Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Valie05 wrote:
Fler testosteron w połowie widełek laboratoryjnych jest ok, ale raczej to takie min. Od mężczyzny przed 40 należałoby oczekiwać wyników gdzieś powyżej 50% do 75% normy laboratoryjnej. Trzymam kciuki, żeby leczenie pomogło.
Kurczę, Valie, trochę mnie zmartwiłaś, u nas testosteron w połowie widełek i myślałam że to super wynik. A teraz to już w ogóle zbladłam, bo u nas jeszcze jest kwestia pomniejszonych jąder.
Lekarz stwierdził, że hormony są super i że tylko lekki niedobór witaminy D, więc suplementacja w większych dawkach. Oprócz tego witamina E, C, B, NAC, + fertilman plus. Wydawało mi się, że to wystarczający zestaw, przynajmniej tak po podejściu lekarza… ech to leczenie facetów to jest dramat.💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ➡️ wyleczony! Powtórka posiewu czysta ✅
➡️Luty/Marzec - powtórka badań nasienia + powtórka fragmentacji -
Pustynia wrote:Kurczę, Valie, trochę mnie zmartwiłaś, u nas testosteron w połowie widełek i myślałam że to super wynik. A teraz to już w ogóle zbladłam, bo u nas jeszcze jest kwestia pomniejszonych jąder.
Lekarz stwierdził, że hormony są super i że tylko lekki niedobór witaminy D, więc suplementacja w większych dawkach. Oprócz tego witamina E, C, B, NAC, + fertilman plus. Wydawało mi się, że to wystarczający zestaw, przynajmniej tak po podejściu lekarza… ech to leczenie facetów to jest dramat.
Hmm, u męża blisko dolnej granicy testosteron, 2 androlgów tego nie skomentowało w ogóle 🤔
Czyli normy funkcjonalne i laboratoryjne są inne?13 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔
🕺🏻 26, słabe parametry nasienia:
✖️Ilość: 25 mln (11,09 mln/ml)
✖️Morfologia: 2%
✖️Ruchliwość: A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17%
✖️HBA: 43%
Zmieniamy nawyki, suplementujemy się, walczymy o poprawę wyników 💊🥗🏃🏼 Kolejne badania 3 marca!
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥
-
No właśnie sama nie wiem. U nas też ani ginekolog ani androlog tego nie skomentował. Czasami wydaje się, że dziewczyny tutaj wiedzą więcej od tych wszystkich lekarzy 😂
Chochlik12 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ➡️ wyleczony! Powtórka posiewu czysta ✅
➡️Luty/Marzec - powtórka badań nasienia + powtórka fragmentacji -
Pustynia wrote:No właśnie sama nie wiem. U nas też ani ginekolog ani androlog tego nie skomentował. Czasami wydaje się, że dziewczyny tutaj wiedzą więcej od tych wszystkich lekarzy 😂
Też mam takie odczucie 🤣 najwięcej nauczyłam się z forum od dziewczynWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 23:20
Fler lubi tę wiadomość
13 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
Zmieniamy nawyki, suplementujemy się, walczymy o poprawę wyników 💊🥗🏃🏼 Kolejne badania 3 marca!
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥
-
To forum to skarbnica wiedzy 😀
Nam przyszły wyniki posiewów i zarówno ten na grzyby jak i bakterie jest czysty, także no fajnie, że tak jest ale to znowu nie wyjaśnia nam przyczyny słabych wyników ☹️ jeśli powodem były same żylaki to też nie wiem ile mielibyśmy czekać po operacji na to, aż wyniki będą całkowicie w normie, a mogą też nigdy nie być.
Po 3 miesięcznej kuracji clostilbegytem testosteron podniósł się z 4,43 ng/ml na (norma 2,49-8,36) na 5,11 ng/ml także będziemy dziś ustalać z moja ginekolog czy ma dalej go brać. -
Ech, ogółem z tym testosteronem to nie wiem sama. U nas była dolna granica normy + pomniejszone jądra.
Lekarz nr 1 przyczepił się tego testosteronu i faktycznie ovitrelle +clo+atrozol wybiły testosteron w kosmos, pierwszy pomiar to jakoś 1500 chyba, aż fsh i LH spadło blisko 0…. Potem po zmodyfikowaniu dawek mąż miał 800-1000 i teoretycznie było ok, miał więcej siły itp ALE jeśli chodzi o przełożenie tego na wyniki, to zamiast coraz lepsze, były coraz gorsze (no trochę ruch i morfologia podskoczyły ale koncentracja z 7 na 2 mln) kuracja trwała chyba 6 miesięcy.
Lekarz nr 2 stwierdził, że norma dla mężczyzny w tym wieku to 600-700, a że mój miał jakoś 350 a ma o połowę zmniejszone jądra; to to jest normalne 🫣 i podnoszenie sztucznie tego testosteronu niewiele da. Stąd może jeśli wasi lekarze nie biorą testosteronu pod uwagę; to nie jest to aż takie złe… nie wiem sama.👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Pustynia wrote:Kurczę, Valie, trochę mnie zmartwiłaś, u nas testosteron w połowie widełek i myślałam że to super wynik. A teraz to już w ogóle zbladłam, bo u nas jeszcze jest kwestia pomniejszonych jąder.
Lekarz stwierdził, że hormony są super i że tylko lekki niedobór witaminy D, więc suplementacja w większych dawkach. Oprócz tego witamina E, C, B, NAC, + fertilman plus. Wydawało mi się, że to wystarczający zestaw, przynajmniej tak po podejściu lekarza… ech to leczenie facetów to jest dramat.
Testosteron w taki sposób mężowi komentował dr Kupis - jeden z lepszych andrologów w kraju. Potem był jeszcze u innego jak mieliśmy epizod leczenia się w poradni niepłodności na NFZ, ale on już nie komentował wyników i zlecił od nowa badania. Wtedy wyszło mu właśnie więcej (jakieś 2-3 msc na suplach), więc lekarz wzruszył ramionami i stwierdził, że nielicząc żylaków mąż jest okazem zdrowia i on nie wiem skąd te dramatyczne wyniki. Wtedy to "niewiadomo" nas mega podłamało. Mąż zoperował żylaki mimo 2 sprzecznych opinii adrologów. Poprawa była niewielka, stąd invitro.
Tak więc mimo, że ten testosteron niby był ważny dla Kupisa i udało nam się go podnieść, to realnie nic to u nas nic zmieniło Jedyne, co nie spróbowaliśmy to naprotechnologa. Ale kurcze nie licząc immunologii to mój mąż został z mojej inicjatywy na wszystko przebadany, więc nie wiem czy napro by coś wniósł, choć kto wie...
Na razie cieszymy się lekko, bo dziś w USG wyszedł prawidłowy pęcherzyk ciążowy. Czekamy na kolejne USG, możliwe że już z serduszkiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 23:26
Sikoreczkaaa, Chmurka21, Pustynia lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 7tc+3 - CRL 13.7mm Misia Haribo -
Valie, ale super 🥺❤️ trzymam kciuki by wszystko było dobrze 🤞
Co do testosteronu to tak jak pisałam mężowi się trochę podniósł, a wczoraj byliśmy u mojej ginekolog, która powiedziała, że no nie zaszkodzi brać dalej Clo skoro może mieć pozytywny wpływ na wyniki.
Gorzej, że stwierdziła też, że no skoro po operacji żylaków nie ma jakiejś spektakularnej poprawy, a że z jej doświadczenia wynika, że no nigdy żylaki nie są jedynym problemem przy takich wynikach, to powinniśmy już skorzystać z pomocy medycznej.
Chmurka, no właśnie to zgadywanie to może trwać lata ☹️
Ja jeszcze przez cały okres oczekiwania na operację a później na poprawę wyników to robiłam sobie jakieś badania żeby nie siedzieć bezczynnie ale też z drugiej strony oczywiście miałam nadzieję że będę tą co zajdzie w ciąży 3 miesiące po operacji męża 😅 tak się nie stało i teraz jeszcze czeka mnie kolejny rajd po lekarzach bo moje wyniki się zdezaktualizowały 🤦♀️
Moja ginekolog też sugerowała nam inseminacje, bo mówiła że męża wyniki nie są aż tak koszmarne by pchać się od razu w invitro, które no jest jednak dosyć inwazyjną metodą. Zleciła nam już też wszystkie badania pod inseminacje, w tym genetykę itd.
Ale teraz sama nie wiem.. przy moim jednym drożnym jajowodzie to będziemy mogli czekać na owulację tylko z tego dobrego i wtedy jak mówiła spróbować 2-3 inseminacji i raz że będzie to trwało wieki, a ja już mam trochę dosyć czekania to pod inseminacje każdy z nas ma zrobić z 10 badań plus koszt samego zabiegu więc wydamy masę kasy a może się okazać że nic z tego nie będzie… inna sprawa jest taka, że no ufam tej ginekolog i wiem że invitro to spore obciążenie dla organizmu.
Sorry dziewczyny za takie wywody ale no jestem trochę w kropce..
Wy brałyście inseminacje pod uwagę? -
Cześć wszystkim,
Podczytuję forum od ponad roku, u nas kryptozoospermia… koncentracja na ml od 0.04 do 0.2.
badania: hormony, inhibina B i genetyka ok(kariotyp i AZF). USG trus i MRI sugerowały niedrożność. Ówczesny androlog stwierdził, ze niestety nic nie da się z tym zrobić.
We wrześniu podeszliśmy do I procedury invitro - 2 słabe zarodki….Jeden nie przeżył rozmrożenia, drugi beta 0😞 dodatkowo kolejny cios - przy selekcji plemników embriolog stwierdził globozoospermie…. Na dobicie….
Poszliśmy na konsultacje do innego androloga. Ten z kolei wątpi w niedrożność. Przepisał mężowi leczenie hormonalne (Clo). W marcu chcemy podejść do kolejnej procedury.
Po nieudanym invitro zasugerowano nam dawcę nasienia, co już totalnie nas dobiło, że nie dają nam szans z takimi wynikami😣
Szukam pocieszenia czytajac historie z happy endem ale ciężko mi o optymizm….Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 15:11
-
Sikoreczkaaa wrote:Valie super wieści
Chmurko czy wy zaczęliście już ta terapię Monopurem?
Nie; mamy dopiero wizytę na początku lutego, więc na razie przestój 😂
Valie - super 😍😍😍
Fler
Nam lekarz nr 1 powiedział po 3 miesiącach leczenia, że za 3 miesiące nasienie będzie gotowe do inseminacji i wtedy miałam red flaga. Kolejny lekarz androlog itp nie widzą sensu- ale u nas jest obecnie ciężka oligospermia, więc się nie kwalifikujemy.
Nie wiem co Ci doradzić. Działaj w zgodzie z intuicją 🫣
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Hej kochana u nas też koncentracja 0,2 mln chciałabym w tym roku ruszyć z in vitro. Wiec też obawiam się rezultatów. Robiliście genetyke? AZF, kariotyp i jeżeli mowa o niedroznosci to CFTR?
Widzę że zaktualizowałaś.. niestety medycyna niestety szwankuje w leczeniu facetów. Spróbujcie z CLO a jak wyniki by się polepszyły to możecie zamrozić próbkę pod in vitro. Trzymam kciuki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 17:11
-
Cześć wszystkim!
Zarejestrowałem się i piszę, bo czuję się zobligowany wesprzeć na przyszłość innych szukających pocieszenia. Bo sam tutaj, po nieprzespanych nocach, czułem "wsparcie".
Ja 35 lat. Normalny tryb życia. Paliłem ostanie 15 lat, alkohol okazyjnie. Na 3 miesiące przed rozpoczęciem starań rzuciłem fajki.
Ona: lat 32. Od "urodzenia" niska zawartość ferrytyny ( wspomagała się farmakologią na receptę + zakwas z kiszonych buraków + wątróbka).
Po kolejnych 3 miesiącach bezowocnych starań postanowiłem się przebadać: 5% żywych, bardzo mało prawidłowych (nie przytocze już z pamięci). Ginekolog mojej kobiety stwierdził, że szału nie ma. Suplementowałem się przez kolejne 3 miesiące znanymi saszetkami na F. Alkohol sporadycznie. Nic pozatym, normalne codzienne jedzenie.
I w ubiegłym tygodniu zrobiliśmy test: pozytywny
Moja Kobieta podchodziła do tematu na spokojnie, bez presji. Nic mi nie narzucała. Decyzję o badaniach, speriogramie (pewnie że nic fajnego, ale do ogarnięcia) diecie, rzuceniu fajek- sam podejmowałem.
Trzeba być dobrej myśli, nie poddawać się!
Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 21:50
Chochlik12 lubi tę wiadomość
-
Wit wrote:Cześć wszystkim!
Zarejestrowałem się i piszę, bo czuję się zobligowany wesprzeć na przyszłość innych szukających pocieszenia. Bo sam tutaj, po nieprzespanych nocach, czułem "wsparcie".
Ja 35 lat. Normalny tryb życia. Paliłem ostanie 15 lat, alkohol okazyjnie. Na 3 miesiące przed rozpoczęciem starań rzuciłem fajki.
Ona: lat 32. Od "urodzenia" niska zawartość ferrytyny ( wspomagała się farmakologią na receptę + zakwas z kiszonych buraków + wątróbka).
Po kolejnych 3 miesiącach bezowocnych starań postanowiłem się przebadać: 5% żywych, bardzo mało prawidłowych (nie przytocze już z pamięci). Ginekolog mojej kobiety stwierdził, że szału nie ma. Suplementowałem się przez kolejne 3 miesiące znanymi saszetkami na F. Alkohol sporadycznie. Nic pozatym, normalne codzienne jedzenie.
I w ubiegłym tygodniu zrobiliśmy test: pozytywny
Moja Kobieta podchodziła do tematu na spokojnie, bez presji. Nic mi nie narzucała. Decyzję o badaniach, speriogramie (pewnie że nic fajnego, ale do ogarnięcia) diecie, rzuceniu fajek- sam podejmowałem.
Trzeba być dobrej myśli, nie poddawać się i ważne: być dobrej myśli!
Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki!
Wit, dzięki za historię ale takie historie są równocześnie fajnie i niefajne. Wiele dziewczyn/chłopaków z tego forum/wątku mierzy się z problemami, które ciężko rozwiązać suplami i pozytywnym myśleniem… 😃 zresztą ciężko nawet się odwołać, bo nie podałeś pełnych wyników i nawet nie wiadomo, czy to adekwatne 😅Panika lubi tę wiadomość
13 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
__
-
Chochlik12 wrote:Wit, dzięki za historię ale takie historie są równocześnie fajnie i niefajne. Wiele dziewczyn/chłopaków z tego forum/wątku mierzy się z problemami, które ciężko rozwiązać suplami i pozytywnym myśleniem… 😃 zresztą ciężko nawet się odwołać, bo nie podałeś pełnych wyników i nawet nie wiadomo, czy to adekwatne 😅
No jasne
Od pozytywnego myślenia ręką nie odrośnie.
Szczegóły:
Koncentracja: 140 mln/ml
Odsetek żywych: 56%
A- szybki postępowy: 10
B- wolny postępowy:23
C- niepostepowy: 25
D- nieruchome: 42
Prawidłowe: 5 %
Indeks tera: 1,24
Testosteron: miałem w normie
-
Wit wrote:No jasne
Od pozytywnego myślenia ręką nie odrośnie.
Szczegóły:
Koncentracja: 140 mln/ml
Odsetek żywych: 56%
A- szybki postępowy: 10
B- wolny postępowy:23
C- niepostepowy: 25
D- nieruchome: 42
Prawidłowe: 5 %
Indeks tera: 1,24
Testosteron: miałem w normie
To wcale niezłe wyniki badań.2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
AMH - 0,86 (do powtórzenia)
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
Lipiec24 odstawienie krążka 👶🏼
📅 31.01 szpital 🏥 diagnostyka PCOS
Badania 2dc nieprawidłowe LH/FSH ❌
💊 fertistim 4000j, omega 3+ dha, NAC, cytrynian magnezu, folian, wit d3 4000j, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, koenzym Q10, zioła 🌿 ojca sroki
🧔🏽♂️ morfologia 1% zbyt duża lepkość ❌
📅 03.02 Androlog
💊folian, wit d3 4000j, olej z czarnuszki, omega 3+DHA, NAC, koenzym Q10, selen, cynk, magnez, zioła 🌿 ojca Sroki -
Kociara20996 wrote:
Myślę, że waszego udać się do androloga aby zbadał partnera i wykluczył np. Żylaki .
Na pewno warto wdrożyć suplementację wieciej ruchu i zdrowsza dietę, aby poprawić tą morfologię.
Koncentracja i ruch jest w normie więc tylko jeden czynnnik pozostaje Wam do poprawy.Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana -
Chmurka21 wrote:Hej. U nas słabo. Tzn już ok, bo najgorsze było jakoś 2 tyg temu- zrobiliśmy kontrolne badanie nasienia, pokusilismy się o rozszerzone, hba i fragmentację dna. Wyniki były tak słabe, ze hba nie dało się wykonać i zwrócili nam pieniądze…. Fragmentacja nie wiem jaka, bo po tych wynikach już się nie logowalismy, bo nie chcemy sobie dokładać. Koncentracja była najgorsza ze wszystkich 4 badań, jakoś 2.2mln. Morfologia ostatnio 3 procent, teraz 1. Szkoda gadać 🥺 ogółem na razie jesteśmy w zawieszeniu, bo musimy iść do jakiegoś nowego lekarza, bo ten No to cóż… cos jest nie tak, skoro hormony są w normie, a wyniki coraz gorsze…
@Valie, widziałam, ze już jesteśmy przyjaciółkami 🥹 ale nie pisałam, bo wydarzyło się to co wyżej i trochę nie miałam siły. Zreszta maz jakoś na razie nie chce słyszeć o in vitro. Daje sobie czas. Może jeszcze będziesz na forum, kiedy ja się zdecyduje na in vitro 😂 trzymam kciuki za transfer ❤️❤️❤️
@Sikoreczka, ten progesteron badalas raz czy więcej razy? Ja podczas pobytu w szpitalu miałam 2 razy badany i jednego dnia 6, a drugiego 13, wiec równie dobrze mogłaś nie utrafić w dobry dzień
Wracam do tego wątku,bo u nas jak było kiepskie nasienie i nie dało się wykonać HBA i MAR, to nam kurde nie zwrócili za to pieniędzy 🥺2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
AMH - 0,86 (do powtórzenia)
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Sikoreczkaaa wrote:Hej kochana u nas też koncentracja 0,2 mln chciałabym w tym roku ruszyć z in vitro. Wiec też obawiam się rezultatów. Robiliście genetyke? AZF, kariotyp i jeżeli mowa o niedroznosci to CFTR?
Widzę że zaktualizowałaś.. niestety medycyna niestety szwankuje w leczeniu facetów. Spróbujcie z CLO a jak wyniki by się polepszyły to możecie zamrozić próbkę pod in vitro. Trzymam kciuki.
Hej Sikoreczkaaa, CFTR nie robiliśmy i wydawało mi się, że to jest wskazanie przy azoospermii?
Ja już sama nie wiem co o tym myśleć, drugi androlog wątpi w diagnozę niedrożności bo objętość ejakulatu w normie…
Leczenie przewidujemy do końca lutego, jeśli będzie poprawa to na pewno zamrozimy.