Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
u lekarza byliśmy o wynikach męża które wstawiałam wcześniej powiedział ze sa ok. o lepkości nasienia która jest ciągliwa nic nie wspomniał. natomiast mi powiedział ze to ostatnia chwila na zajście w ciąże jak sie teraz nie uda to inseminacja i invitro. nie wiem co o tym sadzić rezerwa jajnikowa jak na 30 lat nie jest chyba zła. Klinika Gravita
mam brać letrozole od 3 do 7 dnia cyklu i estrofem od 3 do 10 dnia jak sie nie uda za pierwszym razem to inseminacja.
3 dc
FSH 2,43
LH 2,95
Estradiol 25
Testosteron 31,73
SHBG 84,61
9 dc
TSH 0,922
FT4 1,11
FSH 5,37
Estradiol 41
Prolaktyna 41,38
AMH 1,280 -
Nie znam się na damskich normach, ale ja mam 32 lata i AMH-2,9. Lekarz z invimedu powiedział, że jest to wynik adekwatny do wieku. Więc 1,28 u 30latki może być na granicy. Ale się nie znam.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny mam wielką prośbę o pomoc w interpretacji. Odebralismy dziś wyniki i dr stwierdziła, że szykujemy się do inseminacji, nie ma naprawdę szans żeby to nasienie poprawić jakoś, chcieliśmy się wstrzymać z inseminacja i poprawić nasienie jest jakiś sens patrząc na te wyniki?
Objętość 2.0
Czas uplynnienia 5 min
PH 7.7
Lepkosc +++
Koncentracja:
W ml 11,53 w całym ejakulacie 23.07
Morfologia 0%
-
Mnie się wydaje, że inseminacja nie ma sensu przy morfologii 0%, zwłaszcza, że plemników nie jest zbyt dużo. Przed jakimkolwiek zabiegiem powinna być przeprowadzona diagnostyka andrologiczno- urologiczna. Hormony, posiew, usg. I byc może suplementy, zmiana trybu życia. Lepkość też jest problemem.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
Ro wrote:Dziewczyny, co to znaczy
sposób upłynnienia - mechaniczne! ?
Nasienie powinno się samoczynnie upłynnić. Jeśli się nie upłynni samo, to laboratorium upłynnia je na siłę, czyli mechaniczne, żeby móc dalsze badania przeprowadzić.Ro lubi tę wiadomość
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
Nasienie musi się upłynnić w drogach rodnych kobiety, żeby plemniki mogły popłynąć dalej do komórki jajowej. Jak się nie upłynnia, to jest z tym problem, czyli z ciążą jest problem, bo plemnik nie dopływa tam, gdzie powinien. Jak bardzo duży problem to jest, to nie wiem, bo mój mąż akurat z tym sie nie boryka i nie wnikalam. Ale na pewno coś z tym trzeba zrobić dalej.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
CzeresniowaMama wrote:Dziewczyny mam wielką prośbę o pomoc w interpretacji. Odebralismy dziś wyniki i dr stwierdziła, że szykujemy się do inseminacji, nie ma naprawdę szans żeby to nasienie poprawić jakoś, chcieliśmy się wstrzymać z inseminacja i poprawić nasienie jest jakiś sens patrząc na te wyniki?
Objętość 2.0
Czas uplynnienia 5 min
PH 7.7
Lepkosc +++
Koncentracja:
W ml 11,53 w całym ejakulacie 23.07
Morfologia 0%
plus qymzy z cewki na ureoplaste myhoplaste i chlamydie .. ja bym się wstrzymała z IUI cos jest nie tak i jesli jest to wina np infekcji to nawet jeśli by doszło do zaplodnienia to niestety moz być problem np z rozwojem zarodka ,, -
hejka:) Dziewczyny pisze tu pierwszy raz. Niestety nie jestem w stanie przesledzić tylu stron. Mąż chce zrobić badania nasienia + badania czy nie ma jakiejś infekcji. Jak zacząć? Mieszkamy we Wroclawiu. Poprostu pierwsza lepsza klinike? szukałam ale ciezko sie zdecydować. Pomoze ktos dla nieopierzonej staraczki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 05:58
07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450) -
Niech mąż zadzwoni do Invimedu i się umówi na rozszerzone badanie nasienia.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
Dziewczynki kochane, pomożecie mi w interpretacji tych wyników?
Mamy się czym martwić?
Czas upłynnienia: <30 min.
Barwa nasienia: słomkowy
Objętość: 4.0 ml
Odczyn nasienia: 8.2
Koncentracja plemników: 76.0 mln/ml
Całkowita liczba plemników: 304 mln
Ruch postępowy: 55%
Ruch całkowity: 78%
Brak ruchu: 22 %
Plemniki o prawidłowej budowie: 5 %
Uwagi: aglutynacje mieszane stopnia 1 i 2
Nasienie uzyskane po stosunku dotarło do laboratorium po upływie 60 minut..tak.. wiem, że powinno po 30 i ten wymóg spełniliśmy, ale jeszcze pół godziny czekania w kolejce...zanim pojemnik trafił do laboranta...mimo, że babka w rejestracji zapewniała, że jak tylko przyjedziemy, to od razu wchodzimy...niestety takich zapewnianych było więcej...
ciąża bliźniacza jednokosmówkowa jednoowodniowa
-
oniżej wyniki mojego Męża: (w nawiasie wartości referencyjne)
NASIENIE:
- upłynnienie 10 (<60)
- objętość 3,00 (>1,5)
- pH 7,90 (>7,2)
- barwa i lepkość ok (ok)
- agregacja i aglutynacja brak (brak)
PLEMNIKI (i tu zaczynaja się schody):
- koncentracja plemników 7,33 (>15)
- całkowita liczba plemników w ejakulacie 22,05 (>39)
- ruch postępowy 36,76 (>32)
- ruch całkowity 41,18 (>40)
- brak ruchu 58,82 (<60)
- koncentracja komórek okrągłych 0,1 (<5)
Dziewczyny, proszę Was o pomoc. Powiedzcie mi czy te dwie pozycje poniżej normy to tragedia? Naprawdę nic na to nie ma ? Lekarz olał nas totalnie i powiedział ze on nie jest w stanie po pierwszych wynikach nic powiedzieć. A może ma racje i to ja niepotrzebnie histeryzuje?