Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam bedzie dobrze ;)

a.png
    a.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    No i jestem w szpitalu właśnie położyli mnie na odddzial z maluszkiem niby wszystko ok a te skurcze to najprawdopodobniej reakcja na ostawienie duphastonu dostałam nospe w kroplowce i luteine dopochwowo leże na obserwacji :(
    Miriam mi lekarz odstawił luteinę w 16 tygodniu i niedługo później zaczełam odczuwać skurcze- twardnienie brzucha. Lekarz mnie zbadał i stwierdził, ze wszystko jest dobrze i prawdopodobnie to może być reakcja po odstawieniu ale równie normalne skurcze macicy. Od tamtej pory biorę magnez ale nie codziennie tylko doraźnie no i np. kiedy odkurzam lub wykonuję jakieś bardziej męczące zajęcia i łapią mnei skurcze to odpoczywam. Nie denerwuj się na zapas. Myślę, ze to na pewno nic poważnego. Ciężarówki zatrzymują b. często na obserwację i to wcale nie oznacza, że z dzidziusiem jest coś nie tak. Tylko spokój może Ci pomóc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2013, 11:15

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • KlaraM Ekspertka

Wysłany: 4 października 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur: dziewczyny mają rację, to samo L4 powinno Ci wystarczyć na uczelni co w pracy bo wykładowcy go nie zabierają, nawet jeśli wyskoczysz z zajęć na 2h powinno być Ci to usprawiedliwione jeśli je pokażesz. Jedynie chyba potrzebują L4 w dziekanacie jeśli nie stawiłabyś się na egzaminie semestralnym bo wtedy muszą mieć podkładkę że przywracają Ci pierwszy termin egzaminu ale to skrajny przypadek i raczej mało prawdopodobne że Cię to spotka. (nie jestem też pewna bo ja dawno po studiach i mogę nie pamiętać lub mogło się zmienić) Chyba że będziesz wtedy na porodówce bo pisałaś że Ci się terminy sesji i porodu prawie zbiegają :-).
    Miriam, też brałam duphaston ale jego odstawienie nie wpłynęło na mnie właściwie wcale poza pogorszeniem się stanu cery. Jak go brałam miałam spokój z wykwitami :-) Będzie dobrze, z dzidzią ok więc to najważniejsze. Myślałam że duphaston to bardziej na krwawienia a na skurcze to zwykle nospe kazali brać
    Co do magnezu to nie biorę bo mam witaminy całościowe dla kobiet ciężarnych a i tak biorę je co drugi dzień bo jem dość sporo owoców, warzyw i soki piję więc nie chcę przedobrzyć, zwłaszcza z wit A która w nadmiarze może być szkodliwa a ostatnio marchewki wcinam

Kocur lubi tę wiadomość

9ewnqqmz9x52roeb.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo123 wrote:
    Dziewczyny a jakiej firmy magnez polecacie?

ja biorę Chela-Mag B6 z Olimpu. :) 1 tabl. dziennie, bo dawka magnezu jest spora. ;)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    ja biorę Chela-Mag B6 z Olimpu. :) 1 tabl. dziennie, bo dawka magnezu jest spora. ;)
    mój magnez ma 500mg i jak powiedziałam lekarzowi, że biorę 1 tabl. to powiedział, że nie ma sensu- mam brać min. 4 na dzień

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraM polecam dodatkowo magnez w odstępie czasu bo w tych witamich na pewno wiecej żelaza jest niż magnezu. Przynajmniej u mnie w witaminach tak jest,że ilośc tego mg jest wręcz znikoma...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2013, 14:27

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wszystkie tutaj jestesmy z Toba i Twoim maleństwem, 3mamy za Was kciuki;)

Dziewczyny czy te początkowe ruchy dziecka są częste i duzo ich?
    bo własnie siedzę sobie i czytam Wasze posty i 2 razy w odstępie minuty w dole brzucha jakby mi ryba się obróciła a drugi raz jakby bąbelki puszczała;)

Perełka lubi tę wiadomość

lprktv73nye615w2.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    mój magnez ma 500mg i jak powiedziałam lekarzowi, że biorę 1 tabl. to powiedział, że nie ma sensu- mam brać min. 4 na dzień

to sporo musisz przyjmować, mnie nic w sumie nie powiedział. tylko, że mam przyjmować jak do tej pory, więc tak przyjmuje. a masz jakieś bóle brzucha czy coś? bo ja dodatkowo przyjmuje luteinę dopochwowo, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego. ;)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to poczułaś ruchy maleństwa.Czy jest ich dużo zależy od dnia jednego dnia może szaleć drugiego ułoży się tak że nic nie czujemy.Jeszcze mają dużo miejsca na te akrobacje a my czujemy mała ich część na razie

relg3e5ejwatx9hx.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam twardnienia brzucha... przyjmuję tez no spe, dupfaston no i magnez... :)

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia ucieszyły mnie te ruchy ale teraz to będe wyczekiwać kolejnych aby nie mysleć czy coś jest nie tak, my juz chyba tak mamy, że się martwimy na zapas;)

lprktv73nye615w2.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula22 na pewno to ruchy dziecka z dnia na dzien beda bardziej wyrazniejsze i czestrze ;)
    moja mała szaleje w brzuchu że nie raz to cały sie rusza a najgorsze jest dostac kopniaka w pecherz ;D

a.png
    a.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi ja już chciałabym czuć to codziennie i często ale wiem, że muszę być cierpliwa;)

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2013, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi wiem o czym mówisz ja przez te kopniaki dziś budziłam się aż w nocy bo w momencie mi się siku zachciewało :)
    Paula też na początku jak przestawał się Mały ruszać obawiałam się czy jest ok. I czasami nie odczuwałam tego 2 dni. A dziś Mikołaj wariuje, kopie, kręci się, pcha się :D

• paula22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ciekawe co ile ja teraz będę odczuwac te ruchy bo troche jestem panikarą;)
    sls.s to w skończonym 22 tyg już tak mocno czujesz ruchy?:)

lprktv73nye615w2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja dość wcześnie poczułam ruchy i na początku nie były zbyt częste. Bywało tak, że miałam nawet 1-2 dni przerwy i to było takie odczucie bąbelków, pływania... teraz podobnie jak u Blondi mój maluch szaleje okrutnie :) Zazwyczaj rano i wieczorem, ale np. wczoraj miałam wrażenie, że niemal cały dzień dawał mi się we znaki :) Ruchy czuję niemal wyłącznie jak siedzę lub leżę. Zauważyłam też, że najbardziej aktywny jest w samym dole brzucha tam gdzie skóra jest najbardziej naciągnięta, ale dzięki temu mogę sobie poobserwować czasem bąble na ciele hehe ;)
    I POTWIERDZAM - NIE MA NIC GORSZEGO NIŻ AKTYWNOŚĆ PRZY PĘCHERZU - ja chyba maksymalnie mogę wytrzymać 45 minut bez toalety i to ledwo lewo, a jak dostanę takiego kopniaczka, któego poczuję muszę od razu szybko szybko :/

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Blondi wiem o czym mówisz ja przez te kopniaki dziś budziłam się aż w nocy bo w momencie mi się siku zachciewało :)
    Paula też na początku jak przestawał się Mały ruszać obawiałam się czy jest ok. I czasami nie odczuwałam tego 2 dni. A dziś Mikołaj wariuje, kopie, kręci się, pcha się :D
    he u mnie nieraz taki jest dzien ze cały czas czuje mała na pecherzu i musze latac to toalety a prawie nic nie robie. Lubi sie znecać nad mamusia ;)
    ale nisko jest ułozona i moze dlatego

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Paula ja dość wcześnie poczułam ruchy i na początku nie były zbyt częste. Bywało tak, że miałam nawet 1-2 dni przerwy i to było takie odczucie bąbelków, pływania... teraz podobnie jak u Blondi mój maluch szaleje okrutnie :) Zazwyczaj rano i wieczorem, ale np. wczoraj miałam wrażenie, że niemal cały dzień dawał mi się we znaki :) Ruchy czuję niemal wyłącznie jak siedzę lub leżę. Zauważyłam też, że najbardziej aktywny jest w samym dole brzucha tam gdzie skóra jest najbardziej naciągnięta, ale dzięki temu mogę sobie poobserwować czasem bąble na ciele hehe ;)
    I POTWIERDZAM - NIE MA NIC GORSZEGO NIŻ AKTYWNOŚĆ PRZY PĘCHERZU - ja chyba maksymalnie mogę wytrzymać 45 minut bez toalety i to ledwo lewo, a jak dostanę takiego kopniaczka, któego poczuję muszę od razu szybko szybko :/
    ja to najlepiej jak gdzies pojedziemy to pare minut i zarasz szukam gdzies toalety ;)

a.png
    a.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    No i jestem w szpitalu właśnie położyli mnie na odddzial z maluszkiem niby wszystko ok a te skurcze to najprawdopodobniej reakcja na ostawienie duphastonu dostałam nospe w kroplowce i luteine dopochwowo leże na obserwacji :(
    Miriam na pewno wszystko będzie dobrze , i wyjdziesz nie długo ze szpitala, odpoczywaj dużo <3

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur to rzeczywiście szybko czujesz już nawet takie mega kopniaki;)
    ja z 2 dni temu jak spałam nagle sie obudziłam po 1 i poczułam cos podobnego do dziś ale tylko raz bo tak chciało mi się siusiu, że wstałam do łazienki i potem po położeniu się już zasnęłam ale tłumaczyłam sobie, że może zaspana byłam czy coś. ale dziś to już na pewno wiem, że to to;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2013, 16:06

lprktv73nye615w2.png
‹‹ 294 295 296 297 298 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ