Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › II trymestr › II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już po wizycie- wszystko jest dobrze, Maleństwo się dobrze rozwija:) Nie dowiedziałam się płci, bo sprzęt w przychodni nie jest zbyt dobry. Wczoraj miałam skurcze macicy i na to dostałam magnez i przykaz odpoczywania. Szyjka się nie skraca. Wyniki morfologii są dobre. Chwilkę widziałam Maleństwo jak kopało nóżką:)
    aaa i waży 210gram:P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 11:09

MamaMadzia, Selena, Lalita2710, Lula_w, Kocur, marzycielka29 lubią tę wiadomość

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • MamaMadzia Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję :) a USG 4D mam w nast czwartek:) już sie nie mogę doczekać żeby go chociaż troszkę zobaczyć. W tej ciąży mam bardzo często USG wsumie co wizytę plus jeszcze to 4D ale mam nadzieje ze nie zaszkodzą Synkowi... W pierwszej ciąży się naczytałam że tyle nie można więc sobie nie pozwoliłam a teraz sama się od razu kładę tam gdzie jest Aparat :))) ehehhehe.
    I oczywiście zdrowie Synka najważniejsze ( leczę się na tarczycę) więc przede wszystkim mam nadzieje ze wszystko rozwija się u Synka jak najlepiej i za to się najbardziej modlę :)
    A jeśli chodzi o imię to miała być Ola albo Gabrysia:D a że mamy psikusa to czuje w sercu Filipka wiec pewnie tak już pewnie zostanie :)

k0kd3e5ej0jpnepe.png
    atdcj44jj6019p4n.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poradźcie bo zgłupiałam. Badanie krwi morfologia trzeba byc na czczo do pobrania krwi? Pozdrawiam :))

82dox1hp47sulw8a.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już od wczoraj w domu:-) mam się oszczędzać, ale jest dobrze, tylko wykryli mi z wymazu jakąś bakterie i muszę brać antybiotyk..ważne, że z synkiem wszystko ok, reszta wyników typu krew, mocz idealne:-) z czego się cieszę!

nick nieaktualny, Lalita2710, marzycielka29, yennefer, MamaMadzia, Perełka, blueberry lubią tę wiadomość

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze Nina że jesteś już w domciu;)) i że lepiej się czujesz.
    Jeszcze raz zdrówka:))

Nina lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kotek27 wrote:
    Dziewczyny poradźcie bo zgłupiałam. Badanie krwi morfologia trzeba byc na czczo do pobrania krwi? Pozdrawiam :))

Tak na czczo na badanie krwi :) .

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MY już z synem zaliczyliśmy pierwszy dzień w szkole i co najważniejsze bardzo mu się podobało , siedzi z ulubionym kolegą i ma super panią :) więc to najważniejsze.

Ja już odliczam do 11.09 bo mam kolejną wizytę u gina i ciekawa jestem jak tam się ma nasza mała ślicznotka :)

Póki co to leżę sobie i odpoczywam a mała w tym czasie trochę rozrabia :)

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    A ja już od wczoraj w domu:-) mam się oszczędzać, ale jest dobrze, tylko wykryli mi z wymazu jakąś bakterie i muszę brać antybiotyk..ważne, że z synkiem wszystko ok, reszta wyników typu krew, mocz idealne:-) z czego się cieszę!
    nina uważaj na siebie i maleństwo powodzenia :)

Nina lubi tę wiadomość

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mąż znów wyjechał na 3 dniowa delegacje a ja z nudów zaczęłam sprzątać, pewnie póxniej poszperam na allegro chce w najbliższym czasie troszke rzeczy pokupywać dla maluszka :) z nacie jakies fajne stronki prócz allegro

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • fifi83 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też zaliczyłam kolejną wizytę :)
    Od samego początku ciąży byłam pewna, że będziemy mieć synka, na badaniach prenatalnych lekarz gdybał, że 80% dziewczynka a dziś niespodzianka - chłopak jak byk :D :D Przeczucie mnie nie myliło :)
    Dostaliśmy zdjęcie 4D :)

Lula_w, Matylda36, ;oniqa, Selena lubią tę wiadomość

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o badanie krwi to trzeba na czczo. Czytałam też na stronie laboratorium mojego, że powinno się być po 12 godzinach niejedzenia.

fifi83 gratuluję więc chłopca :) imię wybrane?? :)
    Mój trzy tygodnie temu twierdził, że będzie dziewczynka, zobaczymy więc czy na piątkowej wizycie nie zmieni zdania :)

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2013, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też byłam na wizycie, tabletki pomogły, dostałam skierowanie na badania krwi , moczu itd. Serduszko bije w normie. Przytyłam niecały kilogram. :) Ogólnie jest dobrze. Już dziś sobie odłożyłam pieniądze na tą wizytę w czwartek.
    I też chciałabym synusia jak Ty fifi, gratuluje! <3

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań krwi ,to nie trzeba być na czczo przy normalnym.
    12h trzeba być na czczo przy badaniu na glukozę czy cukier...
    Bo pożywienie z rana nie ma wpływu na ilość krwi itd...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 17:50

dqprepoku4out2uw.png

• aher Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tej stronie o której mówię napisane jest, że te wytyczne dotyczą krwi pobieranej do rutynowych badań, ale może masz rację, nie wiem. Ja zawsze oddaję krew na czczo, laboratorium i punkt pobrań mam w budynku obok bloku więc po przebudzeniu oddaję mocz, biorę pojemniczek i od razu idę żeby już mieć z głowy :)
    Właśnie jutro z rana muszę iść, mam nadzieję, że wyniki będą ok.

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula_w wrote:
    Macica robi się twarda na kilkadziesiąt sekund i tak ciągnie do przodu, jak narazie to nie boli ale to jest takie dziwne uczucie. 2 tygodnie temu z bólami brzucha wylądowałam w szpitalu na 3 dni, a w tym tygodniu jeszcze stawianie mi doszło, zobaczymy co mi dzisiaj powie lekarka. Tyle dobrego, że czuje już jak maluch szaleje, chociaż dzisiaj się troszeczkę uspokoił :)
    Lula_w, ostatnio pytałam się Ciebie, co to znaczy, że macica się stawia i dwa dni temu, a w szczególności wczoraj odczułam, że to mam- macica była twarda jak kamień- byłam dziś na badaniu, szyjka się nie skraca....a chciałam zapytać, jak Ty się teraz czujesz? Po magnezie przeszły te skurcze? Czy pojawiają się jeszcze? CO robisz, by ich unikać- mi gin powiedział, że mam się nie przemęczać, problem w tym, że ja na L4 jestem od bodjaże 8 tygodnia, także nie przemęczam się. Boję się trochę tych skurczów. To takie niefajne uczucie:/ i boję się o Maleństwo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 18:48

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 19:08

• michaela Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choroba, u mnie też od czasu do czasupojawiają sie twardnienia brzucha, na razie nie zaobserwowałam jak czesto i na jak długo, bo nie jest to bolesne. Miałam wrażenie ze tak ma być, że ciało sobie ćwiczy... ale zaczełam oglądac co pisza kobiety na innych forach i wychodzi na to, że chyba jednak nie. Ze brały w związku z tym leki, rodziły szybciej 36 tc ,a lbo zaraz po odstawieniu leków no i jedyna pocieszająca rzecz porody błyskawiczne były np 1,5 h.... Kurde, nie mam ochoty na zadne rewelacje. WOlałam swoją wersję ze organizm sobie ćeiczy i ze to nic takiego :)))

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 19:08

• michaela Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię, dzięki, znalazłam tylko jakąś wypowiedz lekarza na forum do pytania od osoby z dokładnie tmi samymi objawami i w tym samym tyodniu ciązy
    "Niebolesne, pojedyncze skurcze macicy odczuwalne jako twardnienie brzucha nie są niepokojące, pod warunkiem, że nie występują równocześnie inne objawy zagrożenia ciąży (skracanie i rozwieranie szyjki macicy)." Dopiero co byłam na badaniach w piątek 20 kolejna wizyta, w tedy się dopytam co i jak.

Lula_w lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja droga ja z tym samym się borykam co raz częściej niż w połowie ciąży.
    Dużo w nocy mi twardnieje np budzę się (co 2 H) na siku wysikam się wracam już miększy. W dzień też twardnieje ,ale nie sprawia mi to bólu.
    Więc chyba tak ma być, biorę magnez ale 1 tab dziennie ,może za mało...
    Bo mam Asmag B , nie forte bo zgubiłam wtedy receptę... tego forte miałam brać 3 razy dziennie.

Ja mam 18 września wizytę też zapytam... Ale póki mnie nie boli ,to nie będę panikować.

michaela lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

‹‹ ‹ 258 259 260 261 262 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ