Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • mwm Autorytet
    Postów: 1402 768

    Wysłany: 9 października 2019, 16:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    Mamy wyniki badan po miesiacu kuracji
    Testosteron 31.3nmol/L, wczesniej 9.5 (8.6-29)
    LH 12.2IU/L, wczesniej 7.6 (2-9)
    FSH 16.3IU/L, wczesniej 9.1 (2-12)
    Prolaktyna 38mU/L, wczesniej 599 (86-324)
    Normy podalam w nawiasie. Co sadzicie o tych wynikach? Testosteron wzrosl ale I dwa pozostale tez.
    A możesz przypomnieć Wasza historie? Jakieś choroby, jak USG? Byla jakaś biopsja?

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • monzaw Autorytet
    Postów: 975 863

    Wysłany: 9 października 2019, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Androlog ma same dobre opinie, także wydaje się mi że nie ma od razu co go skreślać. Do Warszawy mi niestety daleko, ciężko nam do Krakowa dojeżdżać, że względu na pracę męża, ciężko u niego o czas wolny niestety.. Ale chyba jednak zrobimy tą genetyke, dziękuję Wam za podpowiedź 😉 ta inhibina u nas niby w normie zakresu laboratorium, ale czytałam, że prawidłowa zaczyna się od 130. Mąż dziś był w parens dziś na badaniu nasienia, ale jeszcze nie miałam okazji z nim rozmawiać o tym, kiedy wyniki itp, ale pewnie z tydzień czasu.
    Ja mieszkam pod Krakowem 80km 😊 dla mnie również Kraków bylby prostszym rozwiązaniem, ale wlasnie przez dr Wolskiego zdecydowaliśmy sie na Warszawę. Mój mąż pracuje w Niemczech a ja tu na miejscu. Musimy nieźle kombinować żeby zgrać wolne w pracy, ale będziemy to robić 😊ja na czas stymulacji albo będę dojeżdżać albo wezme L4 i zostane w Wawie.

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • mwm Autorytet
    Postów: 1402 768

    Wysłany: 9 października 2019, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Androlog ma same dobre opinie, także wydaje się mi że nie ma od razu co go skreślać. Do Warszawy mi niestety daleko, ciężko nam do Krakowa dojeżdżać, że względu na pracę męża, ciężko u niego o czas wolny niestety.. Ale chyba jednak zrobimy tą genetyke, dziękuję Wam za podpowiedź 😉 ta inhibina u nas niby w normie zakresu laboratorium, ale czytałam, że prawidłowa zaczyna się od 130. Mąż dziś był w parens dziś na badaniu nasienia, ale jeszcze nie miałam okazji z nim rozmawiać o tym, kiedy wyniki itp, ale pewnie z tydzień czasu.
    Jak najbardziej to może być dobry androlog, oby, tego Wam życzę :) ale musisz wiedzieć ze azoospermia to ciagle czekanie. Genetyka to półtora miesiąca, potem wizyta, potem leczenie, czasami trzy miesiące czasami rok. Po drodze mogą się zdarzyć żylaki do operacji to kolejne pół roku. Ja mimo ze miałam 26 lat jak dowiedziałam się o chorobie to czułam, ze to już strasznie późno na dziecko, tym bardziej na jakieś próby i starania.. Według mnie doktor Wolski nastawiony jest na cel, czyli na to żebyśmy mieli dzieci. Chce znaleźć plemniki i pomagać dalej innym parom. A są lekarze którzy leczą czekając na plemniki w nasieniu i cudowne ozdrowienie, czego w tej chorobie nie ma. Daj znać po wizycie, jeśli będziesz miała wątpliwości to uderzaj do Novum ;)

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • Sisska Autorytet
    Postów: 763 265

    Wysłany: 9 października 2019, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny, zobaczymy co nam teraz powie ten lekarz, za jakieś 2-3 tyg będziemy u niego, bo wyniki nasienia będą za 2 tyg ale nie wiem jak z czasem będzie u nas. I wtedy będziemy decydować czy zostajemy u niego czy do tej Warszawy, tak jak polecacie.

    monzaw lubi tę wiadomość

  • Cytrynowa Przyjaciółka
    Postów: 61 33

    Wysłany: 9 października 2019, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska, leczycie się Parensie czy tylko badanie nasienia tam było? Ja nie polecam tej kliniki, choć widzę, że lekarza u którego był mąż już nie ma na liście personelu. Jest tam też słynny dr J - u nas na pierwszych wizytach wydawał się taki znudzony, że chciało się wyjsć i trzasnąć drzwiami! 😡 Tak jak dziewczyny - polecam Warszawę i dr W, choć mam mieszane uczucia co do naszego pierwszego in vitro tam (udało się dopiero granicą, drugie podejście, genetyka jest przyczyną). Ale dr W to najlepszy specjalista od męskich spraw! My szybko do niego trafiliśmy, po wizycie u tego krakowskiego androloga, który mojego męża całkowicie zdołował. Dr W dał nam nadzieję i kazał walczyć i się nie poddawać. I jak mówią dziewczyny - genetyka to PODSTAWA, bo jeżeli w niej tkwi przyczyna to czasami nie ma nawet sensu robić innych skomplikowanych badań poza hormonami, od razu jest ogląd całej sytuacji.
    Warto dużo poświecić dla walki o malucha! I nie warto marnować czasu na naciągaczy i pseudolekarzy...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 20:40

    monzaw lubi tę wiadomość

    Kryptozoospermia

    7.2018 I ICSI :(

    2.2019 II ICSI :)

    5.11.2019 💙
  • Megi-x Ekspertka
    Postów: 217 116

    Wysłany: 9 października 2019, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mwm,
    Tak w skrocie, leczymy sie juz ponad dwa lata, tylko w pierwszym badaniu byly plemniki, potem podeszlismy do tesa, ale niestety nic nie znalezli. W dziecinstwie maz mial operacje na przepukline I to wszystko. USG, genetyka wyszly wporzadku. Bylismy u dr W w sierpniu, przepisal clostibegyt I bromergon I kazal powtorzyc badania hormonow po miesiacu. Wszystkie hormony wzrosly ponad norme, prolaktyna spadla ponizej. Dr mowil o 3 miesiecznej kuracji I potem podchodzilibysmy do mtese. Dobrze ze testosteron wzrosl ale czy fsh I Lh nie powinny byc nizsze?

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1304 880

    Wysłany: 9 października 2019, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi, to jest tymczasowa reakcja organizmu na kurację hormonalną, one się unormują przez czas trwania kuracji, spokojnie.

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • mwm Autorytet
    Postów: 1402 768

    Wysłany: 10 października 2019, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    Mwm,
    Tak w skrocie, leczymy sie juz ponad dwa lata, tylko w pierwszym badaniu byly plemniki, potem podeszlismy do tesa, ale niestety nic nie znalezli. W dziecinstwie maz mial operacje na przepukline I to wszystko. USG, genetyka wyszly wporzadku. Bylismy u dr W w sierpniu, przepisal clostibegyt I bromergon I kazal powtorzyc badania hormonow po miesiacu. Wszystkie hormony wzrosly ponad norme, prolaktyna spadla ponizej. Dr mowil o 3 miesiecznej kuracji I potem podchodzilibysmy do mtese. Dobrze ze testosteron wzrosl ale czy fsh I Lh nie powinny byc nizsze?
    Ja pamietam ze po kuracji moj mąż tez miał wzrost testosteronu ponad normę, FSH bardzo wzrosło, i LH chyba tez. Po 6 tygodniach kuracji zakończyliśmy bo doktor uznał ze jest dobrze i było mtese.

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • Megi-x Ekspertka
    Postów: 217 116

    Wysłany: 10 października 2019, 12:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przypomnij jaki mieliscie wynik Mtese? Mieliscie jakas przerwe miedzy mtese a zakonczeniem kuracji?

  • mwm Autorytet
    Postów: 1402 768

    Wysłany: 10 października 2019, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    A przypomnij jaki mieliscie wynik Mtese? Mieliscie jakas przerwe miedzy mtese a zakonczeniem kuracji?
    Udało sie, znaleźli plemniki. Tak około 3 tygodni bo wysoki testosteron powoduje duże krwawienia w trakcie operacji, trzeba trochę odczekac żeby spadł.

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • Sisska Autorytet
    Postów: 763 265

    Wysłany: 10 października 2019, 13:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowa wrote:
    Sisska, leczycie się Parensie czy tylko badanie nasienia tam było? Ja nie polecam tej kliniki, choć widzę, że lekarza u którego był mąż już nie ma na liście personelu. Jest tam też słynny dr J - u nas na pierwszych wizytach wydawał się taki znudzony, że chciało się wyjsć i trzasnąć drzwiami! 😡 Tak jak dziewczyny - polecam Warszawę i dr W, choć mam mieszane uczucia co do naszego pierwszego in vitro tam (udało się dopiero granicą, drugie podejście, genetyka jest przyczyną). Ale dr W to najlepszy specjalista od męskich spraw! My szybko do niego trafiliśmy, po wizycie u tego krakowskiego androloga, który mojego męża całkowicie zdołował. Dr W dał nam nadzieję i kazał walczyć i się nie poddawać. I jak mówią dziewczyny - genetyka to PODSTAWA, bo jeżeli w niej tkwi przyczyna to czasami nie ma nawet sensu robić innych skomplikowanych badań poza hormonami, od razu jest ogląd całej sytuacji.
    Warto dużo poświecić dla walki o malucha! I nie warto marnować czasu na naciągaczy i pseudolekarzy...

    Tylko badanie robiliśmy. Wyniki za dwa tygodnie będą. I wtedy idziemy do tego androloga w Krk, mam wtedy wejść z mężem to ocenie podejście lekarza, bo ja ginekologow 3 razy zmieniłam to szybko wyczuje czy ma olewke czy nie.
    Co do parens to widziałam że ma mało gwiazdek w Google, muszę poczytać opinie.

  • monzaw Autorytet
    Postów: 975 863

    Wysłany: 10 października 2019, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Tylko badanie robiliśmy. Wyniki za dwa tygodnie będą. I wtedy idziemy do tego androloga w Krk, mam wtedy wejść z mężem to ocenie podejście lekarza, bo ja ginekologow 3 razy zmieniłam to szybko wyczuje czy ma olewke czy nie.
    Co do parens to widziałam że ma mało gwiazdek w Google, muszę poczytać opinie.
    W Krakowie byliśmy u dr Pilcha w Artvimedzie. Może dr spoko, może faktycznie by dał radę, choć w naszej sytuacji zadnych rewelacji i tak by nie zrobił. Ale i tak chcialam to jeszcze skonsultować u dr Wolskiego. Porównując obu, powiem ze dr W ma więcej doswiadczenia, wizyta trwala dłużej, wywiad był bardziej dokładny. No i to ze u niego jest więcej opcji , np kuracje przed biopsją i mtese, której w Krk nie ma.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 13:16

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • Megi-x Ekspertka
    Postów: 217 116

    Wysłany: 10 października 2019, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super ze mieliscie plemniki. A jak wyszedl transfer?

  • monzaw Autorytet
    Postów: 975 863

    Wysłany: 10 października 2019, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, odnośnie badania na chlamydie z moczu. Mąż robił badanie w tą sobotę a wynik był już wczoraj 😆 tak wiec 4 dni robocze !! Wiec jakby ktos potrzebował tak szybko to uderzać do Diagnostyki w Krakowie przy ul.Lwowskiej 😊

    inesska lubi tę wiadomość

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • mwm Autorytet
    Postów: 1402 768

    Wysłany: 10 października 2019, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    Super ze mieliscie plemniki. A jak wyszedl transfer?
    Udalo sie za pierwszym razem :) Obecnie 12 tydzien ciazy :) Trzymam kciuki, wiem, że to ciężka droga, ale warta poświęceń.

    monzaw, Megi-x lubią tę wiadomość

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • Megi-x Ekspertka
    Postów: 217 116

    Wysłany: 10 października 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje😊 Oby ciaża przebiegała spokojnie🤗
    Wielkie dzieki napewno sie przydadza!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 18:20

  • mwm Autorytet
    Postów: 1402 768

    Wysłany: 10 października 2019, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    Gratuluje😊 Oby ciaża przebiegała spokojnie🤗
    Wielkie dzieki napewno sie przydadza!
    Dziękuje :) w ostatnim czasie dużo tu takich pozytywnych przypadków wiec mam nadzieje, ze będziecie dziewczyny to kontynuować :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 20:18

    monzaw, Megi-x, Cytrynowa lubią tę wiadomość

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • monzaw Autorytet
    Postów: 975 863

    Wysłany: 11 października 2019, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy już komplet badań męża. Wyslalam je na blok zabiegowy i niedawno dr W zadzwonił iż CMV to raczej świeże zakażenie, powtórka badania za 3 tygodnie. Do tego rozjechany układ krzepnięcia, wiec najpierw wizyta u internisty w celu wyjaśnienia o co tu moze chodzić. Tak więc biopsja 27.10 odwołana. Przełożona jak narazie na 17.11. Ech już na samym początku pod górkę 😕

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • Megi-x Ekspertka
    Postów: 217 116

    Wysłany: 11 października 2019, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi monzaw 😔 oby dalej bylo już lepiej 🤗 trzymam kciuki aby wszystko już szło jak należy.
    My dopiero po nowym roku. W listopadzie niestety nie damy rady😔

  • Sesil Autorytet
    Postów: 776 467

    Wysłany: 12 października 2019, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monzaw wrote:
    Mamy już komplet badań męża. Wyslalam je na blok zabiegowy i niedawno dr W zadzwonił iż CMV to raczej świeże zakażenie, powtórka badania za 3 tygodnie. Do tego rozjechany układ krzepnięcia, wiec najpierw wizyta u internisty w celu wyjaśnienia o co tu moze chodzić. Tak więc biopsja 27.10 odwołana. Przełożona jak narazie na 17.11. Ech już na samym początku pod górkę 😕

    U nas też non stop było coś pod górkę.. Wieczne przekładnie wszystkiego. Nawet procedurę nam o miesiąc przełożyli bo moja punkcja wypadalaby w dzień imprezy z okazji 25-lecia Novum więc możesz sobie wyobrazić jaka byłam wkurzona :) to było w tym wszystkim najgorsze, wieczne czekanie... Dobijalo. Ale.. Teraz się z tego smieje :) zycze by u Was ostatecznie też dobrze się skończyło a całe zamieszanie będziecie wspominać jako fajna przygodę :)

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego