Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Taaak właśnie ja to w ogóle boję się zastrzyków wiec dodatkowe jakby były wskazane w 100% to oczywiście bym brała a tak to zaufam lekarzowi jak da to będę brać jak da Acard to tylko Acard.
Zawsze się zastanawiam jak to jest tak normalnie zajść w ciążę bez sterty badań i stresów.. dziś jak zobaczyłam na zegarku że są wyniki a ja na spotkaniu w pracy to już się nie mogłam potem skupić.. -
Sikoreczkaaa wrote:https://zapodaj.net/plik-dJ9cDLaPN7
Przyszly mi wyniki na trombofilie, Valie czy mogłabyś zerknąć?
Powtórze tylko to, co pisała Małowybitna - mutacja PAI-1 nie jest bezpośrednim wskazaniem do heparyny i lekarze różnie to traktują. Jedni dają (bo w starszych badaniach traktowało się PAI jako indykator trombofilii, potem obalono tą teorię). Na pewno nie masz wrodzonej trombofilii.
MTHFR mutację ma podobno pół Polski tylko nie zdaje sobie z tego sprawy Mutacja ta powoduje, że nie przyswajasz syntetycznego kwasu foliowego np. folika i trzeba przyjmować tylko wersje metylowaną. Ja mam mutację w obu genach MTHFR i mimo przyjmowania metylowanych witamin nie mogłam zbić homocysteiny poniżej 8 (poziom idealny dla płodności). Pomogła zmiana na komplex o nazwie "modulator homocysteiny", który jest komplexem witamin B, NAC i FMG.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 19:33
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901 -
No my już z starym dziadoboxy mamy na suple..
Byłam dziś u tego chirurga onkologa i on stwierdził że nie zasadne jest wycinanie tych zmian w piersiach bo jest ich dużo i może być problem w okresie laktacji jakbym to powycinała bo mogą mi przez te wycinanie uszkodzić strukturę piersi. I żeby się nie martwić i kwalifikować do in vitro. Największe zmiany mam przebadane przez biopsje a małe są od 2019 bez zmian.
Nie mam obciążenia genetycznego w rodzinie żadnych raków piersi ani jajników nie było. Wiec zastanawiam się czy w amach uspokojenia glowy zrobic sobie mutacje BRCA czy jednak dać sobie spokój.. onkolog stwierdził że jak nie ma obciążenia w rodzinie to bezsensu. -
Sikoreczkaaa wrote:No my już z starym dziadoboxy mamy na suple..
Byłam dziś u tego chirurga onkologa i on stwierdził że nie zasadne jest wycinanie tych zmian w piersiach bo jest ich dużo i może być problem w okresie laktacji jakbym to powycinała bo mogą mi przez te wycinanie uszkodzić strukturę piersi. I żeby się nie martwić i kwalifikować do in vitro. Największe zmiany mam przebadane przez biopsje a małe są od 2019 bez zmian.
Nie mam obciążenia genetycznego w rodzinie żadnych raków piersi ani jajników nie było. Wiec zastanawiam się czy w amach uspokojenia glowy zrobic sobie mutacje BRCA czy jednak dać sobie spokój.. onkolog stwierdził że jak nie ma obciążenia w rodzinie to bezsensu.
Jakbyś miała obciążenie w rodzinie to by Ci nawet na NFZ zrobili mówię z doświadczenia, bo miałam kompleksowe badanie na mutacje genetyczne rakowe w 2018/2019 - głównie dlatego, że rak prostaty u wujka okazał się być genetyczny. Ktoś go na szczęście przebadał. Potem mutacja wyszła u mojego taty, potem u mnie. Mam CHECK2 który ok. 1.5-2x razy zwiększa ryzyko raka piersi w stosunku do populacyjnego, więc raczej niskie ryzyko. Mam też od 2019 wykryte włókniaki w piersiach i powiem szczerze reakcje lekarzy są od: aaaa to nic nie znaczy, do "ola boga trzeba biopsjować". Reakcje uspakajające przeważają, więc grzecznie robię USG co roku i tyle.
Kiedyś pracowałam w korpo, która raz do roku rozdawała vouchery na prywatne badanie genetyczne mutacji rakowych. Ciekawy benefit👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901 -
No tak na NFZ to ja juz nie liczę a tak to kolejne 400 zł za badanie. Nie wiem muszę to przemyśleć.
A u lekarzy faktycznie różnie zależy na kogo trafisz.. ale ten onkolog to tak na spokojnie żeby podchodzić i się nie martwić. Ale on to pewnie już niejedno gorsze w życiu widział. -
Sikoreczkaaa wrote:Iga ty już po transferze! Niesamowite ile udało Wam się osiągnąć zarodków?
Malowybitna lubi tę wiadomość
-
Gratulacje Igaiga! 🥰
Ja też potwierdzę od siebie bo też z uwagi na gruczolakowlokniaki jestem pod opieką onkologa, ale u mnie jest trochę inny przypadek bo moja babcia miała raka piersi. Miałam też tak że raz jedna zmiana w ciągu roku urosła do wielkości śliwki i miałam robioną biopsję mammotomiczną (wycięcie całej zmiany). Teraz w drugiej piersi też mam jedną zmianę i pytałam się onkologa czy np. ewentualna stymulacja do invitro mogłaby mieć na nią wpływ to powiedział, że na pewno nie i że mam się tym nie przejmować. -
Ja też miałam małą zmiankę w piersi i to nie było przeciwwskazaniem tylko musiałam przynieść USG kontrolne. Dziękuję Wam za gratulacje ☺️ dodam tylko że mój Mąż startował z wynikiem 200 tys plemników w całości … nie było w ogóle żadnego ruchu plemników i morfologia 0% po operacji zpn, rezygnacji z gorących kąpieli i suplementach przy pobieraniu było 8 mln ☺️ a przypomnę że był chory i miał gorączkę więc na prawdę można dużo zmienić. Trzymam za Was wszystkie mocno kciuki ! Miał też dobre suplementy od Pani Doktor więc jak chcecie to mogę Wam sprawdzić nazwę.
-