Odżywianie się w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
agniesja wrote:Toa, u mnie na czczo mdłości są najgorsze, ale zjedzenie czegoś zbytnio nie poprawia sytuacji. Czasami zdarza się, że wszystko zwracam Biedna ta moja dzidzia...
-
ja też nie mogę jeść tego co do tej pory jadłam. Nie mogę patrzeć na mięso, ryby, warzywa, owoce. Nie mogę też jeść ciemnego chleba ... bardzo mi pomaga to co piszecie, wczoraj udało mi się zjeść kanapkę z gotowanym jajkiem a dzisiaj z twarożkiem! Piszcie dalej ...
-
A kiedy wam się zaczęły mdłości ?
Mam dla was super przepis na pyszny, zdrowy koktajl
• Koktajl czekoladowy - uzupełnia poziom magnezu, wzmacnia układ nerwowy
200ml mleka sojowego lub ryżowego
1 łyżeczka kakao
1⁄2 banan
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka melasy trzcinowej lub syrop z agawy
1 łyżeczka ziaren słonecznika
Ja właśnie sobie go pijęParagonik_93 lubi tę wiadomość
-
Fatim wrote:Toa to strasznie wcześnie
Mozesz sobie zobaczyc na moim wykresie bo wszystko zaznaczalam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2015, 19:44
-
U mnie mdłości pojawiały się powoli. Najpierw takie lekkie mdłości, ale ostatni tydzien był tragiczny (mdłości, wstręt do jedzenia i niestety reaguje na zapachy mocno - tak jakbym mocniej odczuwała zapachy). Od wczoraj jest trochę lepiej. Chyba odkryłam co robić, żeby nie nasilać mdłości. W zasadzie jem takie rzeczy, których nie jadałam wcześniej (właśnie kanapki z twarożkiem, kanapki z jajkiem, z serkiem). Na rzeczy, które jadłam wczesniej nie mogę patrzeć np. nie jestem w stanie zjeść jakiejś zdrowiej sałatki (sałata, pomidory, feta), nie mogę jeść zup, a wcześniej uwielbiałam zupy.
Nie gotuję nic od tygodnia, bo nie mogę podjeść do lodówki!
Moja gin mówi, że niektóre kobiety w ogóle nie mają mdłości i o niczym to nie świadczy. -
To ja mu przywrócę dawną świetlność i poprawę apetytu
Zostawiam wam kolejny przepis na koktajl
Koktajl z ananasem i truskawkami
Mleko roślinne lub jogurt naturalny 1,5szklanki
Ananas z puszki 4 plastry
Truskawki, mrożone 1,5szklanki
Otręby owsiane 3g
Otręby zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Ananasa pokroić na kawałki. Do blendera wlać mleko z otrębami, dodać owoce i zmiksować na gładką masę.
-
Przyszłe mamuśki a to widziałyście???
http://qchenne-inspiracje.blogspot.co.uk/2014/06/odzywianie-w-ciazy-i-aktywnosc-fizyczna.html
http://qchenne-inspiracje.blogspot.co.uk/2015/01/przykadowy-jadospis-dla-kobiety-w.html
Gorąco polecam cały blok Gosi,bo jest REWELACYJNY!!!2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
Fatim wrote:Nie chciało mi się pisać już wczoraj podwieczorku i kolacji, wybaczcie
Bunia gratulacje ! Mi ginekolog powiedział, że w ciąży należy częściej jeść małe posiłki
U mnie dziś śniadanko
Koktajl z kiwi i bananem (1 duży banan, 80g waga kiwi bez skórki,165g jogurtu naturalnego i blendujemy), do tego 2 wafle ryżowe
Ja też robie podobny koktail,bo daje:banan,kiwi,avocado,otreby przenne,polowe szkalanki Muszynianki lub soku jesli ma byc slodsze ale wole wode,bo slodycz jest w owocach2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
nick nieaktualnyNa mdłości dobry jest wywar z imbiru. Ja sobie rozgniatam kilka kawałków korzenia imbiru, trochę gotuję. Czasem dodam miodu jak lekko przestygnie i piję sobie taką "herbatkę". Pomaga na mdłości i brak apetytu. Z drugiej jednak strony gdzieś wyczytałam, że nie jest polecany w I trymestrze. Chyba po prostu we wszystkim trzeba mieć umiar...
-
Sałatka do kanapki lub obiadu
Sałatka warzywna
Pomidor 400g
Papryka czerwona 140g
Sałata 5 x liść
Szczypiorek 10g (2 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka
Chleb 60g ( 2x kormka)
Pomidor i paprykę pokroić w kostkę. Liście sałaty porwać na kawałki. Dodać szczypiorek i oliwę. Doprawić do smaku.
sól, pieprz