Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKrysia23 wrote:Olcia, przeczytałam Twoje posty, chciałam Ci tak powiedzieć żebyście się zajęli najpierw tymi żylakami. Zobaczycie jak ta operacja wpłynie na wyniki nasienia i hormonów i wtedy zająć się "pozyskiwaniem plemników".
W międzyczasie okaże się jak nasza terapia się zakończy, bo tak jak Baniusia pisze nie da się zmniejszyć FSH, jeśli naszemu lekarzowi się to uda to będzie to tylko na chwilę, do biopsji. Ja jestem świadoma, że to wszystko to jest jedna niewiadoma, nie chce faszerować męża w nieskończoność tymi hormonami. Od początku powiedzieliśmy sobie, że maksymalnie pół roku leków, więc jeśli teraz nie uzyskamy efektów to będziemy się zastanawiać. Tak na prawdę to jak pisała Ememm na którymś wątku, liczymy na cud ♥️
Ostatnio na insta dinozaur.nieplodnosci wrzuciła rolkę o tym, że nawet staraczki mogą mieć ciężkie chwile macierzyństwa, i to, że ktoś się o dziecko starał długo, nie znaczy, że nie może być mu ciężko.
Ememm, kiedy będziesz podchodzić do kolejnego transferu? 🤞Czy już był?
Truskawko, jeśli nas czytasz daj znać jak tam u Ciebie? Bo to już miesiąc minął od biopsji 🤞🍍🍍
Dla wyjaśnienia to zastanawiamy się nad tym FSH i wnętrostwem, ponieważ to dopiero początek naszej walki z niepłodnością i nie wiemy czego się spodziewać.
-
OlciaOlcia wrote:Dziękuję za radę! Jutro M idzie na konsultację w sprawie operacji żylaków i na pewno damy update, jeśli dowiemy się czegoś znaczącego
Dla wyjaśnienia to zastanawiamy się nad tym FSH i wnętrostwem, ponieważ to dopiero początek naszej walki z niepłodnością i nie wiemy czego się spodziewać.
.
OlciaOlcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Baniusia wrote:Zawyżone FSH miał chyba prawie każdy facet, którego tu spotkałam. Niektórzy mieli żylaki zoperowane inni nie. Jedni mieli wnetrostwi a inni nie. Tak trudno stwierdzić czemu to FSH tak leci. Nie sądzę abyście poznali przyczynę wzrostu FSH na pierwszej wizycie bez dodatkowych badań. No, ale może Wam się poszczęści. Zwykle lekarz robi usg, kieruje na badania genetyczne jak kariotyp, AZF, CTFR. Super badaniem jest Inhibina B - najprościej mowiąc pokazuje czy można liczyć na plemniki w biopsji.
Z kuracjami też bywa różnie. Nas akurat Clo pozbawiła niemal wszystkich plemników. Wiele osób jednak sobie chwali ten specyfik.
Wiem, że jesteście młodzi i na razie tylko badacie grunt. Jeśli jednak chcecie mieć dzieci w przyszłości to na waszym miejscu właśnie teraz bym się decydowala na biopsję w celu pozyskania plemników. Zamrożone mogą sobie czekać wiele lat. Z wiekiem wyniki będą coraz gorsze, FSH I LH rosło, testo spadał. Plemników będzie coraz mniej i coraz gorszej jakości.
Gdybym ja wiedziała, że będzie u nas tak jak było to kazałabym mojemu zamrozić plemniki w 1 rocznicę naszego związku - jak miał ze 23 lata 🙂
Przepraszam że się wtrącę 🙂 wysoka inhibina pokazuje czy niska ? Bo nie bardzo łapię dlatego przepraszam za głupie pytanie 🙂34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN
-
nick nieaktualnyM właśnie wrócił od urologa, niestety ten zdiagnozował hipogonadyzm hipergonadotropowy spowodowany wnętrostwem i polecił suplementy, kolejne badanie nasienia i M-Tesse, której szanse powodzenia określił na ok 40%...
Dr także odradził operację wycięcia żylaków III stopnia z racji, iż one nie mają wpływu na płodność M...
Co o tym myślicie? Powinniśmy iść po drugą opinię? Operować żylaki?
Jakiego lekarza polecacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 19:06
-
BuBu90 wrote:Przepraszam że się wtrącę 🙂 wysoka inhibina pokazuje czy niska ? Bo nie bardzo łapię dlatego przepraszam za głupie pytanie 🙂
@OlciaOlcia, kurczę, ale jeśli te żylaki wpływają na komfort życia, to może dla tego samego warto drążyć tą operację. Zawsze możecie to skonsultować jeszcze z innym lekarzem🤔23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
7tc - 💔❤️🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️
🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
11t4d - 5,5cm 🍋🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵
Czeka na nas jeden maluszek 😺 -
OlciaOlcia wrote:M właśnie wrócił od urologa, niestety ten zdiagnozował hipogonadyzm hipergonadotropowy spowodowany wnętrostwem i polecił suplementy, kolejne badanie nasienia i M-Tesse, której szanse powodzenia określił na ok 40%...
Dr także odradził operację wycięcia żylaków III stopnia z racji, iż one nie mają wpływu na płodność M...
Trudno powiedzieć.
Widziałam Wasz wpis na forum Bociana. Dopiszcie co wam urolog zdiagnozował i zapytajcie dr W. co on na to wszystko. Odpisuje w miarę szybko.
Przypadek przypadkowi nie równy. Myślę, że dr W. będzie chciał jakąś kurację zastosować i zrobić biopsję mTese. Zapewne zleci zrobienie badań genetycznych. Zawsze o nie pyta.Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
nick nieaktualnyHmmm no nie wiem : żylaki III stopnia widoczne gołym okiem to mi się wydaje, że operacja konieczna, ale czy po tym pojawią się plemniki w nasieniu ?
U mojego męża żylaki były, ale I stopnia(nieistotne klinicznie)
Ja patrząc na to w tym momencie z boku, po przeczytaniu dosłownie wszystkich stron uważam, ze zawsze jest nadzieja, bez względu na wyniki FSH i innych, to ze ktoś ma dobre wyniki hormonów i wszystkiego tez nie da nadziei na plemniki, czasem przy tragicznych wynikach praktycznie wszystkiego udało się pozyskać plemniki, według mnie przy małych szansach, które określi lekarz, jednie zdecydować się odrazu na Mtese.
Krysia23 lubi tę wiadomość
-
OlciaOlcia wrote:M właśnie wrócił od urologa, niestety ten zdiagnozował hipogonadyzm hipergonadotropowy spowodowany wnętrostwem i polecił suplementy, kolejne badanie nasienia i M-Tesse, której szanse powodzenia określił na ok 40%...
Jakiego lekarza polecacie?
Gmagda lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ananasova wrote:Hmm pierwsze słyszę, żeby żylaki i to jeszcze III stopnia nie miały wpływu na płodność . Wg mnie jeśli ktoś w ogóle ma plemniki to operacja usunięcia żylaków albo przywraca płodność albo poprzez obniżenie się temperatury jąder poprawia się jakość nasienia . A nawet jeśli po zabiegu plemniki nie znajda się w nasieniu to jest szansa ze po zabiegu na żpn plemniki pozyskane metoda M-Tese będą duzo lepszej jakości. U mojego męża niestety operacja na żylaki nie pomogła bo plemników w ogole nie było ale nie wiadomo jak jest u Was. Poza tym tak duże żylaki zagrażają zdrowiu i wpływają na ogólny komfort życia . Mogą tworzyć się zakrzepy itp wiec predzej czy później i tak pójdą do zabiegu. Twój M nie narzeka na ciężkość i ból jąder ?
Zgłębiłam temat żylaków, bo nas on nie dotyczył i wiedzą moja była niewielka, ale poperam cocwyzej napisano. Żylaki podnoszą temperaturę jąder przez co dochodzi do ich degeneracji a także zahamowania spermatogenezy.
O degeneracji świadczyłoby wysokie FSH. O zahamowaniu niski testosteron. Jednak u was testosteron jest w normie, co daje ogromne nadzieję na znalezienie plemników.
Generalnie tak chyba bym postàpiła jak Wam napisał dr W, najpierw operacja, kuracja a później biopsja. A wogole to można by było zapisać się konsultację zdalną z doktorem W. i jego słów trzymać się najbardziej.
OlciaOlcia wrote:M jest umówiony do dr Wolskiego pod koniec września...Zobaczymy, co powie ekspert o tej sytuacji
Słusznie. Trzymamy kciuki. ✊️✊️Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 21:46
Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
nick nieaktualny
-
OlciaOlcia wrote:Na "Nasz-Bocian" Wolski wprost pisał o operacji żylaków, no i dalszym podawaniu Profertilu...Zobaczymy jak to się potoczy...Mamy nadzieję, że chociaż szanse na M-Tesę się podniosą...
Super, że umowiliscie się do doktora.
Oczywiście trzymamy kciuki i czekamy na dalsze wieści 🙂✊
-
nick nieaktualnyAnanasova wrote:A Profertil to taki suplement na poprawę spermatogenezy? Nam dr W polecał Tenfertil On.
Super, że umowiliscie się do doktora.
Oczywiście trzymamy kciuki i czekamy na dalsze wieści 🙂✊
Dr Wolski wspominał w odpowiedzi na post na Bocianie właśnie o tym suplemencie, ale mówił, że Profeltil też jest okej, a ten Tenfertil to taki Profertil nowszej generacji 😊
Zobaczymy, co powie...Niby ten urolog też był dobry, ale trochę zdziwiła mnie kwestia tych żylaków, że nie chciał operować, ani nic nie chciał przepisać, zero jakiejś kuracji, od razu na M-Tese... -
nick nieaktualny
-
OlciaOlcia wrote:Dr Wolski wspominał w odpowiedzi na post na Bocianie właśnie o tym suplemencie, ale mówił, że Profeltil też jest okej, a ten Tenfertil to taki Profertil nowszej generacji 😊
Zobaczymy, co powie...Niby ten urolog też był dobry, ale trochę zdziwiła mnie kwestia tych żylaków, że nie chciał operować, ani nic nie chciał przepisać, zero jakiejś kuracji, od razu na M-Tese... -
Żylaki raczej nie mogą doprowadzić do bezpłodności, FSH nie byłoby wtedy podwyższone. 40% to nadal dużo
Nie traćcie czasu na żylaki bo i tak przy wnetrostwie i waszych wynikach raczej nie ma możliwości na plemniki w nasieniu w takiej ilości żeby doszło do naturalnego zapłodnienia, in vitro to ostateczność i jedyna możliwość. Trzymam kciuki! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEmemm wrote:Żylaki raczej nie mogą doprowadzić do bezpłodności, FSH nie byłoby wtedy podwyższone. 40% to nadal dużo
Nie traćcie czasu na żylaki bo i tak przy wnetrostwie i waszych wynikach raczej nie ma możliwości na plemniki w nasieniu w takiej ilości żeby doszło do naturalnego zapłodnienia, in vitro to ostateczność i jedyna możliwość. Trzymam kciuki!
Bardziej chodzi o kwestię ogólnego pobrania prze M-Tese plemników. dr Wolski pisał, że ta operacja podobno zwiększa szanse...No i też nie ma co tracić czasu na innych lekarzy, skoro można dowiedzieć się prosto ze źródła tego, z czym trzeba się liczyć