III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCioteczki właśnie wróciłam, bo M udało się godzine wcześniej skończyć więc ledwo, bo ledwo ale zdążyłam na badania.
*Wymiar dwuciemieniowy (BPD) 83mm
*Obwód głowy (HC) 302mm
*Obwód brzucha (AC) 268,4mm
*Długość kości udowej (FL) 60,5mm
*Długość ko.ści ramiennej (HL) 54mm
TP wg USG: 28.01.2014r.
Waga: 1791 gram
Położenie: Podł. miednicowe
Ilość płynu: w normie
Lokalizacja łożyska: przednia
Pępowina: trójnaczyniowa
FHR 182ud/min !!!
-ANATOMIA:
Głowa: praw. kształt czaszki
Mózgowie: obraz półkul, komór bocznych i tylnego dołu czaszki prawidłowy
Twarz: profil płodu, oczodoły obraz prawidłowy
Kręgosłup: obraz kręgosłupa prawidłowy
Klatka piersiowa: kształt klatki piersiowej, płuca obraz prawidłowy
Serce:
*wielkość, oś serca i położenie prawidłowe
*obraz 4 jam serca prawidłowy
*odpływ z prawej i lewej komory serca prawidłowy
*obraz śródpiersia górnego prawidłowy
Jama brzuszna: żołądek, pęcherz, powłoki brzuszne obraz prawidłowy
Kończyny: górne i dolne widoczne
Przez wysokie tętno Małego dostałam adnotacje:
"Zw względu na okresową arytmie płodu (do 182ud/min) zalecono badania laboratoryjne oraz badanie echo serca płodu"
W sumie co wizyte u ginekolog ma 150ud/min a ja wczoraj miałam stresującą rozmowę, piłam cole i cappuchino + infekcja. Więc myślę, że raczej to przez to to wyższe tętno u Malutkiego tym bardziej, że obraz serduszka jest prawidłowy. Ale myślę, że i tak lepiej iść zbadać "w razie czego". Staram się tak nie przejmować...
Oprócz tego Malutki ma większą główkę i brzuszek.
Główka odpowiada 33,3tyg, a brzuszek 33,4tyg.
Ale obliczając CI wymiarów główki (Norma dla CI zawarta jest między 74 a 83%.) Malutki ma 77% więc w normie.
Taką mam piąteczkę
Tu jak zwykle zasłaniam rączkami buźkę.
No i oczywiście otwarcie i bez wstydu pokazuję klejnoty! haha!
Mikołaj rozwija się dobrze i mam jeszcze zdjęcie, które dostałam do opisu ale nie mam za bardzo jak zrobić, ale widać ten zadarty noseczek po mamusiMój Mały Książę
!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 13:04
marzycielka29, Lalita2710, Asiulka83, Matylda36, Miriam, asienka28, Ana27, Blondi22, ;oniqa lubią tę wiadomość
-
Moj Maz byl przy cesarce mialbyc przy naturalnym..przebrali go tylko wygladal jak lekarz jak wparowal na sale operacyjna i trzymal mnie za jedna reke a za druga polozna zeby mi dodac otuchy.https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
nick nieaktualny
-
Hej Dziewczyny. Ja tez akurat dzis mam wizyte u gin
Wczoraj wieczorem spakowalam torbe a w nocy mialam dosc duzo mocnych skurczy i bole okresowe. W pewnym momencie byly tak silne ze przestraszylam sie ze to juz to.
Pomyslalam ze to tak jak u Michaeli- zawiesila ostatnia pulke i sie zaczeloAle zasnelam i dzis juz skurcze leciutkie i nieregularne.
Zobaczymy co gin powie.
Moze te bole w nocy to przez to ze umylam wczoraj okno.
Nie ma kto mi pomoc a bardzo chcialam zeby pokoj w ktorym bedzie spala corka byl juz gotowy. Maz jak to uslyszal to sie strasznie wkurzyl. Ale co mam zrobic- on jak wraca z pracy to jest juz ciemno wiec nie pomoze a mama nie ma czucia w rekach i ma malo sil po chemii wiec tez odpada.
No ale dzis rano przed praca maz wymyl reszte okien zeby czasem mnie nie pokusilo
-
Sla.s ja takie miałam
Wiek ciążowy 31 +6 dni
BPD 83,5 mm
HC 298,0 mm
CM 6,4 mm
Komora boczna 5,7
AC 279,0 mm
FL 63,4 mm
HC/AC 1,07
BPD/FL 1,32
Przypuszczalna masa płodu 1976 g
perncetyl 71,5
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 13:42
-
nick nieaktualny
-
Zgadzam się z Moni_C każdy z nas ma inne głowy jako rodzice.
I dziecko też może mieć coś po genetyce nawet z dziadków...
+ to że różnie wszystko rośnie. Między nami tymi badaniami 6 dni różnicy.
Waga wszystko w porządku... nie przejmuj się kochana naprawdę.
Sprawdź tylko to echo serca ,dla świętego własnego spokoju. -
nick nieaktualny
-
Ale wam fajnie dziewczyny że się spotkacie;))
Sla.s Nie martw się będzie wszystko w porządku. Daj znać po tym echo serca co i jak.
Boże masakra obżarłam się jak małe prosie...
Dziś ziemniaczki +fileciki z kurczaka w przyprawie ,ale bez panierki +suróweczki + kompocik tjuskaffkowy...
Więc teraz pełen relaksik;))) -
paula22 wrote:dziewczyny ile może wazyć i mieć cm dziecko na moim etapie ciąży?
http://ciaza-i-porod.wieszjak.polki.pl/kalendarz-ciazy/235468,Tabela-sredniej-wielkosci-i-masy-plodu-w-poszczegolnych-tygodniach-ciazy.html# Tu masz tak mniej więcej to takie średnie ,ale każde dziecko rośnie we własnym tempie.. jedno przyśpiesza w 26... i zwalania drugie nagle w 28 zacznie przyśpieszać...