Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnanasova wrote:Ja się zastanawiam jak mi przyjdzie ukrywać fakt o przygotowywaniu do in vitro stymulacja itp jeśli chodzi o kontekst zawodowy .. domyślam się ze bez L4 się u mnie nie obejdzie a nie mam zamiaru tego ogłaszać w pracy.
My z mężem nie pracujemy na etacie wiec nie będziemy mieć z tym problemu. Może uda Ci się załatwić jakieś chociażby lewe zwolenienie?Ananasova lubi tę wiadomość
-
My wiemy o problemie od 5 lat. Więc po jakimś czasie powiedzieliśmy dla spokoju bo mieszkamy z teściami póki co i za dużo pytań już było. A ja tego znieść nie mogłam. Może gdybyśmy mieszkali oddzielnie to łatwiej by to było utrzymać. Poza tym o tym że mąż miał wodniaka dowiedzieliśmy się jakiś rok temu dopiero jak teść znalazł wypis ze szpitala. Bo wcześniej twierdzili że była to przepuchlina. Także zaczęliśmy od początku diagnozę ale już był jakiś punkt zaczepienia. Więc gdyby nie wiedzieli co jest na rzeczy to pewnie do tej pory stalibysmy w miejscu bo nie wiedzielibyśmy o wodniaku. Więc jak dla nas z perspektywy czasu wyszło nam to na dobre.
Ale fakt, nie jest to temat do debaty podczas obiadu :p poza tym jak pisałam mało kto jest w stanie zrozumieć tego że może nie być plemników...starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
I procedura - Novum, 1 transfer 2-dniowy - beta 0
II procedura - In Vimed, 2 zarodki
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciązowy
26 dpt - zarodek z sercem -
nick nieaktualnyanett wrote:My wiemy o problemie od 5 lat. Więc po jakimś czasie powiedzieliśmy dla spokoju bo mieszkamy z teściami póki co i za dużo pytań już było. A ja tego znieść nie mogłam. Może gdybyśmy mieszkali oddzielnie to łatwiej by to było utrzymać. Poza tym o tym że mąż miał wodniaka dowiedzieliśmy się jakiś rok temu dopiero jak teść znalazł wypis ze szpitala. Bo wcześniej twierdzili że była to przepuchlina. Także zaczęliśmy od początku diagnozę ale już był jakiś punkt zaczepienia. Więc gdyby nie wiedzieli co jest na rzeczy to pewnie do tej pory stalibysmy w miejscu bo nie wiedzielibyśmy o wodniaku. Więc jak dla nas z perspektywy czasu wyszło nam to na dobre.
Ale fakt, nie jest to temat do debaty podczas obiadu :p poza tym jak pisałam mało kto jest w stanie zrozumieć tego że może nie być plemników...
Nie próbowaliście wcześniej nic z tym robić ? Jakaś diagnostyka skoro wiecie od 5 lat ? Czy tyle wam zeszło po prostu ? -
My nie kryjmy się z in vitro. Oczywiście nie chwalimy się wszem i wobec, ale jak ktoś zapyta - mówimy prawdę. Na początku kłamałam, ale sama się później pogubiłam co komu mówiłam i przestałam kłamać.
Rodzice wiedzą - mama czasem jeździła ze mną na punkcję czy transfer
Teściowa wie - nawet sobie wyrzucała, że może to jej wina bo syna nie zbadała za młodu jak trzeba
Przełożona w pracy - często trzeba mi jakiegoś urlopu lub jestem na L4. Chciałam być fair. Nie ma z tym problemu, nawet mi kibicuje
No i trochę dalszej rodziny czy znajomych. I więcej co?
Nagle się okazało, że siostra przyjaciolki też po 2 procedurach, sąsiadka też podchodziła, koleżanka mamy też przeszła 2 procedury, koleżanka z pracy miała 3 nieudanej i już więcej nigdy dalej nie podchodziła, jakąś tam koleżanka koleżanki urodziła bliźniaki z in vitro, etc
Sporo osób wokół nas mierzy się z tym problemem, tylko nikt o tym głośno mówi.Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
Gmagda wrote:Nie próbowaliście wcześniej nic z tym robić ? Jakaś diagnostyka skoro wiecie od 5 lat ? Czy tyle wam zeszło po prostu ?
No trafiliśmy na samych "konowałów" bo inaczej tego nie nazwę. Nawet na USG nikt nie widział że z tym jednym jądrem jest coś nie tak. Ono miało 5 ml, gdzie drugie 20 ml ma. Więc to poprostu gołym okiem widać. Ale nikt problemu nie widział bo przecież jądra nie muszą być takie same.
To że miał niski testosteron, to przecież nic takiego, w granicach normy się mieścił, co z tego że dolna granica...
Mieliśmy rozważyć biopsję igłowa, jak nie to dawca.
Nie zdecydowaliśmy się wtedy bo wizyta u lekarza trwała max 5 min. Nic nie wyjaśnił, żadnej stymulacji, a przy tak niskim testosteronie nie widzieliśmy sensu robić biopsji.
Potem był czas że krucho z kasą, później się już trochę przyzwyczailiśmy że jesteśmy sami.
Do momentu kiedy tego wypisu że szpitala teść nie znalazł. Od razu do lekarza który nas od razu do dr W skierował. Jeszcze dodał żebyśmy nie szukali we Wrocławiu bo tu nie znajdziemy odpowiedniego specjalisty w tym temaciestarania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
I procedura - Novum, 1 transfer 2-dniowy - beta 0
II procedura - In Vimed, 2 zarodki
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciązowy
26 dpt - zarodek z sercem -
nick nieaktualny@baniusia dokładnie masz racje ! Podziwiam, ze nie ukrywacie, ja jednak mam nadzieje, ze nie będę musiała mówić, choć już nie raz mężowi mówiłam, ze mam ochotę powiedzieć tylko rodzicom, bo to wieczne kłamanie to ciężkie, ale on nie chce.
Przyszły mi wyniki badań :
Magnez 0,81 (0,66-1,07)
Żelazo 19,30 (9-30)
Glukoza 4,56 (3,9-5,5)
Witamina D, 21 (30-100 to stężenie wystarczające)
Witamina B12, 705 (187-883)
Insulina 3,9 (2,3-11,3)
Kwas foliowy 11,3 (3,1-20,5)
Wiec wychodzi na to, ze muszę dorzucić jakąś większą dawkę wit D, poza tym jest chyba okej.
Kupiłam teraz pregna start widzę, ze jest witamina D tam, podpytam położnej czy lekarza w poniedziałek czy zwiększyć jakaś tą dawkę.
W labolatorium prosiłam o zbadanie witaminy d3 widzę , ze jest zapisana w badaniach D, a pregnie tez D , a &lindalia mówiłaś mi o D3Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 17:51
-
Gmada, możesz sobie suplementowac magnez, tego nigdy nie za wiele. Magne b6 najlepiej sie wchłania.
Co do wit d3, to do zajścia w ciążę najlepiej jak poziom jest min 50. Ja miałam podobne niedobory jak Ty, zaczęłam przez miesiąc brać 4000jednostek, po miesiącu zbadałam (było ok 60) i zeszłam na dawkę 2000jednostek. Najlepiej wybieraj czysta witaminę d, ale LEK. Jak Vigalex, albo Vigantoletten. To, co w suplach Pregna, to za mało.
Wit D, a D3 to to samo
Ladne cukry, czyli jest szansa, że nie mieszają nic w jakości jajeczek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 18:09
-
nick nieaktualnylindalia wrote:Gmada, możesz sobie suplementowac magnez, tego nigdy nie za wiele. Magne b6 najlepiej sie wchłania.
Co do wit d3, to do zajścia w ciążę najlepiej jak poziom jest min 50. Ja miałam podobne niedobory jak Ty, zaczęłam przez miesiąc brać 4000jednostek, po miesiącu zbadałam (było ok 60) i zeszłam na
dawkę 2000jednostek. Najlepiej wybieraj czysta witaminę d, ale LEK. Jak Vigalex, albo Vigantoletten. To, co w suplach Pregna, to za mało.
Wit D, a D3 to to samo
Ladne cukry, czyli jest szansa, że nie mieszają nic w jakości jajeczek.
Dobra to zamawiam Magne b6 Forte , max ? , zwykle ?ktore myślisz?
I vigalex max 4000 wezmę .
A kwas foliowy myślisz, ze dobry poziom ?
Co polecasz jeszcze zbadać ?
Ja resztę badań będę mieć w pon typu HIV, różyczka , toxoplazmoza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 18:36
-
Magnez b6 może być zwykły, Forte w okolicy transferu, wtedy się przyda silniejsze wsparcie.
Kwas foliowy jest ok, jak zaczynasz brać Pregne, to starczy na utrzymanie i lekki wzrost poziomu
Podobno nie da się przedawkować wit d3, ale zbadaj sobie jej poziom po miesiącu brania, bo 4000 jednostek to sporo. -
nick nieaktualnylindalia wrote:Magnez b6 może być zwykły, Forte w okolicy transferu, wtedy się przyda silniejsze wsparcie.
Kwas foliowy jest ok, jak zaczynasz brać Pregne, to starczy na utrzymanie i lekki wzrost poziomu
Podobno nie da się przedawkować wit d3, ale zbadaj sobie jej poziom po miesiącu brania, bo 4000 jednostek to sporo.
Zrobię tak jak mówisz, dzięki za te rady, cieszę się, ze te moje wyniki całkiem dobre się wydają, myśle, że u mnie jednak dużo do rzeczy ma tez wiek.
Masakra dziś to pobieranie krwi, az mi się słabo zrobiło, nie znoszę tego, wiecznie mi się wbijają w jedną i tą samą żyłę, bo tylko ta widoczna. Ale w nagrodę dziś popijam czerwone wytrawne :p
Mój zbadał dziś poziom testosteronu po odstawieniu tego Clo i poziom zadowalający, bo 5 ma, ciekawe czy mu wróci ten nizszy poziom, bo mówił, ze o wiele lepiej się czuł z tym wysokim testosteronem, jakby się utrzymał na tym poziomie to dobrze by było. Jutro mamy kontrole po biopsji dowiemy się jak to tam w koncu wyszło z tą biopsją, bo histopatologii nie ma jeszcze. -
Byliśmy dzisiaj na wizycie u anestezjologa. Okazało się, że sanepid nie zdjął z M kwarantanny i wizyta się nie odbyła.
Zapisaliśmy się na nową 11.02.2022.
Nie chce mi się już nawet wkurzać na to wszystko. Mamy już komplet badań i datę biopsji więc uznaję, że wszystko jedno kiedy ta wizyta u anestezjologa się odbędzie. Choć zagotowało się we mnie w pierwszej chwili niemiłosiernie.Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:Byliśmy dzisiaj na wizycie u anestezjologa. Okazało się, że sanepid nie zdjął z M kwarantanny i wizyta się nie odbyła.
Zapisaliśmy się na nową 11.02.2022.
Nie chce mi się już nawet wkurzać na to wszystko. Mamy już komplet badań i datę biopsji więc uznaję, że wszystko jedno kiedy ta wizyta u anestezjologa się odbędzie. Choć zagotowało się we mnie w pierwszej chwili niemiłosiernie.
O masakra, wiecznie pod górkę, ale spoko moim zdaniem to nie ma co się przejmować tym anastezjologiem, mówiłam Ci, ze my w ogóle nie mieliśmy takiego spotkania.
-
Gmagda wrote:O masakra, wiecznie pod górkę, ale spoko moim zdaniem to nie ma co się przejmować tym anastezjologiem, mówiłam Ci, ze my w ogóle nie mieliśmy takiego spotkania.
No my do tej pory to wypełnialiśmy tylko ankietę dla anestezjologa, przed biopsją i tyle. Nigdy jakiejś specjalnej wizyty nie było. No, ale skoro tu jest to okej. Zawsze dodatkowe 140 zł do kasy firmy wpada.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:No my do tej pory to wypełnialiśmy tylko ankietę dla anestezjologa, przed biopsją i tyle. Nigdy jakiejś specjalnej wizyty nie było. No, ale skoro tu jest to okej. Zawsze dodatkowe 140 zł do kasy firmy wpada.
No dokladnie my tez mieliśmy tylko do wypełnienia ankietę i mój mówił, ze przed biopsją miał już na sali jakąś krótką rozmowę i tyle. Raczej wszystko po to żeby kasa tylko wpadła ;/ -
Ostatecznie przepisałam tego anestezjologa na jutro na poniedziałek. Opiekunka powiedziała, że nie ma co ryzykować 11.02.2022, bo niektóre wyniki M odbiegają od normy.
Kurde, nigdy nie brałam pod uwagę, że biopsja może się nie odbyć albo zostać przesunięta. A okazuje się, że tak może być. 😕Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:Ostatecznie przepisałam tego anestezjologa na jutro na poniedziałek. Opiekunka powiedziała, że nie ma co ryzykować 11.02.2022, bo niektóre wyniki M odbiegają od normy.
Kurde, nigdy nie brałam pod uwagę, że biopsja może się nie odbyć albo zostać przesunięta. A okazuje się, że tak może być. 😕
Nie myśl negatywnie.
Wszystko będzie dobrze w końcu kiedyś musi. 💛
Robiłaś już te krzywe przy tej wysokiej insulinie ?
Ja się zaopatrzyłam w magnez i witaminę D dodatkowo.
Czekam na okres w piątek rano miałam ostatnią ta tabletkę duphastonu, patrząc na to jak na niego reaguje to najpóźniej jutro rano powinnam mieć okres i tez na jutro w południe jestem umówiona do lekarza, jak się coś zmieni będę musiała przełożyć wizytę.
Ech już się denerwuje…
Edit : wizyta okres przyszedł wiec jutrzejsza wizyta aktualnaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 14:57
-
Gmagda wrote:Nie myśl negatywnie.
Wszystko będzie dobrze w końcu kiedyś musi. 💛
Robiłaś już te krzywe przy tej wysokiej insulinie ?
Ja się zaopatrzyłam w magnez i witaminę D dodatkowo.
Czekam na okres w piątek rano miałam ostatnią ta tabletkę duphastonu, patrząc na to jak na niego reaguje to najpóźniej jutro rano powinnam mieć okres i tez na jutro w południe jestem umówiona do lekarza, jak się coś zmieni będę musiała przełożyć wizytę.
Ech już się denerwuje…
Edit : wizyta okres przyszedł wiec jutrzejsza wizyta aktualna
Ciężko być pozytywnym jak tylko kłody pod nogi dostajemy.
Chciałabym, aby jutro wszystko poszło gładko. Bez problemów. Bez opóźnienia. Zyskalabym trochę pewności, nadziei, że teraz już wszystko z górki.
Nie robiłam krzywej. Czekam na wizytę z lekarzem, co on na to. Pewnie jeszcze jakieś badania zleci, więc wtedy wszystko zrobię hurtem.
Jutro dostaniesz już zastrzyki do stymulacji? To już ta wizyta? Ależ to szybciutko zleciało 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 20:22
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualny@baniusia
Tak już jutro
Masakra, ale się boje. Nawet nie samych zastrzyków, a potem tego co pobiorą i jak się to będzie chciało zapładniać(
Byliśmy z m na kontroli w czwartek, pogadaliśmy z doktorem, rana się w sumie już pięknie zagoiła. Wszystko ładnie. Powiedział nam, ze dopiero jak otworzył mosznę to zobaczył jakie mój ma zrosty, nie wiadomo czy to po tej operacji wodniaków, mowil, ze nie może nam teraz nic powiedzieć po czym to się wydarzyło, bo musiał by widzieć jądra przed operacją, no ale po czym innym by te zrosty zrosty miały być, zapewne one zablokowały to wydostawanie się plemników, jeszcze nam wspomniał o tym, ze nie daje mu spokoju to wysokie FSH, bo mój miał raz 10 raz 12, to az szok, ze przy takim FSH udało się znaleźć, az takie ilości plemników, bo normalnie na taką ilość powinien mieć FSH mniej niż 7 i jaki czynnik tam jeszcze jest to nie dowiemy się raczej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 22:22
-
Gmagda wrote:@baniusia
Tak już jutro
Masakra, ale się boje. Nawet nie samych zastrzyków, a potem tego co pobiorą i jak się to będzie chciało zapładniać(
Dla mnie najgorszym momentem był telefon z laboratorium. Zapominałam oddychać wtedy 🙂Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️