Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Zieziulka Autorytet
    Postów: 1017 930

    Wysłany: 6 lipca 2016, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bonbon co ja bym oddała by mój miał takie wyniki. To rozumiem dziewczyny, że pomaga koktajl z witamin. Zobaczymy co powie lekarz w piątek, oby tylko to nie było coś poważnego, co nie da się zwalczyć lekami.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 21:32

    ⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

    🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

  • Misia875 Przyjaciółka
    Postów: 107 44

    Wysłany: 7 lipca 2016, 10:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia875 wrote:
    Kolejne badanie nasienia. Super jest poprawa :):) suplementy jednak cos daja :)

    - okres abstynencji 4 dni
    - objętość 4,3 ml (wartość ref. >_ 1,5 ml)
    - ph 8,0 (wartość ref. >_7,2)
    - wygląd prawidłowy
    - upłynnienie prawidłowe
    - lepkość prawidłowa

    OCENA MIKROSKOPOWA:

    koncentracja plemników 4,60 mln/ml (w.ref. >_ 15 mln/ml)
    całkowita liczba plemników w ejakulacie (tsc)197,80 mln/ml (w.ref. >_39 mln)

    ruchliwość plemników:
    ruch postępowy (PR) 17% PR>_32%:PR+NP>_40%
    ruch niepostępowy (NP) 14%
    plemniki nieruchome (IM)69%

    Morfologia plemników:
    - prawidłowa budowa morfologiczna 1% (>_4%)
    - wady główki i akrosomu 98%
    - wady wstawki 30%
    - wady witki 14%
    - krople cytoplazmatyczne 7%
    - formy potworkowate 0%

    żywotność plemników 68% (>_58%)
    komórki spermatogeniczne 0,30 mln/ml (<_5mln/ml)
    leukocyty 0,20 mln/ml (<1mln/ml)
    bakterie- nieobecne
    autoaglutynacja-brak

    TSH 1,720 norma 0,27-4,200
    FSH 21,35 norma 1,50-12,40
    LH 13,58 norma 1,70-8,60
    PROLAKTYNA 13,25 norma 4,04-15,20
    TESTOSTERON 306,70 norma 280-800

    co myślicie jest jakaś nadzieja?


    koncentracja plemników 4,60 mln/ml (w.ref. >_ 15 mln/ml) powinno być koncentracja plemników 46 mln/ml (w.ref. >_ 15 mln/ml) i by się wszystko zgadzało

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 7 lipca 2016, 10:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to teraz super

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 7 lipca 2016, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam dziewczyny, że się tak wpieprzam... Ale potrzebuję pomocy...
    Dziś odebraliśmy wyniki i kompletnie z nich nic nie rozumiem. Błagam o nawet najgorszą prawdę ok?


    Okres abstynencji 4dni
    objętość 3,5 (>=1,5)
    czas upłynnienia 10min (<=60)
    ph 7,7 (>=7,2)
    Wygląd śluz (prawidłowy)
    Lepkość + (+)
    Aglutynacje - (-)
    Agregacje + (-)
    Inne komórki - (-)
    Wynik HOS 88,6 (>=60%)
    Żywe plemniki 88,6 (>=58%)
    Koncentracja mln/ml 9,81 (>=15)
    Koncentracja mln/ejakulat 34,33 (>=39)

    Normy P>=32% lub P+NP>=40%
    Plemniki ruchliwe P+NP | 273 | 85,05% | 8,34mln/ml | 29,19mln/ejakulat
    Ruch postępowy P | 188 | 58,57% | 5,74mln/ml | 20,10mln/ejakulat
    Ruch niepostępowy NP | 85 | 26,48% | 2,60mln/ml | 9,09mln/ejakulat
    Nieruchliwe NR | 48 | 14,95% | 1,47mln/ml | 5,13mln/ejakulat

    Morfologia 2% (>=4%)
    Indeks Teratozoospermii 1,73
    Wady główki 84%
    Wady wstawki 86%
    Wady witki 0
    Krpole cytoplazmatyczne 0

    Tylko jedna wada
    główka 12%
    Wstawka 14%
    Witka 0
    Wady wielokrotne
    Główka + wstawka 72%
    reszta 0

    Główki
    budowa prawidłowa główki 44%
    kształt prawidłowy 40%
    Prawidłowy akrosom 78%

    Wstawki i witki
    Prawidłowa wstawka 14%
    Prawidłowa witka 100%

    UWAGI
    Oligoteratozoospermia, Agregacje plemników (+)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 11:17

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • pyatii Ekspertka
    Postów: 420 50

    Wysłany: 7 lipca 2016, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJA_S wrote:
    Przepraszam dziewczyny, że się tak wpieprzam... Ale potrzebuję pomocy...
    Dziś odebraliśmy wyniki i kompletnie z nich nic nie rozumiem. Błagam o nawet najgorszą prawdę ok?


    Okres abstynencji 4dni
    objętość 3,5 (>=1,5)
    czas upłynnienia 10min (<=60)
    ph 7,7 (>=7,2)
    Wygląd śluz (prawidłowy)
    Lepkość + (+)
    Aglutynacje - (-)
    Agregacje + (-)
    Inne komórki - (-)
    Wynik HOS 88,6 (>=60%)
    Żywe plemniki 88,6 (>=58%)
    Koncentracja mln/ml 9,81 (>=15)
    Koncentracja mln/ejakulat 34,33 (>=39)

    <b> Normy P>=32% lub P+NP>=40% </b>
    Plemniki ruchliwe P+NP 273 85,05% 8,34mln/ml 29,19mln/ejakulat
    Ruch postępowy P 188 58,57% 5,74mln/ml 20,10mln/ejakulat
    Ruch niepostępowy NP 85 26,48% 2,60mln/ml 9,09mln/ejakulat
    Nieruchliwe NR 48 14,95% 1,47mln/ml 5,13mln/ejakulat

    <b> Morfologia 2% (>=4%) </b>
    Indeks Teratozoospermii 1,73
    Wady główki 84%
    Wady wstawki 86%
    Wady witki 0
    Krpole cytoplazmatyczne 0

    <b> Tylko jedna wada </b>
    główka 12%
    Wstawka 14%
    Witka 0
    <b> Wady wielokrotne </b>
    Główka + wstawka 72%
    reszta 0

    <b> Główki </b>
    budowa prawidłowa główki 44%
    kształt prawidłowy 40%
    Prawidłowy akrosom 78%

    <b> Wstawki i witki </b>
    Prawidłowa wstawka 14%
    Prawidłowa witka 100%

    <b> UWAGI </b>
    Oligoteratozoospermia, Agregacje plemników (+)


    Aja jest agregacja czyli plemniki się zlepiają ze sobą i nie moga się tak jakby od siebie odczepić, tworzą się przez to takie skupiska jakby plemników co nie jest pożądane, jest podwyższona lepkość i obniżona ilość plemników w nasieniu no i obnizona morfologia. Na Waszym miejscu udałabym się jak najszybciej do androloga bo te wyniki nie są dobre. Są poniżej normy. Nie ma mega tragedii, ale wymagają poprawy, szczególnie ta agregacja i lepkośc bo z tym ciężko zajść naturalnie, bardzo ciężko.

    AJA_S lubi tę wiadomość

    07.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
    1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
    ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
    C3 0,6
    zespół antyfosfolipidowy
    CD4/CD8 2,8
    equoral, encorton, neoparin, acard
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 7 lipca 2016, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki nie są złe. z gorszymi dziewczyny zachodziły. Na Lepkosc witamine c. Na aglutynacje acc. Na ruchliwość więcej cynku i selenu. Np salfazin ma ich dużo i nie jest drogi. Więcej ruchu też dużo daje. Konsultacje jak najbardziej zalecane ale nie jest bardzo źle. Po prostu trzeba trochę podrasowac witaminami. Jak będziesz szla do lekarza to zrób już hormony i niech on zrobi usg

    AJA_S lubi tę wiadomość

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 7 lipca 2016, 21:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny wyciągnęłyście mnie z dołka :*
    Kocham Was!!
    Brał Salfazin ale zaprzestał, jeśli jest nadzieja na pewno namówię go by brał dalej ;)

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • pyatii Ekspertka
    Postów: 420 50

    Wysłany: 7 lipca 2016, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na lepkość acc optima (większa dawka), w okresie okołoowulacyjnym, albo mucosolvan w tabletkach też duża dawka przez cały czas. Tylko tego akurat radziłabym przestrzegać bo na agregacje i lepkość sam salfazin nie pomoże niestety. Po 3 cs bym powtórzyła badania, powinno być lepiej ;)

    AJA_S lubi tę wiadomość

    07.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
    1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
    ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
    C3 0,6
    zespół antyfosfolipidowy
    CD4/CD8 2,8
    equoral, encorton, neoparin, acard
  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 7 lipca 2016, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 lipca 2016, 23:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pyatii wrote:
    Na lepkość acc optima (większa dawka), w okresie okołoowulacyjnym, albo mucosolvan w tabletkach też duża dawka przez cały czas. Tylko tego akurat radziłabym przestrzegać bo na agregacje i lepkość sam salfazin nie pomoże niestety. Po 3 cs bym powtórzyła badania, powinno być lepiej ;)
    Skąd takie zalecenia masz?

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 8 lipca 2016, 07:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo osób na forum potwierdza że właśnie dobre jest acc lub flegamina, gdyż rozrzedza wydzieline i plemniki się nie sklejaja. Sprawdzona metoda:-) my jeszcze na pół godziny przed serduszkami pijemy kawę. Są wtedy szybsze

    domiszka lubi tę wiadomość

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 8 lipca 2016, 08:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Dużo osób na forum potwierdza że właśnie dobre jest acc lub flegamina, gdyż rozrzedza wydzieline i plemniki się nie sklejaja. Sprawdzona metoda:-) my jeszcze na pół godziny przed serduszkami pijemy kawę. Są wtedy szybsze

    potwierdzam ;)

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 8 lipca 2016, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dałyście mi nadzieję bo mój wczoraj wyczytał że jest bezpłodny. W drodze do domu zaczął wywód, że nie będzie mi niszczył życia,że jak odejdę to on to zrozumie. I coś po czym się popłakałam... "stracił sens życia". Jakby ktoś wbił nóż w serce... Ale jeśli mówicie że idzie to wyleczyć to będę go namawiać na lekarza... Rok temu miał robione badania u urologa i ten po usg i badaniach perrektum stwierdził że to że mną jest coś nie tak... A na to wychodzi że oboje musimy popracować nad tym tematem;)

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 8 lipca 2016, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJA_S wrote:
    Dziewczyny dałyście mi nadzieję bo mój wczoraj wyczytał że jest bezpłodny. W drodze do domu zaczął wywód, że nie będzie mi niszczył życia,że jak odejdę to on to zrozumie. I coś po czym się popłakałam... "stracił sens życia". Jakby ktoś wbił nóż w serce... Ale jeśli mówicie że idzie to wyleczyć to będę go namawiać na lekarza... Rok temu miał robione badania u urologa i ten po usg i badaniach perrektum stwierdził że to że mną jest coś nie tak... A na to wychodzi że oboje musimy popracować nad tym tematem;)


    kochana czyli jak to sie mowi ; jest w naturze sprawiedliwosc :0 i kazdego trzeba podreperowac :)

    u nas podobnie ja mam PCOS podejrzenie endometriozy, mąż teratozoospermie, oczywiscie załamałam sie, kto by sie nie załamał ale cóz zrobic..

    walczymy dalej bo ja wiem ze nam się uda i koniec kropka ! ;)

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 8 lipca 2016, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;)

    Mój się poddał, ale będę starać się przywrócić go do równowagi... I choćbym miała co zmusić i tak pójdzie do lekarza.

    A to Oligoteratozoospermia co to dokładnie jest?

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • antonna Autorytet
    Postów: 3076 1785

    Wysłany: 8 lipca 2016, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2017, 20:34

    domiszka lubi tę wiadomość

    thgf3e3kppdyb8js.png

    age.png
  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 8 lipca 2016, 12:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale teraz nawet jakby co to kwalifikujemy sie do inseminacji, prawda? Zawsze to jakieś światełko w tunelu... ;)

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • Zieziulka Autorytet
    Postów: 1017 930

    Wysłany: 8 lipca 2016, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJA nie martw się mój ma jeszcze gorsze wynik z tego co wyczytałam nie kwalifikujemy się nawet na inseminacje bo za mało plemnikow. Mój był dzisiaj u urologa i kazał mu brać Navitin, wiecie coś o nim dziewczyny, działa to ? I kazał powtórzyć badania za 3 miesiące i mimo, że nasze wyniki są dużo gorsze to powiedział, że nam jest potrzebny tylko jeden plemnik i to że jest ich 100x za mało to nic nie znaczy. Nie wiem czy ma rację, ale przestałam już płakać po kątach i będę walczyć dalej.

    ⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

    🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lipca 2016, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aja głowa do góry. My po pierwszym badaniu w grudniu mieliśmy 3% morfologii i zwiększoną lepkość. Reszta ilości itp ponad normę. Mąż brał vit C, cynk, magnez, vit. b6. Do tego ćwiczenia, dieta. W czerwcu powtórka badań wszystko duzo poszło do góry, lepkość ok, tylko morfologia została na 3%. Po wizycie u androloga bierze jeszcze salfazin i androvit. Ma też żylaki powrózka nasiennego ale tego nie ruszamy narazie.

    Zieziulka dobrze, że są żołnierzyki. Teraz tylko poprawić wyniki, brać witaminki. Mąż niech dorzuci trochę ruchu i będzie dobrze ;)

  • Zieziulka Autorytet
    Postów: 1017 930

    Wysłany: 8 lipca 2016, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak mogę to się jeszcze dopytam: my też mamy podwyższoną lepkość (++) i wygląd (śluz) rozumiem, że polecacie ACC czy lepiej Wit. C ? I ma to brać cały czas czy ileś dni przed owulacją, a jak tak to ile?Zielona jestem w tych tematach, a jak ja się nie dowiem to mój weźmie tylko to co lekarz kazał i tyle :p

    ⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

    🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego