Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja powiem inaczej skoro ty idzuesz juz na badania to i bym wyslala meza w jedynm czasie zweryfikujecie czy wsio jest ok jak jest to pozostajw probowac jak niw wyjdzie do roku to z pomoca med zqczac ake to moje zdania my poszlismy w 1 cyklu staran i dobrze choc i tak zwodzono nas nastepne 9 m-cy
Ja jestem zdania ze jak za cos sue zabieramy to robimy razem bo nie raz wystarczy dac wit facetowi i wsio sie poprawia a niestety keczenie u mezvzyzn troche trwa....
MadBoy lubi tę wiadomość
-
koncentracja plemnikow to ich liczba w 1 mililitrze - 1,12 mln czyli okolo miliona w 1 mililitrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 16:03
-
no to faktycznie malutko ;/
myalalam ze w 1 ml..
czyli w 1 ml macie 200 tys plemników
a w calym macie 1120000,00 plemnikow -
Nina86 nie dołuj się małą ilością - nie mniej ważna jest sama morfologia a więc to ile % tych plemników ma poprawnie zbudowane główki, dołączone do nich witki i wykazuje ruch postępowy (A). A jeśli nawet są nieruchome ale poprawnie zbudowane, to też, teoretycznie, jest szansa na udane zapłodnienie - oczywiście tylko metodą in-vf.
Moim zdaniem powinnaś się udać do kliniki leczenia niepłodności, pokazać wyniki z badań i oczekiwać planu co robić.
Z tą świadomością da się żyć. Doradzam Ci tylko w miarę szybko podejmować z partnerem decyzje.
Ja właśnie, decydując się ostatnio na specjalny inkubator dla naszych komóreczek dowiedziałam się że mając 34 lata to już jestem kobietą w "już bardzo dojrzałym wieku" jak na staraczkę. I to wcale nie było mi powiedziane z wyrzutem. Właśnie jestem po stymulacji, trochę ją odchorowałam - dlatego na tym forum coraz mniej się udzielam. A zawsze byłam przekonana, wręcz zapewniana przez moją ginekolożkę że jestem bardzo młoda i spokojnie do 40-tki mam kupę czasu aby starszego ode mnie męża podleczyć ! Trzymaj się więc szczupła, zdrowa i umów konsultację u dobrego specjalisty który będzie nadzorował Wasze leczenie. Warto wierzyć w szanse, ale łatwa droga to nie jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 12:10
-
Nina nie ma co sie lamac plemniki sa.. i to jest wazne..
idzcie jak najszybciej do jakiegos lekarza ..najlpiej kilniki ..
co do in vitro niestety Mimbla ale tu tez liczy sie ilosc plemnikow..i z tego co kojarze to przy malej ilosci plemnikow wchodzi w gre tylko IMSI
ale moge sie mylic.. -
Ania_84 wrote:Nina nie ma co sie lamac plemniki sa.. i to jest wazne..
idzcie jak najszybciej do jakiegos lekarza ..najlpiej kilniki ..
co do in vitro niestety Mimbla ale tu tez liczy sie ilosc plemnikow..i z tego co kojarze to przy malej ilosci plemnikow wchodzi w gre tylko IMSI
ale moge sie mylic..
Ja już nie wnikam jaką metodą my będziemy mieli zapłodnienie, ale wystarczy do zapłodnienia kilku komórek jajowych, kilka poprawnie zbudowanych plemników. Tak więc wydaje mi się, ważniejsza jest jakość a nie ilość.. -
Mimbla wrote:Ja już nie wnikam jaką metodą my będziemy mieli zapłodnienie, ale wystarczy do zapłodnienia kilku komórek jajowych, kilka poprawnie zbudowanych plemników. Tak więc wydaje mi się, ważniejsza jest jakość a nie ilość..
Zgadzam się z Tobą ale gdy myślisz tylko i wyłącznie o tym to tez nie pomoże w zafasolkowaniuGabrysia 5.02.2016 ❤
Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs -
mi chodzi o to ze w mniektroych klinikach szczegolnie w tych ktore maja refundacje niestety ilosc sie liczy ..np dobadan klinicznych - dzieki ktorym mozna miec darmowe in vitro .. musi byc min 3mln plemnikow w nasieniu.. czesc klinikt do klasyfikacji tez posluguja sie liczba w nasieniu nie wszytskie ale czesc niestety tak
-
Nina wiadomo kazdy wolałby naturalnie ..ale zadaj sobie pytanie inne .. czy jest sens tracic czas ??
ja bym podchodzila do in vitro .. a w tym czasie sie osobno starala .. naturalnie ..nie ryzykujecie niczym tak naparwde..
a dwa jesli nie poznacie przyczyny problemu meskiego.. to musicie sie liczyc z tym ze wyniki moga sie tez pogorszyc..
wiem to czarny scenariusz .. ale jesli przyczyna nie jest znana to trzeba tez taki scenariusz przyjac.. i korzystac poki plemniki sa..Nina86 lubi tę wiadomość
-
Myślałam że chodzimy do najlepszych specjalistów a tymczasem nie potrafią ustalić które jądro mężowi zanikło, a co dopiero...
Jeśli pogorszą się po stosowanej kuracji to zostaniemy bez wyjścia.Głowa mnie boli na samą myśl.
Psychika mi wsiada, śniło mi się moje maleństwo, ta świadomość, że moje.
-
słuchaj a czy robiliscie test na obecnosc plemnikow w moczu ?? bo skoro jadro zaniklo ..moze tez i tu cos sie poprzestawialo i dochodzi do wytrysku wstecznego ..czyli cofania sie nasienia (czesci) do moczu ??
Nina wazne zebyscie trafili do dobrego lekarza.. ktory przeanalizuje wszystko ..
probujcie u innych..skonsultujcie .. skoro nie masz zaufania do tych lekarzy probujcie konsultacji z innymi ...
trzymam kciuki zeby pokuracji sie poprawilo
a co do psychiki.. moze zastanwocie sie nad wizyta u psychoterapruty ??
-
in vitro kazde jest z transferem komorki jajowej.. najpierw sie je pobiera przy punkcji, wprowadz a plemnika ( ICSI, IMSI) ..badz pozostawia sie kmorkke w otoczeniuplemnikow i ten ktory silniejszy sie przebija.. (zmykle in vitro)
bez pobierania komorki jajowej to tylko IUI zwykle lub metoda Evie IUi -
Witam serdecznie!
Od dłuższego czasu staramy się o maleństwo i nic...ja mam zaawansowane pcos. Zrobiliśmy badanie nasienia mężowi. Bardzo proszę Was o pomoc w interpretacji.
liczba dni abstynencji: 3
Upłynnienie 35 min
Objętość 5,8ml
ph 7,6
zabarwienie biało szare
lepkość prawidłowa
aglutynacja +
koncentracja 39mln/ml
całkowita ilość plemników w ejakulacie 226,2mln
ruch postępowy 35%
ruch w miejscy 10%
ruch całkowity 45%