Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Agnieszka97 wrote:Mój mąż wczoraj również miał mtese i u nas na szczęście dobre wieści udało się pobrać 6slomek materiału, plemniki obecne także jesteśmy przeszczęśliwi 🥹 jedyny minus że teraz Invicta każe czekać 4 miesiace na wizytę, będziemy raczej się przenosić do innej kliniki, szkoda tracić 4 miesiące…
Gratulacje i kciuki za kolejne kroki 🤞☺️ co do przenoszenia, to my też przenosiliśmy i niestety też jest to dodatkowy koszt bo raz zapłaciliśmy w jednym miejscu za rok przechowywania, potem za transport i przechowywanie na rok w drugim miejscu, ale myślę, że jak się potem udaje to się jakoś o tym zapomina 🥺
Klaraklara26 wrote:Tak biopsja igłowa była No właśnie USG wszystko super i teraz się zastanawiamy właśnie czy może jeszcze spróbować Micro tese choć to kupa kasy ,już naprawdę nie wiem czy to jest sens czy będą pieniądze wyrzucone w błoto 😔
A hormony na jakim mąż ma poziomie? Niestety czasem jest tak, że mimo super wyników, nie udaje się i nikt nie wie chyba dlaczego 🫣 z drugiej strony mieliście biopsję igłowa, która jest taka biopsja na ślepo, więc też bardzo możliwe, że akurat nie trafili. Kwestia też ile robili nakłuć itp. Nie wiem jakie macie podejście i wiem, że mTESE to duży koszt ale wydaje mi się, że warto spróbować wszytskiego, żeby potem tego nie rozpamiętywać 🥺 ogromne kciuki 🍀🤞
Agnieszka97 lubi tę wiadomość
👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm❤️; 19+6: II prenatalne: 320 g ❤️

-
classy wrote:A hormony na jakim mąż ma poziomie? Niestety czasem jest tak, że mimo super wyników, nie udaje się i nikt nie wie chyba dlaczego 🫣 z drugiej strony mieliście biopsję igłowa, która jest taka biopsja na ślepo, więc też bardzo możliwe, że akurat nie trafili. Kwestia też ile robili nakłuć itp. Nie wiem jakie macie podejście i wiem, że mTESE to duży koszt ale wydaje mi się, że warto spróbować wszytskiego, żeby potem tego nie rozpamiętywać 🥺 ogromne kciuki 🍀🤞
Kiedyś robił badania i wszystko było ok .A był tu jakiś przypadek może że podczas zwykłej biopsji mieć nie znaleźli a przy m tese jednak tak ?
-
Klaraklara26 wrote:Kiedyś robił badania i wszystko było ok .A był tu jakiś przypadek może że podczas zwykłej biopsji mieć nie znaleźli a przy m tese jednak tak ?
Czytałam o takich przypadkach, że w mTese były. Jest to dokładniejsza metoda aniżeli igłowa.
Warto zaktualizować wyniki i sprawdzić, czy dalej są w normie. -
No właśnie wiem, znowu wydatki nas czekają , też zapłaciliśmy w Invicta za rok przechowywania. Musimy też sami załatwić firmę która nam przetransportuje. Czy wy też musieliście na własną rękę załatwiać transport? Masz może jakąś sprawdzoną firmę przewozową ? Musimy z Gdańska do Bydgoszczy przenieść -
Agnieszka97 wrote:No właśnie wiem, znowu wydatki nas czekają , też zapłaciliśmy w Invicta za rok przechowywania. Musimy też sami załatwić firmę która nam przetransportuje. Czy wy też musieliście na własną rękę załatwiać transport? Masz może jakąś sprawdzoną firmę przewozową ? Musimy z Gdańska do Bydgoszczy przenieść
W naszym przypadku to klinika wszystko organizowała, ale pamiętam, że jak się zsumowało wszystko to wychodziło ok 2 tys (w tym mrożenie, przyjęcie itp) było to na terenie jednego miasta.👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
👦
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm❤️; 19+6: II prenatalne: 320 g ❤️

-
Klaraklara26 wrote:Kiedyś robił badania i wszystko było ok .A był tu jakiś przypadek może że podczas zwykłej biopsji mieć nie znaleźli a przy m tese jednak tak ?
Tak, kojarzę co najmniej kilka takich. Jednak igłowa to jest taka na ślepo a mTESE o wiele dokładniejsza i sprawdzane jest wiele kanalików. Wydaje mi sie, że warto skonsultować się jeszcze z innym andrologiem i zobaczyć co powie.👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
👦
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️

-
Klaraklara26 wrote:Tak biopsja igłowa była No właśnie USG wszystko super i teraz się zastanawiamy właśnie czy może jeszcze spróbować Micro tese choć to kupa kasy ,już naprawdę nie wiem czy to jest sens czy będą pieniądze wyrzucone w błoto 😔
Klara, zapytajcie się w Bocianie czy jest szansa na zwykła biopsję w ramach programu. Jesli nie wykonują jej w Poznaniu to może jest szansa przenieść się do innej placówki Bociana? My podchodziliśmy do in vitro w Łodzi i zabieg wykonywał dr Robert Skalski. -
promyknadziei wrote:Dzięki za słowa wsparcia

Czekam na drugim dzień cyklu i zaczynam stymulację hormonalną do punkcji.
Jesteśmy w trakcie poszukiwań dawcy, gdyby w pobranych materiale męża nic nie znaleziono to chcemy spróbować w ten sposób. Decyzja trudna do podjęcia, ale chcemy być rodzicami. Tyle pozytywnych komentarzy tutaj się pojawiło, że chociaż trochę jest łatwiej z tym się zmierzyć.
Trzymam kciuki i przesyłam mnóstwo dobrej energii ♥️♥️♥️
promyknadziei lubi tę wiadomość
-
Klara, na opisie zabiegu jest informacja:
W znieczuleniu ogólnym dożylnym, po uprzednim przygotowaniu w sposób aseptyczny pola operacyjnego wykonano biopsję jądra otwartą TESE.
Po zawieszeniu fragmentu tkanki w Sperm Washing Medium Irvine Scientific (nasz doktor mówił, że to jest taki super-booster dla plemników), mechanicznej maceracji oraz obserwacji mikroskopowej 20x i 40x stwierdza się obecność plemników w całości sporządzonych preparatów - 50% z nich ruchomych (typ A +
.
Opis dostaliśmy ok 40 minut po zabiegu. Pajetki zostały zamrożone.
Z tego co mówiono nam w klinice to w Bocianie w Łodzi tylko 1 doktor wykonuje TESE. Może więc warto popytać i przenieść się do innego miasta jeśli macie taką możliwość? -
asiajoanna wrote:Klara, na opisie zabiegu jest informacja:
W znieczuleniu ogólnym dożylnym, po uprzednim przygotowaniu w sposób aseptyczny pola operacyjnego wykonano biopsję jądra otwartą TESE.
Po zawieszeniu fragmentu tkanki w Sperm Washing Medium Irvine Scientific (nasz doktor mówił, że to jest taki super-booster dla plemników), mechanicznej maceracji oraz obserwacji mikroskopowej 20x i 40x stwierdza się obecność plemników w całości sporządzonych preparatów - 50% z nich ruchomych (typ A +
.
Opis dostaliśmy ok 40 minut po zabiegu. Pajetki zostały zamrożone.
Z tego co mówiono nam w klinice to w Bocianie w Łodzi tylko 1 doktor wykonuje TESE. Może więc warto popytać i przenieść się do innego miasta jeśli macie taką możliwość?
A Twój partner też miał zwykłą robioną igłową czy odrazu Tese?
W środę mamy wizytę i zapewne powie ,że tylko dawca pozostaje ,nie wiem chyba też trzeba się skonsultować może z jakimś innym lekarzem jak to widzi bo można oszaleć od tego wszystkiego
Tutaj opis tego co dostał :
W znieczuleniu dożylnym po uprzednim odkażeniu pola zabiegowego wykonano biopsję cienkoigłową obu jąder .Przebieg zabiegu niepowikłany .Wykonano kontrolę hemostazy-bez zastrzeżeń.
Po zabiegu powiedział ,że materiału było dużo ale nic nie znaleźli
-
U nas właśnie ani Invicta ani Gameta nie załatwiają transportu, musimy sami załatwiać 🫣 dziwne że tak duże kliniki nie mają transportu.classy wrote:W naszym przypadku to klinika wszystko organizowała, ale pamiętam, że jak się zsumowało wszystko to wychodziło ok 2 tys (w tym mrożenie, przyjęcie itp) było to na terenie jednego miasta.
-
Klaraklara26 wrote:A Twój partner też miał zwykłą robioną igłową czy odrazu Tese?
W środę mamy wizytę i zapewne powie ,że tylko dawca pozostaje ,nie wiem chyba też trzeba się skonsultować może z jakimś innym lekarzem jak to widzi bo można oszaleć od tego wszystkiego
Tutaj opis tego co dostał :
W znieczuleniu dożylnym po uprzednim odkażeniu pola zabiegowego wykonano biopsję cienkoigłową obu jąder .Przebieg zabiegu niepowikłany .Wykonano kontrolę hemostazy-bez zastrzeżeń.
Po zabiegu powiedział ,że materiału było dużo ale nic nie znaleźli
Od razu miał TESE. W Łodzi chyba nawet nie robią igłowej bo sam doktor mówił, że to takie strzały na ślepo. Nie wiem czym różni się mTESE, która wykonuje dr Wolski od TESE. Pewnie mTESE jest jeszcze bardziej dokładna ale szczerze to nie wnikałam w ten temat.
-
asiajoanna wrote:Od razu miał TESE. W Łodzi chyba nawet nie robią igłowej bo sam doktor mówił, że to takie strzały na ślepo. Nie wiem czym różni się mTESE, która wykonuje dr Wolski od TESE. Pewnie mTESE jest jeszcze bardziej dokładna ale szczerze to nie wnikałam w ten temat.
Z tego co się orientuję to mTESE jest bardziej precyzyjna, bo poszukuje się obiecujących kanalików pod mikroposkopem, w dużym powiększeniu a w TESE pobiera się kanaliki bez tego mikrospoku więc niejako na ślepo.👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
👦
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️

-
Cześć,
Pytanie do osób które przeszły mTese i miały pozytywny wynik obecności plemników.
1) Ile mieliście kanalików ze
spermatogeneza wg Johnsona 8, 9, 10 w wyniku hist-pat?
2) jaka ilość plemników udało się uzyskać po rozmrożeniu materiału i czy rozmrażali część czy może cały materiał (już przy procedurze invitro)
3) Czy wystarczyło po rozmrożeniu do invitro plemników do zrobienia zarodków? I ile się udało zrobić
4) Czy te plemniki które znaleźli podczas procedury invitro były żywe? Czy może się nie nadawały do niczego
5) czy wasza historia z pozytywnym wynikiem histpat skończyła się happy endem czy może koniec końców trzeba było korzystać z dawstwa nasienia bądź adopcji zarodka?
Będę wdzięczny za każdą informację i wasze doświadczenie w tym zakresie. U nas sytuacja wygląda tak że mamy jeden kanalik 10 i jeden 8, nie wiemy czy się cieszyć i nastawiać na pozytywny outcome czy może mimo wszystko zachować chłodną głowę. -
CzekającNaCud wrote:Cześć,
Pytanie do osób które przeszły mTese i miały pozytywny wynik obecności plemników.
1) Ile mieliście kanalików ze
spermatogeneza wg Johnsona 8, 9, 10 w wyniku hist-pat?
2) jaka ilość plemników udało się uzyskać po rozmrożeniu materiału i czy rozmrażali część czy może cały materiał (już przy procedurze invitro)
3) Czy wystarczyło po rozmrożeniu do invitro plemników do zrobienia zarodków? I ile się udało zrobić
4) Czy te plemniki które znaleźli podczas procedury invitro były żywe? Czy może się nie nadawały do niczego
5) czy wasza historia z pozytywnym wynikiem histpat skończyła się happy endem czy może koniec końców trzeba było korzystać z dawstwa nasienia bądź adopcji zarodka?
Będę wdzięczny za każdą informację i wasze doświadczenie w tym zakresie. U nas sytuacja wygląda tak że mamy jeden kanalik 10 i jeden 8, nie wiemy czy się cieszyć i nastawiać na pozytywny outcome czy może mimo wszystko zachować chłodną głowę.
Hej , u nas znaleziono łącznie 30 kanałów na poziomie 8 i dwa na poziomie 9. Zamrożono 12 słomek- ok. 200 plemników z czego 12 było ruchliwych. Zapłodniły sie dwie komórki ( druga pozniej), podali mi zarodek w 3 dobie, niestety sie nie udało. Drugi był z 7 doby najlepszej klasy i tez sie nie udało. Niestety takie życie. Genetyka ok , fsh 19. Wiek męża teraz 39lat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 15:12