Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Cześć Dziewczyny:) te które znam z I trymestru i te ,które poznam.
    Dziś już 14 tydzień ciąży więc rozpoczynam I trymestr.

Witaj Lalita :).
    chyba miałaś na myśli II trymestr :D
    ja cię pamiętam z Iszego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2013, 07:41

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra jak się czyta i patrzy na to forum to rzeczywiście poronień jest tak dużo, że aż trudno w to uwierzyć. Lekarze zawsze mi to właśnie powtarzali, że nawet nie zdajemy sobie sprawy jak rozległy to problem.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, statystycznie podobno każda kobieta chociaż raz poroniła tylko większość na takim etapie, że jeszcze nie wiedziały że są w ciązy. Ja znam mnóstwo dziewczyn co mają za sobą poronienie i mają dwójke albo nawet czwórke dzieci.
    Ale chodzi mi o to, że Ty się całą ciążę denerwujesz a na to nie można nic poradzić. A stres nigdy nie jest dobry w ciązy.

иιєиσямαℓиα, Suzy Lee lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że ja w ostatnim czasie nie mam stresu ciążowego. Mój mąż znalazł wyrzuconego szczeniaka. I mam 2 psiaki bo szukamy dla Misi domu...
    Nio i one się albo super bawią ,albo szaleją tak że szok i muszę krzyknąć ale i tak nic to nie dają. Misia ma jeszcze mleczaki i gryzie szonkę ,a ona nie ma sie za bardzo gdzie schować bo misia pod łózko też do niej wejdzie.
    I to mi zawraca głowę. Więc nie myślę o ciąży ,tak stresująco jak na początku.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Dokładnie, statystycznie podobno każda kobieta chociaż raz poroniła tylko większość na takim etapie, że jeszcze nie wiedziały że są w ciązy. Ja znam mnóstwo dziewczyn co mają za sobą poronienie i mają dwójke albo nawet czwórke dzieci.
    Ale chodzi mi o to, że Ty się całą ciążę denerwujesz a na to nie można nic poradzić. A stres nigdy nie jest dobry w ciązy.

wiem staram się nad tym pracować :). Raz mi wychodzi lepiej a raz gorzej :P
    Ostatnio było już super :), bo kupiłam sobie Angelsounds do słuchania serduszka maluszka i sobie słucham :) i na prawdę jeśli oto chodzi to już się uspokoiłam :). Znalazłam sobie też zajęcie, żeby odciągnąć myśli od złych mocy :D. Staram się z całych sił wierzyć , że będzie dobrze :) !!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2013, 07:56

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy macie jakieś doświadczenia z magnezem? Ja zaczęłam brać chela mag B6 mama (któraś z was na forum mi doradziła :) ). Jak często bierzecie magnez?
    Ja zrobiłam ostatnio badania na poziom magnezu i potasu. Wyniki w normie , poziom magnezu bardzo blisko dolnej granicy, potasu po środku.
    Magnez - 1,64 mg/dl norma: 1,4 - 2,6
    Potas - 4,2 mmol/l norma: 3,5 - 5,1

Z Potasem chyba raczej oki? Pasia ty badałaś poziom potasu miałaś chyba podwyższony?
    A magnez można by chyba stosować bez problemu bo jakoś go troszkę mało.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez w ciązy można jak najbardziej brać, ja tez biorę od jakiś 2 tyg bo skurcze mnie łapały i pytałam swojej gin, mówiła że spokojnie :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę aspargin magnez z potasem. Wiele lat ,mnie inne magnezy nie pomagają. 1 tabletkę dziennie lub co 2 dzień.

dqprepoku4out2uw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi neurolog kazal brać zwykły magnez bez witaminy B6 bo ta jest już w witaminach dla kobiet w ciązy, a B6 nie mozna przedawkowywac i obie panie ginekolog tez to potwierdziły, że najlepiej brac zwykły magnez. W aptekach spotkałam się tylko z Magnezin 500. Ja mam czeste bóle głowy i mam brać 2 dziennie.

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dalej waga nie drgnęła ,według ovu powinna mieć już 2,5 na plusie. Ale nic.
    Martwię się czy dziecko rośnie prawidłowo. Jem dużo co 2 h... Ale chyba maluch pochłania wszystko... może tak być..?

dqprepoku4out2uw.png

• Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laliata ja bym sie waga nie martwila. Ja dzis koncze 19 tydz i dopiero teraz przytylam 1kg! Doslownie w tym tyg, bo waze sie co tydzien:) chyba wakacje w Polsce tak podzialaly i obiadki mamusi i tesciowej hihi

Moj lekarz powiedzial, ze czasami kobiety do 6-7 miesiaca nie tyja, lub przybieraja tylko 1-2kg a dzieci sa zdrowe. Dziecko i tak zabierze z Twojego organizmu wszystko czego potrzebuje. Pamietaj tylko, zeby jesc zdrowo-duzo owocow, warzyw, chude mieso itd no i woda! Duuuzo wody:)

Ps wczoraj mielismy grilla u znajomych, zjadlam pol kielbaski i bolal mnie brzuch caly wieczor i jeszcze dzis rano:( chyba za ciezkie to na moj zoladek. Dobrze, ze tylko pol zjadlam

relgi09k52jutqx1.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Mi dalej waga nie drgnęła ,według ovu powinna mieć już 2,5 na plusie. Ale nic.
    Martwię się czy dziecko rośnie prawidłowo. Jem dużo co 2 h... Ale chyba maluch pochłania wszystko... może tak być..?

nie przejmuj sie.mnie na tym etapie ciazy tez waga stala w miejscu, za to w okresie 14-18 tydz skoczyla az 3 kg do gory, w nastepny miesiac podobnie 2kg do przodu -czyli w ciagu 2 miesiecy po 14 tyg przybralam 5 kg :-)Pozniej waga sie nie zmieniala przez ponad 2 miesiace i teraz w 3 trymestrze zaczynam przybierac na wadze ale okolo 1,5 kg na miesiac. Obecnie mam około 9 kg na plusie.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienormalna nie panikuj i poczekaj do wtorku, te kilka dni napewno niczego nie zmienia. Lepiej bedziejak poradzisz sie swojego lekarza i wtedy wezmiesz leki. Widze, ze Suzi dokladnie opisala infekcje:) Nie masz sie czym martwic, bedzie dobrze:)

Lilka musimy sie w koncu umowic na ta kawe:) ten tydzien mam zawalony robota po wakacjach, ale za 2 tyg chetnie sie spotkam:)

Acha i jeszcze jedno, musze sie pochwalic dziewczyny:) Moj maz wstal ostatnio rano, przypelzal do kuchni taki zaspany, stanal za mna, mocno mnie przytulil, podglaskal brzuszek i powiedzial Dzien Dobry:) Kocham Was bardzo:))) i tak stalismy przytuleni:)) cudowne uczucie, naprawde sie wzruszylam:) gdzies czytalam, ze wiekszosc mezczyzn zaczyna czuc sie ojacmi jak zobaczy dziecko, moj jest chyba wyjatkiem, bo w miare jak brzuszek staje sie widoczny, moj maz coraz czesciej mowi o dziecku. Jak to jest u Was?

Lalita2710, xcarolinex, Suzy Lee lubią tę wiadomość

relgi09k52jutqx1.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja myślę dziewczyny. Jem dużo staram się co 1,5 h bo już mnie wówczas ssą z głodu mniejsze porcje ,a częściej. No i jem warzywa owoce , mięsa mniej jem na obiad ale niezbyt dużo. Za to warzywa bym połykała jedno za drugim. Wodę piję cały czas i dużo. Choć ponoć i tak mało pani dr powiedziała. Ok 2 litrów nie całych pije ,a i tak mało:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 14:27

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

• patti Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Nienormalna nie panikuj i poczekaj do wtorku, te kilka dni napewno niczego nie zmienia. Lepiej bedziejak poradzisz sie swojego lekarza i wtedy wezmiesz leki. Widze, ze Suzi dokladnie opisala infekcje:) Nie masz sie czym martwic, bedzie dobrze:)

Lilka musimy sie w koncu umowic na ta kawe:) ten tydzien mam zawalony robota po wakacjach, ale za 2 tyg chetnie sie spotkam:)

Acha i jeszcze jedno, musze sie pochwalic dziewczyny:) Moj maz wstal ostatnio rano, przypelzal do kuchni taki zaspany, stanal za mna, mocno mnie przytulil, podglaskal brzuszek i powiedzial Dzien Dobry:) Kocham Was bardzo:))) i tak stalismy przytuleni:)) cudowne uczucie, naprawde sie wzruszylam:) gdzies czytalam, ze wiekszosc mezczyzn zaczyna czuc sie ojacmi jak zobaczy dziecko, moj jest chyba wyjatkiem, bo w miare jak brzuszek staje sie widoczny, moj maz coraz czesciej mowi o dziecku. Jak to jest u Was?

Moj maz od poczatku caluje brzuszek i mowi -kocham Was bardzo :-)
    Mnie to nie dziwi, bo on juz po miesiacu znajomosci oswiadczyl sie i mowil jak bardzo chcialby miec ze mna dziecko :-D Oczywiscie oswiadczyny przyjelam ,ale jakos tak wszytsko powoli do mnie docieralo i mysl o dziecku rowniez, on od poczatku wiedzial czego chcial ;-)
    Obecnie jestem szczesliwa ,ze potoczylo sie tak jak chcial i razem cieszymy sie z dzidziusia bardzo!

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• patti Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    No ja myślę dziewczyny. Jem dużo staram się co 1,5 h bo już mnie wówczas ssą z głodu mniejsze porcje ,a częściej. No i jem warzywa owoce , mięsa mniej jem na obiad ale niezbyt dużo. Za to warzywa bym połykała jedno za drugim. Wodę piję cały czas i dużo. Choć ponoć i tak mało pani dr powiedziała. Ok 2 litrów nie całych pije ,a i tak mało:(

Mój mąż też głaska brzuś. Ale nie był jeszcze ze mną na ani jednym USG.
    Myślę że jak pójdzie na następne to będzie jeszcze bardziej zakochany w brzusiu.

Ja tez jadam czesto ale mniej, okolo 6 posilkow dziennie w rownych odstepach czasu.co do wody to ogolnie spozywam dziennie 2 litry plynow, w tym zupa, bo jem codziennie ze swiezych warzywek -obecnie jak jest cieplej to pije wiecej wody.Ja jem wiecej warzyw niz owocow plus pelnoziarniste weglowodany -chleb, makarony, kasze.No i oczywiscie miesko -2 razy w tyg chuda wolowinka, bo ma duzo zelaza i ryby 2 razy w tyg -wtedy na kanapki ryba i na obiad ryba, zeby dostarzcyc w ciagu tyg okolo pol kg , bo wowczas nie trzeba suplementowc kwasow omega.wczesniej bralam witaminy co kilka dni (z wyjatkiem 1 trymestru kiedy w ogole ich nie stosowalam) a obecnie od 7 miesiaca w ogole nie biore, wyniki mam dobre -wielu lekarzy jest przeciwnikiem sztucznych witamin jesli wyniki sa ok,za to witaminki naturalne.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż mi się oświadczył po pół roku bycia ,w wigilie 2010roku. Od razu zamówiliśmy sale i 1,5 roku później wzięliśmy ślub. 16 czerwca będzie rok po ślubie. hihihi... :)) To wszystko jest takie słodkie że 3 rok za nami.
    My też dziecko chcieliśmy od samego początku. ale nie potrafiłam zajść w ciąże. no i prawie 9 miesięcy po ślubie zaszłam.

Moja Pani dr jest też przeciw sztucznymi witaminom. Na początku ciąży
    jadłam dużo ryb. Teraz mnie odrzuca. A jaką brałaś suplementacje z kwasami omega 3. Ja witaminy biorę co kilka dni. Albo jak byłam chora codziennie.
    Jeśli wiem że nie dostracze z pokarmu tyle ile trzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2013, 09:39

dqprepoku4out2uw.png

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    wiesz w moim przypadku odpowiedź jest prosta - bo już raz mnie to spotkało :(. Niby biorę leki , ale strach zawsze pozostaje. Ja nie zakładam od razu że mnie to spotka, tylko po prostu gorzej się psychicznie czuję i od razu nachodzi mnie rozmyślanie i smutek, że dlaczego takie rzeczy spotykają ludzi którzy tak bardzo pragną dzieciątek :(

Oj bedzie dobrze, trzeba sie cieszyc kazdym dniem ciazy (ja tez sama wiem, ze to nie latwe , do konca ciazy bede schizowac, cholernie trudne zadanie nas czeka) ale musimy dac rade - przeciez taki piekny prezent czeka nas na koncu tego 40 tygodnia... ;)

I tez tego nie rozumiem, tyle par nie moze zajsc w ciaze, traci dzieciaczki, a tu idioci rodza dzieci na potege i robia im krzywde!! Ostatnio w polskiej tv bylo i tych blizniakach, co byly odizolowane od reszty rodziny szafa jak sie nie myle?! Przez kilka lat?! A trojka pozostalych dzieci normalnie zyla w tym domu!!

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex tam było 5 dzieci plus 2 bliźniaków... czyli 7 ;/

dqprepoku4out2uw.png

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2013, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj S. codziennie rano wita sie z Naszym Malenstwem, mowi do Niej, jak wychodzi do pracy zegna sie i po powrocie tez glaszcze brzusio i mowi do Niej :) W ciagu dnia np jak zmywam naczynia, gotuje, etc to przechodzac zawsze go glaszcze :)
    W tych czasach to chyba juz czestsze zjawisko niz kiedys ;) ;)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ