Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:jesli dowozicie pojemnik najlepiej trzymac gdzies przy ciele w podobnej temp , zleccie z posiewm z prostej przycyny w razie w jak cos wyjdzie podejrzanego bedziecie mieli dp czy czasem nie jest to efekt bakterii
najlepiej 3 dni abstynecji, niech nie pije % z 2-3 dni przed badaniem , jesli w ciagu tyg bedzie mial temp powyzej 38 C odlozcie badanie ..
Avera, my będziemy badać tez hormony, ale to juz osobno w diagnostyce
FSH
LH
estradiol
testosteron
SHBGWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 18:30
-
Ania_84 wrote:Badanie nasienia pełne z morfologia plemnika plus posiew nasienia - jak bedziecie robic to po porstu tak powiedzcie
co do hormonow .. TSH, FSH,LH Testosteron, Estradiol prolaktyna..
gdzie w Lublinie najlepiej robić badanie nasienia?avera27
Będzie córeczka - 1.06.2017 r. - Liwia -
Dziewczynki, ja pytanie z innej beczki? Czy na badanie nasienia trzeba sie umawiać czy mozna przyjść bez umawianie sie w laboratorium? Próbuje sie bez skutku do dwóch labow dodzwonić i zajęte, wiec zanim sie dodzwonie moze wy powiecie jak sie umawialiscie .
-
Badanie nasienia pełne z morfologia plemnika plus posiew nasienia
Ile to mniej więcej kosztuje? napisałam emaila do 2 klinik w sprawie ceny, ale zero odpowiedzi. Niby można dzwonić, ale w pracy nie mam jak za bardzo ;/
avera27
Będzie córeczka - 1.06.2017 r. - Liwia -
Cześć dziewczyny
Jakiś czas temu pisałam w sierpniu odnośnie interpretacji wyników mojego narzeczonego i miał morfologie 1%.
Dziękuje Ania_84 za dobre rady zrobilismy hormony - wyszły dobre / umowilismy się do androloga, zrobilismy usg - żylaki niestety.
Za 3 tygodnie operacja Bardzo się cieszymy
Narazie łyka witaminki już 2 miesiąc ponad.. do tego operacja gdzie mam nadzieję że polepszy się morfologia i po nowym roku marze o II kreseczkach
-
Witajcie...proszę o pomoc.
Wczoraj odebraliśmy wyniki nasienia męża. I rozpoznanie to asthenooligozoospermia. Co to jest? Czy mamy szanse na dziecko? Wizyte u lekarza mam dopiero w sobote;/ a umieram z niepewności.
A oto szczegółowe wyniki:
objętość (ml): 2,6
lepkość :m
liczba plemników :9
liczba plemników w ejakulacie :23,4
żywotność(%) :41
ruchliwość (%) :41
typ A :9
TYP b :14
typ c :18
prawidłowa morfologia (%) :21
komórki okrągłe :0,3
Badanie mikroskopowe (na 100 ocenianych):
Budowa prawidłowa: 21
Wady główki :29
w tym akrosomu :12
Wady wstawki :18
Wady nitki: 32
Ania_84 lubi tę wiadomość
4 lata, stymulacje, drożność...czas na inseminscje ;( -
avera27 wrote:gdzie w Lublinie najlepiej robić badanie nasienia?
Avera moj maz robił badanie nasienia w OVUM na Konopnickiej, prowadzą was do pokoiku Pan wszystko tłumaczy co i jak zostawia Was lub jezeli nie chcesz byc z mężem moze byc oczywiscie sam.
Co do kosztu to za rozszerzone badanie zapłaciliśmy 130 zł a w tym tygodniu idziemy na posiew i jest to koszt 35 zł dodatkowo chcemy zrobić test fragmentacji dna plemników i jest to koszt około 200 zł to badanie zalecił nam ginekolog z ovum z którym od razu sie spotkałam po odebraniu wyników (byłam mega przestraszona ale on mi na spokojnie wytłumaczył co i jak i zalecił to badanie).
Pozdrawiam -
W sobotę idziemy na kolejne badanie nasienia po 3 miesięcznej kuracji fertilman plus ,clo i cynkiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie juz się stresuje. Oczywiście dam wam znać. Ale już teraz mąż mówi ze czuje się bardziej wyspany i ze tak powiem ma lepsza szczególnie rano i czeszczą ma erekcje. No mam nadzieje ze testosteron jest wyższy i dlatego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 14:37
-
witam prosze o interpretacje winiku mojego meza
ph 8,5
uplynnienie 15
objetosc ejakulatu 0,8
barwa biała
aglutynacja brak
liczba plemnikow 16,6
liczba plemnikow w ejakulacie 13,
ruch postepowy 18
ruch calkowity 64
ruch plemn. 36
zywotnosc plemn. 66
liczba plemni.o prawidlowej budowie 8
z gory dziekuje
andzia -
agaciucha wrote:Witajcie...proszę o pomoc.
Wczoraj odebraliśmy wyniki nasienia męża. I rozpoznanie to asthenooligozoospermia. Co to jest? Czy mamy szanse na dziecko? Wizyte u lekarza mam dopiero w sobote;/ a umieram z niepewności.
A oto szczegółowe wyniki:
objętość (ml): 2,6
lepkość :m
liczba plemników :9
liczba plemników w ejakulacie :23,4
żywotność(%) :41
ruchliwość (%) :41
typ A :9
TYP b :14
typ c :18
prawidłowa morfologia (%) :21
komórki okrągłe :0,3
Badanie mikroskopowe (na 100 ocenianych):
Budowa prawidłowa: 21
Wady główki :29
w tym akrosomu :12
Wady wstawki :18
Wady nitki: 32
ja bym zrobila posiew nasienia, USG jader , i powtorke badan i no i lekarz
czy jst szansa.. poki sa plemniki jest choc z tymi wynikami jelsi nic nie zrobicie moze to sporo zajac .. przy tak malej liczbie plemniko w wskazana jest wizyta.. lepkosc M - czy mam rozumiec ze lepkosc srednia ??
jelsi tak a ph jest wyzsze niz 7,8 zrobcie koniecznie posiew nasienia ..
no i jakies wpsomagacze suplementacja , zdrowy tryb zycie nie przegrzewanie jader
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 08:02
-
blad wrote:witam prosze o interpretacje winiku mojego meza
ph 8,5
uplynnienie 15
objetosc ejakulatu 0,8
barwa biała
aglutynacja brak
liczba plemnikow 16,6
liczba plemnikow w ejakulacie 13,
ruch postepowy 18
ruch calkowity 64
ruch plemn. 36
zywotnosc plemn. 66
liczba plemni.o prawidlowej budowie 8
z gory dziekuje
OBNIZONA obj nasienia to Aspermia - moze wynikac z kilku czynnikow, infekcja, sres, nie zebranie calego materialu do kubeczka
genearnia moze nie macie mega duzo plemnikow miesicice sie na granicy normy w 1 mililitrze..ale ruch jest w miare, morfologia tez
zrobcie posiew nasienia ( wykluczyc infekcje) i usg jader 9 wykluczyc zylaki - ktore tez moga powodowac obnizona objetosc nasienia ) no i wizyta u lekarz plus suplementacja -
Dziewczyny HELP! Mój mąż dziś odebrał wyniki i już siebie obwinia... że morfologia słaba i takie tam i każe mi do mojego prof dzwonić o 19:40 ... ja mu tłumaczę, że trzeba wszystkie wyniki wziąć pod uwagę i obiecałam, że tu napiszę więc z góry wielkie dzięki za interpretację.
abstynencja - 5dni
upłynnienie po 30min: prawidłowe po 30min
objętość (ml): 1,5
pH: 8,0
lepkość: prawidłowa
aglutynacja: (+)
leukocyty, komórki okrągłe: 5-7 wpw
bakterie: -
erytrocyty: -
ruch postępowy szybki (typ a): 23%, 6,4ml, w ejakulacie 9,5ml
ruch postępowy wolny (typ b): 31,3%, 8,6ml, w ejakulacie 13,0ml
ruch niepostępowy (typ c): 13,8%, 3,8ml, w ejakulacie 5,7ml
nieruchome (typ d): 31,9%, 8,8ml, w ejakulacie 13,2ml
liczba plemników: 100%, 27,6ml, w ejakulacie 41,4ml
o prawidłowej budowie: 4%
o nieprawidłowej budowie: główki 92%, wstawki 30%, witki 4%
morfologia: prawidłowa 4%, nieprawidłowa 96%
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 19:44
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
Pokazalam wynik męża...lekarka mowi, ze z takim wynikiem inseminacja:/ ale poprosilam o szansę. .bo lukasz bral wtedy te leki na kręgosłup...wiec 3 miesiące ma brac tabletki na poprawę plodnosci..wiec za 3 miesiace kolejne badanie nasienia i się zobaczy:/ oby się udalo! Ma androvit i kwas mu jescze daję. . No i tyle:/mamo i tato czuwaj [**] straciłam Was, zyskałam Wasz cud!
Hsg sono- jajowody drożne
Było clo i letrozol....nic
..Szpital laparo,histo,elektrokaut..
4 lata starań CUD!!!
-
Dziewczyny czy myślicie, że z takimi wynikami nasienia mamy szanse na zapłodnienie naturalne czy tylko inseminacja bądź IVF? To są wyniki po 2 miesięcznym przyjmowaniu leków :
abstynencja płciowa: 4 dni
Upłynnienie:15 min
Objętość:5 ml
ph:7,9
barwa: prawidłowa
lepkość:+
aglutynacja: brak
Koncentracja: 9,2 mln/ml
ejakulat: 46 mln
ruch postępowy: 29%
całkowity: 44 %
żywotność: 78 %