X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr L4 kiedy?
Odpowiedz

L4 kiedy?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guineapig wrote:
    Dziewczyny, gdy czytam to nie wiem czy nie robię źle aż. Mam stresującą pracę, sporo jeżdżę autem (przedstawiciel w dużej korporacji), ale L4 planuje 27-30 tydzień, jeśli wszystko będzie ok. Myślicie że przesada?
    Nie przesada. Też planuję skończyć pracę około 30 tygodnia, wyjdzie nawet trochę wcześniej, bo muszę odebrać urlop. Myślę, że to jest dobry czas żeby pójść na zwolnienie. Tym bardziej przy stresującej i obciążającej pracy nie ma co pracować dłużej.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Po_prostu_Ola Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guineapig wrote:
    Dziewczyny, gdy czytam to nie wiem czy nie robię źle aż. Mam stresującą pracę, sporo jeżdżę autem (przedstawiciel w dużej korporacji), ale L4 planuje 27-30 tydzień, jeśli wszystko będzie ok. Myślicie że przesada?

U mnie złożyło się tak, że wczoraj (10 tc + 3 dni) byłam na badaniu okresowym medycyny pracy, bo akurat minęły 4 lata od ostatniego badania zdolności. Lekarka zadała mi pytanie o jazdę samochodem w pracy - powiedziałam zgodnie z prawdą, że jedynie dojeżdżam do biura i po pracy z powrotem do domu. Powiedziała, że w takim razie ok, da mi zdolność od razu na 3 lata, ale jakby moja praca składała się w dużej mierze z jeżdżenia autem, to już by mi tak długiej zdolności w ciąży nie mogła dać. Nie dopytywałam co konkretnie ma na myśli, bo mnie to nie dotyczyło, ale może porozmawiaj ze swoim ginekologiem co do tego prowadzenia samochodu, czy są jakieś limity w ciąży? W sumie to ciekawe, nie bardzo wiem czemu prowadzenie samochodu miałoby być większym zagrożeniem niż siedzenie 8h przed kompem...

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implantacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
    14.05.2025 kolejna wizyta
    04.06.2025 II badanie prenatalne
    22.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • psaj91 Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:
    U mnie złożyło się tak, że wczoraj (10 tc + 3 dni) byłam na badaniu okresowym medycyny pracy, bo akurat minęły 4 lata od ostatniego badania zdolności. Lekarka zadała mi pytanie o jazdę samochodem w pracy - powiedziałam zgodnie z prawdą, że jedynie dojeżdżam do biura i po pracy z powrotem do domu. Powiedziała, że w takim razie ok, da mi zdolność od razu na 3 lata, ale jakby moja praca składała się w dużej mierze z jeżdżenia autem, to już by mi tak długiej zdolności w ciąży nie mogła dać. Nie dopytywałam co konkretnie ma na myśli, bo mnie to nie dotyczyło, ale może porozmawiaj ze swoim ginekologiem co do tego prowadzenia samochodu, czy są jakieś limity w ciąży? W sumie to ciekawe, nie bardzo wiem czemu prowadzenie samochodu miałoby być większym zagrożeniem niż siedzenie 8h przed kompem...

Nie bardzo wiesz dlaczego prowadzenie samochodu miałoby być większym zagrożeniem niż siedzenie 8h przed komputerem?? Poważnie?? Kobiety w ciąży mogą mieć mocne spadki glukozy, zawroty głowy, omdlenia, itd. Chyba lepiej zemdleć przed "kompem" niż za kierownicą??

Starania od 04/24

👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem

🧑🏻‍🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony

03/25 - II kreski 🥰
    4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
    5+6 tc - mamy ❤️
    6+6 tc - 1,02 cm 😍
    8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ