Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
sylwiaśta159 wrote:wyniki posiewu bd w piątek
Ania 1986 tobie też dziękuję
IUI...? przeraża mnie to..sylwiaśta159, ewa84 lubią tę wiadomość
-
MaRtAr wrote:A czy z zylakami powrózka nasiennego jest możliwa inseminacji? Czy najpierw musi być wykonana operacja?
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny widzę, że pomagacie sobie w analizie nasienia. My jutro mamy spotkanie z lekarzem (było komputerowe badanie), ale bardzo się denerwuję. Pomożecie?
Objętość 1,5ml
pH 7,8
Lepkość :średnia
Upłynnienia: dobre
Liczba plemników/ml: 21 mln
Ruchliwość
ruch progresywny szybki A: 2%
ruch progresywny wolny B: 18%
ruch nieprawidłowy C: 45%
nieruchome: 35%
Aglutynacja +
Morfologia (tu nic nie rozumiem)
Deformacja głowy (-)
deformacja witki(-)
deformacja części pośredniej (-)
%komórek germinalnych (-)
% komórek wielojądrzastych (-)
VCL 140,9
VAP 85,3
VSL 69,8
MAD 86,1
BCF 6,4
ALH 8.6
LIN 48,9
STR 86,8
Lin Mor 6,2
Area 35,7
%Motile 100%
mOT cONC 20,7Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy ktoras moglaby zerknac na kolejne wyniki mojego mezczyzny? Wizyte u lekarza mamy dopiero za 2 tygodnie, bardzo sie denerwujemy bo wyniki najprawdopodobniej gorsze niz 2 miesiace temu.... Z gory dziekuje za pomoc.
Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium - negatywne
Objetosc - 2,9 mL (norma > 1,5 mL)
pH - 8,1 (norma > 7,2)
Lepkosc - podwyzszona / wczesniej: normalna
Ilosc plemnikow - 110,0 (norma > 15 x10^6/mL) / wczesniej: 160
Komorki okragle (cellules rondes)- 4,5 x10^6/mL / wczesniej: 11,0
Leukocyty - 1,0 (norma <1 x10^6/mL) / wczesniej: 2,0 LEUKOSPERMIA
Ruchliwosc po 30 minutach:
Klasa A - 15%
Klasa B - 38%
Klasa C - 10%
Klasa D - 37%
Klasa A+B - 53%
Aglutynaty: TAK
Test zywotnosci: 75% (norma > 58%) / wczesniej: 71%
MAR test: POZYTYWNY / wczesniej: negatywny
Formy typowe: 9% / wczesniej: 8%
Formy atypowe: 91% / wczesniej: 92%
Test na przezycie (test de migration survie)
Objetosc do testu: 1,8 / wczesniej: 1,0
Objetosc otrzymana: 0,4 / wczesniej: 0,3
Gradient: 100% - 80% - 50%
Ruchliwosc: natychmiastowa - po 3 godzinach - po 24 godzinach
Klasa A: 65 % 40 % 31 %
Klasa B: 8 % 27 % 36 %
Klasa C: 24 % 30 % 9 %
Klasa 3 % 3 % 24 %
Klasa A+B: 73 % 67 % 67 %
Spermatozoidy przygotowane: 21,2 x10^6/mL / wczesniej: 18,2
Legenda:
Klasa A - ruch progresywny szybki
Klasa B - ruch progresywny wolny
Klasa C - ruch nieprogresywny
Klasa D - nieruchome
Konkluzja: Sperma biologicznie normalna, mar test pozytywny, leukospermia, dobra izolacja po przygotowaniu, dobre przezycie po 24 godzinach
test GRAM - negatywny
Kultury aerobowe - sterylne po 48 godzinach inkubacji
Kultury mykoplazmy / ureoplazmy - negatywne
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOk dzięki. Już nie potrzebuję analizy byliśmy u profesora i nasienie jest na 4 w skali 1-5
Aha i widzę, ze często zamartwiacie się słabą morfologią. Mi profesor powiedział, żeby w ogóle na to nie patrzeć bo jak plemniki są nieprawidłowej budowy to i tak zostaną w miejscu. Liczy się jedynie ogólna ilość nasienia w ml, ruchliwość i komputerowa analiza (prędkość i te sprawy) . -
My jestesmy umowieni do Artemidy w Bialymstoku na wtorek 24lutego. Boję się trochę tego co usłyszę od lekarza J.Domitrza. Mój mąż ma zylaki powrózka nasienniego i chciałabym usłyszeć ze inseminacja jest możliwa w tym wypadku bez zrobienia wpierw operacji na zylaki. Wczoraj lekarz powiedzial mi ze wyniki mogą poprawic się jak i zarowno osłabic po operacji i ze czekać musimy 2-3 lata. A ja tak pragnę mieć dziecko.
Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej... -
nick nieaktualnyMaRtAr - jeśli chodzi o Białystok to polecam KRIOBANK i profesora Kuczyńskiego. Mąż też ma żylaki i zrobiliśmy wyniki nasienia (wyniki na górze) i jest dobrze, mimo, że się nie zapowiadało. Profesor zdecydowanie odradził operację na żylaki, bo tylko może zaszkodzić. Najlepiej idźcie do KRIOBANKU i zróbcie badanie nasienia (komputerowe 150zł) i wtedy omówienie wyników u lekarza macie gratis. Za bardzo nakręcamy się, ze jak żylaki to maż bezpłodny itp. to bez sensu, profesor śmiał się ze mnie. Prawdopodobieństwo ciąży u zdrowej kobiety i zdrowego mężczyzny w cyklu wynosi 15%. Dlatego spokojnie, zróbcie badanie i się uspokoisz:)
-
Witam was wszystkie dziewczyny. Bardzo bym was prosiła o interpretacje wyników męża. Mieszkamy w mniejszej mieścinie nie ma tutaj androloga ani żadnego lekarza który by jakoś pomógł nam zinterpretować wyniki, wiec proszę was o wstępną analizę. Najbliższy lekarz jest 100 km w innym mieście i nie wiem czy już się rejestrować czy pomogą suplementy
Abstynencja- 4 dni
Wygląd- prawidłowy
ph- zasadowe
Objetość(ml)- 6
Ruch postępowy szybki - 30%
Ruch postępowy wolny - 5%
Ruch niepostępowy - 0%
Brak ruchu - 65%
Liczba plemników (10^6/ml) - 62,2
Żywotność - 35%
Samoistna homogenizacja - po 1 godz cześciowa po 2 godz całkowita
Morfologia plemników (preparat barwny) :
prawidłowych - 76%
ze zmianą głowki - 16%
ze zmianą szyjki i wici - 8%
spermatocyty I i II rzędu - poj/100
granulocyty - 2,8 (10^6/ml)
Z góry bardzo dziękuje
[/url] -
Wiadomość dla tych którzy wątpią w suplementację : to DZIAŁA ! 4 miesiące temu wyniki były słabe, mała ilość plemników: 9 mln/1ml gdzie powinno być >=15 mln. Stwierdzono oligospermię ciężką. A teraz po przyjmowaniu codziennie: kwasu foliowego, wit C, selenu, cynku wyszło nam 35 mln/1ml !!! A w całym ejakulacie 106 mln. Wyniki są w normie
-
Nytusia84 wrote:Wiadomość dla tych którzy wątpią w suplementację : to DZIAŁA ! 4 miesiące temu wyniki były słabe, mała ilość plemników: 9 mln/1ml gdzie powinno być >=15 mln. Stwierdzono oligospermię ciężką. A teraz po przyjmowaniu codziennie: kwasu foliowego, wit C, selenu, cynku wyszło nam 35 mln/1ml !!! A w całym ejakulacie 106 mln. Wyniki są w normie
-
Dziewczyny właśnie odebraliśmy pierwsze badanie nasienia meża. Proszę, zerknijcie na wyniki:
objętość: 3,4 ml
agrutynacja nieobecna
upłynnienie: 30 min
lepkość : prawidłowa
pH: 7,8
koncentracja: 32,5 x10
całkowita liczba w ejakulacie: 110,6 x10
żywotność 75%
ruch postępowy: 60%
ruch niepostępowy: 11%
nieruchome : 29%
PLEMNIKI PRAWIDŁOWE: 3%
Czy te 3 % to zły wynik?(jest poniżej normy więc chyba tak...)
Co mamy teraz zrobić ? ginekolog, androlog, urolog, ewentulnie jakieś suplementy? Trochę nas to zdenerowało. Proszę napiszcie co o tym myslicie ...
-
nick nieaktualny