Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Zawsze robiac badanie nasienia szczegolnie 1 raz zaleca sie od razu dac je z posiewem ..wtedy macie jansosc..
niby uplnnienie macie ok..i ph..ale jesli jest to infekcja.. to po jej wyleczeniu wyniki powinny sie poprawic wiadomo wit ne zaszkodza.. -
a ph 8,2 może na cos wskazywac? pytam, bo mój takie ma, ale niby to jest w normie, bo norma jest ponad 7,2. Niestety nie wiedzielismy o tym posiewie, ale w połowie grudnia niby mamy powtórzyc, to wtedy zrobimy.
-
liczba plemników w 1ml : 35.20mln/ml
liczba plemników w ejakulacie : 123.20mln
plemniki zywe 81%
plemniki martwe 19%
plemniki o szybkim ruchu postępowym:
44%
plemniki o wolnym ruchu postępowym:5%
suma plemników o ruchu postępowym : 49%
plemniki o szybkim ruchu postępowym po 4 godzinach : 34 %
i jak? Prosze o odpowiedż.
-
patus1992 wrote:liczba plemników w 1ml : 35.20mln/ml
liczba plemników w ejakulacie : 123.20mln
plemniki zywe 81%
plemniki martwe 19%
plemniki o szybkim ruchu postępowym:
44%
plemniki o wolnym ruchu postępowym:5%
suma plemników o ruchu postępowym : 49%
plemniki o szybkim ruchu postępowym po 4 godzinach : 34 %
i jak? Prosze o odpowiedż. -
Drica78 wrote:No to dzis się dowiedzialam ze moj facet ma zbyt malo zywych plemnikow .... ;-( stad problemy z zajsciem w ciaze
a maszvwyniki dokladne ? -
nick nieaktualnyAnia_84 ja także proszę o interpretację :
WYNIKI MOJEGO MĘŻA bardzo proszę o interpretację bo się na tym nie znam a chciałabym wiedzieć czy będę mogła zostać mamą czy nie..
pH 8.4
objętość 4.20 ( > 1,5 ml )
konsystencja prawidłowa
aglutynacja 0%
liczba plemników 41.35 ( > 15)
liczba plemników w ejakulacie 173.67 ( > 39 )
RUCHLIWOŚĆ PLEMNIKÓW :
ruch szybki postępowy ( typ a ) 22%
ruch wolny postępowy ( typ b ) 6%
ruch inny niż postępowy ( typ c) 10 %
plemniki nieruchome 62%
Żywotność ( % plemników żywych) 58% (> 58% )
plemniki o prawidłowej budowie 18 %
plemniki o patologicznej budowie 82%
Uwagi : agregacja 7%
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
generanie nie jest tragicznie warto zrobic powiew i usg jader przy takim ph .. plus dodakowo ta agregacja (" agregacja to skupianie się, a to znaczy, że plemniki zlepiają się ze sobą, co utrudnia ich poruszanie się. ")
dlatego sa mniej ruchliwe- choc tez nie tragicznie
ja bym zrobila posiew i usg..plus suplementy, duzo wody, mozna chlodzic jadra okladami
i poszlabym do urologa zeby zbadal prostate , jadra -
Ja też proszę o interpretację i za każdą radę z góry bardzo dziękuję
Mamy dużo różnych informacji, bo robiliśmy badanie wspomagane komputerowo, ale wybrałam te najważniejsze (chyba) informacje.
Objętość: 3ml
Aglutynacja: brak
Lepkość + (a wiem, że ma być minus, macie rady jak to zmienić, czy trzeba jakieś badania itp robic?)
upłynnienie <60 - tutaj w takim razie rozumiem, że mniej niż 60 min, ale ile to było dokładnie nie podali
pH 7,9 - niby według normy ok, ale też gdzieś czytałam, że odrobinkę za wysokie
Liczba komórek okrągłych 5,4 x 10^6 a norma to (<5x10^6) - ten wynik mamy na czerwono, kompletnie nie wiem co to znaczy i co trzeba zrobić z tym
Koncentracja: 200,1 mln
Całkowita liczba w ejakulacie: 600,4 mln
Żywotność 78%
Ruch postępowy a+b 62% (nie mam rozdzielonego na osobne A i
Plemniki prawidłowe 10%
Uwagi: Lekko wzmożona lepkość ejakulatu oraz zwiększona liczba komórek okrągłych. Pozostałe parametry nasienia w normie.
Napiszcie mi co sądzicie o takich wynikach. Czy jest ok? I co zrobić, aby zmienić te wartości na czerwono u nas czyli liczbę komórek okrągłych i lepkość. Czy trzeba jakieś badania dodatkowe zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź
lentilkaa -
macie bardzo duzo plemnikow stad moze byc wzmozona lepkosc wyniki nie sa zle wrecz barzo dobre
nie wiem ile mieliscie wstrzemiezliwosci ..jesli dlugi czas to stad pmozliwe ze duza lczba plemnikow..
zrobcie posiew nasienia - komorki okragle moga byc to niedojarzale plemniki, erytrocyty flora bakteryjna.. komputerowe badanie zazwyczaj nie rozoroznia leukocytow /erytrocytow itp ..
na lepkosc wit C , duzo wody -
Dziękuję bardzo:***
Tak się strasznie bałam tego badania, po nocach nie spałam, płakałam:( Miałam same czarne myśli.
Wstrzęmięźliwość 4 dni.
Ok to muszę męża na posiew namówić teraz:) Wit C mu daję do picia, więc może zwiększymy dawkę troszkę
W poniedziałek mam wizytę u gina, pokażę mu wyniki również, może coś doradzi:)
A mam pytanie jeszcze co do tych komórek okrągłych b mamy 5,4 a norma jest 5 czyli może to oznaczać jakąś bakterie itp? I jeśli wynik spadnie do dajmy na to 4,9 to będzie już ok czy jednak liczba komórek okrągłych powinna sie równać zeru?lentilkaa -
komórki okragle enralnie powinny byc w jak najmniejszej ilosci .. do 5 mln jest norma..ale im wiecej ich jest tym czesciej lekarze zlecaja posiew ewentualnie wymazy z cewki ..
posiew jest zlecany dlatego zeby wykluczyc ewentualne bakterie.. z racji tego ze komoputer dosc oglnie ujmuje komorki okragle ..
mysle e nie macie co sie przejmowac ..choc jelsi uplynnienie bedzie np 59 min.. to niestety moze to trudniac zaplodnienie .. szkoda ze Wam tyko nipisali ze mniejsze niz 60 min:/
przy duzej ilosci czesto jest tak ze to uplynnienie jest dluzsze.. -
Ok dziękuję
Fakt, tych plemników jest starsznie dużo;) Dajemy sobie wolny weekend- bo ostatni tydzień czekania na wyniki mnie wykonczył.. a po weekendzie umówimy się na posiew, bo u nas trzeba czekać trochę na termin.
Tymczasem dużooo wody będę w męża pchać) I kupię mu chyba jakiś syropek na rozrzedzenie:)lentilkaa -
Witam Was wszystkich
Dołączam do Waszego wątku , zacznę od tego ze staramy sie z mężem od 6 miesięcy intensywnie o dzidziusia. Cos mnie tknęło zeby porobić badania a raczej zeby zrobił je moj maz i zaczynajac o tego ze ma torbiel na prostacie która na szczęście niczemu nie zagraża , po zrobienie wyników nasienia w dniu wczorajszym :
Jest to analiza nasienia wg who2010
Abstynencja płciowa 4 dni
Abstynencja alkoholowa 7 dni
Ocena makroskopowa:
Ciagliwosc (lepkość) nieprawidłowa - od razu zapytam czy ktos wie od czego zależy prawidłowa lepkość?
Objętość 5.0 ml przy normie >1,5ml jest ok
Upłynie 25 min przy normie do 60 min jest ok
PH 7,8 przy normie >7,2
Ocena mikroskopowa
Ilośc mniemanie w 1 ml 14.6 mln przy normie >15 mln
Całkowita ilośc plemników w ejakulacie 73,0 mln przy normie >39mln
Ruch postępowy 38% przy normie >32% w tym postępowy szybki 7% ( co oznaczają te parametry ?)
Ruch całkowity 51%
Plemniki prawidłowe tylko 2% ;( przy normie od 4 %
Plemniki patologiczne 98% w tym z patologiczna główka 98%, patologia wstawili 51%, patologia worki 66% , plemniki niedojrzałe 2%
Agregacji brak
Aglutynacji brak
Żywotność :
VIABILITY (plemniki żywe) 77% przy normie >58%
HOST 83% przy normie >58%
Koncentracja komórek okrągłych <5mln/ml przy normie <5mln/ml
W tym komórek spermatogenezy <0.1 mln/ml
W tym leukocytów <0,1 mln/ml przy normie <1 mln/ml
I oto wyniki mego męża.
Dodatkowo w przyszłym tygodniu mamy wykonać morfologię plemników ruchliwych oraz test fragmentacji dna czyli czy mimo patologii plemników w ocenie zewnętrznej w środku materiał genetyczny jest ok , ja ze swojej strony wykonam test czy moj śluz dogaduje sie z plemnikami męża...
Maz od jakiś dwóch tygodniu chodzi na basen od 10 dni zażywa FERTI Man i teraz jeszcze zakupimy orzechy brazylijskie i ewentualnie dodatkowe witaminy - nie chce zeby sie tez faszerował Duza ilości tabletek ...
Ja zażywam inofolic i w zasadzie tyle. Po przeczytaniu całego wątku i jeszcze jednego napewno prowadzimy większa ilośc soków i przede wszytskim więcej wody bo z tego co doczytałam w ten sposób można poprawić właśnie lepkość plemników...
Czy ktos z was miał podobny przypadek podobne wyniki ? Na jakim etapie teraz sie znajdujecie ?
Po tych badanich kolejne zrobimy pod koniec roku zosbaczymy czy cos sie poprawi ... Mam nadzieje ze tak. Dodam ze ja mam 27 lat maz 32 lata...
PozdrawiamAnia_84 lubi tę wiadomość
-
Aniu bardzo Cie proszę o pomoc w interpretacji wyniku:)
Charakterystyka nasienia:
abstynencja 5 dni
objętość 1,596 ml > 1,5 ml
czas upłynnienia 10 min > 60 min
barwa nasienia prawidłowa
komórki okrągłe 5mln > 5 mln
aglutynacja I > I**
pH 8,3 > 7,2
lepkość prawidłowa
morfologia 3% >4 %
Komputerowa analiza nasienia:
Liczba plemników 1,3 mln > 15 mln
całkowita liczba plemników 2,1 mln > 39 mln
ruchliwość A+B 53% > 32%
ruchliwość A+B+C 67% > 40 %
Kategoria ruchu wg WHO
TYP A 40 % 0,8 mln> 0,5 mln
TYP B 13% 0,3 mln> 0,2 mln
TYP C 14% 0,3 mln> 0,2 mln
TYP D 33% 0,7 mln> 0,4 mln
Liczba plemników o ruchu typu A+B > 0,7 MLN
Szczegółowe parametry ruchu plemników:
VAP 38,1 > 17,6
VSL 30,3 > 18,1
VCL 57,7 > 18,2
ALH 2,4 > 1,1
BCF 23,8 > 15,8
STR 77% > 16
LIN 51% > 20
Liczba plemników progresywnych ( STR > 80 % i VAP > 25 um/s) - 0,2 mln
Morfologia plemników:
Formy prawidłowe 3% > 4%
Formy atypowe 97%
TZI 1,21 < 1,50
Atypia główki 91%
Atypia części pośredniej 21%
Atypia witki 6 %
Reszta cytoplazmatyczna 3 %
inne
witki izolowane 0 %
komórki germinalne 7 %
komórki wielojądrzaste 3 %Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 15:35
Gameta , starania od 2012 r.
Jagna
[/url]
-
Nadzieja1988 nie jest zle ..robcie posiew i powtorzcie adanie i usg .. morfologia moze zalezec od kilku czynnikow po kuracji witaminkami sprawdzcie co daly podejdzie z tymi wynikami jak bedziecie miec posiew powtorne badanie nasineia uSG do urologa niech zbada meza
-
ChudaRuda wrote:Aniu bardzo Cie proszę o pomoc w interpretacji wyniku:)
Charakterystyka nasienia:
abstynencja 5 dni
objętość 1,596 ml > 1,5 ml
czas upłynnienia 10 min > 60 min
barwa nasienia prawidłowa
komórki okrągłe 5mln > 5 mln
aglutynacja I > I**
pH 8,3 > 7,2
lepkość prawidłowa
morfologia 3% >4 %
Komputerowa analiza nasienia:
Liczba plemników 1,3 mln > 15 mln
całkowita liczba plemników 2,1 mln > 39 mln
ruchliwość A+B 53% > 32%
ruchliwość A+B+C 67% > 40 %
Kategoria ruchu wg WHO
TYP A 40 % 0,8 mln> 0,5 mln
TYP B 13% 0,3 mln> 0,2 mln
TYP C 14% 0,3 mln> 0,2 mln
TYP D 33% 0,7 mln> 0,4 mln
Liczba plemników o ruchu typu A+B > 0,7 MLN
Szczegółowe parametry ruchu plemników:
VAP 38,1 > 17,6
VSL 30,3 > 18,1
VCL 57,7 > 18,2
ALH 2,4 > 1,1
BCF 23,8 > 15,8
STR 77% > 16
LIN 51% > 20
Liczba plemników progresywnych ( STR > 80 % i VAP > 25 um/s) - 0,2 mln
Morfologia plemników:
Formy prawidłowe 3% > 4%
Formy atypowe 97%
TZI 1,21 < 1,50
Atypia główki 91%
Atypia części pośredniej 21%
Atypia witki 6 %
Reszta cytoplazmatyczna 3 %
inne
witki izolowane 0 %
komórki germinalne 7 %
komórki wielojądrzaste 3 %
no nie sa to cudne wyniki niestety:(
szzegolnie liczba plemnikow ruh niby ok . morfologia 3% jak na ta liczbe plemnikow niestety mala ..
powtorzcie baanie posiewem nasienia, USG jader plus hormony : FSH, LH Testosteron estradiol i TSH
z tymi wynikiami mus urolog/androlog ..
widze ze Ph jest spore plus aglutynacja i komorki okragle wiec jest spora szansa ze jest stan zapalny badz zylaki .i to powoduje takie wyniki ..ale to kwestia diagnostykiChudaRuda lubi tę wiadomość
-
Aniu dziekuje za pomoc czy orientujesz sie co moze byc powodem nieprawidlowej lepkosci ? Dlaczego zaproponowałaś posiew czy z tych wynikow cos wynika jezeli tak to ktore parametry wskazuja na to ze nalezy zrobić posiew ? Dziekuje za odpowiedz