III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPolska Dziewczyno.. nie zaleca się przepajania dziecka czymkolwiek jeśli nie ma upałów lub wyraźnych zaleceń lekarza z powodu np. dolegliwości brzuszkowych, czy z zaparciami czy coś podobnego u maleństwa.
Uważam, że antykolkowe ponieważ po co testować na dziecku te nieantykolkowe... i tak wiekszosc dzieci ma kolki, a nawet jeśli nie, to to są dopiero uczące się jak funkcjonować brzuszki, więc dlaczego im utrudniać pracę
Co do tego czy zbliżone do piersi czy nie... często to jest bajer reklamowy, a wg mnie TT z piersią mają niewiele wspólnego, smoczek Avent jest miękkszy przy piciu- próbowałam. Ponad to jeśli dziecko ma zaczac kaprysić na pierś to zrobi to niezależnie od marki butelki i jej super smoczka. Picie ze smoczka każdej firmy jest bowiem łątwiejsze niż picie z piersi, gdzie dziecko musi ugniatać sutek do podniebienia, a z butelki jedynnie ssaći leeeeeciiii smaczne mniamniu.
Smoczki sa podzielone rozmiarami dziurki na 1ki; 2jeczki i 3jki no i potem KASZKOWE. KAżdy rozmiar smoczka odpowiada jakiemuś przedizałowi wiekowemu, ponieważ dziecko rośnie i jego siła ssania i zapotrzebowanie na pokarm zwiększa się, więc nie można być cały czas na jednej małej dziureczce.
Noworodek zadławiłby się pijąc z większego przepływu, za to 3miesięczniak się zamęczy próbując wyssać potrzebnego mu łyka z mikro dziurki dla noworodka.polska_dziewczyna, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość
-
Nienormalna ja mam tak z czekolada
moge jesc tonami ! W tym tygodniu jakos mniej ale w ostatnich tygodniach pochlonelam kilogramy czekolady
Pasja zrzucisz wszystko dopiero chwilla minela spokojnie
Mialam prasowac ale brzuch mi dokucza i mlody cos cisnie nie da rady a taka miala ochoteиιєиσямαℓиα, pasia27 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Zgadzma sie z Suzy, te w kształcie persi tot aki bajer, a antykolkowa jest jalpesza. Wiadmo, ze nie uchroni na 100% przed kolkami, bo to nie tylko od butelki zalezy, ale na penwo nie będzie ich niepotrzebnie prowokowac i ulatiw mu zycie
Poslka dziewczyno kwas chlebowy to najlepiej na krainieto taki ich napój, ja go odkryłam na studiach jak mieliśmy objazdy naukowe na Ukraine. Ale u nas tez można go dostac, w dużych sklepach, albo domach handlowych czy delikatesach. Ja kupuję w realu. Tylko trzeba dokladnie czytac, bo raz kupila kwas chlebowy nie doczytalam, a to bylo raczje jakies piwo czy cos w tym stylu. SMak ma zbliozny al enie dokladnie taki sma, jednym będzie smakować innym nie. Ja go bardzo lubię.
polska_dziewczyna, Suzy Lee lubią tę wiadomość
-
suzy lee
dziękuje za odpowiedz...
więc żadnych zblizonych wyglądem do piersi bo to i tak nie działa
po 3ech miesiącu zmienić na dziurke nr 2
na pewno antykolkowe
butelka z AVENT
i jak pije mleko z piersi to ani herbatka ani woda sama pierś... tak?
-
dobra ja zmykam na drzemke, przez te zakupy musialam ranow stac zeby M. mnie zawiózł do centrum i sie nie wyspalam, wiec teraz trzeba nadrobic, zwlaszcza ze na SR dzisiaj musze byc przytomna.
Aha i M. dzownil, ze jutro możmey już odbierac klucze, kaska dotarłą dziś do poprzednich właścicielipolska_dziewczyna, Suzy Lee lubią tę wiadomość
-
Amicizia to gratuluję już prawie kluczy w reku albo w kieszeni
.
U nas dzisiaj 5ta rocznica jak kupiliśmy mieszkanie- 5 lat temu podpisywaliśmy akt notarialny
. A w piątek 5ta rocznica ślubu
Napiłam się barszczu czerwonego z torebki , ale słoooone pycha! Odeszła mi ochota na ostre i chipsy , zaspokoiłam w końcu głód
Suzy Lee, michaela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypolska_dziewczyna wrote:suzy lee
dziękuje za odpowiedz...
więc żadnych zblizonych wyglądem do piersi bo to i tak nie działa
po 3ech miesiącu zmienić na dziurke nr 2
na pewno antykolkowe
butelka z AVENT
i jak pije mleko z piersi to ani herbatka ani woda sama pierś... tak?
Bez wskazań lekarza - tak, tylko na piersi.
Butelka niekoniecznie Avent, ale ja akurat ja preferuję i z czystym sumieniem polecam. A dziurke zmieniasz albo jak wyrośnie z przedziału, albo jak zauważysz że męczy się pijąc, wtedy można spróbować założyć większy i zobaczyć czy nie idzie mu lepiej.
Ile butelek? Zakładając, że chcesz karmić piersią to max 2. * Możesz jak Pasia kupić 2x 260ml + dokupić komplet smoczkow jedynek (przewaznie smoczki sprzedawane są 2sztuki w opakowaniu),
* albo jedną malutką buteleczkę 125ml i jedną 260 ml.
260ml starcza w zasadzie do końca procesu karmienia butelką, chyba że ma się mega żarłoka. Jasiek nigdy nie pił pełnej 330ml- a miał tylko jedną i wiecej nie kupiłam, bo właśnie pijał po 200 z hakiem.
JEżeli karmienie piersią się nie powiedzie - 8sztuk butelek wystarcza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 14:37
-
иιєиσямαℓиα wrote:a na obiad gotuję w końcu barszcz biały
z białą kiełbaską i jajkiem
A ja czerwony z uszkamiSmacznego
z warzyw z dzialki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 14:24
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
nick nieaktualnyCo do jedzenia - staram się jdynie unikać fastfoodów, choć zjadłam ze 3 razy, ale kfc i MC mają kurczaki na hormonach mocno pędzone, wiec opanowuję żądzę przynajmniej na to.
Wróciłam właśnie z USG- ostatniego już w moim przypadku.
Filipek ma już +/- 2664gramy (czyli przeybiera podrecznikowo około 200g na tydzień) i wszystko z nim w najlepszym porządku. Pierwszy raz nie pokazał buzi. Bardzo fajny pan mi sie trafił do USGTaki ciepły i wesoły, tłumaczył mi ABSOLUTNIE WSZYSTKO. Potwierdził po raz kolejny płeć i to 3 razy zaglądał, więc raczej nie ma wątpliwości, bo 3ech roznych lekarzy na różnych sprzętach mówi to samo
Łożysko już II stopnia, AFI 17,5cm.
polska_dziewczyna, иιєиσямαℓиα, Lilka, marzycielka29, Kropka, pasia27 lubią tę wiadomość
-
dziewczyny...
tu jest taka stronka nowej firmy rajstop
przesyłają ci do domu rajstopy.. nie wiem czy dwie czy 3 pary rajstop do testowania...
warto wejść napiszcie najlepiej dzisiaj jeżeli was to w ogóle intresuje
zawsze to jakaś para rajstop za darmo
wchodzisz piszesz widomość oni proszą o twoje wymiary wzrost, biodra udo, musisz polubić stronke... a co ja wam będę pisać sami wejdźcie i jak co to skorzystajcie...
tu stronka
https://www.facebook.com/lidarajstopy?fref=ts
иιєиσямαℓиα, michaela lubią tę wiadomość
-
suzy lee
a powiedz mi to jak nie do karmiać to butelki na co??.. na ściągnięte mleko??tak... ja bedę musiała ściągać bo został mi ostatni rok na studiach:(..i od 12 października znowu zaczynam... ale laktatora jeszcze nie mam zobacze jak ręcznie pójdzie.. -
nick nieaktualnyAmicizia wrote:ja ma tylko 2 butelki, 150 ml i 250 ml aha zapomnialam mam jeszcze 3 od laktatora, ale to też ta mała. Ja ma z Lovi, u nich wszystkie sa antykolkowe
i pochwale sie kupiłam dzis przez tablice kombinezonik misia ten z H&M za grosze w bardzo dobrym stanietaki fajny futrkowy czekoladowy misiaczek
a ze wymiana miala miejsce w galerii to przeszlam sie torszke i co? kupiłąm rajstopki w smyku z tygryskiem jeszcze dla synka
normlanie jedny sklpey jakie mnie interesowaly to te dziecięce, na całego już mam typowo "mamusiowe" reakjce
Pasia spokojnie jeszcze zrzucisz, ale to prawda, ze geny tez robia swoje, ale jak geny kiepskie to mozna im pomoc cięzka praca ćwicząc konkrtenie. Ale tym sie na razie nie musisz martwic.
Taaak po 31 tygodniu tez mnie opętało już na maksa! o niczym innym nie myślę, nie gotuję w zasadzie bo to jakaś pierdoła myśleć o tym co na obiad, w stosunku do tematu porodu, ciazy i dzieci... no jakas masakra... czuje sie ograniczona psychiczniei też apett o ile miałam umiarkowany, tak teraz po prostu maż się ze mnie smieje, że nie zarobi na tą ilość jedzenia dla mnie jeśłi bede tyle jadła
A propos meża... słodki- wstał właśnie do kuchni po coś i mówi do mnie "cieszę się, że mam taką żonę jak ty"... ot tak, z nienacka, bez powoduиιєиσямαℓиα, michaela, m_f lubią tę wiadomość
-
Suzy Lee wrote:Co do jedzenia - staram się jdynie unikać fastfoodów, choć zjadłam ze 3 razy, ale kfc i MC mają kurczaki na hormonach mocno pędzone, wiec opanowuję żądzę przynajmniej na to.
Wróciłam właśnie z USG- ostatniego już w moim przypadku.
Filipek ma już +/- 2664gramy (czyli przeybiera podrecznikowo około 200g na tydzień) i wszystko z nim w najlepszym porządku. Pierwszy raz nie pokazał buzi. Bardzo fajny pan mi sie trafił do USGTaki ciepły i wesoły, tłumaczył mi ABSOLUTNIE WSZYSTKO. Potwierdził po raz kolejny płeć i to 3 razy zaglądał, więc raczej nie ma wątpliwości, bo 3ech roznych lekarzy na różnych sprzętach mówi to samo
Łożysko już II stopnia, AFI 17,5cm.
. Dlaczego ostatnie? W medicoverze? Czy na nfz?
Bo mi w medicoverze kazał przychodzić już chyba teraz co tydzień tzn. mam wizytę 26.09 i powie czy mam jeszcze chodzić co 2 tygodnie czy już co tydzień. -
nick nieaktualny
-
Suzy Lee wrote:
A propos meża... słodki- wstał właśnie do kuchni po coś i mówi do mnie "cieszę się, że mam taką żonę jak ty"... ot tak, z nienacka, bez powodu
very nice!!
od mojego nigdy tego nie usłyszałam ,ani nawet podobnego komplementuWiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 14:37
-
nick nieaktualnypolska_dziewczyna wrote:suzy lee
a powiedz mi to jak nie do karmiać to butelki na co??.. na ściągnięte mleko??tak... ja bedę musiała ściągać bo został mi ostatni rok na studiach:(..i od 12 października znowu zaczynam... ale laktatora jeszcze nie mam zobacze jak ręcznie pójdzie..
chcesz zaczac rok w 9 miesiacu? Ja bym wzieła dziekankę na rok, albo na pół jeśli się da...no chyba, że zaocznie masz... ale troszke ciezko mi sobie wyobrazić chodzić na studia z noworodkiem w domu
No to jak nie będzie cie przez pol dnia od samiuskiego poczatku to laktacja moze ci sie bardzo zaburzyć.... a może i nie... w sumie jak każda inna, to może ci sie uda, ale w Twoim przypadku butelki obowiazkowe.
I wybacz, ale nie zrozumiałam chyba pytania.... ja nie powiedziałam, żeby nie dokarmiać mlekiem matki, tylko nie PRZEPAJAĆ WODĄ LUB HERBATKĄ KOPROWĄ I SOKAMI bez wskazania lekarza.
Natomiast jeśli ktoś ma problemy z laktacją, to nie ma wyjścia musi zaryzykowac butelkę - u nas dziecko ssało i piers i butelke i nie miał z tym problemów.
W razie czego awaryjnie wspomnę, że są jeszcze takie małe kubeczki MEDELI na przykład, kosztują grosze z 5 zł...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 14:44
polska_dziewczyna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyиιєиσямαℓиα wrote:very nice
!!
od mojego nigdy tego nie usłyszałam ,ani nawet podobnego komplementu
No nie żartuj! ale na pewno jakieś komplementy Ci mówił! Niektórym ludziom bardzo ciężko wyrażać emocje może należy do takiej grupy ludzi? Moj ojciec i tesciowa na przyklad... z tymze tesciowa mowi o tym wprost, ze nie umie - ona okazuje swoje pozytywne uczucia kupując innym rzeczy (nie zawsze trafione, bo gusta mamy... inne ;P)
-
иιєиσямαℓиα wrote:ja ma dzisiaj traumę
.
Nie wiem dlaczego od jakiegoś czasu strasznie mnie ciągnie do niezdrowego jedzenia - tzn. chipsy, pizza, fast foody. Najciekwsze jest to, że wcześniej w ogóle tego nie jadałam , no może oprócz chipsów od czasu do czasu.
Właśnie zjadłam pół paczki chipsów, tak mi się chce przypraw, że coś potwornego , słone ostre wszystko!
. Nie wiem co jest ze mną grane, wcześniej tak nie miałam. Ale zauważyłam że coraz częściej pozwalam sobie na chipsy
. Jestem mega głodna, lodówka pusta , nie chce mi się nic gotować
. Mąż w ogóle ostatnio przyłazi tylko na gotowe, żeby tak stanąć ugotować to nie! Wkurza mnie to bo jak wykrzesałam z siebie resztki sił i coś upichcę to pierwszy żeby mi to wyjeść i znowu nie mam co jeść, już nie raz mu zwracałam na to uwagę. Ostatnio prosiłam, żeby sparzył mi kapustę na gołąbki to bym ugotowała to głuchy...Czasami z wygody mam ochotę sobie kupić coś gotowego i zjeść a on niech się martwi o siebie sam
.
Też tak macie z tym napadem głodu ??
Ja bym zjadła chętnie np. placki węgierskie z sosem, albo rybkę z warzywami, ale nie ma chętnego, żeby mi to ugotować
I co zrobić, żeby mnie tak do chipsów nie ciągnęło bo oszaleje. Normalnie jakbym nigdy ich nie jadła , wsuwam garściami
....
i obawiam się o zdrowie małego, tym bardziej o jego brzuszek...czuję się jak bulimiczka - nawpierniczałabym się wszystkiego co niezdrowe a potem poszła wymusić wymioty, żeby mu nie zaszkodziło .....
Ja też tak mam. Napady wilczego głodu i najchętniej pizza, kebab, cola. Ale z Wiktorem też tak miałam i zdrowy chłopczyk jestSuzy Lee, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość