X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • nowyyy Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam mutacje CFTR i jak ostatnio byłem u urologa po kontroli po zabiegu embolizacji żylaków i mu pokazałem wyniki badań to skomentował, ze się nie zna i twierdził, że on nie może też dać skierowania do genetyka na NFZ
    czy ktoś orientuje się kto daje takie skierowanie ? w ogóle ktoś z was był/była z partnerem u takiego genetyka? warto iść prywatnie ? czy warto iść do lekarza od mukowiscydozy żeby stwierdził czy mutacje powodują też inne problemy oprócz bezpłodności ?

kryptozoospermia
    1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
    transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
    28dpt jest serduszko
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova, przykro mi :( jednak iui to szansa na poziomie 10-12%, a ivf koło 50-60%.
    Też szla bym od razu pod in vitro, przy okazji zbadałabym krzepliwość czy nie ma problemu z zagnieżdżeniem

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam dziewczyny za wsparcie i rady❤️. Powiem tak jesteśmy z mężem w kropce a ja mam sto myśli na minutę raz wydaje mi się ze możemy spróbować ostatni raz inseminacji a za chwile myśle ze na 100% ivf bo przecież inseminacja daje tak małe szanse ze szkoda czasu i kasy. Pomyślimy , pogadam z moim dr i podejmiemy ostateczna decyzje .

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowyyy wrote:
    mam mutacje CFTR i jak ostatnio byłem u urologa po kontroli po zabiegu embolizacji żylaków i mu pokazałem wyniki badań to skomentował, ze się nie zna i twierdził, że on nie może też dać skierowania do genetyka na NFZ
    czy ktoś orientuje się kto daje takie skierowanie ? w ogóle ktoś z was był/była z partnerem u takiego genetyka? warto iść prywatnie ? czy warto iść do lekarza od mukowiscydozy żeby stwierdził czy mutacje powodują też inne problemy oprócz bezpłodności ?

Nie potwierdzę na 100 %, ale Interenty twierdzą,że skierowanie do genetyka powinien bez problemu dać lekarz rodzinny.

Dziewczyny zamawiały też konsultacje z genetykiem prywatnie przez stronę testdna.pl Nie wiem jednak czy konsultacja była w cenie pakietu (z testem) czy to oddzielna usługa. Może niech się dziewczyny wypowiedzą.

Możesz też zapytać o swój wynik dr Wolskiego na formu Bociana. Z tym, że dr Wolski odpowie tylko na pytanie odnośnie CTFR w kontekście bezpłodności (to urolog a nie genetyk, ale ma ogromną wiedzę i stycznosc z badaniami genetycznymi chyba codziennie). Zauważyłam, że odpowiada zwykle w ciągu tygodnia.

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny decyzja podjęta. Startujemy z ivf, nie chcemy dłużej czekać.
    Chce porobić te wszystkie badania ta trombofilie mam, zrobię ten profil ANA1. Polecacie coś jeszcze ?

Baniusia, Ferox lubią tę wiadomość

• lindalia Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Chce porobić te wszystkie badania ta trombofilie mam, zrobię ten profil ANA1. Polecacie coś jeszcze ?
    Poziom witaminy D, kwas foliowy, witamina b12, insulina i glukoza na czczo na początek powinny starczyć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:39

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:

Super decyzja. 🙂

Z takich bardzo zaawansowanych badań to bym chyba nic nie robiła poza trombo i ana. Pewnie klinika zechce AMH.
    Z podstawowych na pewno będzie potrzebna cytologia i grupa krwi x2. One mają długi termin. Grupa jest bezterminowa.
    No i zakazeniówki oraz chlamydia, ale to dopiero jak klinika zleci bo one mają zwykle krotki termin (różny dla różnych klinik). U mnie w ovi miały 6 mcy a w invi 3 mce.

@Ananasku, a Wy na dofinansowanie do IVF nie załapiecie się?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:21

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny❤️ Cześć z tych badań o których piszecie mam a druga cześć zrobię jutro :). Przez Wrzesień i tak robimy sobie miesiąc przerwy i od kolejnego cyklu stymulacja :). Naszym celem na ten rok było zajście w ciąże do końca roku. Ale czy to się uda?

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Baniusia a na dofinansowanie się nie łapiemy bo mieszkamy pod krk i u nas nie ma czegoś takiego.
    Jedyne co to liczę ze obejmie mnie refundacja do leków do stymulacji. Nie wiecie czasem jakie warunki trzeba teraz spełniać żeby ja dostać?

• Krysia23 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova, super, że podjęliscie decyzję 💪 mam nadzieję, że wszystko pójdzie Wam sprawnie🤞
    Do dofinansowanie leków trzeba mieć AMH większe niż 0,7 i chyba mniej niż 40 lat. I są refundowane pierwsze 3
    Z tego co się orientowałam, to w Krakowie trzeba być zameldowanym, nie było nigdzie podane od jakiego czasu. Ale w tym roku rekrutacja była w maju, więc pewnie w przyszłym też będzie podobne 😔

Ananasova lubi tę wiadomość

27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
    7tc - 💔❤️‍🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
    20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️

🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
    5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
    8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
    11t4d - 5,5cm 🍋‍🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 19t6d - II pren - zdrowy chłopczyk, 380g

preg.png
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia23 wrote:
    Ananasova, super, że podjęliscie decyzję 💪 mam nadzieję, że wszystko pójdzie Wam sprawnie🤞
    Do dofinansowanie leków trzeba mieć AMH większe niż 0,7 i chyba mniej niż 40 lat. I są refundowane pierwsze 3
    Z tego co się orientowałam, to w Krakowie trzeba być zameldowanym, nie było nigdzie podane od jakiego czasu. Ale w tym roku rekrutacja była w maju, więc pewnie w przyszłym też będzie podobne 😔
    Krysia a ja teraz przeczytałam ze trzeba mieć poniżej 40 lat i więcej niż 0,7 AMH do refundacji leków . A ogólnie do transferu i procedury trzeba spełniać ten warunek zameldowania w miescie objętym programem.. chyba ze sie mylę , już sama nie wiem😏

• Karolka00 Znajoma

Wysłany: 5 września 2022, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy bijące ❤!

Baniusia, Krysia23, lindalia, Gmagda, Ananasova lubią tę wiadomość

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka00 wrote:
    Mamy bijące ❤!

Super. 😊😊😊😊
    Właśnie wczoraj tak się zastanawiałam co tam u Was. Jak się dalej betka rozwinęła 🍀.
    Czekamy teraz na płeć 👧🧑

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Krysia a ja teraz przeczytałam ze trzeba mieć poniżej 40 lat i więcej niż 0,7 AMH do refundacji leków . A ogólnie do transferu i procedury trzeba spełniać ten warunek zameldowania w miescie objętym programem.. chyba ze sie mylę , już sama nie wiem😏

U mnie AMH, wiek i zamieszkanie (nie zameldowanie) w Warszawie było podstawą do refundacji procedury a w tym i leków. Nigdy nie slyszałam, że można mieć tylko refundację leków.

W Angelius wiek nie może przekroczyć 42 lat, należy być mieszkańcem Krakowa (ani słowa o zameldowaniu tam) I mieć udokumentowany 1 rok walki.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    U mnie AMH, wiek i zamieszkanie (nie zameldowanie) w Warszawie było podstawą do refundacji procedury a w tym i leków. Nigdy nie slyszałam, że można mieć tylko refundację leków.

W Angelius wiek nie może przekroczyć 42 lat, należy być mieszkańcem Krakowa (ani słowa o zameldowaniu tam) I mieć udokumentowany 1 rok walki.
    Baniusia, dofinansowanie do procedury swoją drogą. Tutaj dofinansowuje miasto, albo województwo i ważne jest właśnie to zamieszkanie.

Refundacja leków na niepłodność jest czymś innym. To jest wpisane w ustawie i nie ma związku z dofinansowaniem jakie dają samorządy. Aby uzyskać refundacje do leków pacjentka musi spełniać kilka warunków: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml. Tutaj można uzyskać refundację do trzech cykli. Z tym, że obejmuje to ogólnie leczona niepłodność. Czyli jeśli pacjentka podchodziła do inseminacji albo do stymulacji owulacji i lekarz zapisał jej leki z refundacja, przepada jej jeden cykl. Niektórzy lekarze tak robią i nawet nie informuja pacjentki (!), a szkoda, bo leków do inseminacji jest mało i niepotrzebnie jest wykorzystana szansa, która przydałaby się przy in vitro.

Podam na moim przykładzie. Za leki do ivf z refundacja (jedna procedura, jeden cykl do momentu punkcji) płaciłam około 1200 zł. Gdybym nie miała refundacji, zapłaciłabym grubo ponad 3500 zł.

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Baniusia, dofinansowanie do procedury swoją drogą. Tutaj dofinansowuje miasto, albo województwo i ważne jest właśnie to zamieszkanie.
    ....
    Podam na moim przykładzie. Za leki do ivf z refundacja (jedna procedura, jeden cykl do momentu punkcji) płaciłam około 1200 zł. Gdybym nie miała refundacji, zapłaciłabym grubo ponad 3500 zł.

Ano widzisz. Z tego wynika, że ja przy 3 procedurach miałam dofinansowanie do leków i do samego IVF. Myślałam, że leki mam refundowane z uwagi na NFZ.

Byłam nawet zaskoczona, że przy 4 procedurze nagle leki dla mnie zrobiły się takie drogie. Byłam świadoma, że za samo IVF przyjdzie mi zapłacić.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:

Refundacja leków na niepłodność jest czymś innym. To jest wpisane w ustawie i nie ma związku z dofinansowaniem jakie dają samorządy. Aby uzyskać refundacje do leków pacjentka musi spełniać kilka warunków: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml. Tutaj można uzyskać refundację do trzech cykli. Z tym, że obejmuje to ogólnie leczona niepłodność. Czyli jeśli pacjentka podchodziła do inseminacji albo do stymulacji owulacji i lekarz zapisał jej leki z refundacja, przepada jej jeden cykl. Niektórzy lekarze tak robią i nawet nie informuja pacjentki (!), a szkoda, bo leków do inseminacji jest mało i niepotrzebnie jest wykorzystana szansa, która przydałaby się przy in vitro.

O dzieki! To dobra informacja dla mnie bo z tych wytycznych które wymieniłaś to bym się łapała na ta refundację leków . Chociaż tyle bo na dofinansowanie do procedury nie mamy co liczyć .

• lindalia Autorytet

Wysłany: 6 września 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    O dzieki! To dobra informacja dla mnie bo z tych wytycznych które wymieniłaś to bym się łapała na ta refundację leków . Chociaż tyle bo na dofinansowanie do procedury nie mamy co liczyć .
    A lekarz przy iui zapisywał Ci leki na 100% płatne?

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 6 września 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    A lekarz przy iui zapisywał Ci leki na 100% płatne?
    Tak sprawdziłam na szczęście wypisywał na 100%

• lindalia Autorytet

Wysłany: 6 września 2022, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Tak sprawdziłam na szczęście wypisywał na 100%
    O, no to super :) kupa kasy w kieszeni :)

‹‹ 562 563 564 565 566 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ