Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Fler wrote:Hej 🙂 to jest to badanie na ureaplasme, chlamydię i mycoplasme? 🤔
Jeszcze nie robiliśmy także chyba podpytam teraz o to ginekolog bo rzeczywiście zdarzały nam się infekcje 😐
Tak hormony chyba są ok:
Fsh 3,96 mlu/ml
LH 4,24 mIu/ml
Testosteron 4,43 MG/ml
Także też nie wiem czy to dobrze że androlog jedyne co zrobił to kazał mu brać clo
dopiszesz normy laboratoryjne do testosteronu?
Nie wiem czy Clo tutaj pomoże skoro LH i FSH są ok.👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901 -
Sikoreczka, no to leczenie to jedna wielka zagadka 😑 a też androlog miał dobre opinie itd. a to ja muszę myśleć jakie jeszcze badania zrobić 🤦♀️
I co leczycie ureaplasme? Też pewnie jak coś by wyszło w posiewach to poddamy się leczeniu ale też np. tu na forum czytałam że ponoć za granicą odchodzi się od jej leczenia bo ponoć 70% osób ma tą bakterie a antybiotykoterapia może wyjałowić organizm ☹️ ale no to chyba tylko takie poszczególne opinie bo widziałam też takie że po przeliczeniu była ciąża 🤷♀️
Valie, normy to 2,49-8,36 ng/ml
W przyszłym tygodniu mąż ma też właśnie pierwszy raz po kuracji zbadać testosteron
Mąż miał też robiony posiew spod napletka i wyszło czysto.
Moja ginekolog mówiła, że jeśli koncentracja w grudniu będzie powyżej 5 mln to ewentualnie podaruje nam badania kariotypu itd, a było 5,2 mln także też bez szału także pewnie i to zrobimy niedługo. A Wy robiłyście genetykę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 15:26
-
A to fajnie że macie już za sobą całą genetykę 😀
No i też że miałaś zlecone badania przed drożnością, mnie wysłali na partyzanta w zasadzie a później jeszcze musiałam dzwonić do szpitala bo miałam info od ginekolog że powinnam dostać antybiotyk, także po moim telefonie dopiero przypisali mi doxycycline -
Sikoreczkaaa wrote:Valie jak tam sytuacja?
Wczoraj beta 905, więc idziemy w dobrą stronę. Umówiłam USG na przyszły tydzień, żeby się upewnić, że jest pęcherzyk.
Fler testosteron w połowie widełek laboratoryjnych jest ok, ale raczej to takie min. Od mężczyzny przed 40 należałoby oczekiwać wyników gdzieś powyżej 50% do 75% normy laboratoryjnej. Trzymam kciuki, żeby leczenie pomogło.
Podobnie jak Sikoreczkaaa uważam, że diagnostyka i leczenie mężczyzn jest mocno zaniedbane. My się poddaliśmy gdzieś po roku (operacja żylaków, zmiana stylu życia, suple, leki) i poszliśmy w invitro. Mam nadzieję, że Wam się uda bezWiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 08:45
Malowybitna, Fler, Chochlik12, elektro96 lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
Dzięki Valie za podpowiedź! 🙂 mąż ma 33 lata zawraca także no chyba rzeczywiście nie był za wysoki wynik 🤔
Gratulacje tak w ogóle! 🙂 trzymam kciuki 🤞
My się staramy rok i 3 miesiące i też się coraz bardziej zbliżamy do decyzji o invitro, bo podeszliśmy do starań naprawdę sumiennie, więc tym bardziej jest to już męczące jak nic nie wychodzi, a jak się w grudniu okazało, że mam jeden niedrożny jajowód to już w ogóle nasze szanse zmalały.
W zasadzie to już teraz na czwartkowej wizycie u mojej ginekolog chcemy już poruszyć temat koniecznych badań itd. (ginekolog pracuje w klinice niepłodności).
A jakie Twój partner miał wyniki?
Sikoreczka, tak to niestety wygląda 😂 a znaleźliście przyczynę kiepskich wyników? 🤔
-
U nas w sumie pewnie kilka rzeczy, były żylaki usunęliśmy je w lipcu. Hormony niby w normie jednak niskie LH i niski testosteron. Mąż też w dzieciństwie miał wędrujące jądro ale USG nie wykazało żadnych podejrzanych zmian. Pod koniec stycznia robimy badania a w lutym mamy wizytę w klinice. Ja już tylko wierzę że jak już coś się nam uda to in vitro wiec liczę na cud medycyny cykam się mocno zastrzyków i ewentualnych komplikacji ale wiem że jak nie spróbujemy to będę żałować całe życie.
-
Sikoreczkaaa wrote:U nas w sumie pewnie kilka rzeczy, były żylaki usunęliśmy je w lipcu. Hormony niby w normie jednak niskie LH i niski testosteron. Mąż też w dzieciństwie miał wędrujące jądro ale USG nie wykazało żadnych podejrzanych zmian. Pod koniec stycznia robimy badania a w lutym mamy wizytę w klinice. Ja już tylko wierzę że jak już coś się nam uda to in vitro wiec liczę na cud medycyny cykam się mocno zastrzyków i ewentualnych komplikacji ale wiem że jak nie spróbujemy to będę żałować całe życie.
A jak u Was z nasieniem po operacji żpn?💪🏼 2 lata starań o marzenia!
Ona 👱♀️
IO - wyleczona
AMH - 0,89 (do powtórzenia)
HSG 🆗
On 🧔🏻
ŻPN II/III
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew 🆗
Hormony 🆗
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Sikoreczkaaa wrote:Będziemy badać właśnie teraz pod koniec stycznia ale nie liczę na jakiś masakryczny cud. Jedynie żeby polepszyło się do in invitro to byłabym zadowolona
Kurcze od lipca to już jakiś kawałek czasu, żeby plemniczki się zregenerowały!
Normalnie, aż umieram z ciekawości jak to będzie u Was! A z czym mieliście najwięcej problemów, z jakimi parametrami?💪🏼 2 lata starań o marzenia!
Ona 👱♀️
IO - wyleczona
HSG 🆗
On 🧔🏻
ŻPN II/III
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew 🆗
Hormony 🆗
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Fler wrote:Dzięki Valie za podpowiedź! 🙂 mąż ma 33 lata zawraca także no chyba rzeczywiście nie był za wysoki wynik 🤔
Gratulacje tak w ogóle! 🙂 trzymam kciuki 🤞
My się staramy rok i 3 miesiące i też się coraz bardziej zbliżamy do decyzji o invitro, bo podeszliśmy do starań naprawdę sumiennie, więc tym bardziej jest to już męczące jak nic nie wychodzi, a jak się w grudniu okazało, że mam jeden niedrożny jajowód to już w ogóle nasze szanse zmalały.
W zasadzie to już teraz na czwartkowej wizycie u mojej ginekolog chcemy już poruszyć temat koniecznych badań itd. (ginekolog pracuje w klinice niepłodności).
A jakie Twój partner miał wyniki?
U nas wyniki 5 badań nasienia były od 0.6 mln/ml do 4.5 mln/ml, do tego ruch poniżej normy i 0% morfologia. Te 4.5 mln mąż wykręcił na pobraniu pod zapłodnienie invitro, więc panie embriolożki miały z czego wybierać. Od tej pory nie badał, choć go strasznie wyganiam chciałam sprawdzić czy coś się zmieniło po dłuższym okresie od operacji. Przyczyny oprócz ŻPN nie znaleźliśmy żadnej. Miał trochę za niski testosteron (właśnie gdzieś w połowie skali labo), ale jego podniesienie naturalnie suplami nam w niczym nie pomogło.👩🏼 91’ (33)
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
1 IVF - Oviklinika Waw
Kasia’s wrote:
Niestety nie otwiera mi tego linku…💪🏼 2 lata starań o marzenia!
Ona 👱♀️
IO - wyleczona
HSG 🆗
On 🧔🏻
ŻPN II/III
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew 🆗
Hormony 🆗
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Panika wrote:Kurcze od lipca to już jakiś kawałek czasu, żeby plemniczki się zregenerowały!
Normalnie, aż umieram z ciekawości jak to będzie u Was! A z czym mieliście najwięcej problemów, z jakimi parametrami?
U nas koncentracja poniżej miliona więc mega kiepsko. -
Kurcze jest kiepsko. Zapiszcie się do androloga a przed wizytą zróbcie hormony LH, FSH, testosteron, prolaktyna. Najlepiej odrazu również podstawowa morfologia i tarczycowe. Androlog powinien wykonać badanie USG żeby zobaczyć jak wyglądają jadra i czy np nie są zbyt małe lub czy są żylaki. Z jakiego rejonu Polski jesteście? Czy to są wasze pierwsze badania?
Czy mąż przechodził swinke w dzieciństwie? Zabiegi na jądrach w dzieciństwie?