LIPCOWE niespodzianki:)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dokładnie, mam wrażenie że położne szpitalne się w ogóle na tym nie znają. Zgniatają i wpychają na siłe do buźki
My się karmimy ale wieczorem i czasem w dzień dostaje butelke nie mam chyba aż tyle pokarmu ile on potrzebuje i jak siedzi na piersi to po chwili się denerwuje bardzo bo za mało mu leci
2 dni temu zjadł z dwóch piersi, 60ml miałam odciągnietego i do tego prawie 90ml modyfikowanego. Nie wiem gdzie on to mieści
Obawiam się że nasza przygoda z kp długo nie potrwa bo ja nie dam rady patrzeć jak on sie złości i jest głodny
Do tego starszy też ciągle coś chce i potrzebuje a ja nie mogę nawet do niego wstać -
Dzięki dziewczęta. Trzyma kciuki za dobre wyniki maluszków, musi być dobrze i będzie napewno! Ja jestem podłamana, bo laktacja się nie rozkręciła i zmuszona jestem go dokarmianiac mm, bo z masy już spadł za dużo i się denerwuje bo nic nie leci nic będę walczyc, Herbatki i laktator elektryczny i może coś ruszy w koncu. Anakin a Tobie nie dokarmiali w szpitalu?
-
Jasne, ze dokarmiali. Przez tydzień byliśmy oddzielnie:ja na ginekologii, mały na patologii. Żarł mm, bo co mial robić. Ja pracowałam z laktatorem 7-5-3 i pilam femaltiker (polecam). Teraz mam super mleko ale mały spioch nie chce jesc, bo spi haha. I woli z butli (odciagniete), bo tak latwiej. 2razy miałam już panią laktacyjna u siebie-uczylismy sie ssac, bo butla go spaczyla. Walcze. Odkad jesteśmy w domu (2tyg)ani razu nie dostał mm ale jest mega trudno...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 11:21
M&M'K lubi tę wiadomość
Lipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Kochana, ja nie mierze malemu temp, bo bym miała kolejny powod do schizy:oPLipiec 2018 - synek ♥️
-
Anakin, masz rację. Femaltiker najlepszy na laktację, zwykłych herbatek "laktacyjnych" wg najnowszych zaleceń trzeba unikać ze względu na zawartość kopru włoskiego:
"Jest polecany na kolki u noworodków i na zwiększenie produkcji mleka u mamy. W rzeczywistości nie jest wskazany dla najmłodszych, karmiących i ciężarnych. Wyniki badań przeprowadzonych nad estragolem, naturalną substancją zawartą w ziarnach kopru (także w herbatkach na jego bazie), wykazują, że jest to substancja rakotwórcza i genotoksyczna. Badanie przeprowadzone przez włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem (INRAN), a opublikowane w 2010 r. w „Food and Chemical Toxicology”, objęło dostępne na rynku włoskim produkty do przygotowywania naparów z kopru (torebek do zaparzania, herbatek rozpuszczalnych, ziaren). Okazało się, że „Poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej w przypadku noworodków”. Podobną opinię wydała europejska agencja EMEA, która zajmuje się naukową oceną leków. Według niej spożywanie naparów z kopru włoskiego przez dzieci do czwartego roku życia nie jest wskazane bez konsultacji z pediatrą."
i choć wiem, że to bolesne, męczące i trudne laktacja jest w głowie, bez spokoju, dostawiania dziecka do piersi za każdym razem nawet co 30 min na 3 min efektów się nie osiągnie. Zresztą w takie upały dzieci wolą częściej a krócej.
Ja przez 2 dni w szpitalu robiłam cykl 40 min karmienia, podanie odciągniętego pokarmu z poprzedniej "sesji", potem laktator 7-5-3 na następny raz, i tak przez 2 dni co każde 3 h czyli o 11, 14, 17 itd. Na spanie było tylko ok 1 h w cyklu, ale udało się, mimo ze wcześniej też był na patologii i jadł tylko mieszankę. Tyle że dla mnie to drugie dziecko do kp i ja już znałam ten ból i te trudności i moja głowa była spokojna. Bez tego nie wiem czy warto kosztem zdrowia swojego i dzidziusia się męczyć, czasem trzeba odpuścić...
Temp u niemowląt póki nie jest wyższa niż 38 stopni jest ok. Dzieci nie mają tak sprawnego systemu regulacji temp jak my i w takie upały są cieplejsze. Mój całe dnie jest w ogródku w samym pampersie, ew przykryty tetrą a i tak mu gorąco...Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018 -
Dzięki dziewczyny, pocieszyłyscie mnie, myślałam że tylko ja mam taki poroblem, bo ze mną leży dziewczyna też po cc i u niej normalnie. Femaltiker pije, mam nadzieję że uda mi się ściągnąć coś elektrycznym, bo ręczny efektów nie dał. Anakin, jestem Ci wdzięczna za te słowa o butelce, karmie go strzykawka, ale już byłam skłonna przejść na butelkę
-
Dzis kryzys. Maly nie chce piersi, tylko butla. W nocy myślałam, ze mi piersi pekna, ale wstrzymywalam sie z laktatorem, bo chciałam go przystawiac. A on nic... Niewdzieczna to robota...Lipiec 2018 - synek ♥️
-
Kapelusz oni chyba wszystkie dzieci dokarmiaja w szpitalu jak spadają w wagi
Nas dokarmili hippem i był ryk cały następny dzień i więcej już nie pozwoliłam .
Anakin u nas to samo.. leń woli chyba butle w chwilach mojego kryzysu ja dostaje a potem siedzę i się denerwuje że piersi pełne a on nie chce ale jak jesteśmy w domku to walczymy zazwyczaj.
Ale moje plany co do karmienia przez rok pewnie szlag wziął.. coś czuję że szybciej przejdzie na butle niż mi się wydaje
Do tego ten strach o badania nie pomaga w laktacji
Co to temperatury to też nie mierze bo pewnie bym mu nową chorobę wymyśliła a często jest przegrzany w ta pogodę -
Wiem Tripi, że oni tak robią, ja z resztą wyraziłam zgodę na to bo wyjścia nie było i sama go karmie ta strzykawka. Na szczęście laktacja się rozkręca, mały chetniej i dłużej wisi na cycku no i w kocnu odwiedziła nas Pani laktacyjna i świat stał się piękniejszy. W końcu ktoś bez użycia siły pokazal jak go przystawić i zamiast mówić dawac więcej mm bo dziecko rośnie zasugerował odstawiac mm i dokarmiac już ostatecznie. Co do butli zamówiłam mimijumi żeby właśnie się nie rozleniwił, kuzynka ma i super się u niej sprawdza, podobno to butelka ostatniej szansy do karmienie mieszkalnego albo mlekiem matki
-
No z tymi butelkami to tez mam niezle jazdy...moja umie jesc tylko z butelki avent z najmniejszym przeplywem... wszystkie inne jej nie pasuja, dlawi sie i nie umie z nich pic...mam 7 roznych butelek kupionych i wzzystkie zostaly odrzucone....porazka...
A butelki madela i symulujace piers...u mnie moj leniuszek nie chce z nich jesc tak jak z piersi...zero...nie chce jej sie wysilac i ciagnac z tego chyba...
Ogolnie nie narzekam na Niunie... grzeczny to dzieciak...oby jej tak zostalo
Magia -
Ja tez słyszałam ze medela calma... Ja jeszcze trochę krwawie (minely wczoraj 3tyg od cc) i niech to sie jyz skończy... Będzie jeden problem z glowy. Walka o kp jest mega trudna. Czy sie oplaci? Czy sie uda? Rok bym nie chciala... Pol roku by bylo perfect pod warunkiem, ze to będzie wygoda. Bo teraz mega stres, obkladanie się 20 poduchami itp. I jak tu gdzies wyjsc?Lipiec 2018 - synek ♥️
-
Ja tez słyszałam ze medela calma... Ja jeszcze trochę krwawie (minely wczoraj 3tyg od cc) i niech to sie jyz skończy... Będzie jeden problem z glowy. Walka o kp jest mega trudna. Czy sie oplaci? Czy sie uda? Rok bym nie chciala... Pol roku by bylo perfect pod warunkiem, ze to będzie wygoda. Bo teraz mega stres, obkladanie się 20 poduchami itp. I jak tu gdzies wyjsc?Lipiec 2018 - synek ♥️
-
Jeśli chodzi o krwawienie to ja już na takiej małej wkładce jadę i mam nadzieję że będzie już spokój.
Dziewczyny czy zauważacie u swoich maluszków jakieś objawy pierwszego skoku rozwojowego?
Mi w sumie ciężko stwierdzić ale w zeszłym tygodniu był dosyć nieznośny - ale równie dobrze to mogło być przez upały.
-
bejb wrote:Jeśli chodzi o krwawienie to ja już na takiej małej wkładce jadę i mam nadzieję że będzie już spokój.
Dziewczyny czy zauważacie u swoich maluszków jakieś objawy pierwszego skoku rozwojowego?
Mi w sumie ciężko stwierdzić ale w zeszłym tygodniu był dosyć nieznośny - ale równie dobrze to mogło być przez upały.
Ciezko powiedziec, ale ja u mojej widzw ze upaly mega mecza, jesr baedziej niespokojna i ma problemt ze spaniem... masz na mysli skok rozwojowy ze dzidzka jest nieznosna? Hihihi...ja widze ze moja zaczyna widziec...poprostu oczy ma przytomne i patrzy na mnie
Magia -
Magia u mnie też wygrał avent smoczek 0. Innymi się krztusi bardzo.
Do 6 tygodni zanika
Myslalyscie już o jakiejś antykoncepcji?
Mój jest na ogół nieznośny ale też już coraz więcej się rozgląda i potrafi nie spac od karmienia do następnego.. No i wymuszanie noszenia opanował do perfekcji
Bejb twój już ma miesiąc więc może coś być na rzeczy bo skok chyba 5-6 tydzień?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2018, 22:10