III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
sla.s wrote:Magdziunia to są właśnie szpitale publiczne
Napisałabym, że współczuje Ci przeżyć, ale koniec końców nie ma czego! Masz Maluszka już przy sobie i życze Wam dużo zdrówka
i czekamy na zdjęcia
Ps. Któraś z dziewczyn też miała niewykrywalne skurcze na ktg mimo bólu. I jakoś inaczej jej lekarz przyłożył, bo były skurcze od krzyża?
U mnie jutro WIELKI DZIEŃ!
Tylko dziś zamierzam posprzątać i poprzesuwać meble, a teraz odczuwam co to znaczy kiedy boli w spojeniu łonowymCiężko mi się aż chodzi i nogi rozkracza
No ale cóż ktoś to musi zrobić, a ja w domu sama więc powolutku sobie to wszystko zrobię, a później kąpiel i "przygotowania" do porodu hihi
No mi pazury muszę zmazać i obciąć - nienawidzę krótkich paznokci.. No ale ważniejszy jest mój malutki Synuś, a nie jakieś tam paznokcie, które odrosną
sla.s trzymam kciuki za jutro ważny dzieńTy uważaj z tym przesuwaniem tych mebli. no pazurki nie są najważniejsze ale rozbawiłaś mnie;)
-
nick nieaktualnyDziewczyny ja jeszcze mam pyt. odnośnie urlopu macierzyńskiego.
Ja planuje iść na roczny macierzyński a potem na rodzicielski.Wykorzystać wszystko na maksa. Mam umowe o prace na czas nieokreslony. Jaką opcję jest najkorzystniej wybrać?
urlop macierzyński
100% podstawy wymiaru;
urlop rodzicielski
60% podstawy wymiaru
czy
cały okres korzystania z ww. uprawnień
80% podstawy wymiaru
Aha i jakie dokładnie kryteria musze spełniac aby korzystac z urlopu rodziecielskiego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2014, 19:00
-
kotek27 wrote:Może Blondi rodzi
Miriam jeśli chodzi o macierzyński, to składasz wniosek w firmie po porodzie, masz na to 14 dni. Do wniosku dołączasz aktu urodzenia dziecka.
Jeśli planujesz roczny urlop macierzyński, możesz złożyc w jednym piśmie, wniosek o urlop macierzyński 20tygodni, o dodatkowy urlop macierzyński, i o urlop rodzicielski. Plus oświadczenie, że ojciec dziecka zrzeka się urlopu rodzicielskiego. Ja złoże takie pismo, 3 w jednym-bo jestem pewna, że nie chce wrócic szybciej.
Można złożyc 3 oddzielne wnioski, jeśli nie jesteś zdecydowana, kiedy chcesz wrocic do pracy.
)
Kotek, a jak to jest jak ma się umowę na czas określony- moja kończy się w czerwcu i nie wiem, jak to będzie, a też wiem, że chciałabym na rok . To też do pracodawcy te wnioski? czy do ZUSU, czy jak? Bardzo proszę o odpowiedź. I też bym prosiła o wniosek w wordzie jeśli oczywiście się zgodzisz. -
magdziunia111123 wrote:wlasnoe o to chodzi kocur na ktg zadnego skurcza a ja chodzilam po scianach w trakcie. mowie ze mnie boli i ze to jest to ze ja tego dnia urodze a one patrzaly na mnie jak na idiotke kiedy tylko napinalam sie z bolu przy regularnych skurczach ktorych podobno nie bylo. jak widac byly i bolaly i nie da sie twgo pomylic z niczym. dziewczyny ja prawie wrocilam do domu bo panicznie balam sie lezec w tym szpitalu bez celu tylko max mnie przekonal, jakby nie to urodzilabym gdzies miedzy kuchnis a ubikacja bo wystrzelil jak z procy a polozna noe ubrala mawet fartuvha bo nie bylo czadi tak sie potoczylo ekspresowo
-
Miriam wrote:Blondi cos dziś milczy może coś się ruszyło
-
No wreszcie...
Antena od neta mi zamarzła i nie mogłam cały dzień wejść na żadną stronę
Ale do rzeczy.
Magdziunia Ale musieli być wszyscy zdziwieni tą szybką akcją. Szkoda tylko, że osoby, które powinny być gotowe na wszystko- tak nie działają. Najważniejsze, że masz synka przy sobie i możecie się sobą już cieszyć. Jeszcze raz moje gratulacje!!
Sla.S Trzymam kciuki za jutro:) Ja bym chyba nie spała;)
Blondi Wyobraź sobie, że termin masz za 2 tygodnie i wtedy obudzisz się w pewnej chwili z myślą: to już? -
Ja niby się nastawiam, że mogę urodzić nawet za 3 tygodnie, ale i tak im bliżej lutego - czuję coraz większy stres. Na razie mam nadzieję na dobre wieści na wizycie w piątek. Grunt, że mimo nerwów, nie zależy mi żeby szybciej urodzić , bo się niepotrzebnie nie nakręcam.
Powiedzcie mi dziewczyny 'z końcówki' jak odczuwacie ruchy? Moja córcia z pewnością do dużych nie należy, ale i tak czuję głównie wypychanie i przeciąganie. A jak śpi, to jak suseł -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Perełka wrote:Kotek, a jak to jest jak ma się umowę na czas określony- moja kończy się w czerwcu i nie wiem, jak to będzie, a też wiem, że chciałabym na rok . To też do pracodawcy te wnioski? czy do ZUSU, czy jak? Bardzo proszę o odpowiedź. I też bym prosiła o wniosek w wordzie jeśli oczywiście się zgodzisz.
bo nie chce namieszac, dopytaj kadrową powinna Ci udzielic informacji.
A wniosek możesz skopiowac i edytowac najlepsza moim zdaniem jest ta wersja(zieloną czcionką):
http://www.babyboom.pl/forum/marzec-2014-f522/urlop-rodzicielski-i-urlop-macierzynski-krok-po-kroku-68741/Perełka lubi tę wiadomość