsparcie :*
    Boje sie ze wyniki pappa wyjdą źle i ryzyko się zwiększy... Chociaż z drugiej strony to ryzyko nie jest znowu jakies wielkie...
    Oliwcia u mnie czeka sie na wyniki do 5 dni, one trafiaja do lekarza i potem wysyla maila ze skorygowanymi wynikami. Czyli w moim przypadku bedzie to dopiero po swietach...

p19uskjopp0zufrx.png
  • buma Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwcia co to ta preeklampsja?

p19uskjopp0zufrx.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buma wrote:
    Oliwcia co to ta preeklampsja?
    Jest to tak zwane zatrucie ciazowe czyli rzucawka i stan przedrzucawkowy .... Objawia sie obrzekami , białkiem w moczu i wysokim ciśnieniem najgorsze jest to ze te ryzyko mi wyszło przed 34 TC a jak ciśnienie skoczy to konieczne jest natychmiastowe CC bo może to doprowadzić do smierci zarowno matki jak i dziecka

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Słonka wy moje powiedzcie mi czy ja jestem jakąś stuknieta i przewrazliwiona czy moze mam racje dzis od rana byłam w labo zrobić sobie morfologię ogolna i TSH dodał ze bez zaleceń lekarza ..... Morfologie miałam ostatnio jakoś w 10-11 TC a mój gin mówił ze na razie nie trzeba robic a co do tsh to miałam w czerwcu w zeszłym roku będę spokojniejsza jak dostane wyniki

Kochana ja tsh i morfologię i mocz mam raz w miesiącu. Tsh i ft4 z racji tego, że w ciąży zaczęłam brać euthyrox. Wcześniej problemów z tarczycą brak. Ale pamiętam, że na dzień dobry ginekolog kazał mi zrobić tarczycę, jak pojawiłam się na samym początku ciąży. Zrób sobie, będziesz spokojniejsza :)

0202oliwcia lubi tę wiadomość

• buma Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Jest to tak zwane zatrucie ciazowe czyli rzucawka i stan przedrzucawkowy .... Objawia sie obrzekami , białkiem w moczu i wysokim ciśnieniem najgorsze jest to ze te ryzyko mi wyszło przed 34 TC a jak ciśnienie skoczy to konieczne jest natychmiastowe CC bo może to doprowadzić do smierci zarowno matki jak i dziecka
    ojejku... ale musi być dobrze :*
    tak sobie myśle, że jak ma się coś stać albo jak dzidziuś ma być chory to chociażby ryzyko wynosiło 1:10000 to będziemy akurat tą 1 osobą na 10000.. na to się niestety nie ma wpływu... więc wierze, że i u mnie i u Ciebie będzie wszystko dobrze :*

p19uskjopp0zufrx.png
  • buma Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na 1 wizycie dostałam zestaw badań, na 2 tylko skierowanie na mocz. wizyty co 4 tyg.
    tsh mam sprawdzane co miesiąc, bo mam niedoczynność ale to u endokrynologa

p19uskjopp0zufrx.png
  • 1kaktus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agasy super wiesci!!!

Oliwcia ja tsh mialam nampoczatku ciazy wyszlo ok i juz lekarz niezlecal (co ciekawe wczesniej mialam wyzsze.

Jesli chodzi o toxo to tez na poczatku ale wyszlo mi ze przechodzilam wiec niemusze juz powtarzac. A badania morfologie i mocz eobie co 2 wizyte czyli co 6 tyg.

Dzisiaj bylam znowu na badaniu krwi.

Dziewczynu Was ta pogoda tez tak dobija?

qdkki09kwrowb7nz.png

Aniołek 25.05.2016 [*] 6tydz.
  • 1kaktus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buma Slonko spokojnie poczekaj na wyniki pappa zawsze mozesz zrobic jeszcze nifty tylko sa drogie (ok 2300 zl) one daja ok 99 % pewnosci. Ale martw sie tym dopiero po wyniku pappa. Ja mialam prawdopodobienstwo porodu przedwczesnego 1:134.

Jesli chodzi o wyniki usg genetycznego musialabym poszukac sle lekarz nawet niekierowal mnie na krew bo powiedzial ze niema sensu przy tak niskim prawdopodobienstwie.

To i tak sa tylko wyliczenia matematyczne poprostu statystyka. Najbardziej wiarygodne jest dla mnie usg jak pokazuje ze jest ok.

buma lubi tę wiadomość

qdkki09kwrowb7nz.png

• 1kaktus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia8512 wrote:
    Witam. Pytałam na innym wątku, ale cisza.... mam problem jestem w 9 tyg ciąży, biorę duphaston 3x dziennie. Mam plamienia brazowe od 2 tyg, małe Ale są.... wykryto u mnie mini krwiaka. Miał a tak któraś z Was?? Jak dlug o może jeszcze potrwać te plamienie?? Dziś idę na wizyt e Ale boję się strasznie ze jest coś nie tak:( pozdrawiam przyszłe mamusie :)

Witaj Justysia a wiec ja planilam dwukrotnie w 8tc i w 23 tc. Za kazdym razem lekarz mowil ze jak pojawia sie brazowe plamienie to jwst stara krew. Martwic kazal sie zywo czerwona.

Jesli chodzi o krwiaki to czesto sie wchlaniaja. Poczekaj dzisiaj do wizyty na spokojnie. Lekarz zajrzy co z krwiakiem i bedziesz wiedziala co sr dzieje.

qdkki09kwrowb7nz.png

• 1kaktus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy daj znac co u Ciebie! Jak se czujesz?

qdkki09kwrowb7nz.png

• buma Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbuje się nie stresować... Choć ja z natury panikara jestem...
    Kaktus a myślisz że na usg było by widać gdyby było coś nie tak? Bo to ryzyko jest wyliczone na podstawie jakiegoś wzoru przez komputer...

p19uskjopp0zufrx.png
  • 1kaktus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na 1 genetycznym usg sprawdzaja przeziernosc karkowa, czy jest kosc nosowa i czy niewystepuje rozszczep podniebienia i kregoslup. Lekarz sprawdzal rowbirz odrazu pepwine czy ma poprawne przeplywy. W opisie mam tez czy serduszko jest podzielone i czy sa obie polkule mozgu. Potem jeszcze raz przepywy serduszko itd sprawdzane jest na 2 usg. Na to komputer najosi wszystkie obiazenia i wychodza wyliczenia statystyczne.

Dla mnie to bylo najbardziej miarodajne.

buma lubi tę wiadomość

qdkki09kwrowb7nz.png

‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ