X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • michaela Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula_w wrote:
    No to ja wam zazdroszczę, ja juz mam 6kg do przodu i jestem przerażona. Jem tak jak przed ciążą, ze względu na częste bóle brzucha mniej się ruszam i o to skutek :)
    lula nie przejmuj sie , u mnie tepo było podobne i chyba po 20 tygodniu wyhamowało. (ale tez zaczełam sie ruszac wiecej.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj byliśmy z mężem oglądać wózki i powiem wam ze jechaliśmy z innym zamysłem i wyborem a tak na 90% wybralismy zupełnie inny a mianowicie Bebetto Luca muszę jeszcze o nim troszkę poczytać. Nareeszcie internet działa w domku więc zaraz nadrobię zaległości :).

Lalita2710 lubi tę wiadomość

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wozidło każdy wózek ma minusy i plusy ,ale zdecydowaliśmy się na ten X-lander X-Q model 2013 rok
    Dostaliśmy za 1 zł parasolkę do tego i torbę (która może być przewijakiem)
    Jest folia przeciwdeszczowa i moskitiera : 1b782665b1d06b19med.jpg
    3f533c4297fe686emed.jpg
    a939961664c90ed5med.jpg
    31ad3fe65a8f2f8amed.jpg
    39af1655e2a3ef23med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2013, 19:49

aher, Kropka, Ana27, ;oniqa, blueberry, michaela, marzycielka29, Mikusia2, justa24 lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga jeszcze też na minusie. Chociaż myślę, że to długo nie potrwa bo odkąd przestałam wymiotować nieco mi przybywa :)

Lalita ładny wózek :) podobają mi się takie. My chyba zostaniemy przy używanym - po siostrzenicy. Spisał się dobrze i nie jest zniszczony więc chyba wydamy tą kasę na coś innego. O ile na kolejnych USG lekarz nie zmieni zdania co do płci, bo wózek typowo dla dziewczynki na moje oko :)

Moje bobo dziś szaleje w brzucholu jak nigdy :)

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Kropka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka wagą się nie przejmuj, ja przytyłam już 14 kilo :)

Lalita fajny wózek i oby lekarz nie pomylił się, ze to synek ;) Widzę, ze pies zarezerwował sobie już miejsce :D

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita ekstra ten wózek. Ja jeszcze nawet nie myślę o takim zakupie, ale jest śliczny.

No a pies w swojej nowej miejscówce na spacery bezkonkurencyjny :-D

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkus to świetny kolorek nawet córcią w błękicie będzie ładnie hihihi...
    Więc na przyszłość jak znalazł xD ^^

Nie sądzicie ?? :>
    Chcieliśmy w miare lekki wózek (brak wiindy) były opcje navington cadet , mutsy evo ale wzieliśmy ten bo miał zdecydowanie większe koła na polskie wysokie chodniki.

dqprepoku4out2uw.png

• blueberry Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładny wózek Lalita :) Dobry motyw z pieskiem, haha szkoda, że moja amstaffka nie wejdzie do koszyka w wózku :D A kolorek dla dziewczynki będzie równie pasował jak dla chłopca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2013, 21:47

zfxga33.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blueberry wrote:
    Ładny wózek Lalita :) Dobry motyw z pieskiem, haha szkoda, że moja amstaffka nie wejdzie do koszyka w wózku :D A kolorek dla dziewczynki będzie równie pasował jak dla chłopca.

Wózek super naprawde bardzo ładny widze że juz wypróbowany przez białego pupilka :) ja też bede miała wózek pożyczony od siostry nie znam jeszcze płci ale wydaje mi sie że kolor jest tez uniwersalny bo zielono- szary i będzie pasował zarówno dla dziewczynki jak i chłopaka

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2013, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie uniwersalny :) ten co ma moja siostra typowo dla dziewczynki, co prawda jest w większości popielaty ale ma też dużą wstawkę - taki motyw różowych kwiatków :) więc chyba nijak to przyczepić do chłopca. Ale na 99% będzie dziewczynka więc nie będzie problemu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2013, 23:44

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wózek fajniutki :) Ja na pewno będę kupowała używany.To jest to co wiem na pewno. Też pomalutku zaczynam gromadzić rzeczy dla maluszka. Po córce nic nie zostało bo po dłuższych bezowocnych staraniach zaczęłam wszystko oddawać. A jak już się wszystkiego pozbyłam to się lokator wprowadził :)

Co do wagi to ja jestem już 20 kg na plusie :( U mnie to podobnie jak w pierwszej ciąży idzie szybko w górę.Mój lekarz dokładnie mnie badał i oglądał i stwierdził,że to woda u mnie momentalnie zalega i dlatego jestem taka napompowana. No i może coś w tym jest. Pierwsza ciąża 30 na plus i po 4 miesiącach 35 na minus . Liczę,że i tym razem będzie podobnie :)

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, powtarzam to samo co w 3 trymestrze ale troche sie zdenerwowałam, czy któras nekały skurcze łydek? biore magne b6 max od 2 dni ale i tak łpia co robic lekarz dopiero w czwartek, az sie boje wyników badan krwi.....

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Asi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz podobno to częsty objaw w II i III trymestrze. Tu mam artykuł ,może coś wyłapiesz dla siebie :)

Przyczyny skurczów łydek w ciąży
    Do najczęstszych przyczyn, które odpowiadają za skurcze nóg w ciąży, należą:

przemęczenie nóg wywołane długotrwałym staniem lub siedzeniem;
    ucisk powiększonej macicy na nerwy miednicy, wywołujący zastoje krwi w nogach;
    zbyt niskie stężenie wapnia w organizmie;
    nadmiar fosforu w organizmie;
    niewłaściwa dieta i nadwaga w ciąży.
    2. Jak sobie radzić z bólami łydek w ciąży?
    Jeśli w czasie skurczu mięśni odczuwasz silny ból, możesz spróbować go przeczekać lub energicznie rozmasować dłońmi ognisko bólu. Dobrze, jeśli pomocą może służyć ci partner, ponieważ rosnący brzuch utrudnia często samodzielne wykonanie masażu stóp czy łydek. W momencie pojawienia się skurczu w łydce ulgę przynosi wyprostowanie nogi w stawie kolanowym i położenie jej na poduszkach, nieco wyżej niż tułów. Czasem pomaga też silne przygięcie stopy w stawie skokowym. Po kilku minutach skurcz łydek powinien sam ustąpić. Zdarza się jednak, że nieznaczny ból i mrowienie będzie odczuwane w nogach jeszcze przez kilka godzin od napadu skurczu mięśni.

W łagodzeniu skurczów łydek i w zapobieganiu ich wystąpieniu pomaga przestrzeganie diety bogatej w wapń. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń, spożywaj większą ilość mleka i produktów mlecznych, np. jogurty, twarożek, kefiry, maślankę itp. Ryzyko wystąpienia skurczów łydek w ciąży zmniejsza też suplementacja witaminami z grupy B. Warto też w czasie ciąży zadbać o większą podaż magnezu. Produkty bogate w magnez to, m.in.: migdały, banany, orzechy, fasola.

Odpowiednia pielęgnacja nóg może również pomóc w walce z bolesnymi skurczami łydek. Należy więc unikać zbyt długiego przebywania w pozycji stojącej lub siedzącej, zakładania nogi na nogę oraz spania z wyprostowanymi nogami. Jeśli męczą cię nocne skurcze łydek, przed spaniem możesz sobie zrobić relaksującą kąpiel stóp i masaż nóg. Wskazany jest także odpoczynek z nieco wyżej uniesionymi nogami niż tułów oraz noszenie w ciągu dnia specjalnych rajstop ściągających.

3. Domowe sposoby łagodzenia skurczów łydek
    Domowe sposoby radzenia sobie z bólami łydek to, m.in.:

picie wapna dwa razy dziennie i na noc;
    picie soku pomidorowego;
    picie większej ilości niegazowanej wody mineralnej;
    masowanie nóg przed snem;
    moczenie stóp w gorącej wodzie.
    Jeśli bolesne skurcze łydek nie przechodzą lub się nasilają, koniecznie udaj się do lekarza. Lekarz najprawdopodobniej dla zmniejszenia napięcia mięśni przepisze ci odpowiednie środki witaminowe oraz magnez albo wapń w tabletkach. Długotrwały i silny ból w łydkach albo w okolicy ud może świadczyć o skrzepie. W sytuacji dużej bolesności kończyn dolnych konieczna jest diagnostyka w kierunku zakrzepicy żylnej. Gdy diagnoza się potwierdzi, pacjentkę trzeba poddać natychmiastowemu leczeniu.

michaela, Kropka lubią tę wiadomość

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaela dodam ,że mimo moich wielorybich objętości nie mam z tym problemu .Mąż masuje mi całe nogi zawsze przed snem .Może to pomaga .

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asi dziekuje! Ja mam wrazenie ze organizm nie nadaza przez dziecko i moja aktywnosc fizyczna :/ waga sie zatrzymała a nawet relatywnie spadła (brzuch rosnie rece i nogi jakby mniejsze - od pływania - pomaga mi na stawy, kregosłup, miesnie ale tez mniej jem, bo wczesniej miałam wiekszy apetyt, chociaz i tak staram sie bardzo różnorodnie :/ jak trzeba bedzie to sie pozmuszam troche, ale z wapnem nie pomyslałam, spróbuje dzisiaj + soczek z pomidorów - uwielbiam:) dzieki!!!

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana Michala dziś o 4 rano dostałam skurczu prawej łydki.
    Pierwszy raz w ciąży i tylko jedna noga.

ale rano łykam żelazo. Więc popołudniu łyknę magnezu bo nie wolno łączyć z magnezem i wapniem. Więc odstępy muszą być.

Co do wózka dziewczyny. My też mieliśmy kupować używany.
    Ale cenowo też bym musiała dać ok 1400zł , a ja nowy na gwarancji 1490zł
    kupiłam nowy i gwarancja 3 lata... Więc dzięki rodzicom kupiliśmy nowy.

Bardzo podobny, ten wózek do mutsy evo blue_1_1.jpg

i do Navington cadet navington_cadet_s_g_12_s.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 08:55

dqprepoku4out2uw.png

• Asi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To rzeczywiście różnica niewielka.
    No i miejsce dla pieska jest :D

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem że przez te wózki to spać nie mogłam w nocy do późna siedziałam na necie oglądając i czytając o nich bo ja nie jestem przekonana do tego bebetto luca ponieważ ma baaardzo dużą gondolę :( i te kolory średnie materiał imituje len i nie jestem przekonana a mój mąż bardzo :(.

Wczoraj mała wieczorem tak się rozszalała że brzuch falował na wszystkie strony świata :) ale super czułam że wszystko ok i byłam spokojniejsza swoją drogą poczynania małej są coraz to mocniejsze.

Lalita wózek jest świetny mnie też się podoba i dla mojej córci ten kolor różu bardzo mi się podoba .

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • Kropka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kilka skurczy lydek też miałam, na szczęście dosyć delikatnych.
    Asi świetny artykuł!!! Lecę się zaopatrzyć w serki i twarożki, bo mleka nie lubię :)
    Lalita fajny wózek :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka mówisz o tym : x-lander-xq-2013-wozek-g_25567.jpg
    No amarant piękny kolor. Znajoma ma ale ona ma x-landera X-A ,ale on nie ma 2 stronnej spacerówki ,a w wersji x-Q i nowszej x-move można ,
    _xq_2012.jpg tak naprawdę ten model ma do wyboru do koloru;)) jaki kto chcę ,jedynie na zdjęciu nie zgadza się ten u góry jest to w realu jasny beż

Mnie wózki również nie dawały spać. My mieliśmy kupować i poszliśmy do smyka i była promocja właśnie na taki zestaw z parasolką i torbą 1500zł i pojeździłam nim te koła dużo zdecydowały że są większe niż np: w tym navingtonie bo wiecie wjechać na większy chodnik itd...
    Jechałam wózkiem z auta do domu (mając na nim spacerówkę) jechało się bardzo fajnie mimo że koła były w połowie napompowane)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 09:36

dqprepoku4out2uw.png

‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ