Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Medea a jakie kliniki w Czechach przy granicy mają dobre opinie? Np. ta z Ostravy? Bo ja to cały czas się boję, że PIS dobierze się do in vitro i dawstwa i szukam jakiś informacji jak to wygląda w Czechach. Kiedyś czytałam, że w Czechach refundują in vitro, ale to pewnie trzeba mieć tam ubezpieczenie, a nie wiem czy ubezpieczacie się tam czy w Polsce.
Sylwia a jaką bakterię wykryto i dużo tego? U mojego męża też ostatnio jakieś 3 wykryli, ale to były pojedyncze kolonie i nic nie dostał.
Aniu - za wytępienie tych bakterii - mocno trzymam kciuki!
My na początku kwietnia mamy ponownie badanie nasienia i hormony oraz wizyta u dr W. trzymajcie kciuki proszęWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 12:02
Jesteśmy rodzicami cudownego synka
Wracamy i walczymy dalej... -
Ami co do dawstwa w Ostrawie to podpytaj sie Kaśka28 ona tam robiła
jak nie bedziesz mogla sie z nia skontaktowac to poprosze zeby tu napisala
-
Cześć dziewczyny!
Byłam w takiej sytuacji jak Wy i doczekałam się swojego szczęśliwego zakończenia, czego i Wam serdecznie życzę.
10.03.2016 w 34 tygodniu ciąży przyszedł na świat mój śpieszący się synek - Tomasz. Malutki w dniu narodzin ważył 2430g, miał 49 cm i dostał 10 punktów w skali Apgar.
Walczcie, nie poddawajcie się. Z azoospermią też można doczekać się dziecka:)Ania_84, ami87, Maka, Sylwia Sylwia, Lianna lubią tę wiadomość
PCOS, azoospermia i biopsja TESE
25.05.15 - punkcja i hiperstymulacja (transfer odroczony)
23.07.15 criotransfer dwudniwego zarodka, brak śnieżynek
HCG 50,3; betaHCG 143,0; HCG 3553
https://www.maluchy.pl/li-72297.png -
ciekawa87 tak leczymy się u dr W- dla mnie najlepszy w tym fachu
Aniu - spróbuję się z nią skontaktować
Dorotek moje ogromne gratulacje! Niech rośnie zdrowo:) jeszcze się zapytam ile mieliście plemników po Tese?ciekawa87 lubi tę wiadomość
Jesteśmy rodzicami cudownego synka
ami87 nie wiem ile dokładnie było plemników, ale bardzo mało. Najpierw myśleli, że nic nie ma, dopiero po odwirowaniu pobranego preparatu się znalazły "nieruchome pojedyncze sztuki" - tak mieliśmy napisane w charakterystyce. Mieliśmy zamrożone dwie słomki, a lekarz przy in vitro uprzedzał nas,że może być tak, że po rozmrożeniu plemników okaże się, że nie nadają się żeby zapłodnić te 6 jajeczek. Zresztą ostatecznie dobrze rozwinął się tylko jeden zarodek, reszta się nie zapłodniła, albo źle się podzieliła. No ale i jeden wystarczy - dziś jest na świecie i właśnie słodko śpi:)
Ciekawa87, Ania84 dziękuję
i trzymam za Was wszystkie na tym forum kciuki:)ciekawa87, Ania_84, Babyboom, Lianna, ami87 lubią tę wiadomość
PCOS, azoospermia i biopsja TESE
25.05.15 - punkcja i hiperstymulacja (transfer odroczony)
23.07.15 criotransfer dwudniwego zarodka, brak śnieżynek
HCG 50,3; betaHCG 143,0; HCG 3553
https://www.maluchy.pl/li-72297.png -
@ ami87
Ja akurat mieszkam w Pradze więc z państwowych klinik mam do wybotu 2 szpitale położnicze Apolinar i Podoli. Na wizytę czeka się kilka miesięcy, nas zapisali na 02.06.2016 i dopiero wtedy się dowiem czy i kiedy kwalifikują nas do in vitro. Jeśli termin będzie odległy to ruszymy oszczędnośći i zrobimy to w Polsce. Dla porównania koszt refundowanego in vitro w Czechach to jakieś 5000zł plus leki.
Koszty in vitro w prywatnych czeskich klinikach (przynajmniej tych praskich) są podobne do polskich bądź wyższe (sam zabieg nie jest droższy, ale stymulacja i wizyty owszem). Zwłasza kliniki anglojęzyczne podbijają cenę Spróbuję się rozejrzeć za klinikami przy polskiej granicy, ale wydaje mi sie że bez czeskiego ubezpieczenia wyjdzie Cię podobnie a mimo wszystko to troche stres iść do lekarza którego nie do końca rozumiesz.
@Dorotek1983
Wspaniała historia Wielkie gratulacje! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maluszka -
Medea dziękuję za za te informacje. Wiem, że lepiej jest się leczyć w Polsce. Ja tylko tak się dopytuję, ponieważ wydaje mi się, że to kwestia czasu jak PIS dobierze się do in vitro w Polsce I dlatego interesuje się tymi klinikami w CzechachJesteśmy rodzicami cudownego synka
@ ami87
Z tego co widze w Ostravie nie ma tragedii jesli chodzi o cene. Opinie tez ma niezle. Podoba mi sie ze koszt wizyty jest wliczony w zabieg. Pytanie ile biora za leki, ale jesli tyle co w Pradze (czyli od 600-1000 euro) to wyjdzie podobnie co w Polsce.
http://www.gyncentrum.com/pl/leczenie-in-vitro/ceny-ivf.html
Z komunikacja po polsku w Ostravie nie ma problemu.
Ja teraz tez nie bardzo wiem co zrobic jesli bede musiala zdecydowac sie na IVF. Skoro mieszkam w Pradze ciezko mi bedzie jedzic na stymulacje, punkcje itp. do Polski. Z drugiej strony te praskie kliniki sa drogie a z refundacja nie wiadomo co bedzie...
-
Medea a jaka jest różnica w kosztach dokładnie? Bo będziesz musiała doliczyć też koszty dojazdów, a to pewnie też będzie kosztowało. my akurat pochodzimy ze Śląska, ale mieszkamy w Warszawie i leczymy się w Warszawie i powiem Ci, że to jest duże ułatwienie mieć klinikę 10km od mieszkania.Jesteśmy rodzicami cudownego synka
ami87 u mojego M znaleźli enterococcus faecalis, wzrost:średnio liczne. Raczej nie wpływają na jakość nasienia. Dostał już antybiotyk (udało się znaleźć taki, na który nie jest uczulony) Po 2 tyg kuracji ma powtórzyć posiew, odczekać tydzień i zacząć kolejną kurację na poprawę nasienia...zobaczymy czy coś pomoże. Dr W mówił, że to nic nie da, ale inny lekarz stwierdził, że warto spróbować skoro tylko w ciągu miesiąca zażywania witaminek wyniki się poprawiły. Spróbujemy...dajemy sobie rok (moj M chce 3 lata)na naturalne próby, a później podejdziemy do IVf, oby tylko wyniki nie pogorszyły się
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
hej dziewczyny! Dorotka gratulację synka!Ami to jesteśmy prawie sąsiadkami, ja też mieszkam niedaleko Novum;-)
U mnie bez zmian,to czekanie już mnie powoli dobija;-) Mój M za kilka dni kończy kuracje na początku kwietnia idziemy do W i zobaczymy ale coś czuje, że bez biopsji się nie obędzie. Bardzo bym chciała rozpocząć ivf jeszcze przed wakacjami ale zobaczymy co czas przyniesie..
też ostatnio myślałam o tym, że rząd może dać zakaz wykonywania ivf ale mam nadzieje, że zanim to nastąpi będziemy już po wszystkim:-)
pozdrawiam Was wszystkie światecznie!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 13:31
-
Dziewczyny powiedzcie-czy jeśli mojemu M nie spadnie to nieszczęsne FSH (w ostatnim badaniu wyszło mu ok.30) to czy jest szansa na znalezienie plemników w biopsji?bo gdzieś czytałam ,że jak FSH jest powyżej 25 to szanse są niewielkie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 14:54
-
nie bardzo się na tym znam, ale u nas fsh jest 31 a plemniki są, może w ilości bez szału ale są
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.