Odżywianie się w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Śniadanie:
Owsianka z bananem
-1 duży banan
-Szklanka mleka roślinnego
-30g płatków owsianych
Lub
kanapka z twarożkiem i rukolą
-Chleb 90g (2 x kromka)
-Ser twarogowy 70g
-Rukola 40g
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 09:43
Bunia86, agnes175 lubią tę wiadomość
-
II śniadanie:
Kanapka z jajkiem i sałatą
-Bułka wieloziarnista
-jajko ugotowane na twardo
-2 liście sałaty
-1,5 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
Ja praktycznie nie używam w ogóle masła no chyba, że do chałki lub czasami gotowania. Do kanapek zawsze oliwa z oliwek lub jeśli na słodko to bez -
Fatim ale mi narobiłaś smaka.kanapki z
oliwą...mmmm tak zjem dzis bruscette .
Chlebek w piekarniku potem na to pomidor pokrojony w kostkę oraz czosnek. Sol pieprz i oliwaaa.
Mniam!Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 12:31
Fatim, Bunia86 lubią tę wiadomość
-
Wiesz co ponoc ta Monini oliwa ktora jest w Polsce sprzedawana jest smaczna(tak nawet stwierdził znajomy Włoch) bo te pozostałe to siuśki...zresztą ta Monini tez jest sprzedawana we Włoszech.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 13:30
-
Ja dziś na śniadanko 2 jajka, 1.5 kromku chleba
Obiad (zamiast kolacji ) tosty
A na kolację będzie obiad u rodziców
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Bunia a co u rodziców będziesz jadła ?
Obiad - Ryż ze szpinakiem, pomidorami i papryką
Pomidor 340g (2 x średnia sztuka)
Szpinak, mrożony 63g (2½ x łyżka)
Cebula 53g (¾ x małej wielkości)
Ryż brązowy 50g (½ x szklanki )
Papryka czerwona 35g (¼ x średnia sztuka)
Papryka zielona 35g (¼ x średnia sztuka)
Oliwa z oliwek 6 x łyżeczka
Czosnek 5g (1 x ząbek)
Pomidory obrać, zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić, czosnek posiekać. Cebulę zeszklić w sporym garnku na 8 łyżkach rozgrzanej oliwy, dodać do niej paprykę i czosnek, poddusić. Rozmrożony szpinak dodać do garnka, wymieszać, dusić przez ok. 10 min. dodając 3 szklanki wody, sól i pieprz. Następnie dodać pomidory i gotować całość ok 10 min. W trakcie gotowania w razie potrzeby dodawać wody. Całość powinna być gęsta. Do garnka dodać sypki ryż. Gdy ryż stanie się miękki, dodać pietruszkę i koper, doprawić ewentualnie do smaku, .
Przyprawy: natka pietruszki, natka kopru, sól, pieprz
Jeśli wyjdzie zarzadkie odlać przez sito
Bunia86 lubi tę wiadomość
-
u rodziców nyły klopsiki z sosem pomidorowym, kapusta kiszona na ciepło i ziemniaczki
Fatim lubi tę wiadomość
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
No dziewczyny przyznać się ile dziś zjadłyście pączków ?
Mi się udało powstrzymać i zjeść tylko 2, ale wieczór jest jeszcze dłuuuuuugi
Moje dzisiejsze śniadanie- 2 pączki
II śniadanie owsianka (40g płatków owsianych,1 duży banan,szklanka mleka ryżowego)
Jeśli chodzi o mleko, dlaczego piję od 3ms tylko roślinne ? Odpowiedzią jest tarczyca, która nie lubi się z mlekiem krowim
Obiad (ja zrobiłam akurat na dwa dni, czyli porcja x 2, bo wykorzystałam akurat całą fasolę i ryż)
Ryż z fasolą czerwoną
Pomidor 340g (2 x średnia sztuka)
Fasola czerwona, konserwowa 125-130g (½ x puszka)
Ryż brązowy 50g (½ x paczka)
Pietruszka, natka 18g (3 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)
Ryż gotować w lekko posolonej wodzie około 30 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i pokroić na kawałki, pietruszkę umyć, posiekać fasolę odcedzić z zalewy. Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek podgrzać pomidory wraz z fasolą, jeśli będzie to konieczne podlać wodą. Ugotowany ryż odcedzić, przełożyć na patelnię, doprawić przyprawami, wymieszać z pozostałymi składnikami, przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki
Pieprz, sól. bazylia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2015, 19:22
-
Ja zjadłam tylko pół pączka ale to dlatego że nie przepadam
Pochwalę się dzisiejszym jedzonkiem nadal u rodziców Udało mi się wsunąć całkiem sporo
Śniadanie: kromka z szynką
2 śniadanie: pół pączka
Obiad dwudaniowy!!! Rosołek a na drugie kurczakk gotowany z ziemniaczkami i surówką
Kolacja: Sałatka pieczarkowa
Fatim lubi tę wiadomość
Nie chciało mi się pisać już wczoraj podwieczorku i kolacji, wybaczcie
Bunia gratulacje ! Mi ginekolog powiedział, że w ciąży należy częściej jeść małe posiłki
U mnie dziś śniadanko
Koktajl z kiwi i bananem (1 duży banan, 80g waga kiwi bez skórki,165g jogurtu naturalnego i blendujemy), do tego 2 wafle ryżoweWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2015, 10:14
Bunia86 lubi tę wiadomość
-
Wczoraj właśnie kupiłam kiwi i banany Jutro zrobię sobie taki koktajl
agniesja wrote:Zazdroszczę Wam, że możecie normalnie jeść Ja przed ciążą jadłam zdrowo, a teraz na zdrowe żarcie patrzeć nie mogę. Nie jem w ogóle mięsa, ryb i prawie w ogóle warzyw, z owoców tylko banany i winogrona. Ehhh, kiedy się skończą te mdłości?