X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily nie z Gabi takie numery :) próbowałam tego. Ale ona po prostu jest zagorzała przeciwniczka pokazywania dziąseł w ogóle, nawet bez aparatu :) chyba że się śmieje to wtedy inna sprawa ale jak wyczai że chce zerknąć to wraca do chowania dziąseł :)

Ilona92, Emily89 lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielu powodów do uśmiechu dla Gabi! I gratulujemy ząbków :)

ibishka lubi tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi, najlepszości! Zdrówka przede wszystkim :)
    I gratuluję ząbków :D nasza dwójka jeszcze siedzi w środku a innych nawet nie widać ;)

Czy zaobserwowałyście u swoich dzieci spadek apetytu? Moja Kira ma jakiegoś focha na mleko.
    Je zdecydowanie mniej i nie wiem czy to chwilowa fanaberia czy skutek rozszerzania diety czy zęby czy jeszcze co innego :P
    A w nocy znów zaczęła się budzić co 3 godziny :P

Ilona, sam zamysł super, ale wiedząc jacy są ludzie bałabym się coś takiego robić, matka ne upilnuje dziecka a zwali winę na gospodarzy... Oczywiście możesz mieć szczęście i normalnych gości ale ja zawsze tak dość pragmatycznie podchodzę do sprawy ;)

ibishka lubi tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota u mnie wręcz wzrost apetytu na mleko. Mam 7-miesięcznego noworodka o.O w dzień je co 2h, czasem mniej. W nocy dziś 3 pobudki w tym po trzeciej rozpoczął dzień (przed 6), zasypia dopiero teraz. Tyle to on nigdy się w nocy nie budził.. No i jak wstał o 2 to do 3.30 nie spał. Staram się być twarda i o takiej porze nie zostawiam go z nami w łóżku, więc stoję potem nad lozeczkiem i próbuje usypiac :/

Awersja na mięso trwa nadal. Zrobiłam mu rosolek na mięsie nawet, bo to trochę lepszy smak, ale pluł tak samo. Ja wiem że trzeba czasu, ale z każdym dniem frustruję się bardziej. I przykro mi że mu nie smakuje coś w co wkładam serducho..

A jak się dziś rzucił na bułkę! Jadłam przy nim i tak się cieszył, to mu dałam kawałek. Mietolil aż się rozleciala :d

Niech już te zęby wyjdą i oddajcie mi moje grzeczne dzieciątko!

Ilona92 lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka wrote:
    Dziecko mi się psuje. Od wczoraj tylko rączki i rączki. Aż mnie plecy bolą (pierwszy raz!). Nigdzie nie chce zostać sam. Najlepiej to jak mama tańczy, śpiewa i recytuje - wtedy można zaakceptować sytuację ;)
    Dziś nawet wracałam ze spaceru z dzieckiem w ręku i pchając wózek (też pierwszy raz!). I jadłam obiad z dzieckiem na kolanach (i ponownie pierwszy raz!).
    Oby szybko mu przeszło, bo naprawdę marudzi na potęgę. W czwartek jedziemy na wesele - mam nadzieję, że mój stary uśmiechnięty Wojtek wróci do tego czasu ;)

Mam tak samo. Łączę się w bólu :(

I już usunęłam z cytowania, ale mi się przypomniało. Dużo ulewa czy małe ilości? Wiktorowi się też zdarza, ale wiąże to z jego ruchliwoscia. Je dużo, aż mu potem chlupie w brzuszku, więc czasem coś uleci ;)

Etoilka lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga - to ja mam noworodka od urodzenia xD a co do frustracji zwiazanej z nie-jedzeniem Mlodego. Jest taka jedna zasada blw ktora mi zapadla mocno w pamieci i wyluzowala mi myslenie - nie gotuj specjalnie dla dziecka ale gotuj tak by dziecko zawsze moglo cos zjesc z tego co Ty. Wowczas mniej sie frustrujemy. No i tez wazne jest traktowanie rozszerzenia diety jako zabawy a nie jedzenia :)

Ilona92, grzanewino lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od dwóch dni jeny kasze na drugie sniadanie z owocem, kasze sa takie same tylko ja nam większe kawałki owocow.
    Wczoraj moje dziecko usnęło po 14, pobudka przed 20... chwila siedzenia, kąpanie i poszło spav przed 21...:O spała do 6, kręcenie i ginalnie obydwie obudziliśmy die o 8.30! Teraz znow śpi. Chyba jakis skok die u niej szykuje i zmiana pogody , a no pełnia.
    Ja sie nie przejmuje jej jedzeniem, daje kasze i obiad , to co mi wpadnie w rękę, dostaje to co my tylko bez przypraw. mieso ma specyficzna konsystencje po blendowaniu i mize dlatego lub masz kiepskie miedo. Moje zwierzeta sa testerami kupnych wędlin za Boga ojca ich nie zjedzą :D
    Co do miejsca dla latek z dziećmi, ja nie chce zrobic bawialni dla dzieci, z opiekunkami i basenem z piłkami do zabawy :) beda miec wydzielone miejsce i tyle. Postawie regulamin, ze nie biore odpowiedzialność i za dzieci ani dorosły h bo to nie moja sprawa.
    Tak mozna podchodzić do wszystkiego i nie koniecznie to jedt dobre. Nie pójdę do knajpy bo wiem, ze dadzą mi tak wysmażonego syrks jak chce , nie wyjdę na ulice bo samochod obleje mnie woda.

Etoilka lubi tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja też mam nadzieję że zeby się szybko skończą! Moje dziecko jak młodsze było potrafiło spać 9h,a teraz 5 to jest cud nad Wisłą, w dodatku rzadko spotykany. Dziś w nocy jadła 2.30 o 4.30 płacz więc cumel, po 5 to samo a od 7 już całkiem. W dodatku nie wiem czy to po kaszkach ale to wydaje mi się że bardziej się złości i steka przy robieniu kupy. Nie dawałam ryżowej tylko zamówiłam holle jaglana i owsiana, narazie dostała jaglana.

Dziewczyny a jabłko normalnie surowe dajecie? Czy gotujecie?

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, ulewa mi teraz praktycznie co karmienie. Czasem poleci troszkę przy odbiciu, czasem więcej aż na podłogę...
    Nie wiem czy to wiązać ze zwiększoną ruchliwością - teraz po karmieniu dużo go noszę i nic to nie zmienia.

Iza, ja już robiłam jabłko na wszystkie sposoby. Gotowałam z odrobiną wody na mus, z marchewką na parze i starte surowe.

My też wprowadziliśmy kaszkę - dziś z musem jabłkowo-brzoskwiniowym - bardzo smakowała :)

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam gotowe prażone jabłka wiec takie daje:)

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez ulewanie na porzadku dziennym... moze byc zwiazane z ruchliwoscia bo od razu na brzuch i na kolana sie pcha maly Zgredek o.O

dxomclb10296nsxe.png

Wysłany: 25 września 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj byłyśmy na szczepieniu, no i tak: katar to nie katar, osłuchowo czysta więc szczepienie było i jak na 3 wkłucia to była meeegaaa dzielna <3 a poza tym dostała skierowanie na morfologię i mamy zrobić usg przezciemiączkowe głowy, pani doktor powiedziała że może wszystko jest ok i może po prostu ma taki kształt (podobny do mojego) ale woli to sprawdzić
    No ale musimy iść prywatnie bo na nfz to w najlepszym razie na luty byśmy termin dostały
    Stąd pytanie do Dziewczyn z Wawy i okolic, możecie polecić jakiegoś neurologa dziecięcego?

Dzisiaj w nocy wstawał tatuś to pobudka była tylko jedna :P i dzisiaj też jak na razie ładnie zjada mleczko więc mam nadzieję że to tylko chwilowa fanaberia była ;)

U nas ulewanie też cały czas obecne, raz mniej raz więcej ale jest.

Miałam coś jeszcze napisać ale moje dziury w mózgu nie zarastają i nie pamiętam o co mi chodziło :P

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej mięso nie jest aż tak kiepskie, bez przesady. Nie kupuje go po mostem. To że nie mam dostępu do prawdziwej, wiejskiej kury, nie znaczy od razu że kupuję najtańszy wyrób dla dziecka, bez przesady. Sloiczkow mięsnych też nie chce, a wszystko inne co mu dam to wcina. Ale spoko, nie poddam się. Coś mu musi zasmakować ;)

Iza o to jabłko to nawet pediatra pytałam. Surowe można podawać bez obaw. Chyba że masz plan na inny deserek to możesz kombinować z inną formą ;)

Marysia bo mus jablkowo-brzoskwniowy jest pyszny :D

Dorota skąd ja znam te dziury w głowie..

ibishka, Etoilka lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png

Wysłany: 25 września 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, może Wiktorek po prostu będzie wege ;)
    A ja mam pytanie bo Małej dietę zaczęłam rozszerzać 10 dni przed skończonym 6 miesiącem a rozpiski wspomagacze są od 4 miesiąca, więc jak mam traktować to do nas? Teraz mam podawać to co po 4 miesiącu? Czasem już niby wiem jak i co robić a potem głupieje i nie wiem, to też chyba przez te dziury :P

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota gdzieś ostatnio czytałam artykuł że nie trzeba się trzymać schematów co kiedy wprowadzać, bo te schematy zazwyczaj nie są zaktualizowane o nowe badania. Poza niektórymi składnikami jak np. miód po 1r.ż. możesz podawać wszystko. Z tym że jak zaczynasz dopiero to lepiej podać coś po 4mż bo ma mniej składników niż to po 6, ale jak cześć produktów już sprawdzisz to spokojnie może i te po 6 ;)
    Przynajmniej ja to tak rozumuję i stosuję.

Edit: no dziura w głowie jak nic :d
    Mam nadzieję że synek się jednak do mięsa przekona :P a poza tym nie wiedziałam że wege się aż tak szybko deklarują xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 14:40

pomarańczka_33, BP 02, Ilona92 lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png

Wysłany: 25 września 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, hahaha nawet nie wiesz jak mi raźniej ;D a co do wege to nie mam pojęcia bo ja mięsożerna :D

Mam książkę u “Malucha na talerzu” tam jest wszystko opisane wg. zaleceń z 2014 roku, no i tak dokładnie to też się nie trzymam schematu ale tak mniej więcej chciałam się inspirować. A Twoja odpowiedź bardzo mi się podoba bo jest logiczna - dziękuję ;D

aga_90 lubi tę wiadomość

• BP 02 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota, wedle wszystkich zrodel co widzialam mozna dawac wszystko oprocz miodu jak Aga pisze i grzybow.
    Nie ma zadnej kolejnosci choc sugeruja zaczac od warzyw a potem dopiero owoce. Czytalam gdzies ze najlepiej zaczynac od trgo co akurat jest w sezonie- nawet jakby to byly truskawki ;) jedyne co to pojedynczo i wprowadzac przed poludniem coby potem w ciagu dnia malego ludka obserwowac :)

Edit: oczywiscir przypomnialo mi sie jak skonczylam- generalnie pp tym jak w zeszlym tygodnou widzialam jak moja pediatra daje swojej 11 miesiecznej corce KAWE (z trzy lyzeczki) to na luzaku podchodze do jedzenie szkraba ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 15:59

dxomclb10296nsxe.png

Wysłany: 25 września 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra, że jak? Kawę???

• myszkaka Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy na szczepieniu.. Waga 7160g, zleciał wg niej na 3 centyl.. Chociaż policzyła go jakby już skończył 6 miesięcy, a przecież jeszcze mu brakuje.

Dziś u nas był kleik ryżowy z jabłkiem i malinami. Najpierw nie chciał jeść, później zasmakował i otwierał buziaka. Zjadł tak 1/4 słoiczka 190g. Ja mu to podałam przed chwilą.. Zresztą wróciłam do domu niedawno, a wyszliśmy o 10, więc nie miałam szans przed południem. Generalnie raczej rzadko mi się zdarza dać coś przed południem, nie jestem coś dobrze zorganizowana :/

Grześ teraz zaczął się tak bawić
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3fdc9ac059d.jpg

Marysiu zazdroszczę, że Wojtek tak chętnie je.
    Aga, widzę że mamy podobną przeprawę. Ja też coś ugotuję, a później wszystko do kosza. Dlatego wychodzę z założenia że słoiczki są spoko.

pomarańczka_33, Ilona92, BP 02, Tusianka, ibishka, Etoilka, aga_90 lubią tę wiadomość

f2wli09k0vt5rkls.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze nie jest gotowy na mieso? Ba spokojnie wprowadzaj i kiedys jakies mu podejdzie.
    Chyba cytrusy podajemy po ukończonym roku.

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
‹‹ 703 704 705 706 707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ