X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
Odpowiedz

Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)

Oceń ten wątek:
  • Mysza20 Nowa

Wysłany: 24 stycznia, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W całości ok. 14 mln. Ruch i morfologia na początku w ogóle nie był oznaczany, bo była za mała ilość, ale w ostatnich dwóch badaniach a+b ~50 % także ponad normę, a + b + c ~65%, a morfologia w obu była 4%.

W zeszłym roku mąż brał fertilman plus, ale nie było po nim wielkiej poprawy (po 4 miesiącach koncentracja 0,8mln/ml) i postanowiliśmy, że sprawdzimy jak będzie z dietą i takimi podstawami jak: Omega 3, D3, Kwas foliowy i strasznie mu spodobał się olej z czarnuszki (chociaż ja nie mogę przeżyć tego zapachu :P )

Pomyślę faktycznie nad tą drożnością, odwlekałam ją w czasie, bo nastawiałam się, że bez poprawy nasienia i tak będzie IVF.

Paula - jeżeli bardzo zależy wam na naturalnych staraniach to ja mogę polecić dr Swolkienia, powie Wam jak wygląda sytuacja i nie będzie lukrował, ale da wybór co chcecie zrobić i wytłumaczy czego można się spodziewać korzystając z danej metody.

Starania od 08.2023, a od 05.2024 diagnostyka

Ona (25):
    AMH - ok
    Monitoring owulacji - ok
    Hormony w normie

On (25):
    Oligozoospermia
    Hormony w normie
    Kariotyp, AZF, CFTR - ok
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paullaa90 wrote:
    Piszę, bo z mężem szukamy ratunku.. szukamy androloga. Staramy się ponad 2 lata o dziecko bez żadnych rezultatów. Mąż od roku leczy się (oligoasthenoteratozooospermia)u p. Oszukowskiej z Łodzi. Bez żadnej poprawy, czujemy że tracimy czas.. przepisuje te same leki, tylko zwiększa dawkę nie szukając przyczyny wysokiego pH ( 9,5). Proszę powiedzcie czy przy tej diagnozie jest możliwe naturalne zapłodnienie? I który lekarz pomoże albo chociaż spróbuję te wyniki polepszyć? Dużo czytałam o p. Wolskim, mój gin polecił p. Maksym a znów znajomym pomógł p. Żak. Odległość nie ma większego znaczenia. Jest dla nas nadzieja? Są tutaj osoby którym udało się zajść naturalnie z tą diagnozą? Oboje mamy po 34 lata..😞

Jakie konkretnie macie wyniki?

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza20 wrote:
    W całości ok. 14 mln. Ruch i morfologia na początku w ogóle nie był oznaczany, bo była za mała ilość, ale w ostatnich dwóch badaniach a+b ~50 % także ponad normę, a + b + c ~65%, a morfologia w obu była 4%.

W zeszłym roku mąż brał fertilman plus, ale nie było po nim wielkiej poprawy (po 4 miesiącach koncentracja 0,8mln/ml) i postanowiliśmy, że sprawdzimy jak będzie z dietą i takimi podstawami jak: Omega 3, D3, Kwas foliowy i strasznie mu spodobał się olej z czarnuszki (chociaż ja nie mogę przeżyć tego zapachu :P )

Pomyślę faktycznie nad tą drożnością, odwlekałam ją w czasie, bo nastawiałam się, że bez poprawy nasienia i tak będzie IVF.

U nas była taka historia, że nasienie nie przekraczało granicy 5mln/ml (to granica ciężkiej oligospermii), więc mi ginekolodzy doradzili, że nie ma co robić drożności (mimo, że bardzo chciałam), bo to bolesne badanie, które nam nic nie da przy tak małej liczbie plemników. My usłyszeliśmy od kilku lekarzy - idźcie na invitro.

Jedynym pomysłem jaki mam, bo sprawdziliście naprawdę dużo, może być immunologia. Choć znam tylko jeden przykład koleżanki, której mąż miał p/ciała przeciwplemnikowe ASA i one mu plemniki eliminowały w ejakulacie. Leczenie było sterydami. Andrologów/immunologów jest pewnie w tym kraju z kilku. Ja znam dr Katarzynę Jankowską (przyjmuje na NFZ w Szpitalu Bielańskim w Waw i w Instytucie Rodziny), dr Natalie Suszkiewicz (Instytut Rodziny, podobno latami się czeka) oraz prof Andrzej Malinowski choć nie jest andrologiem zajmie się mężczyzną.

👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 7tc+3 - CRL 13.7mm Misia Haribo
  • Paullaa90 Debiutantka

Wysłany: 25 stycznia, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Jakie konkretnie macie wyniki?
    Aglutynacja 1( skala od 1-4)
    Koncentracja 2,007 mln
    Całkowita liczba plemników 7,150 mln
    Ruch postępowy 15%
    Ruch całkowity 27%
    Brak ruchu 73%
    Żywotność 45%
    Pojemniki o prawidłowej budowie 1%
    Koncentracja komórek okrągłych 0,832 mln

Do końca też nie umiemy czytać tych wyników, ale napisałam takie wyszczególnione punkty

‹‹ 30 31 32 33 34
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ