Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzika93 wrote:Po dwóch latach starań chciałabym z mężem w końcu skutecznej pomocy.. Mąż jest zdania, że jak inseminacja ma słabą skuteczność to lepiej in vitro.. A ja chciałabym w końcu zobaczyć dwie kreski na teście, bo przez te dwa lata starań nawet biochemiczna się nie zdarzyła..
Pytam o to, bo lekarz u którego byliśmy ostatnio w klinice mówił, ze kolejnym krokiem będzie inseminacja, ale boję się że miną kolejne miesiące i nic z tego nie będzie 😞
Musicie sami zdecydować czy macie jeszcze czas na próby naturalne (kwestia wieku, ilości całkowitej plemników w nasieniu, zmęczenia ogólnego staraniami, czy liczy się dla Was efekt w postaci ciąży czy droga do niego ma znaczenie). Ja już byłam zmęczona po dwóch latach starań i współżyciu wg kalendarza/zegarka. Jak trafiliśmy do kliniki to dostaliśmy trzy drogi do wyboru: drożność jajowodów i próby naturalne, drożność jajowodów i inseminacja, Inv. Nie dałam nawet mężowi się zastanowić ani włączyć w rozmowę za bardzo, wybrałam trzecią drogą żeby po prostu przyspieszyć akcję i lekarz sam potem przyznał, że nie chciał naciskać ale to dobra decyzja w naszym przypadku. No ale tak jak napisałam na początku, każdy przypadek jest inny i sami musicie zdecydować.
Fler ale piękne wyniki 😍 czekamy zatem wszyscy razem na jutrzejsze USG 🥰
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌PCOS w obrazie usg
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA, ANA1, ANA3, APS
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
✅kariotyp
✅cd138
🙍♂️'90
❌Koncentracja 2,1 mln/ml
✅Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane), 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm, 9+1 CRL 2,65 cm, 11+4 5,2 cm, 12+5 prenatalne ✅,
15+5 nifty: zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷

-
No tak.. Właśnie to jest, ze jesteśmy zmęczeni już tymi staraniami.. Od tych dwóch lat mnóstwo badań zrobionych, mnóstwo kasy wydanej na badania i lekarzy, a efektów brak.. Przegadałam się wzdłuż i wszerz i wszystko u mnie jest w porządku, u męża tylko i aż to nasienie szwankuje.. Od dwóch lat bierze suplementy, ostatnio leki i nic to nie pomogło..Malowybitna wrote:Musicie sami zdecydować czy macie jeszcze czas na próby naturalne (kwestia wieku, ilości całkowitej plemników w nasieniu, zmęczenia ogólnego staraniami, czy liczy się dla Was efekt w postaci ciąży czy droga do niego ma znaczenie). Ja już byłam zmęczona po dwóch latach starań i współżyciu wg kalendarza/zegarka. Jak trafiliśmy do kliniki to dostaliśmy trzy drogi do wyboru: drożność jajowodów i próby naturalne, drożność jajowodów i inseminacja, Inv. Nie dałam nawet mężowi się zastanowić ani włączyć w rozmowę za bardzo, wybrałam trzecią drogą żeby po prostu przyspieszyć akcję i lekarz sam potem przyznał, że nie chciał naciskać ale to dobra decyzja w naszym przypadku. No ale tak jak napisałam na początku, każdy przypadek jest inny i sami musicie zdecydować.
Fler ale piękne wyniki 😍 czekamy zatem wszyscy razem na jutrzejsze USG 🥰
Dlatego mamy dość i chcemy konkretnych działań 😞, które faktycznie pomogą -
Dzika, całkowicie rozumiem to wyczerpanie. Jeśli chodzi o inseminacje to robiłam jedną ale też lekarz nas trochę na to namówił a z perspektywy czasu u nas nie miało to sensu 🤷♀️ tyle że jak rozumiem koncentrację macie ok? Bo u nas było na tamten czas wynosiła jakies 5 mln (po kuracji clostilbegytem). W każdym razie jak się później okazało klinika wymagała mnóstwa badań przed inseminacja które musieliśmy robić na własną rękę a był to duży koszt. Jednak z tego co wiem to nie wszystkie kliniki mają takie wymaganiaStarania od 11.2023
👩🏼 niedrożny jajowód
Amh 11.2024 r. 1.9, 09.2025 r. 2.3 💪
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn- brak wielkiej poprawy. Obecnie:
Koncentracja 4 mln
Maj 2025 IUI
09.2025 kwalifikacja do ivf
❄️ 3AA, 2x❄️5 BA
FET 5BA 10.2025 ❌ 8 dpt beta 12, 10 dpt beta 5
FET 5BA 5.12.2025 ❌ 8 dpt beta 62, 10 dpt beta 68
Cd138 ❌ poniżej 5/10, cd56 10%➡️ doksy+metronidazol ⏳➡️
biopsja kontrolna- pogorszenie- cd 138 5-10/10, cd56 10%➡️dalacin+metronidazol➡️3 biopsja- brak stanu zapalnego
KIR Bx (2DS2)
HLA-C 🧔🏻♂️ C1C2, ANA- dodatni, ANA 3 ✅, Profil cytokin ✅, Fenotyp komórek NK ✅, Białko C i S ✅
Trombofilia ✅, Homocysteina 7
B12 975,cross-match- 15%
FET 7.05.2026 3.1.1. (Cyclogest, Luteina, accofil)
5 dpt ⏸️ , 6 dpt beta 38, 8 dpt beta 121, 11 dpt beta 812 -