Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was po świętach ja również na przełomie 18/19 czułam pierwsze kuksance .ale wczoraj rano to chyba roczek przegiol piłkę bo tak mi zasadzil kopniaka w boku lewym że myślałam że od mojego m dostałam z łokcie ale nie bo za daleko leżał pobudka jak by się paliło i wczoraj budował /ła cały dzień mi kuksance sprzedawane były .....

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Martusska Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej wszystkim po świątecznym obżarstwie :) kaja fajnie że czujesz juz kopniaki :D cudowne uczucie :)mój mały wariat to tak ostatnio szaleje że brzuch skacze mi na wszystkie strony .. w żebra gdzieś mi wtyka rączki bądz nóżki i kłuje mnie niesamowicie.dzisiaj w nocy miałam taki silny skurcz że mnie obudził i brzuch miałam twardy chyba przez godzinę, nie mogłam wcale spać.. wzięłam sobie no-spe i magnez. Ale nie odpuściło tak szybko. Muszę się przyzwyczaić do takich skurczów powoli. A jak tam u was ?

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2013, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja poczułam ruchy 18/19 ale to były takie pojedyncze kopniaki i przeważnie koło 22 jak sobie leżałam na tapczanie (półsiedząca)

a po Wigilii to maluda tak się rozbrykał ze nawet było widać jak skóra na brzuchu się podnosi i mój móż też to dojrzał.:)

• monaaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny po Świętach :) czy pamiętacie jak czułyście się na samym początku II trymestru? ja wcześniej miałam jakieś kłucia, pobolewania a teraz spokój. Nie wiem czy to dobrze.

Tydzień temu miałam prenatalne i wszystko w porządku ;)

Aha na razie mam nisko łożysko, czy to na tym etapie też tak może być?

81clk9i.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ale Wam fajnie już czujecie ruchy :-) ja już nie mogę się doczekać :-)

zem3i09keg891u11.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ;) ja równiez kopniaki pojedynecze na przełomie 18-19 tyg czułam

Monaaa ja tez miałam nisko osadzoną kosmówke na przełomie 11-14 tygodnia , ale to się podniesie ;)

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czekam dalej :). Głupi ten czas, gdy objawy już zanikły po I trymestrze, a kopów jeszcze nie ma.

• topa42 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinika ja też czekam ..... no taka cisza jest - jedynie co to można popatrzeć na usg że dzidzia się rusza :-)

zem3i09keg891u11.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś zapomniałam o tym wątku i ciągle zaglądam tylko do czerwcówek;)
    Tutaj taka duża rozbieżność tygodniowa;) Ale czas szybko leci to i my niedługo będziemy pod koniec IItrymestru;)

Limerikowo, Anielka27, Modelka lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje najbliższe usg dopiero za tydzień. Już się robię nerwowa, wiem, że to się rozładuje dopiero po tym jak zobaczę zdrowe dziecko na monitorze. Ech, ciężkie czasy dla mojego małżonka nastają, oj, ciężkie, jak zawsze przed usg ;). Dlatego czekam z niecierpliwością na te kopniaki, przynajmniej tak mogłabym kontrolować, czy wszystko jest ok.

Limerikowo, Anielka27 lubią tę wiadomość

• monaaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę za 2 tygodnie, ostatnio inny lekarz powiedział mi, żeby nie robić tak często (czyli co miesiąc) badania usg. Nie jest to szkodliwe dla obecnego dziecka, ale może mieć wpływ na kolejne pokolenia (np. autyzm)

Wytłumaczył to też tym, że jakby dzidzia nie "przepada" za tym badaniem, bo czasami "ucieka"-od tych fal ultradźwiękowych podczas badania.
    Co lekarz to inaczej.

81clk9i.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt co lekarz to inna opinia o usg, ja tam nie wierze w szkodliwosc fal usg powodujaca choroby w pokoleniach.Fakty sa takie ze kiedys nie bylo usg i innych zagrozen a od starozytnoisci ludzie z ulomnosciami rodzili sie. Dziecko reaguje raczej na bodziec zew jak glowica, to samo mozna sprobowac z reka przylozona do brzuszka
    Ogladalam program BBC o leczeniu kobiet po wielu problemach z ciazami i tam one mialy scan co tydz do konca 1 trymestru
    ja robilam co 2.5 tyg do konca 1 trym by sie psych nie nakrecac i jak narazie jest ok z Maluchem, a i tak co ma byc to bedzie..
    od kilku tyg slucham sobie detektorem tetna i tez jestem spokojna-oszczedzam na usg ;;--)))))))))))))))
    f2w39n73qolnajph.png

Anielka27 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Kucyk Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2013, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mogę sie przyłączyć? :)

Limerikowo-bardzo mnie ciekawi detektor tętna. Możesz mi napisać z jakiej firmy masz i od którego tygodnia dało rade usłyszeć tętno? Ja nie napiszę ile już usg miałam w tej ciąży..... Ale jest to ciąża po poronieniu (w poprzedniej ciąży chodziłam z martwym dzieckiem prawie miesiąc :( ) i w w dodatku ciąża jest trochę problemowa (było podejrzenie przegrody macicy, do tego doszedł krwiak i plamienia które nadal są). Trzy razy byłam w szpitalu. A do ginekologa chodzę co 2 tygodnie. Więc możecie się domyślić ile już usg miałam. Ale wolę dmuchać na zimne. Myślę ze brak usg mogło bardziej mojemu dziecku zaszkodzić w tym przypadku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2013, 15:15

Limerikowo lubi tę wiadomość

7u223e3klgv0049z.png
    lph8h758wvghvk40.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam nad tym detektorem. Byłabym o wiele spokojniejsza;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Detektor tętna płodu Sonoline C z kolorowym LCD to taki wlasnie uzywam, moze nie jest z tych najtanszych ale na 2,3 dzieci oplaci sie , zawsze potem mozna przeciez odsprzedac
    ten akurat jest b czuly, od 12 tyg mozna juz wychwytywac nim tetno Maluszka
    mi osobiscie daje komfort psych, poniewaz jestem po 2 stratach
    Ostatnio sluchalismy w swieta u mojej szwagierki w 30tyg i wszyscy byli b poruszeni na dzwiek serduszka plus wykres i pomiar,smiali sie jak ona opowiadala ze polozna miala podobne urzadzenie i nie mogla znalezc tetna jej Malej i brali ja, na scan a ja od razu znalazlam ;;--)))
    f2w39n73qolnajph.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ou, to o czym piszesz kosztuje na allegro nie mniej jak 380zł (konkretnie ten model). Kusi coś takiego, ale nie mam na to kasy, ograniczę się do wizyt lekarskich ;).

AISAK lubi tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie trochę to jest. Ale poproszę kuzynkę, żeby w Holandii mi popatrzyła, może coś znajdzie;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2013, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey po świętach co do kopniakow byłam sobie pospiewac do kościoła z moim chórem i jak zaczęliśmy śpiewać i organy zaczęły grać tak dostałam w przepone że powietrza z rezerwy wyciągnąć nie mogłam ci się śmiali a ja koleżankom mówię nie falszujcie bo dostaje od środka kopniaki ubaw po pachy bo slyszaly jak często powietrze dobieram może faktycznie falszuje hihi

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kucyk Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2013, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny ten detektor ale szukam czegoś do 200zl... Tym bardziej że drugiej ciąży już raczej nie planuje. Może w poniedziałek podejde do położnej i poproszę żeby mi wyszukała swoim detektorem. Jak jej się szybko uda, to pewnie zdecyduje się na zakup.

7u223e3klgv0049z.png
    lph8h758wvghvk40.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2013, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znalazłam na allegro takie za 130-170zł. Miał ktoś coś z tych cen? Opłaca się w ogóle?

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ