Lutowe pozytywne wieści .Kto dołączy?
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczynki jak samopoczucie? Ja tryskam energią, jak do tej pory (odpukać!) nie miałam mdłości i w sumie czuję się dobrze, czasem brzuch zaboli, ale wiadomo fasolka robi sobie miejsce;)
Ja właśnie wróciłam z pracy i gotuję kapuśniak:)
Mam do Was pytanie czy można w naszym stanie jeść wędzoną makrelę?
-
A dlaczego miałybyśmy nie jeść ryb? Przecież zawierają one kwasy tłuszczowe Omega3,które są potrzebne właśnie teraz, na początku ciąży, kiedy tworzy się mózg. Mam rację, czy może się mylę... Ja właśnie zakupiłam sobie pokaźną makrelkę i zaraz mam zamiar ją pochłonąć. Dlatego zaciekawił mnie ten post.
-
Mi ginekolog odradzała ryby zwłaszcza wędzone, ale że ryb nie lubię za bardzo to nie skupiłam się na tym które dokładnie są nie wskazane.
Co do Omega3 i Omega6 biorę mumomega, jest dość drogi ale dla dzidzi wszystko . Polecam kupowanie go (i innych witamin) w aptekach internetowych można naprawdę sporo oszczędzić.Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
eM ja wlasnie kupuje pregne plus w takiej aptece. Za 67zl mam 60kapsulek a nie jak w normalnej aptece to w tej cenie mam jedno opakowanie 30kps. A o wedzonych rybach slyszalam ze sa niewskazane ;( ao12. musisz zwyciezyc chec zjedzenia tej rybki )Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Ja wciągnęłam moją rybkę,ale znalazłam takie informacje:
Niezalecane ryby w ciąży, to:
szczupaki,
okonie,
sandacze,
węgorze,
miętusy.
Bez obaw można jeść ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów:
śledzie,
kawior,
dorsze,
makrele,
sieje,
łososie (morskie i oceaniczne).
Oprócz tego zakazane w ciąży są owoce morza podawane na surowo, wątróbka rybna (jak każda inna wątróbka) oraz ryby wędzone lub nieświeże, o niewiadomym pochodzeniu. Wędzone ryby są szkodliwe w ciąży, ze względu na to, że mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy, wytrącające się w mięsie podczas obróbki. -
Magic wrote:eM ja wlasnie kupuje pregne plus w takiej aptece. Za 67zl mam 60kapsulek a nie jak w normalnej aptece to w tej cenie mam jedno opakowanie 30kps. A o wedzonych rybach slyszalam ze sa niewskazane ;( ao12. musisz zwyciezyc chec zjedzenia tej rybki )
http://www.apteka-melissa.pl/apteka/produkt/3030/pregnaplus-30-kaps.html
http://www.aptekagemini.pl/pregnaplus-30-kapsulek.html
Wydaje mi się, że te 2 apteki są najtańsze. Oczywiście najbardziej opłaca się zebrać zamówienia z połowy rodziny i mieć wysyłkę za free .
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Cześć dziewczyny, byłam w poniedziałek (10.03) u ginekologa (prywatnie), potwierdził, że jestem w ciąży i mam przyjść za 2 tyg, to będzie widać serduszko płodu. Na moje pytanie czy poziom progesteronu nie jest za niski (17,40) powiedział, że wszystko w porządku i kazał zrobić badanie ogólne moczu, morfologię krwi i glukozę na czczo.
Dziś powędrowałam do mojego ginekologa z NFZ, bym mogła te badania wykonać za darmo (dał skierowanie bez problemu na badania ).
I tu zdziwko, ginekolog państwowy stwierdził, ze progesteron jest za niski i zapisał mi luteinę podjęzykowo (2 tabl co 12 godzin). No i zgłupiałam całkowicie, bo nie wiem czy brać tę luteinę czy nie? Kazał też przyjść 17.03 na wizytę bo twierdzi, że będzie już widać serce maluszka. Jak uważacie, taka luteina chyba tylko pomoże?
Kalendarz ciąży BellyBestFriend
-
Czesc Magda według mnie luteina Ci nie zaszkodzi.. mój lekarz powiedział mi ze mam ją zacząć brać w momencie kiedy bedzie mnie bolał brzuch i spokojnie moge ją pobrać do końca pierwszego trymestru. Z tego co czytam po róznych forach lekarze przepisują luteine profilaktycznie nawet jak sie nic nie dzieje a tak na wszelki wypadek. Wydaje mi sie ze lepiej brać.
-
Dzięki Martucha za odpowiedź Już się uspokoiłam, będę brać luteinę. Faktycznie co lekarz to inna opinia... bądź tu mądry
Kalendarz ciąży BellyBestFriend -
za to mi zaczyna sie robić niedobrze,mam taki kwaśny posmak w ustach
na szczęście tylko z samego rana po wstaniu z łóżka,po śniadaniu powoli mija
A co do wspomagaczy,czy każda z was bierze luteinę lub duphaston?
Mi lekarka przepisała duphaston,ALE mowiąc że to na wszelki wypadek,bo nic złego się nie dzieje i w zasadzie nie powinno sie nic dawac do 12 tyg.Ale przepisała:/
Na razie nie biorę,bo lekarka była w zastępstwie mojej stałej ginki,wiec nie wiem co mysleć,a moja wraca dopiero na poczatku maja;/
Każda z was coś dostała,bierze się to profilaktycznie? -
Ojej jaka szkoda dobrze, że wyczytałam tu u Was, bo taką miałam chrapkę na łososia wędzonego, niestety muszę się obejść ze smakiem...
Bergo i u mnie brzucho wylazł ,dla mnie rzuca się w oczy, ale to ponoć macica rosnąca na tym etapie jest poniżej kości miednicy, więc to nie dzidziuś a przez hormony rozluźniają się powłoki brzuszne i jelita są wypychane do przodu, gdzieś tak wyczytałam, bądź też woda się zatrzymuje w organiźmieLivia
Nela
Marcel