X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    hej dziewczyny.. ale napisałyście od wczoraj ... 8 stron masakra.. jak w drukarni... jutro poczytam ... dzis aby napisze jak po wizycie..

więc byłam i nie wiem co o tym myśleć... KTG pokazało nawet tętno 190... szok.. ale przeciętnie było na poziomie 160... podnosiło sie tylko w tedy kiedy mój skarbek był aktywny czyli się wiercił... lekarz stwierdził że to wynika z tej aktywności... hmmm.. nie zostaje mi nic innego jak mu zaufać... ale i tak się martwie...:(:(:(... jutro odbieram wynik CRP... jak będzie zły to musze zadzwonic i go poinformować.... a jak dobry to wizyta 30 września... chyba umre ze starchu przez ten czas... :(:(
    czemu masz zrobić CRP?
    Z jakiego powodu?
    Zaufaj swojemu lekarzowi pewnie ma rację, głowa do góry :)! Staraj się nie stresować.

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2013, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co... chyba zdecydowaliśmy się wreszcie na imię... na razie wstępnie, ale już tak solidnie wstępnie, bo ileż można zwlekać... imion w imienniku nie przybędzie. Mąż otworzył się wprawdzie na inne imiona niż Aleksander, ale poprosił mnie, żeby to nie był Jeremi, wyjątkowo mu się nie podoba i na razie wspólnie stanęło na Filipie. To dla mnie dość przełomowa decyzja, bo już mnie męczyło mówienie o nim per młody czy per junior... drugi, mały itp... I tak oto czekamy na Filipa Aleksandra :)

m_f, иιєиσямαℓиα, Kropka, MamaMadzia, Nina82, yennefer, Amicizia, patti, xcarolinex, michaela, Ella, anilorak, marzycielka29, Rika, kamila87, polska_dziewczyna, pasia27, Stokrotka84 lubią tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anilorak wrote:
    Co do wagi dziecka, to lekarz też ciągle wspominał, że jest duży. Że może to być spowodowane cukrzycą ciążową lub uwarunkowane genetycznie lub mały miał się szybciej urodzić. Ale, że glukoza wyszła u mnie dobrze, to cukrzycę ciążową nie brał pod uwagę i nie kazał mi jej powtarzać.
    W sumie to urodził się z wagą 3530g i 54 cm, czyli nie aż taki duży jak się bałam, a w sam raz :)więc jeszcze raz napiszę NIE STRESUJ SIĘ !!!!
    Dzięki :)
    dobrze, że jest to forum, bo każdy coś poradzi, co słyszał tu i ówdzie ;)
    Inaczej człowiek by co najmniej osiwiał ;)

Suzy Lee, anilorak lubią tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2013, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee - Filip Aleksander, super :) powiem Ci, że bardzo mi się osobiście podoba!

Suzy Lee lubi tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Nienormalna, wpisze ci moje wyniki dla uspokojenia ;p
    33 tyg i 4 dni
    waga 2711 g
    AC na 35 tyg i 3d
    HC 36 tyg i 0 d
    BPD 36 tyg i 3d
    Fl 35 tyg i 3 d
    itp
    I jakoś wogóle się tym nie martwię. Jedynie tym że będę musiała urodzić duże dziecko. aaa i moja waga z 33 tyg to 95,7 :)
    o to praktycznie jedziemy podobnie :)
    Dziękuję za twoje wyniki :)

Lekarka zapytała mnie o to czy ja albo mąż byliśmy dużymi dziećmi. Dziś zrobiliśmy wywiad u mam i ja miałam 3700 i 57cm, moja siostra urodziła się z wagą 3850 i 56cm , mój mąż z kolei ważył 3500, natomiast moja babcia urodziła mojego wujka który ważył 5kg o.O. Myślicie , że waga dziecka może mieć podłoże genetyczne?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Kropka Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee mi imię Filip też bardzo się podoba, tylko muszę jeszcze męża przekonać :D

Suzy Lee, polska_dziewczyna lubią tę wiadomość

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, Na 100%. Ja miałam 59 cm i 3600, Rafał podobnie i zobacz jakie mam duże dzieci :)

иιєиσямαℓиα, polska_dziewczyna, pasia27 lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Wiecie co... chyba zdecydowaliśmy się wreszcie na imię... na razie wstępnie, ale już tak solidnie wstępnie, bo ileż można zwlekać... imion w imienniku nie przybędzie. Mąż otworzył się wprawdzie na inne imiona niż Aleksander, ale poprosił mnie, żeby to nie był Jeremi, wyjątkowo mu się nie podoba i na razie wspólnie stanęło na Filipie. To dla mnie dość przełomowa decyzja, bo już mnie męczyło mówienie o nim per młody czy per junior... drugi, mały itp... I tak oto czekamy na Filipa Aleksandra :)
    o super :)
    Filip to był mój typ :), ale mojemu mężowi się nie podobało :/. Więc odpuściłam pozostawiłam mu wolną rękę :). Bardzo ładne imię. Jeśli będę miała drugiego synka to nie odpuszczę :), będzie tym razem mój wybór ;) i będzie Filip. My póki co nie mamy w ogóle pomysłu na 2gie imię.... :/

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:-) od jakiegoś czasu Was podczytuję, choć nie jest to łatwe, bo dużo piszecie, ale ważne rzeczy:-) niedługo wskoczę do 3 trymestru:-) z tymi obwodami brzuszka to właśnie lekarze mówią, że może być wiekszy właśnie przy cukrzycy ciążowej, ale przecież niekoniecznie, skoro jej się nie ma...dużo zależny od tego jaki sprzęt ma lekarz i jak zmierzy maluszka, nie zawsze jest to miarodajne. średnio usg trochę zawyża wagę dziecka, a skoro rodzice byli więksi podczas porodu, to to tez ma duże znaczenie, Nienormalna nie martw się, głowa do góry, ważne, że synek jest zdrowy, a stres nie jest dobry:-)

Znam koleżankę, co nie miała cukrzycy, a rodziła synków ponad 4 kg naturalnie:-)

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Tak, Na 100%. Ja miałam 59 cm i 3600, Rafał podobnie i zobacz jakie mam duże dzieci :)
    no to kamień z serca <3
    może to moją lekarkę trochę uspokoi jak jej powiem ;)
    A ile ważył twój wiktor? Pamiętam, że mówiłaś że miał 60cm ale nie pamiętam wagi

Nina82 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy bardzo ladne imie wybraliscie,
    mi sie tez dla chlopczyka bardzo podobalo imie Filipek

Fajnie ze juz sie z mezem dogadaliscie co do tej sprawy ;)

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2013, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienormalna, na pewno ma podłoże genetyczne, mój syn ważył dokładnie tyle samo co ja jak się urodziłam.

A moja ciocia 3 swoich dzieci rodziła 5kg plus, nie majac cukrzycy :)

Dziewczyny... co za ulga że dziecko ma wreszcie imię... kamien z serca wręcz, bo na prawde mnie to już bolało.

blueberry, polska_dziewczyna, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4 kg :) Ten będzie chyba większy ;p ale niewiele :)
    Mam koleżankę, 165 cm, szczupła. Urodziła 4 dzieci i najlżejsze miało 4500 :)

Suzy Lee, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że ta waga dotyczy tylko genów rodziców dziecka, bo my z mężem ważyliśmy po 3 kg przy urodzeniu. Ale mojego męża ojciec ważył 5,8 kg :/ Z kolei mój tata urodził się w 7 miesiącu i ważył 1,2 kg, nadmienię tu, że w 1949 roku, gdzie nie było inkubatorów, tylko leżał przy kozie. Lekarze szans mu nie dawali, a chłop jak dąb i całe życie zdrowy był, dopiero teraz na starość mu wyszła straszna choroba :( Tak czy siak mam nadzieję, że moje dziecko nie pójdzie w ślady żadnego z dziadków.

zfxga33.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj Tomek tez byl duzy 3860 i 60 cm (co prawda przeterminowany o 7 dni wiec podrosl) i po mnie na pewno tego nie ma :-)
    Susy, mowisz ,ze genetyka, w takim razie ma chyba po mezu, bo u niego w rodzinie to babcia i mama rodzily duze dzieci i chyba dlatego moj maly tez duzy.dodam ,ze niektorzy z latwoscia rodza duze dzieci naturalnie i nie zawsze latwiej jest urodzic male dziecko.

Suzy Lee, to dlugo czekaliscie z imieniem ale fajnie, ze doszliscie do porozumienia. my z mezem od razu chcielismy Tomka -ja od zawsze wiedzialam ,ze bedzie to imie mojego synka, zas maz mial na bierzmowaniu \tomasz.

Suzy Lee, anilorak, pasia27 lubią tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• patti Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blueberry wrote:
    Mam nadzieję, że ta waga dotyczy tylko genów rodziców dziecka, bo my z mężem ważyliśmy po 3 kg przy urodzeniu. Ale mojego męża ojciec ważył 5,8 kg :/ Z kolei mój tata urodził się w 7 miesiącu i ważył 1,2 kg, nadmienię tu, że w 1949 roku, gdzie nie było inkubatorów, tylko leżał przy kozie. Lekarze szans mu nie dawali, a chłop jak dąb i całe życie zdrowy był, dopiero teraz na starość mu wyszła straszna choroba :( Tak czy siak mam nadzieję, że moje dziecko nie pójdzie w ślady żadnego z dziadków.

z genami nigdy nie wiadomo :-)mieszaja tak jak chca hehe
    na przyklad w rodzinie mojej mamy charakterystyczna cecha jest to ,ze kazdy ma maly doleczek w podbrodku i cale moje rodzenstwo jak i ja tez mamy i teraz moj synek Tomek rowniez ma ;-)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• blueberry Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i zapomniałam dodać, że my z mężem oboje też przeterminowani ;) O 3 tygodnie heh, więc gdybyśmy się urodzili o czasie to bylibyśmy pewnie lżejsi :D

pasia27 lubi tę wiadomość

zfxga33.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też dziś po wizycie :)
    Generalnie wszystko super, widziałam synka na USG, robił śmieszne minki, pokazywał nam język itp :) No i jest ułożony główkowo, więc już do porodu ok. Nóżki ma wysoko, więc dobrze myślałam, że to on mi wpycha nogi w żebra, niestety czasem tak mocno, że aż boli. Ale cóż, ma coraz mniej miejsca.
    Niestety brzuch mi trochę twardnieje ostatnio jak chodzę lub stoję, ale tylko wtedy, wiec na razie mam tylko zwiększyć dawkę magnezu.
    Najgorsze że mam się starać za dużo nie głaskać brzucha, bo to może wpływać na twardnienie, a ciężko mi się będzie odzwyczaić.

Nienormalna, a ta Twoja lekarka powiedziała, że to jest jakiś problem że on ma duży brzuszek i że jest za duży albo za szybko rośnie? Tak jak piszą dziewczyny wymiary są różne i później się wyrównują. Myślę że niepotrzebnie się stresujesz.
    Widzisz u mnie dzisiaj mały ważył 2062g, obwód główki: 32tydzień, obwód brzuszka: 33tydz, a jestem teraz w 31tyg. Czyli podobnie jak u Ciebie.
    Mi moja ginekolog nie widzi tu żadnych odstępstw. Powiedziała tylko że dziecko jest duże i generalnie zapowiada się na ok 4kg przy urodzeniu. Ale my z mężem oboje jesteśmy wysocy, ważyliśmy przy urodzeniu 3,6kg, więc to jest genetycznie uwarunkowane.
    No i pytałam o cc i wskazaniem do cesarki jest niby dopiero jak dziecko na USG końcowym będzie miało jakieś 4,5kg. Ja mam nadzieję że u mnie tyle nie dobije i dam radę normalnie urodzić :)
    Z tym ponownym obciążeniem glukozą to może tak profilaktycznie Cię wysyła. Chociaż ja mam teraz 11kg na plusie i z tego co mówi moja gin powinnam dojść maksymalnie do 15-16, i to jest w normie, przy moim wzroście i wadze.
    Nie pamiętam, ale chyba pisałaś że przytyłaś też coś ok 10kg.

Więc nie martw się niepotrzebnie i absolutnie nie szukaj sposobów, żeby spowolnić wzrost małego!
    Glukoza na pewno wyjdzie Ci dobrze, to będziesz spokojniejsza :)

polska_dziewczyna, иιєиσямαℓиα, patti lubią tę wiadomość

82do20mm8gkktux6.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee - ladny zestaw imion ;) U nas duzo Aleksandrow sie porodzilo ostatnimi czasy :) :)

U nas tez chyba do 30tc nie bylo imienia - ale jak wkoncu przycisnelam swojego S, ze nie bedzie tak, ze sie urodzi i nie bedzie miala imienia zanim sie zdecydujemy, to 2 dni pozniej wrocil do domu z imieniem i juz tak zostalo - kiedys marzylismy o Lilly a teraz jak uslyszalam od Niego Rosalie, to juz nie chcialam slyszec o innych :)

Facetow trzeba czasami przycisnac :P :P

blueberry, Suzy Lee, polska_dziewczyna, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś taka dętka jestem. NIc mi sie nie chce, relacje z wizyty w uajstku napisze jutro moze bede miec lepszy umysl, ale od razu na watku o porodach w KRK.

co do wynikow, ja chodze na nfz i zawsze wyniki mam w karcie i na wizycie ginka je spisuje, potem polozne wpisuja je do karty ale oddaja mi je, mam wszystkie orginaly, chyba ze robila w przychodni rodzinnej to tam u nich zostaja i musze sobei wtedy kserowac.

Nienormalna nie stresuj sie i nie głodz sie tym tylko zaszkodzisz dzieciatku.

Suzy bardzo ładne imiona i gratuluje, ze wreszcie udało wam sie podjąć te decyzję.

to ja zmykam, padam dzis na nos.

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ