Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • promyknadziei Znajoma

Wysłany: 24 czerwca, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzekającNaCud wrote:
    Cześć,
    Pytanie do osób które przeszły mTese i miały pozytywny wynik obecności plemników.
    1) Ile mieliście kanalików ze
    spermatogeneza wg Johnsona 8, 9, 10 w wyniku hist-pat?
    2) jaka ilość plemników udało się uzyskać po rozmrożeniu materiału i czy rozmrażali część czy może cały materiał (już przy procedurze invitro)
    3) Czy wystarczyło po rozmrożeniu do invitro plemników do zrobienia zarodków? I ile się udało zrobić
    4) Czy te plemniki które znaleźli podczas procedury invitro były żywe? Czy może się nie nadawały do niczego
    5) czy wasza historia z pozytywnym wynikiem histpat skończyła się happy endem czy może koniec końców trzeba było korzystać z dawstwa nasienia bądź adopcji zarodka?

Będę wdzięczny za każdą informację i wasze doświadczenie w tym zakresie. U nas sytuacja wygląda tak że mamy jeden kanalik 10 i jeden 8, nie wiemy czy się cieszyć i nastawiać na pozytywny outcome czy może mimo wszystko zachować chłodną głowę.

Hej.
    U nas niestety w histpacie nic nie znaleziono, ale mamy jeszcze zamrożony materiał z biopsji, który chcemy sprawdzić do końca. Szanse są bardzo małe, bo z histpatu wynik 2. W opisie było napisane: pojedyncze kanaliki obiecujące, więc może gdzieś się znajdą. Podchodzimy do invitro i wtedy cały materiał zostanie rozmrożony i przebadany. Jeśli się nie uda to będziemy przygotowani na dawcę.

• promyknadziei Znajoma

Wysłany: 24 czerwca, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    Hej , u nas znaleziono łącznie 30 kanałów na poziomie 8 i dwa na poziomie 9. Zamrożono 12 słomek- ok. 200 plemników z czego 12 było ruchliwych. Zapłodniły sie dwie komórki ( druga pozniej), podali mi zarodek w 3 dobie, niestety sie nie udało. Drugi był z 7 doby najlepszej klasy i tez sie nie udało. Niestety takie życie. Genetyka ok , fsh 19. Wiek męża teraz 39lat.

Przykro mi. I co zdecydowaliście dalej ?

• CzekającNaCud Nowa

Wysłany: 24 czerwca, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    Hej , u nas znaleziono łącznie 30 kanałów na poziomie 8 i dwa na poziomie 9. Zamrożono 12 słomek- ok. 200 plemników z czego 12 było ruchliwych. Zapłodniły sie dwie komórki ( druga pozniej), podali mi zarodek w 3 dobie, niestety sie nie udało. Drugi był z 7 doby najlepszej klasy i tez sie nie udało. Niestety takie życie. Genetyka ok , fsh 19. Wiek męża teraz 39lat.

To widzę że znalezienie plemników wcale nie oznacza suksesu :( A mogę zapytać ile komórek jajowych było użytych?

• eli Znajoma

Wysłany: 24 czerwca, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyknadziei wrote:
    Przykro mi. I co zdecydowaliście dalej ?

Oczywiście chcielibysmy spróbować jeszcze raz , ale jak wszyscy wiemy jest to bardzo kosztowne. U nas teraz trzeba byłoby zrobić rezonans jader , badania hormonów i nasienia , posiew , potem terapia hormonalna która pewnie trwałaby 6-7mieisecy i biopsja.. później badania moje , pewnie znowu histeroskopia, badania zarodków tez by sie przydały ...

• eli Znajoma

Wysłany: 24 czerwca, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzekającNaCud wrote:
    To widzę że znalezienie plemników wcale nie oznacza suksesu :( A mogę zapytać ile komórek jajowych było użytych?

U mnie pobrano 12 dojrzałych komórek.
    Sukces jest wtedy jak sie dziecko urodzi , bo nawet ciąża to wielka niewiadoma...

• promyknadziei Znajoma

Wysłany: 24 czerwca, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    U mnie pobrano 12 dojrzałych komórek.
    Sukces jest wtedy jak sie dziecko urodzi , bo nawet ciąża to wielka niewiadoma...

12 komórek to sporo. Czy masz może PCOS ? Ja mam i moja Pani Doktor mówiła właśnie, że może być nadprodukcja komórek jajowych i że dużo można pobrać. Jak zniosłaś stymulację hormonalną i punkcję? Jestem na początku zastrzyków Gonalem i na razie jest ok (oby tak dalej). Jeśli możesz to podziel się swoimi doświadczeniami :)

• eli Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 05:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyknadziei wrote:
    12 komórek to sporo. Czy masz może PCOS ? Ja mam i moja Pani Doktor mówiła właśnie, że może być nadprodukcja komórek jajowych i że dużo można pobrać. Jak zniosłaś stymulację hormonalną i punkcję? Jestem na początku zastrzyków Gonalem i na razie jest ok (oby tak dalej). Jeśli możesz to podziel się swoimi doświadczeniami :)

Nie mam PCOS. Moja koleżanka miała pobranych 29 komórek więc to było dużo ( resztę zamrozila). W jakiej jestescie klinice jeśli można wiedzieć?
    Stymulacje i punkcje dobrze zniosłam . Będzie dobrze , trzymam kciuki.

• promyknadziei Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    Nie mam PCOS. Moja koleżanka miała pobranych 29 komórek więc to było dużo ( resztę zamrozila). W jakiej jestescie klinice jeśli można wiedzieć?
    Stymulacje i punkcje dobrze zniosłam . Będzie dobrze , trzymam kciuki.

W Novum w W-wie. Dzięki za wsparcie.

• eli Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyknadziei wrote:
    W Novum w W-wie. Dzięki za wsparcie.
    My tez tam sie leczylismy.. :)

promyknadziei lubi tę wiadomość

• promyknadziei Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    My tez tam sie leczylismy.. :)

Rozważacie dawcę? A pozostałe kanaliki z histpatu na jakim były poziomie ?

• eli Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyknadziei wrote:
    Rozważacie dawcę? A pozostałe kanaliki z histpatu na jakim były poziomie ?

Nie bierzemy pod uwage dawcy.
    Bedziemy probowac jeszcze biopsji.

Ok. 36 kanałów na poziomie 7 , na poziomie 8 -30 i dwa na 9. Ponizej 7 juz chyba male szanse na znalezienie ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca, 11:01

• promyknadziei Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eli wrote:
    Nie bierzemy pod uwage dawcy.
    Bedziemy probowac jeszcze biopsji.

Ok. 36 kanałów na poziomie 7 , na poziomie 8 -30 i dwa na 9. Ponizej 7 juz chyba male szanse na znalezienie ..

Rozumiem. U Was sytuacja lepsza, bo w histpacie były już dobre wyniki. U nas wynik słaby, ale pozostało trochę materiału, więc chcemy powalczyć do końca. Inhibina też niestety kiepska...

• eli Znajoma

Wysłany: 25 czerwca, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyknadziei wrote:
    Rozumiem. U Was sytuacja lepsza, bo w histpacie były już dobre wyniki. U nas wynik słaby, ale pozostało trochę materiału, więc chcemy powalczyć do końca. Inhibina też niestety kiepska...

Dodałam Cię do przyjaciółek, przyjmij i odezwij sie na priv :)

‹‹ 701 702 703 704 705
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ