waga dziecka
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Dziewczynki właśnie zaczęłam 30 tc. Powiedzcie mi bo jak mialam wizyte w 25tc to mały ważył ok 700gram. Teraz byłam w czwartek (29tc) i wedlug usg wyszlo ze wazy ok 900gram. Czy to nie zbyt maly przyrost wagi? Jakiej wagi urodzeniowej moge sie spodziewac?? -
Jagodazdw92 wrote:Hej
Dziewczynki właśnie zaczęłam 30 tc. Powiedzcie mi bo jak mialam wizyte w 25tc to mały ważył ok 700gram. Teraz byłam w czwartek (29tc) i wedlug usg wyszlo ze wazy ok 900gram. Czy to nie zbyt maly przyrost wagi? Jakiej wagi urodzeniowej moge sie spodziewac??08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Ania0306 wrote:Moja córeczka w 29 tygodniu ważyła około 1200g. Wagą urodzinowa 2645g ale u nas od 36 tygodnia córeczka przestała wogóle rosnąć. W ciąży była stwierdzona hipotrofia. Ale skoro lekarza nic nie niepoki to nie martw się. Dzieci szczególnie w 3 trymestrze bardzo dużo przybierają na wadze
Wlasnie powiem Ci ze sie zdziwilam ze tak malutko przybral na wadze. 28marca ide do innego lekarza na usg prenatalne i przeplywy bo podejrzewal wezel pepowinowy wiec zobaczymy jak maly przybral teraz. A moja pani doktor mowi ze a jestem drobna wiec dzidzia tez bedzie drobna. Zwlaszcza ze ja sie urodzilam to mialam 1950g i 48cm. I pani foktor mowi ze maksymalnie 3200g maly sie urodzi -
Jagodazdw92 wrote:Wlasnie powiem Ci ze sie zdziwilam ze tak malutko przybral na wadze. 28marca ide do innego lekarza na usg prenatalne i przeplywy bo podejrzewal wezel pepowinowy wiec zobaczymy jak maly przybral teraz. A moja pani doktor mowi ze a jestem drobna wiec dzidzia tez bedzie drobna. Zwlaszcza ze ja sie urodzilam to mialam 1950g i 48cm. I pani foktor mowi ze maksymalnie 3200g maly sie urodzi08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Ania0306 wrote:Wiesz ja bardzo się martwiłam o wagę córeczki. Ale z własnego doświadczenia powiem Ci jedno, że nie ważna waga ważne, że dziecko zdrowe. I dopóki dziecko rośnie, nawet mało ale rośnie to też jest dobrze. Tylko trzeba kontrolować przepływy. Będzie dobrze. Nie każde dziecko musi mieć powyżej 3 kg . Po porodzie te maluszki szybko nadrabiają wagę.
zgadzam się w 100%Ania0306 lubi tę wiadomość
"Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️ -
Ciekawa jestem, jak wyszło z wagą porodową mam, które miały szacowaną dużą wagę u maluchów. U mnie zapowiada się spory klocek - 3 kg w 35 TC i lekarz szacuje go na ok. 4 kg - pierwsza ciąża.
Myślałam jeszcze nad USG już teraz, dosłownie chwilę przed porodem, ale lekarka, u której byłam wpadkowo stwierdziła, że lepiej kierować się szacunkami z USG połówkowego, bo potem dziecko się ustawia we wchodzie miednicy i jest dużo większe ryzyko błędu.
Jak było u Was? -
calineczka88 wrote:U nas na ostatnim usg niecaly tydzień przed terminem wyszło niecałe 3300 g, a córka urodziła się 5 dni po terminie z wagą 3500 g więc w sumie waga z usg sie sprawdziła
calineczka88 - dzięki, akurat na jutro udało mi się umówić na usg rzutem na taśmę, może nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi -
Ania0306 wrote:Wiesz ja bardzo się martwiłam o wagę córeczki. Ale z własnego doświadczenia powiem Ci jedno, że nie ważna waga ważne, że dziecko zdrowe. I dopóki dziecko rośnie, nawet mało ale rośnie to też jest dobrze. Tylko trzeba kontrolować przepływy. Będzie dobrze. Nie każde dziecko musi mieć powyżej 3 kg . Po porodzie te maluszki szybko nadrabiają wagę.
Ania0306 lubi tę wiadomość
-
Jagodazdw92 wrote:Ja 28 marca idę na ostatnie prenatalne i tam lekarz ma sprawdzic przeplywy bo wczesniej podejrzewal wezel prawdziwy pepowiny. Co prawda w szpitalu jak mi robili usg to nic nie wykazalo wiec bylam spokojniejsza. Ale teraz znowu troche stresu przez ta wage. No nic poczekam i zobacze. Na szczescie malego teraz sporo czuje wiec powinno byc dobrze
Jagodazdw92 lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Ania0306 wrote:Nie denerwuj się (Wiem, że łatwo się pisze ). Dobrze, że czujesz tak jak trzeba ruchy małego. Trzymam kciuki wizytę!
Dziś miałam to ostatnie usg prenatalne i okazuje się, że maluszek waży 1800g.
Jestem w szoku. Czy to możliwe żeby w ciągu 3 tygodni podwoił swoją wagę??
Chociaż ciekawe czy 3 tygodnie temu moja pani doktor czegoś źle nie zmierzyła bo ma dużo słabszy sprzęt niż ten lekarz od badań prenatalnych...
Hmm nic zobaczymy co mi powie jak pójdę do niej 9 kwietniaAnia0306 lubi tę wiadomość
-
Ulciak wrote:Ciekawa jestem, jak wyszło z wagą porodową mam, które miały szacowaną dużą wagę u maluchów. U mnie zapowiada się spory klocek - 3 kg w 35 TC i lekarz szacuje go na ok. 4 kg - pierwsza ciąża.
Myślałam jeszcze nad USG już teraz, dosłownie chwilę przed porodem, ale lekarka, u której byłam wpadkowo stwierdziła, że lepiej kierować się szacunkami z USG połówkowego, bo potem dziecko się ustawia we wchodzie miednicy i jest dużo większe ryzyko błędu.
Jak było u Was?
Moja pierwsza cora miał ważyć 4.5kg i w górę, cała ciąże była „większa” niż widełki przewidują. Urodziła się średniakiem z waga 3440g -
Cześć dziewczyny. Słuchajcie mam problem. Jestem w 36 tc (35+5) wczoraj mialam wizyte powiedziano mi ze wszystko jest ok. Maluszek cala glowke ma w kanale rodnym bardzo nisko. Dostalam stale zlecenie na ktg ale na pierwsze mam iść 30.04. Chodzi o to że dzis od 16 mam rozwolnienie i jest mi niedobrze. Powiedzcie mi czy to normalne czy może to pierwsze objawy porodu?
-
Jagodazdw92 wrote:Cześć dziewczyny. Słuchajcie mam problem. Jestem w 36 tc (35+5) wczoraj mialam wizyte powiedziano mi ze wszystko jest ok. Maluszek cala glowke ma w kanale rodnym bardzo nisko. Dostalam stale zlecenie na ktg ale na pierwsze mam iść 30.04. Chodzi o to że dzis od 16 mam rozwolnienie i jest mi niedobrze. Powiedzcie mi czy to normalne czy może to pierwsze objawy porodu?
mogą to być objawy zbliżającego się porodu - wiele kobiet przed porodem ma biegunkę. Organizm w ramach przygotowania do porodu, sam się oczyszczaJagodazdw92 lubi tę wiadomość
-
julka_kulka wrote:mogą to być objawy zbliżającego się porodu - wiele kobiet przed porodem ma biegunkę. Organizm w ramach przygotowania do porodu, sam się oczyszcza
-
nick nieaktualnyMi dzień przed porodem, 39tc, wyszło 3700 i byłam szczęśliwa, że urodzę 'dziecko w normie' a po porodzie okazało się, że ma 4060g. (W 32 tc miało równo 2000g).Jagodazdw92 wrote:A ile przed porodem główka wstawia się do kanalu rodnego? Moja pani doktor powiedziała mi na ostatniej wizycie że maluszek już ma całą główkę w kanale i tak się zastanawiam ile zostało mi do porodu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2019, 18:06
-
nick nieaktualny