Szyjka macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Julka - a w którym jesteś tygodniu? Ja też dostałam luteinę, magnez i no-spę doraźnie w momentach twardnienia. Niestety nie umiem wyczuć do końca tych twardnień. Staram się jak najmniej dotykać brzucha, ale czasem czuję się jakbym miała za mało skóry na brzuchu, cała napięta. Wtedy brzuch jest twardy. Nie czuję jako takich skurczy.
-
Od 16 do 20 tygodnia męczyły mnie bolesne skurcze, ale szyjka cały czas była zamknięta i miała 37mm. Miałam robione na każdej wizycie usg dopochwowe, oprócz przez brzusznego. Od 4 tygodni miałam spokój z bólami i skurczami i nagle na ostatniej wizycie ( w ostatni czwartek) okazało się że mam rozwarcie wewnętrzne i szyjka jest 30mm A trzy tygodnie wcześniej jeszcze była 37 i ładnie wszystko zwarte i pozamykane. Magnez biorę od 8 tygodni (6 tabletek dziennie magne b6). Dostałam nakaz leżenia, odpoczywania i zachowywania się jak 85 letnia staruszka Ze szkoły rodzenia też nakazal gin zrezygnować ( a miałam zacząć dzisiaj ) W czwartek (czyli po tygodniu) mam mieć kontrolę stanu szyjki. Boje się co to dalej będzie..A najgorsze jest to że skurcze wróciły Chyba z tych nerwów.
-
Kucyk, nie stresuj się, w razie czego założą Ci szew i będziesz miała spokój. Moja bratowa miała założony w połowie ciąży i urodziła jeszcze po terminie
Ja w środę mam usg szyjki, też się boję, bo ostatnio (miesiąc temu) miała 2,66cm Od tamtego czasu prowadzę raczej oszczędny tryb życia. -
No ja tez zażywam 6 tabletek magnezu i dziś na wieczór brzuch napisał się i puszczał i tak cały czas aż się martwię Niby tydzień temu patrzył na szyjkę i było ok ale ostatnio przez 2 dni jestem ciągle na nogach i może to przez to ? Przemęczenie ? Jak jutro będę miała te skurcze jadę na IP bo tak nie może być po magnezie - a już miałam z tym spokój
-
Ja nigdy nie wiem kiedy ten brzuch twardnieje, moze raz na jakis czas sie zdarzy, bo wtedy jest jakis napiety, jakos nie moge tego wyczaic...ginka tydzien temu wszystko sprawdzila, zawsze bada na fotelu szyjke, tym razem badala przed usg dopochowe, szyjka 5,5 cm i wszystko pozamykane, mam nadzieje, ze nic sie nie zmieni w temacie.
-
Mi ostatnio gin pokazywała jak mam wyczuwać twardy brzuch, pokazała gdzie mam naciskać i dla porównania gdzie jest miękki żeby wiedzieć czy to to. U mnie jeden lekarz na IP powiedział, że szyjka 30 mm a jak byłam na genetycznym to gin powiedział, że jest o wiele dłuższa. Ale to się podobno w dwa dni może zmienić. Ja mam wizytę 12, muszę poprosić swoją gin o zmierzenie
-
Ja w 23t6d byłam na wizycie się okazało że ok 3 tyg moja szyjka skróciła się z 4cm na 1,8cm nic nie czułam tzn nie mam zupełnie twardnienia brzucha czasem miałam takie wrażenie, że coś jest nie tak ale to dlatego że mnie w ostatnim czasie czyściło a wiem, że też może wpływać na szyjkę..
Lekarz nim przystąpił do usg powiedział ze na ten tydzień szyjka nie powinna być krótsza niż 3,5cm i jak zobaczył moją to skierowanie do szpitala..
Jestem w szpitalu od wtorku miałam porobione wszystkie wyniki i wymaz z szyjki okazało się, ze jest tam jakaś bakteria dostałam antybiotyk bo bakteria na szyjce może powodować jej przedwczesne skracanie.. dziś miałam usg kontrolne i szyjka wg lekarzy nie zmieniła swojej długości..
Dzisiaj też dostałam pierwszy zastrzyk na stymulacje rozwoju płuc u mojego maleństwa czekają mnie jeszcze 2 takie zastrzyki podobno no i oczywiście już tylko leżenie do porodu..każdy tydzień jest teraz na wagę życia
Zapomniałam dostają też luteinę dopochwowo 2x2tabletki i magnez z potasemWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 17:13