X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Ja mam jedną torbę dla nas dwoje, ale dużą z bocznymi kieszeniami z trzech stron. Główną komorę podzieliłam sobie umownie lewa strona dla mnie i prawa dla małego. Jego ciuszki to w sumie ledwo co zajmua miejsca, są małe i mało sztuk.

Na samym dnie mojej lewej części mam poduszke do karmienia bodajze... wyzej szlafrok i na nim reklamowka z becikiem, kocykami, flanelkami i tetrami. Na tej reklamowce mam już najwazniejsza prz porodzie z koszulą do porodu, koszula na przebranie, recznikiem.

Na samym dnie prawej częsci nei pamietam co mam :P ale na tym leży reklamowka z ubrankami małego, na tym reklamowka z zestawem do porodu, żeby mąż nie szukał po całej torbie wszystko na chwile narodzin dla synka ma w jednym woreczku (ostatnim razem zrobił mi sajgon szukajac w stresie poszczegolnych elementow)

W jednej bocznej kieszeni mam kosmetyczke, tantum rose, wkładki laktacyjne itp. (Wziełam całe opakowanie 30sztuk, bo nie chcialam otwierac, ale mysle ze 3 pary na dzien starcza ci spokojnie wiec... 9par?)

W drugiej bocznej mam dwie pary klapek i wode

w przedniej najdłuższej mam moznaby rzec wszystko co do tyłka :P Pieluski małego mini paczka DADów, moje podpaski dwie paczki, podklady SENI, takie tam
    ja w pierwszej ciazy miałam tak samo spakowana torbe i wszytko sie zmiesciło ;)

Suzy Lee lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do was dziewczyny ;) obecnie jestem na L4 pracuje w żłobku no i niestety na L4 jestem z przymusu częste choroby dzieciaków w placówce szefowa kazała mi ciągnąć zwolnienie cały czas a ze wwolnienia dostaje tylko najniższa krajowa bo tyle mam ba umowie więc jakieś 1200 zł a to co pod stołem ni płaciła to już nie więc trochę lipa i postanowiłam poszukać pracy dodatkowej jako opiekunka i dostałam propozycje pracy z dwoma 4 latkami od 7 do 19 w tym dziewczynki od 8.45 do 15 są w przedszkolu i trzeba im przygotować obiad w tym czase ewentualnie uprawiać co nieco moje pytanie jest takie czy jak będę w 8 czy 9 miesiącu dam radę czy powinnam odpuścić bo to za długi czas pracy dla ciężarówki :)

• maja2024 Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zdecydowaliśmy jeszcze przed pobrać tą krew i na szczęście się udało i trafiliśmy na okazję bo pobranie koszt 650, a później 1590 rozłożyliśmy na 2 raty bo było bez % więc się opłacało ale to fuksem bo było do wczoraj a ponieważ umówiony termin był wcześniej to Pani zarezerwowała dla nas. Poza tym 300 zł upustu ponieważ nasz lekarz prowadzący ma podpisaną jakąś umowę z nimi o czym się dowiedzieliśmy dziś miła niespodzianka i jeszcze 1 rok nie płacimy za przechowywanie bo byliśmy z koleżanką która też się zdecydowała. Także w sumie udało nam się troszkę taniej to załatwić hehe

Ale cena przedszkola to jakaś masakra nawet do głowy taka kwota by mi nie przyszła. I weź tu teraz miej taką kasę. wiadomo dla dziecka chce się wszystkiego co najlepsze i w ogóle ale skąd na to brać a kwota 1100 co miesiąc to ja mam niewiele więcej pensji. Polska to jednak kraj dla bogatych hehe

Moja mama mówi, że takie objawy to już niedługo przed porodem (urodziła 6 dzieci hehe) są więc się szykujemy hehe obstawiamy 10.10 może małemu spodoba się ta data albo 16.10 nasza rocznica ślubu choć przyznam że wolałabym już 10.10 bo nie możemy się doczekać choć nie powiem obawiam się bólu i różnych takich ale nagroda za to jest najwspanialsza na świecie i tego się trzymam :)

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam ciezko powiedziec dużo bedzie zalezało jak bedziesz sie czula niektor mamy pracuja do konca jak np moja znajoma fryzjerka a niektore nie daja rady . wiadomo ze mozesz byc bardzo zmeczona

sorki wogole ze pisze w tym watku ale czasami chce słuzyc radami ;)

Miriam lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm to już musisz sama ocenić... może być cieżko, bo jakies bole krzyza, rwa kulszowa mogą sie pojawic... ja dzis caly dzien nie moge sie schylic bez trzymania sie mebla lub sciany tak mnie rwie z tyłu tam gdzie mi staw wypada. Trudno orzec czy bedziesz w pełni kondycji, czy jednak nie...

Ale pamietaj, że bedac na L4 nie mozesz oficjalnie nigdzie sie zatrudniac.

• Blondi22 Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w miescie coś widze ze znajome rodza dużo wczescniej przed terminem tak 2-3tyg az sie boje że ja też tak moge .

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wiem ze oficjalnie nie mogę dlatego szukam pracy u osób prywatnych jako opiekunka :) kurde cieżko mi ocenić jak będę sie czuła jestem dopiero na początku 4 miesiąca więc pytań was o radę :)

• maja2024 Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam takie pobolewania jakbym okres miała dostać a rano to czułam się tak jakbym go dostała i się obudziłam i śmiałam do męża, że czuję się tak jakbym okres dostała hehe no to zobaczymy

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam,

trudno coś doradzać.

Ja jestem w 34 tygodniu ciąży i czuję się fantastycznie, nie mam żadnych dolegliwości.

Mimo to jestem od września na zwolnieniu, bo szyjka zaczęła mi się skracać. Później było lepiej, a teraz znowu jest krótsza i muszę zwolnić. Żadnych objawów nie miałam, po prostu skróciła się i tyle.

Weź to pod uwagę, że jeśli się zdecydujesz, możesz czuć się świetnie (czego Ci z całego serca życzę), a jednocześnie na którejś wizycie lekarz powie Ci, że czas zwolnić.

Trudno wszystko przewidzieć, a też głupio zostawiać później kogoś z dnia na dzień bez opiekunki do dzieci.

Z drugiej strony rozumiem potrzebę dorobienia, kasa zawsze mile widziana :)

Ciężka decyzja przed Tobą, ale musi być w pełni Twoja, po prostu dobrze przemyśl wszystko, może ewentualnie zastanów się również, czy znasz kogoś, kto przejąłby po Tobie to zajęcie w sytuacji awaryjnej.

Miriam, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 12:54

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi to nie jest wątek zamknięty :) Każdy może tu pisać.
    Zgadzam się z tą pracą. Tego nie przewidzisz. Możesz zaryzykować :)

Blondi22 lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    mam dokladnie te bodajze
    http://wizaz.pl/najlepsze-dla-dzieci/produkt.php?produkt=624

28sztuk... nie wiem czy starczy, ale tez nie wiem ile bede w szpitalu, bo moze dzien, dwa, a moze 3... jak trzy to moze byc za mało. Nie przejmuje sie za bardzo, najwyzej sie dokupi i ktos mi dowiezie.
    pewnie, że zawsze może ktoś podwieźć. ja mam też te tylko że new born czyli 1ynki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2013, 16:54

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Blondi to nie jest wątek zamknięty :) Każdy może tu pisać.
    Zgadzam się z tą pracą. Tego nie przewidzisz. Możesz zaryzykować :)
    he ale jeszcze daleko mi do 3trymestru ;)

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    n oja tez mam jedynki, na zdjeciu tez sa jedynki.

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Maja- zazdroszcze tych komorek macierzystych :) Zawsze chciałam, ale nie mam kasy na to. Jeszcze wczoraj byłam z młodym oglądać przedszkole Pomarańczowa Ciuchcia obok nas, nowootwarte (prywatna sieć o swietnej opinii)... małe, kameralne, śliczne i kadra uśmiechnięta przyjazna dzieciom, dyrektorka przeurocza, Jasiek nie chciał wyjść... ale 1100 zł miesiecznie :( głowię się od wczoraj jak to zorganizować... mam pół roku do roku czasu żeby coś wymyślić. On już jest gotowy do przedszkola, w domu sie juz nudzi, ale kurde... nie chce zeby przynosił do domu jakies dzikie chorobska na Filipa. Nie usmiecha mi sie z kolejnym dzieckiem leżeć w szpitalu odpukać.

I tez maju mam takie odczucia pchania w dole, pokłuwania i TAM i w pachwinie... cos jakby kłuła lub dziwnie drętwiała
    no ja też o krwi pępowinowej moge sobie pomażyć :(
    Nie stać mnie na roczne opłacanie przechowywania tej krwi w banku ...

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanka wzieła i mowi ze płąci 50 zł miesiecznie chyba... no to jak to sie rozklada tak na raty to brzmi niezle... ale raz ze ona nie ma prywatnej opieki medycznej a ja płace za nas wszystkich (tylko za mnie płąci firma) za trójkę będzie z 200 zł miesiecznie, to dwa że jej facet zarabia 7k na miesiac... to jakby oni maja troszke inaczej z finansami :P

moze i nas stac na te 50miesiecznie, ale nie mam 3000 na dzien dobry, żeby się w to jakby wpisać.

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 wrote:
    My zdecydowaliśmy jeszcze przed pobrać tą krew i na szczęście się udało i trafiliśmy na okazję bo pobranie koszt 650, a później 1590 rozłożyliśmy na 2 raty bo było bez % więc się opłacało ale to fuksem bo było do wczoraj a ponieważ umówiony termin był wcześniej to Pani zarezerwowała dla nas. Poza tym 300 zł upustu ponieważ nasz lekarz prowadzący ma podpisaną jakąś umowę z nimi o czym się dowiedzieliśmy dziś miła niespodzianka i jeszcze 1 rok nie płacimy za przechowywanie bo byliśmy z koleżanką która też się zdecydowała. Także w sumie udało nam się troszkę taniej to załatwić hehe

Ale cena przedszkola to jakaś masakra nawet do głowy taka kwota by mi nie przyszła. I weź tu teraz miej taką kasę. wiadomo dla dziecka chce się wszystkiego co najlepsze i w ogóle ale skąd na to brać a kwota 1100 co miesiąc to ja mam niewiele więcej pensji. Polska to jednak kraj dla bogatych hehe

Moja mama mówi, że takie objawy to już niedługo przed porodem (urodziła 6 dzieci hehe) są więc się szykujemy hehe obstawiamy 10.10 może małemu spodoba się ta data albo 16.10 nasza rocznica ślubu choć przyznam że wolałabym już 10.10 bo nie możemy się doczekać choć nie powiem obawiam się bólu i różnych takich ale nagroda za to jest najwspanialsza na świecie i tego się trzymam :)
    tak tylko za to przechowywanie trzeba płacić przez cały okres przechowywania :).
    A dla nas to jedna wielka niewiadoma jak będzie się nam układać w kolejnych latach, więc zrezygnowaliśmy z tego przechowywania krwi.
    Ile będziecie płacić za przechowywanie tej krwi w późniejszych latach?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Kolezanka wzieła i mowi ze płąci 50 zł miesiecznie chyba... no to jak to sie rozklada tak na raty to brzmi niezle... ale raz ze ona nie ma prywatnej opieki medycznej a ja płace za nas wszystkich (tylko za mnie płąci firma) za trójkę będzie z 200 zł miesiecznie, to dwa że jej facet zarabia 7k na miesiac... to jakby oni maja troszke inaczej z finansami :P

moze i nas stac na te 50miesiecznie, ale nie mam 3000 na dzien dobry, żeby się w to jakby wpisać.
    jak my się dowiadywaliśmy to niestety to była mowa o opłacie rocznej jednorazowej - 500zł. Dla nas to jest nie do przeskoczenia. W przyszłym roku znowu w październiku trzeba będzie przygotować ponad 4tysie na ratę kredytu bo będziemy płacić ubezpieczenie niskiego wkładu... :/ do tego uświadomiłam sobie, że to będzie też czas przygotowania roczku dla maluszka , wiadomo bez szału ale to zawsze koszty... do tego po drodze chrzciny...nie damy rady opłacać tej opłaty rocznej , no cóż trudno ...:) przeżyjemy jakoś bez tego ;)
    Ale fakt fajna możliwość jak jest się w sobie w stanie na to pozwolić :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei zastanawiałam się w pewnym momencie nad pobraniem krwi pępowinowej, ale po lekturze różnych artykułów zdecydowałam wspólnie z mężem, że jesteśmy na nie. Dużo kasy, a prawdopodobieństwo, że się tę krew wykorzysta, znikome, zwłaszcza, że czytałam iż ilość komórek macierzystych zawartych w tej krwi wystarcza na zapotrzebowanie u człowieka do 20-25 kg, pomijając już inne aspekty (możliwość, że komórki macierzyste z krwi ulegna wadliwemu róznicowaniu w kierunku chorobowo zmienionych komorek).

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla wrote:
    Ja z kolei zastanawiałam się w pewnym momencie nad pobraniem krwi pępowinowej, ale po lekturze różnych artykułów zdecydowałam wspólnie z mężem, że jesteśmy na nie. Dużo kasy, a prawdopodobieństwo, że się tę krew wykorzysta, znikome, zwłaszcza, że czytałam iż ilość komórek macierzystych zawartych w tej krwi wystarcza na zapotrzebowanie u człowieka do 20-25 kg, pomijając już inne aspekty (możliwość, że komórki macierzyste z krwi ulegna wadliwemu róznicowaniu w kierunku chorobowo zmienionych komorek).
    też o tym słyszałam , że można tą krew wykorzystać do jakiegoś wieku dziecka, chyba 3 lat

qb3ctgf6zex9o3p8.png
‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ