Odżywianie się w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
powiem tak: pierwsze tygodnie ( w sumie to do polowy ciazy) odzywiasz sie zdrowo - owocki, warzywka, zupki, sałateczki, szyneczki, serki, zero slodyczy i fast foodow, a pozniej wszystko idzie w zapomnienie i sie opychasz
Mia S, isssi, polkosia, Ona_89' lubią tę wiadomość
-
Zakazane: alkohol, sery pleśniowe, surowe mięso (tatar), surowe jajka, mleko niepasteryzowane. Unikać należy też wszelkich zagęstników (karagen, guma guar, mączka chleba świętojańskiego, guma arabska itd. itp.), barwników, sztucznych dodatków itd. Dla mnie czytanie etykiet to od dawna chleb powszedni i odżywiam się zdrowo od zawsze. W ciąży łatwo załapać cukrzycę ciążową, dlatego jeśli okaże się, że cukier skacze to należałoby przejść na dietę cukrzycową dla ciężarnych. Jest bardzo zdrowa!
ZarazBedeMama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnya jak z kawą? można pić? np ja jak do tej pory piłam kawe rozpuszczalną z cykorii płaska mała łyżeczka do tego płaska łyżeczka cukru trzcinowego zalane wodą do połowy kubka a reszta mlekiem więc to takie kakao bardziej.. ale pytanie czy można pić kawę w ciąży mam koleżanki które piją nawet mocniejszą niż ja nie będąc jeszcze w ciaży
-
Picia wrote:Jak macie wątpliowiści co do kawy, to polecam coffee mama Zakupiłam w czwartek, mozna wypic 4 filizanki dziennie, sa tez do wyboru smaki, wzielam waniliowa. W aptece gemini kosztuje 20 zl.
Ja Inkę piję, testuję różne smaki, choć z chęcią znalazłabym inny zamiennik. Polecam karmelową, za to wanilia i pomarańcza kiepska...
-
szurabura wrote:A jak smakuje?
Ja Inkę piję, testuję różne smaki, choć z chęcią znalazłabym inny zamiennik. Polecam karmelową, za to wanilia i pomarańcza kiepska...
coffee mama to tez inka wiec nie wiem czy bedzie jakas roznica w smaku. A tak na marginesie to nie wiedzialam ze sa inki o roznych smakach -
Picia wrote:Aaaaaaaa... przypomnialo mi sie. Polozna mi ostatnio mowila, ze nie mozna w ciazy pic malinowej herbaty poniewaz zawiera cos (nie wiem co), ze mozna poronic. Nie wiem ile w tym prawdy, ale moze warto wiedziec
Herbaty z liści malin nie można bo o ile się nie mylę to może spowodować skurcze (naturalna metoda na wywołanie porodu) a z malin czyli suszonych owoców możnaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2014, 00:59
-
Picia wrote:Aaaaaaaa... przypomnialo mi sie. Polozna mi ostatnio mowila, ze nie mozna w ciazy pic malinowej herbaty poniewaz zawiera cos (nie wiem co), ze mozna poronic. Nie wiem ile w tym prawdy, ale moze warto wiedziec
herbaty "malinowe", soki "malinowe" zawierają hibiskusa, który wywołuje skurcze i może wywołać poronienie, także wszelkie herbaty owocowe i inne (np. niektore pu-erh) z dodatkiem hibiskusa odpadaja...