X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @nasza historia
    A jak u was skończyła się ta historia ? Z happy endem ?

• Nasza historia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    @nasza historia
    A jak u was skończyła się ta historia ? Z happy endem ?
    Z Novum niestety historia bez Happy endu..
    Po pierwszej mtese mieliśmy Ok 200 plemnikow, wtedy wydało nam się, ze wystarczy na 1 procedurę in vitro. Niestety po punkcji z 13 moich komórek zapłodniła się tylko 1, a i tak z 2dniowym opóźnieniem ruszył zarodek. Odbył się świeży transfer ale niestety nieudany. Mąż zdecydował się na druga mtese i już nie odnaleziono plemnikow- nie wiemy dlaczego skoro w 1 były..
    Zdecydowaliśmy się na nasienie dawcy.
    Drugi transfer się udał, jestem w 19 tyg ciąży.
    Jesteśmy szczęśliwi wiec koniec końców zakończenie szczęśliwe, choć trzeba było podjąć ciężkie decyzje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza historia wrote:
    Z Novum niestety historia bez Happy endu..
    Po pierwszej mtese mieliśmy Ok 200 plemnikow, wtedy wydało nam się, ze wystarczy na 1 procedurę in vitro. Niestety po punkcji z 13 moich komórek zapłodniła się tylko 1, a i tak z 2dniowym opóźnieniem ruszył zarodek. Odbył się świeży transfer ale niestety nieudany. Mąż zdecydował się na druga mtese i już nie odnaleziono plemnikow- nie wiemy dlaczego skoro w 1 były..
    Zdecydowaliśmy się na nasienie dawcy.
    Drugi transfer się udał, jestem w 19 tyg ciąży.
    Jesteśmy szczęśliwi wiec koniec końców zakończenie szczęśliwe, choć trzeba było podjąć ciężkie decyzje.

Ech szkoda, ze się wam nie udalo pozyskać tyle plemników żeby się udalo, ale i tak super Gratuluje ciąży ! :) dobrze, ze masz to już za sobą , my nawet w połowie drogi nie jesteśmy, bo dopiero po biopsji, a cała reszta przed nami .

Nasza historia lubi tę wiadomość

• lindalia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naszahistoria gratuluję Wam ciąży!!! Zaraz połowa:)

Co do przenoszenia plemników, to dziewczyna była z mojej kliniki. Mieli mtese w Novum i płacili za transport do Poznania ok 2,5-3 tysiące. In vitro robili już w Invimed Poznan. Dziewczyna nie udziela się juz na forum, bo jest bardzo zaabsorbowana dzieckiem. :) dodam, że u jej męża znaleźli 22 plemniki. SZTUKI. Z czego powstała jedna blastka, udał się pierwszy transfer.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Naszahistoria gratuluję Wam ciąży!!! Zaraz połowa:)

Co do przenoszenia plemników, to dziewczyna była z mojej kliniki. Mieli mtese w Novum i płacili za transport do Poznania ok 2,5-3 tysiące. In vitro robili już w Invimed Poznan. Dziewczyna nie udziela się juz na forum, bo jest bardzo zaabsorbowana dzieckiem. :) dodam, że u jej męża znaleźli 22 plemniki. SZTUKI. Z czego powstała jedna blastka, udał się pierwszy transfer.

O matko ! Ale mieli szczęście ! Cudownie 😍
    Ja się boje, ze u nas pierwszy transfer się nie uda i się załamiemy… a z drugiej strony nie chce robić dużych nadziei z tym pierwszym w końcu ludziom udaje się tez często 2-3-4 transfer .

Wysłany: 1 lutego 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niby w opinii dr Wolskiego plemnikow było dużo, te 200szt. Tyle, ze musiały być bardzo słabe skoro aż na 13 komórek zapłodniła się tylko jedna i słabiutki zarodek z tego wyszedł. Teraz z perspektywy czasu wiem, ze wina musiała leżeć po stronie plemnikow, bo z nasieniem dawcy wyszło nam na 10 pobranych komórek aż 6 blastek najwyższej klasy.
    Także czasami to loteria, niektórym te 22 plemniki dadzą ciaze a niektórym i 200 nie pomoże.

Lindalia- już prawie końcówka, trzymam kciuki za końcówkę i szczęśliwe rozwiązanie.

Gmagda- macie tak dużo plemnikow, ze nie masz się co martwić. Jestem pewna, ze będzie z nich dzidziuś :) a porażka po 1 czy 2 transferze nie ma co się przejmowac, naturalnie tez nie zachodzi się po 1 razie , a in vitro to Ok 40% szans, wiec trzeba się uzbroić w cierpliwość.
    Niestety azospermia i in vitro ucza cierpliwości.
    Trzymam za Was wszytskie kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 19:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @nasza historia
    Dziękujemy 😍
    Trzymamy kciuki za szczęśliwe rozwiązanie😍

• anett Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wrocławskim in vimed moja noga nie przekroczy progu. 5 lat temu nas olali bo właściwie od razu o dawcy mówili, wiadomo że biopsję proponowali ale bez żadnej stymulacji, bez żadnego suplementowania. A my 5 lat temu byliśmy poprostu ciemni w temacie zresztą jak każdy chyba z nas na początku. Stąd pomysł żeby zostać w novum. Bo do in vimedu krótko mówiąc straciliśmy zaufanie. Co do mieszkania w Warszawie to nie mam problemu, bo siostrę tam mam więc lokum jest. Bardziej się zastanawiałam jak z L4 na te stymulację itp.
    Także już wszystko jaśniejsze się to nam robi.

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    I procedura - Novum ❄️❄️❄️
    1 transfer 2-dniowy - beta 0 😭
    2 transfer - odwołany ( 2 zarodki zdegenerowały) 😭😭
    II procedura - In Vimed Wrocław
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciążowy
    26 dpt - zarodek z sercem ❤️
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    12.2024 transfer - beta 0 😭
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opowiadałam ostatnio o Franku, którego spotkałam jak byłam jeszcze w Oviklinice.

W biopsji znaleziono jednego jedynego plemnika. No i to był ten szczęśliwy plemnik. Urodził się z niego Franek. Na insta Ovi jest jego zdjęcie 🙂

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • Truskawka311220 Debiutantka

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam te Wasze wiadomości i nie wiem czy bardziej pocieszają czy stresują...
    Proszę powiedzcie mi czy po mtese możliwa jest inseminacja? Jestem jeszcze zielona w temacie, dopiero od tygodnia wiemy że mamy 0 plemnikow w nsieniu, mamy już umówioną wizytę u dr Wolskiego mam nadzieję że i nam pomoże...

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    We wrocławskim in vimed moja noga nie przekroczy progu. 5 lat temu nas olali bo właściwie od razu o dawcy mówili, wiadomo że biopsję proponowali ale bez żadnej stymulacji, bez żadnego suplementowania. A my 5 lat temu byliśmy poprostu ciemni w temacie zresztą jak każdy chyba z nas na początku. Stąd pomysł żeby zostać w novum. Bo do in vimedu krótko mówiąc straciliśmy zaufanie. Co do mieszkania w Warszawie to nie mam problemu, bo siostrę tam mam więc lokum jest. Bardziej się zastanawiałam jak z L4 na te stymulację itp.
    Także już wszystko jaśniejsze się to nam robi.
    Tak, jeśli chodzi o biopsje igłowe czy mtese, to prawda, ze polecałabym tylko Novum i tylko dr Wolskiego. My bylismy w invikcie jak dowiedzieliśmy się o azospermii, robiliśmy tam biopsje igłowa i do dzis oprócz wyniku 0 plemnikow, nie dostaliśmy żadnego opisu biopsji. Dr W uświadomił nas, ze powinno być info o speematogenezie, ale nie chcieli nam go dac, bo pewnie nie zrobili.
    Po Novum jak już wiedzieliśmy, ze dawca to nasza ostatnia opcja, udaliśmy się do Invimedu. Jeśli chodzi o in vitro, stymulację i sam kontakt z lekarzem, a no i ceny, to jesteśmy zadowoleni. W Novum czułam się olana, co wizyta na stymulacji inny lekarz, podejście taśmowe i opłaty co chwile wychodziły jakieś za niewiadomo co.
    Dlatego napisałam o ewentualnym przeniesieniu plemnikow z biopsji do invimedu.
    W skrócie jeśli chodzi o biopsje i zaopiekowania się facetem, to tylko Novum i dr Wolski, a jeśli chodzi o kobietę i in vitro to średnio polecam. Chociaż wiadomo, ze może ktoś miał więcej szczęścia i był zadowolony z ginekologów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka311220 wrote:
    Proszę powiedzcie mi czy po mtese możliwa jest inseminacja? Jestem jeszcze zielona w temacie, dopiero od tygodnia wiemy że mamy 0 plemnikow w nsieniu, mamy już umówioną wizytę u dr Wolskiego mam nadzieję że i nam pomoże...

Po mtese jak i każdej innej biopsji tylko in vitro.
    Plemniki z jąder nie nadają się do inseminacji.

Nati1212 lubi tę wiadomość

• anett Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza historia wrote:
    Tak, jeśli chodzi o biopsje igłowe czy mtese, to prawda, ze polecałabym tylko Novum i tylko dr Wolskiego. My bylismy w invikcie jak dowiedzieliśmy się o azospermii, robiliśmy tam biopsje igłowa i do dzis oprócz wyniku 0 plemnikow, nie dostaliśmy żadnego opisu biopsji. Dr W uświadomił nas, ze powinno być info o speematogenezie, ale nie chcieli nam go dac, bo pewnie nie zrobili.
    Po Novum jak już wiedzieliśmy, ze dawca to nasza ostatnia opcja, udaliśmy się do Invimedu. Jeśli chodzi o in vitro, stymulację i sam kontakt z lekarzem, a no i ceny, to jesteśmy zadowoleni. W Novum czułam się olana, co wizyta na stymulacji inny lekarz, podejście taśmowe i opłaty co chwile wychodziły jakieś za niewiadomo co.
    Dlatego napisałam o ewentualnym przeniesieniu plemnikow z biopsji do invimedu.
    W skrócie jeśli chodzi o biopsje i zaopiekowania się facetem, to tylko Novum i dr Wolski, a jeśli chodzi o kobietę i in vitro to średnio polecam. Chociaż wiadomo, ze może ktoś miał więcej szczęścia i był zadowolony z ginekologów.

No jasne, rozważamy opcje przeniesienia plemników. Pewnie siądę i przeczytam tu całe forum na temat klinik we Wrocławiu a Novum i podejmę decyzję. Jak to było w momencie kiedy trafiliśmy do dr W. Musiałam tu przeczytać wasze historie od pierwszej strony zeby zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Bo człowiek niby idzie na wizytę i liczy lekarz cos powie więcej ale jak wcześniej się samemu nie poczyta to z wizyty mało co się wynosi. Bynajmniej my tak mamy.

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • anett Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza historia wrote:
    U nas niby w opinii dr Wolskiego plemnikow było dużo, te 200szt. Tyle, ze musiały być bardzo słabe skoro aż na 13 komórek zapłodniła się tylko jedna i słabiutki zarodek z tego wyszedł. Teraz z perspektywy czasu wiem, ze wina musiała leżeć po stronie plemnikow, bo z nasieniem dawcy wyszło nam na 10 pobranych komórek aż 6 blastek najwyższej klasy.
    Także czasami to loteria, niektórym te 22 plemniki dadzą ciaze a niektórym i 200 nie pomoże.

A skoro zdecydowaliście się na dawce to nie można było inseminacji zrobić?

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    No jasne, rozważamy opcje przeniesienia plemników. Pewnie siądę i przeczytam tu całe forum na temat klinik we Wrocławiu a Novum i podejmę decyzję. Jak to było w momencie kiedy trafiliśmy do dr W. Musiałam tu przeczytać wasze historie od pierwszej strony zeby zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Bo człowiek niby idzie na wizytę i liczy lekarz cos powie więcej ale jak wcześniej się samemu nie poczyta to z wizyty mało co się wynosi. Bynajmniej my tak mamy.

Chyba każdy na początku tak miał, my wcześniej nie znaliśmy słowa azoospermia, a teraz ? Niedługo to eksperci w tym, po tych godzinach na forach i w gabinetach lekarskich . Tych wszystkich badaniach .

• anett Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka311220 wrote:

Śmiało pytaj jak coś nie będziesz wiedzieć :) każdy z nas na początku by "zielony". Jest to wszystko stresujące ale wierz mi że powinniście się cieszyć że od razu traficie w dobre ręce bo ten dr wie co robi. Wiadomo że nie każdemu pomoże bo nie jest "cudotwórca". Ale nie stracicie czasu na chodzenie po lekarzach którzy tak naprawdę odprawiaja z niczym. Ja byłam kiedyś nastawiona anty na czytanie w internecie jeśli chodzi o leczenie. Myślałam ze skoro idę prywatnie do lekarza to ma pomóc...

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka311220 wrote:

Wiesz, bardzo ciekawe pytanie zadałaś. Aż zgłębiłam trochę temat. Faktycznie plemników z mtese nie wykorzystuje się do inseminacji. Głównie dlatego że zwykle jest ich mało a i skuteczność samej inseminacji jest niewielka.

Do inseminacji trzeba około 5 mln plemników - żywych, ruchliwych, najlepszych jakościowo.

Faktycznie jednak, jeśli tak jak @Gmagda ma ich kilkanaście milionów to inseminację teoretycznie można przeprowadzić. W praktyce nikt tego nie zrobi. In vitro ma o wiele większą skuteczność niż inseminacja.

Zrobiliście już jakieś pierwsze badania przed wizytą u dr W.? Hormony? Genetykę? Inhibinę B?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 22:12

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @baniusia
    Nam lekarz mówił, że plemniki z jąder nie nadają się do inseminacji, bo nie są do końca dojrzałe, a nawet jeżeli są ruchome to chyba to nie jest taki ruch, który mógłby dotrzeć do komórki.
    Pozatym chyba nikt po biopsji nie zdecydował by się zaryzykować całego ,, zapasu ” który można wykorzystać na kilka procedur in vitro żeby zrobić jedną inseminacje.
    Tym bardziej , ze niestety w większości przypadków znajduje się plemniki w setkach może tysiącach.
    My w czwartek prawdopodobnie odbierzemy wynik badania histo, może będzie pisać tam coś więcej o tych plemnikach u nas .

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Gmagda

Ja się nie znam. Swoją wypowiedzieć oparłam na wypowiedzi embriolog na forum embriologiczne Novum. Akurat ktoś zadał identyczne pytanie 🙂.

Osobiście, jakbyśmy nawet mieli miliony plemników w nasieniu, nigdy na inseminację bym się nie zgodziła. Przy takiej skuteczności to szkoda czasu, nerwów i pieniędzy.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    @Gmagda

Ja się nie znam. Swoją wypowiedzieć oparłam na wypowiedzi embriolog na forum embriologiczne Novum. Akurat ktoś zadał identyczne pytanie 🙂.

Osobiście, jakbyśmy nawet mieli miliony plemników w nasieniu, nigdy na inseminację bym się nie zgodziła. Przy takiej skuteczności to szkoda czasu, nerwów i pieniędzy.

Oczywiście, ze tak mam takie samo zdanie. Ja już zaakceptowałam in vitro i nie mam z nim kompletnie żadnego problemu , zreszta nigdy nie miałam, żeby się tylko udało, to się dla nas liczy.

‹‹ 490 491 492 493 494 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ