Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
MonGos88 wrote:Dzień dobry. Szukam wsparcia, ponieważ właśnie dowiedziałam się, że próba in vitro to kompletnie fiasko.
Myślicie, że jest jeszcze sens w ogóle jeszcze walczyć?
Oczywiście, że walczyć. Zróbcie maksymalnie fo się da, aby później nie żałować, że nie spróbowaliście. Tylko trzeba się super przygotować i nic na szybko.
Jeśli chodzi o Ciebie, wyniki mogą być super a problem siedzieć głębiej. U mnie tak było. Wyniki idealne, ale jak po 4 procedurze zgłębiłam temat immunologii to się okazało, że mam dodatnie ANA, mutację PAI 1. W skrócie mój organizm odrzuca zarodek jako ciało obce, muszę suplementowac kwas foliowy I Wit b metylowane. Poza tym brać steryd dla ochrony zarodka i heparyna.
Także jeśli nie badałaś immunologi, trombofilii to zrób to koniecznie. No o suplementach nie muszę chyba pisać: dhea, koenzym q10, melatonina na stres oksydacyjny i co tam jeszcze lekarz zaleci.
Jeśli chodzi o Twojego M to macie 2x po pół słomki. To moim zdaniem mamcie materiał na 2 próby. 1 słomka na 1 probę. No w zależności też, oczywiscie, ile jest plemnikow w takiej slomce. U mnie pół słomki wystarczyło na całą procedurę- 16 komórek jajowych wtedy zapłodnionych.
Dodam, że słabej jakości nasienie, to standard na tym wątku. Plemniki z biopsji są zawsze słabsze niż te naturalnie oddane a mimo to powodzeń mamy tu beż liku.
Pamiętaj, że plemniki do in vitro nie muszą być jakieś super. Muszą być żywe. To co przeżyje rozmrożenie powinno wystarczające,bo przezyja najmocniejsze. Nie muszą być ruchliwe, bo to przecież embriolog umieszcza plemnika w komórce jajowej.
Także macie ogromna szanse na sukces. Tylko powoli, bez zbytniwgo pośpiechu, posuplementuj się, poróbcie wszystkie dodatkowe badania. I do dzieła 😊MonGos88 lubi tę wiadomość
Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
Baniusia wrote:Oczywiście, że walczyć. Zróbcie maksymalnie fo się da, aby później nie żałować, że nie spróbowaliście. Tylko trzeba się super przygotować i nic na szybko.
Jeśli chodzi o Ciebie, wyniki mogą być super a problem siedzieć głębiej. U mnie tak było. Wyniki idealne, ale jak po 4 procedurze zgłębiłam temat immunologii to się okazało, że mam dodatnie ANA, mutację PAI 1. W skrócie mój organizm odrzuca zarodek jako ciało obce, muszę suplementowac kwas foliowy I Wit b metylowane. Poza tym brać steryd dla ochrony zarodka i heparyna.
Także jeśli nie badałaś immunologi, trombofilii to zrób to koniecznie. No o suplementach nie muszę chyba pisać: dhea, koenzym q10, melatonina na stres oksydacyjny i co tam jeszcze lekarz zaleci.
Jeśli chodzi o Twojego M to macie 2x po pół słomki. To moim zdaniem mamcie materiał na 2 próby. 1 słomka na 1 probę. No w zależności też, oczywiscie, ile jest plemnikow w takiej slomce. U mnie pół słomki wystarczyło na całą procedurę- 16 komórek jajowych wtedy zapłodnionych.
Dodam, że słabej jakości nasienie, to standard na tym wątku. Plemniki z biopsji są zawsze słabsze niż te naturalnie oddane a mimo to powodzeń mamy tu beż liku.
Pamiętaj, że plemniki do in vitro nie muszą być jakieś super. Muszą być żywe. To co przeżyje rozmrożenie powinno wystarczające,bo przezyja najmocniejsze. Nie muszą być ruchliwe, bo to przecież embriolog umieszcza plemnika w komórce jajowej.
Także macie ogromna szanse na sukces. Tylko powoli, bez zbytniwgo pośpiechu, posuplementuj się, poróbcie wszystkie dodatkowe badania. I do dzieła 😊
Dzięki za słowa otuchy! Bardzo je teraz cenię❤️ Pójdę w pn na wizytę i wszystkiego się dowiem -
Cześć dziewczyny. Może wy mi cokolwiek doradzicie, mam zaczynać stymulację do iv. Miałam zadzwonić w pierwszy dzień miesiączki żeby ustalić z doc czy zaczynać od 2 czy 3 dnia stymulację. Żeby punkcja nie wypadła w święta. Niedziela i poniedziałek klinika zamknięta. Doc mówiła że da się to lekami ewentualnie przedłużyć. Dziśiaj zadzwoniła inna doc i mówiła żeby przełożyc na maj... A ja się już tak nastawiłam na ten miesiąc...
Mam mieć krótki protokół, moje cykle naturalne to ok 30-32 dni.
Jakie są wasze doświadczenia? W których dniach cyklu miałyście punkcję?starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
I procedura - Novum, 1 transfer 2-dniowy - beta 0
II procedura - In Vimed, 2 zarodki
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciązowy
26 dpt - zarodek z sercem -
anett wrote:Cześć dziewczyny. Może wy mi cokolwiek doradzicie, mam zaczynać stymulację do iv.
Jakie są wasze doświadczenia? W których dniach cyklu miałyście punkcję?
Idzie to mniej więcej wyliczyć. Kiedy się spodziewasz 1 dc?
Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyanett wrote:Cześć dziewczyny. Może wy mi cokolwiek doradzicie, mam zaczynać stymulację do iv. Miałam zadzwonić w pierwszy dzień miesiączki żeby ustalić z doc czy zaczynać od 2 czy 3 dnia stymulację. Żeby punkcja nie wypadła w święta. Niedziela i poniedziałek klinika zamknięta. Doc mówiła że da się to lekami ewentualnie przedłużyć. Dziśiaj zadzwoniła inna doc i mówiła żeby przełożyc na maj... A ja się już tak nastawiłam na ten miesiąc...
Mam mieć krótki protokół, moje cykle naturalne to ok 30-32 dni.
Jakie są wasze doświadczenia? W których dniach cyklu miałyście punkcję?
Ja miałam punkcję 15dc, ale to indywidualna sprawa chyba, bo nie wiadomo jak te pecherzyki rosną. @baniusia Ty w którym miałaś ?
Wiadomo, ze jak jesteś nastawiona to ciężko się przestawić, a to czekanie najgorsze…
Ale przecież punkcja chyba nigdy nie jest az tak wczas skoro jeszcze nie zaczęłaś cyklu a 11 dni jest do poniedziałku wielkanocnego to chyba ciezko żeby wypadło Ci w święta ? @baniusia jak myślisz ?
-
Gmagda wrote:Ja miałam punkcję 15dc, ale to indywidualna sprawa chyba, bo nie wiadomo jak te pecherzyki rosną. @baniusia Ty w którym miałaś ?
Wiadomo, ze jak jesteś nastawiona to ciężko się przestawić, a to czekanie najgorsze…
Ale przecież punkcja chyba nigdy nie jest az tak wczas skoro jeszcze nie zaczęłaś cyklu a 11 dni jest do poniedziałku wielkanocnego to chyba ciezko żeby wypadło Ci w święta ? @baniusia jak myślisz ?
Zakladając, że dziś jest 1 dc a krótki protokół trwa 8- 12 dni to zaczynając od 3 dc:
- 8 dni stymulacji, 10 dnia byłby pick up - punkcją 18.04.2022 i to jest najgorszy scenariusz.
Zwykle stymulacja trwa jednak 10 dni. Moja trwała 12. To punkcja wyjdzie po świętach.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:Zakladając, że dziś jest 1 dc a krótki protokół trwa 8- 12 dni to zaczynając od 3 dc:
- 8 dni stymulacji, 10 dnia byłby pick up - punkcją 18.04.2022 i to jest najgorszy scenariusz.
Zwykle stymulacja trwa jednak 10 dni. Moja trwała 12. To punkcja wyjdzie po świętach.
No ciężki temat, z jednej strony by się chciało zacząć JUŻ ! A z drugiej może lepiej poczekać, żeby nie było ryzyka i stresu ze wypadnie w święta
No bo jak to pierwsza stymulacja to ciezko przewidzieć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 16:48
-
No właśnie dzisiaj jest 1 dc. I tak mi dokładnie wyliczyła że punkcja mogła by wypaść 17-18 (klinika zamknięta) Wiadomo, niekoniecznie. Ale chyba za duże ryzyko...starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
Gmagda wrote:No ciężki temat, z jednej strony by się chciało zacząć JUŻ ! A z drugiej może lepiej poczekać, żeby nie było ryzyka i stresu ze wypadnie w święta
No bo jak to pierwsza stymulacja to ciezko przewidzieć.
No dokładnie chyba większy stres że by mogło pójść coś nie tak, więc czekamy kolejny miesiąc... Ehchyba muszę nauczyć się cierpliwości...
Swoją drogą ja sama na wizycie zapytałam co jeśli wypadnie w święta. Ona sama nic nie zasugerowała. Więc wyszło by że biorę zastrzyki i jest albo za wcześnie albo za późno...starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
nick nieaktualnyanett wrote:No dokładnie chyba większy stres że by mogło pójść coś nie tak, więc czekamy kolejny miesiąc... Eh
chyba muszę nauczyć się cierpliwości...
Swoją drogą ja sama na wizycie zapytałam co jeśli wypadnie w święta. Ona sama nic nie zasugerowała. Więc wyszło by że biorę zastrzyki i jest albo za wcześnie albo za późno...
Moim zdaniem chyba lepiej poczekać, a w święta odpocząć, zrelaksować się:p ja tez miałam mieć transfer w tym miesiącu, ale lekarz twierdził ze nie ma z czym czekać i zrobiliśmy w marcu, a tez się właśnie bałam ze da cykl naturalny i wypadnie w święta i co wtedy .
Nauczyć się cierpliwości… za nami już tyle, a ja cierpliwości dalej nie mam. Patrząc na to ile człowiek w tym wszystkim przechodzi to ciagle się myśli, ze gdzieś coś pójdzie nie tak, bo zbyt kolorowo to tez nie może być przecież …
Mnie wykańczają te hormony, cały dzień bym spała 😅 mąż się zemnie śmieje, bo przychodzi moja pora i muszę się położyć przespać bo bym padła na stojąco 😅 wyspie się 2-3h a o 21 już mnie łamie . -
nick nieaktualny@baniusia a jakie ty bierzesz te metylowane formy ? Bo mi genetyk polecała pueria uno, a w aptece babka mi powiedziała, ze ta pueria ma taki sam kwas foliowy jak pregna start, ostatnio wzięłam sobie femibion 1 i z tego co widzę to on tez ma metylowany kwas foliowy i witaminy z grupy B
-
Gmagda wrote:Moim zdaniem chyba lepiej poczekać, a w święta odpocząć, zrelaksować się:p ja tez miałam mieć transfer w tym miesiącu, ale lekarz twierdził ze nie ma z czym czekać i zrobiliśmy w marcu, a tez się właśnie bałam ze da cykl naturalny i wypadnie w święta i co wtedy .
Nauczyć się cierpliwości… za nami już tyle, a ja cierpliwości dalej nie mam. Patrząc na to ile człowiek w tym wszystkim przechodzi to ciagle się myśli, ze gdzieś coś pójdzie nie tak, bo zbyt kolorowo to tez nie może być przecież …
Mnie wykańczają te hormony, cały dzień bym spała 😅 mąż się zemnie śmieje, bo przychodzi moja pora i muszę się położyć przespać bo bym padła na stojąco 😅 wyspie się 2-3h a o 21 już mnie łamie .
No czekamy na przyszły cykl, już decyzja podjęta. Ja zaczęłam szukać pozytywów tego i wysłałam męża po piwko 😄 w przyszłym miesiącu liczę że podejdę do tego z większym dystansem bo zaczynałam się już denerwować, od tygodnia kilka razy dziennie liczyłam jak to może wypaść... I dupa z mojego liczenia 😅
Śpij ile możeszza 9 miesięcy już sobie na tyle spania nie pozwolisz
starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
nick nieaktualnyanett wrote:No czekamy na przyszły cykl, już decyzja podjęta. Ja zaczęłam szukać pozytywów tego i wysłałam męża po piwko 😄 w przyszłym miesiącu liczę że podejdę do tego z większym dystansem bo zaczynałam się już denerwować, od tygodnia kilka razy dziennie liczyłam jak to może wypaść... I dupa z mojego liczenia 😅
Śpij ile możeszza 9 miesięcy już sobie na tyle spania nie pozwolisz
Oby faktycznie było tak jak mówisz.
Cierpliwość cierpliwość.
USG dopiero za tydzień jak tu wytrzymać 😅
Pocieszę Cię tyle, ze ta cała stymulacja i reszta to nic strasznego, pod warunkiem, ze nie będziesz miała 58 pęcherzyków jak ja to luzik 😅 ja zdychalam, a patrząc na inne dziewczyny, które po punkcji były jak nowonarodzone to szok hehehe 😅
A stymulacja igły iwgl, to nie wiem czy czytałaś jak pisałam kiedyś żeby schładzać sobie takim żelem chłodzącym, to jest taka ulga, powinni to wszędzie zalecać, bo nic nie czuć, a jednak sam neoparin jak mi mój dziś wbił nie w to miejsce co trzeba to jednak jest bolesny. :p -
Gmagda wrote:@baniusia a jakie ty bierzesz te metylowane formy ? Bo mi genetyk polecała pueria uno, a w aptece babka mi powiedziała, ze ta pueria ma taki sam kwas foliowy jak pregna start, ostatnio wzięłam sobie femibion 1 i z tego co widzę to on tez ma metylowany kwas foliowy i witaminy z grupy B
No to będzie B-50 Methyl PharmoVit. W składzie:
-Kwas foliowy 500
- B12 methyl 500
- B- Complex Max
- Biotyna 500
Profolium. W skladzie:
- 418 kwasu 5-MTHF, w tym 400 kwasu foliowegoStarania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:No to będzie B-50 Methyl PharmoVit. W składzie:
-Kwas foliowy 500
- B12 methyl 500
- B- Complex Max
- Biotyna 500
Profolium. W skladzie:
- 418 kwasu 5-MTHF, w tym 400 kwasu foliowego
Kurde ja się kompletnie na tym nie znam, nawet nie wiem co i ile mam łykać 😅 kupiłam ten femibion 1 dla świetego spokoju😀 bo wyczytałam na stronie, ze jest Ok przy tych mutacjach.
Jak Twoja cierpliwość ? W oczekiwaniu?
Ja jutro skocze jeszcze na ostatnią betę i będę czekać na USG.
Lindalia to już pewnie z bąbelkiem)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 19:28
-
Gmagda wrote:Kurde ja się kompletnie na tym nie znam, nawet nie wiem co i ile mam łykać 😅 kupiłam ten femibion 1 dla świetego spokoju😀 bo wyczytałam na stronie, ze jest Ok przy tych mutacjach.
Jak Twoja cierpliwość ? W oczekiwaniu?
Ja jutro skocze jeszcze na ostatnią betę i będę czekać na USG.
Lindalia to już pewnie z bąbelkiem)
Ja się cieszę szczególnie z tej dodatkowej biotyny, bo przy heparynie włosy mogą się osłabiać i wypadać. A tak wogole to wybrałam te specyfiki bo są w mojej aptece jedyne metylowane 🙂. Także innego wyjścia nie mam, dlatego te kupuję.
Jeśli chodzi o oczekiwanie na telefon od embriologów, to wlasciwie go nie oczekuję prawie wcale. Wogole się nie denerwuję. Co na być to będzie. Nie teraz to później. Sama się dziwię takim podejściem, bo zawsze się najbardziej stresowałam tym okresem hodowli zarodków a przy telefonie od embriologów zapominałam oddychać.
To chyba to podejście mojego M do całej sprawy tak mnie uspokoiło. Bo mialam wyrzuty sumienia, ze wszytsko wydaję na in vitro i zero efektów. To mnie wtedy zapytał na co ludzie zwykle oszczędzają. No to mu powiedziałam, że na mieszkania, samochody, wakacje. Generalnie na spełnianie marzeń. No i on wtedy zapytał co jest naszym największym marzeniem. No i ja już nie odpowiedziałam na to pytanie, ale nagle wszystko stało się jakieś takie prostsze, dużo mniej stresujące, jaśniejsze. 🙂Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualny@baniusia
To Twój mąż Ci pięknie powiedział, tylko się cieszyć, ze ma takie podejście, bo wiesz, ze różni są.
A badalas sobie poziom witaminy B12 i kwasu foliowego ? Ja jak na tą mutacje to miałam bardzo wysokie wartości .
Moi rodzice powiedzieli, ze trzeba walczyć, ze kasę się zawsze jakoś zorganizuje, a nawet gdybyśmy mieli zarabiać tylko na to żeby robić kolejne próby i dążyć do tego, żeby ten bobas był, to tak trzeba.
Na całe szczęście myśląc o moim bąbelku w brzuchu mam nadzieje, ze zostanie tutaj zemną i będzie z nim wszystko dobrze 🤰
A dziś właśnie wzbogaciliśmy się o działkę pod budowę domu, wiec myśle, ze jakoś powoli do przodu damy radę z tym wszystkim i wy tez dacie !
Ja wierze, ze w nd albo pon mi tu napiszesz, ze będziecie transferować 💜
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 21:18
-
Cześć dziewczyny, brzuszek zwolniony!
Dzisiaj siłami natury urodził się nasz syn o wadze 3800 gramów. Poród przeorał mnie konkretnie i pokazał bol jakiego nie znałam.
To jest cud, dziewczyny. 13 sierpnia 2020 roku odebraliśmy wyniki z tłustym napisem "brak plemników w ejakulacie", równo rok temu kłulam igiełki, a dzisiaj miałam synka w ramionach.
Boże, warto!Gmagda, Ananasova, aga_m, Karolka00, Baniusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylindalia wrote:Cześć dziewczyny, brzuszek zwolniony!
Dzisiaj siłami natury urodził się nasz syn o wadze 3800 gramów. Poród przeorał mnie konkretnie i pokazał bol jakiego nie znałam.
To jest cud, dziewczyny. 13 sierpnia 2020 roku odebraliśmy wyniki z tłustym napisem "brak plemników w ejakulacie", równo rok temu kłulam igiełki, a dzisiaj miałam synka w ramionach.
Boże, warto!
Mam łzy w oczach.
Największe gratulacje dla Was 🥰🥰🥰
Ciesz się mamusiu 💜 i odpoczywaj😍
Dużo zdrówka dla was, oby każdy taki przypadek na forum kończył się jak wasz 😍😍😍
Zazdroszczę, pozytywnie oczywiście 🥰 -
lindalia wrote:Cześć dziewczyny, brzuszek zwolniony!
Boże, warto!
Ogromne gratulacje ❤️ Dużo zdrówka dla Was !