Odżywianie się w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Racja w 1000 %
paulina_b wrote:Dziewczyny pamiętajmy że ciąża to nie choroba Owszem trzeba uważać na zagrożenia pokarmowe. Unikać niedogotowanego mięsa, serów pleśniowych, czyli wszystkie produkty które nie przeszły procesu Temperatury wrzenia i mogły zostać bakterie, bo wtedy może być problem. Unikać wiadomo również alkoholu papierosów a kawę jeśli nie możesz się oprzeć to zejdź do porannej i tyle. Wprowadź do swojej diety więcej owoców i warzyw i będzie dobrze. Ale nie popadajcie w paranoje że togo nie tego też nie wolno, w ciąży trzeba unikać zagrożeń pokarmowych a nie eliminować jedzenie. Wiadomo że jak będziesz codziennie latać do mc donald albo kfc czy pochłaniać non stop pizze to nie będzie dobrze ale jak raz w miesiącu sobie pofolgujesz i zjesz fast food jak masz ochotę to nic ci się nie stanie. Jak mam chęć napić się coli to ją kupie tyle że nie 2litry a puszkę. Jeśli chcesz coś słodkiego to zjedz tylko w normalnej ilości bo nadmiar słodyczy nie jest zdrowy dla normalnego człowieka a co mówić o kobiecie w ciąży po prostu wszystko z umiarem. To też wyjdzie na plus. Wasz maluszek też poznaje nowe inne smaki i też się do nich przyzwyczaja więc może to zmniejszyć ryzyko kolek jak się urodzi
-
Ja jem : 2 banany,mandarynki,jabłko,1 kiwi i dużą marchewkę dziennie (codziennie ) Do tego 2 postanowiłam jeść 2 razy tygodniowo rybkę,kurczaka,dużo suróweczek,soki pomarańczowe albo porzeczkowe albo zwykłą wodę niegazowaną z połówką wyciśniętej cytryny Nie napycham się wszystkim co zalecają w necie bo zwariować można od tego co wolno a co nie Co będzie później to zależy od bobaska na co będzie miał ochotę Pozdrawiam :*
-
nick nieaktualnyDziewczyny a macie jakieś sprawdzone sposoby na wstręt do jedzenia? Jestem w 9 tygodniu i od ponad 2 tygodni nic przełknąć nie mogę , szczególnie mięsa... Aż mnie cofa jak do kuchni wchodze Boje się że dziecko nie ma z czego czerpać witamin bo jade teraz na samych płatkach kukurydzianych i wodzie
-
cześć dziewczyny zastanawiam się ile powinno się pić w czasie ciąży i przede wszystkim co powinno się pić...
np.ja lubię z jednej torebki herbaty- melisy zrobić sobie litr do picia. zastanawiam się czy to dobrze... czytam i czytam i się gubię... -
Gdzieś czytałam, że 2,5l płynów, a najlepiej to w większości wody Ja jestem uzależniona od Coca Coli Zero, ale dla dobra dziecka odstawiłam całkowicie. Jest ciężko, ale zamiast tego piję dużo soków, no i w końcu więcej wody.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Fatim wrote:dziewczyny a ile jecie na co dzień ? nie chodzi mi o o odpowiedzi typu "tyle co do tej pory" tylko dokładnie wymienić przykładowy jednodniowy jadłospis
II sniadanie: jakis owoc np. kiwi albo jablko, albo po prostu jogurt owocowy czy kaszka (z sosem truskawkowym, czy waniliowa)
Obiad: ziemniaczki opiekane badz kasze (raz gryczana, innym razem jeczmienna), warzywa na parze badz surowka jakas i do tego miesko (kotlet drobiowy / kotlet schabowy / kurczak) + czasami zupa (jarzynowa / zurek / pomidorowa / barszcz czerwony / rosol)
Podwieczorek: zalezy co bylo na II sniadanie, jezeli owoc to tutaj jogurt, albo kisiel, a jak jogurt to tutaj owoc, ewentualnie cos slodkiego - ciasto, ciasteczka
Kolacja: czasami zupa (jezeli nie jadlam jej na obiad), a czasami kanapeczka z czyms lub jakis owoc jak czuje sie pelnaFatim lubi tę wiadomość
-
Śniadanie: jajecznica z mąki z 2-3 jajek, bułka z masłem czy jajko z makaronem lub talerz owsianki na mleku (wagowo 0,4 kg).
II śniadanie: zazwyczaj kanapki, czasem parówka z jajkiem/jakiś owoc/słodka bułka.
Obiad: dziś np.: 1,5 gołąbka - dość duże z bułką, wczoraj jadłam kluski śląskie z gulaszem, jutro barszcz biały z jajkiem i kiełbaską białą.
Podwieczorków raczej nie jadam, czasem jedynie podjem jakieś słodycze czy popcornu parę ziaren Ale teraz to ja nie mam apetytu.
Kolacja - rożnie. Kocham pomidory ze śmietaną i cebulą, naleśniki z dżemem, często robię domową pizzę czy zapiekankę makaronową.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 20:36
Fatim lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Natchnełyście mnie, można się zainspirować
A to mój przykładowy jadłospis (z dzisiaj)
JADŁOSPIS
Śniadanie - Banan z kiwi posypany pestkami słonecznika
Banan 120g (1 x średnia sztuka, bez skóry)
Kiwi 75g (1 x średnia sztuka, bez skóry)
Winogrona 70g (1 x garść)
Słonecznik łuskany 10g (1 x łyżka)
Owoce umyć, obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do miski, posypać pestkami słonecznika
II Śniadanie - Bułeczka z serem, kiszonym ogórkiem, serem, i sałatą
Bułka ziarnista 90g (1 x sztuka)
Ogórek kiszony 30g ( ½ x sztuka)
Ser gouda 25g (1 x plaster)
Masło,2 5g (1/2 x łyżeczka)
Sałata 5g (1 x liść)
Obiad - Risotto z kurczakiem
Kurczak, pierś bez skóry 200g (1 x sztuka)
Jogurt naturalny 70g (3½ x łyżka)
Ryż brązowy 100g (1 x paczka)
Pieczarka uprawna 100g (6x sztuka)
Cebula 80g (1 x małej wielkości)
Papryka czerwona 70g ( ½ x średnia sztuka)
Oliwa z oliwek 10g (2 x łyżka)
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałeczki, cebulę w piórka, a kurczaka i paprykę w kostkę. Na oliwie kolejno podsmażyć kurczaka, pieczarki, cebulę i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodać jogurt i ugotowany ryż. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze przez chwilkę
sól, pieprz, natka pietruszki, porcja na 2 dni
Przekąska - Sok pomidorowy 330 ml, batonik
Kolacja- Twarożek na zielono
Ser twarogowy półtłusty 100g (4 x łyżka)
Ogórek 90g (½ x sztuka)
Słonecznik łuskany 10g (1 x łyżka)
Pieczywo razowe 30g ( 1x kromka)
Ogórka zetrzeć na grubych oczkach, dodać z pozostałymi składnikami do serka, wymieszać i posmarować kromkę chleba.
sól, pieprz
Zdarza mi się jeszcze podjadać coś podczas przygotowywania, ale jeśli nie napada mnie wilczy głód to tak to zazwyczaj wygląda w ciągu dnia piję też soki owocowe lub te syropy do rozwadniania z wodą no i oczywiście wodę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 21:05
-
Bo to byla dieta ulozona przez dietetyka, ktora miala przygotowac organizm na ciaze wczesniej to jadlam tylko slodkie serki, czekolady,pizze,spaghettii a dzieki tej diecie mam odskocznie np na pizze czy cos slodkiego, ale wiem ze dostarczam potrzebne witaminy i sie odzywiam a nie po prostu jem. Regula jest taka by choc dwa posilki tego typu wprowadzic nawet jak idziemy zaszalec z jedzeniem
-
Ja natomiast dziś nic nie mogłam zjeść, normalnie na widok czegokolwiek jakby przełyk się zamykał
Dopiero po 16 obiad - makaron z kurczakiem, bakłażanem i grzybami
A na kolację 2 kromki z pastą z kurczaka
Wydaje mi się jak Was czytam że to za mało (normalnie to bym dołączyła tylko śniadanko)
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26