Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
mam mutacje CFTR i jak ostatnio byłem u urologa po kontroli po zabiegu embolizacji żylaków i mu pokazałem wyniki badań to skomentował, ze się nie zna i twierdził, że on nie może też dać skierowania do genetyka na NFZ
czy ktoś orientuje się kto daje takie skierowanie ? w ogóle ktoś z was był/była z partnerem u takiego genetyka? warto iść prywatnie ? czy warto iść do lekarza od mukowiscydozy żeby stwierdził czy mutacje powodują też inne problemy oprócz bezpłodności ?kryptozoospermia
1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
28dpt jest serduszko -
Dziękuje Wam dziewczyny za wsparcie i rady❤️. Powiem tak jesteśmy z mężem w kropce a ja mam sto myśli na minutę raz wydaje mi się ze możemy spróbować ostatni raz inseminacji a za chwile myśle ze na 100% ivf bo przecież inseminacja daje tak małe szanse ze szkoda czasu i kasy. Pomyślimy , pogadam z moim dr i podejmiemy ostateczna decyzje .
-
nowyyy wrote:mam mutacje CFTR i jak ostatnio byłem u urologa po kontroli po zabiegu embolizacji żylaków i mu pokazałem wyniki badań to skomentował, ze się nie zna i twierdził, że on nie może też dać skierowania do genetyka na NFZ
czy ktoś orientuje się kto daje takie skierowanie ? w ogóle ktoś z was był/była z partnerem u takiego genetyka? warto iść prywatnie ? czy warto iść do lekarza od mukowiscydozy żeby stwierdził czy mutacje powodują też inne problemy oprócz bezpłodności ?
Nie potwierdzę na 100 %, ale Interenty twierdzą,że skierowanie do genetyka powinien bez problemu dać lekarz rodzinny.
Dziewczyny zamawiały też konsultacje z genetykiem prywatnie przez stronę testdna.pl Nie wiem jednak czy konsultacja była w cenie pakietu (z testem) czy to oddzielna usługa. Może niech się dziewczyny wypowiedzą.
Możesz też zapytać o swój wynik dr Wolskiego na formu Bociana. Z tym, że dr Wolski odpowie tylko na pytanie odnośnie CTFR w kontekście bezpłodności (to urolog a nie genetyk, ale ma ogromną wiedzę i stycznosc z badaniami genetycznymi chyba codziennie). Zauważyłam, że odpowiada zwykle w ciągu tygodnia.Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
Ananasova wrote:Dziewczyny decyzja podjęta. Startujemy z ivf, nie chcemy dłużej czekać.
Chce porobić te wszystkie badania ta trombofilie mam, zrobię ten profil ANA1. Polecacie coś jeszcze ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:39
-
Ananasova wrote:Dziewczyny decyzja podjęta. Startujemy z ivf, nie chcemy dłużej czekać.
Chce porobić te wszystkie badania ta trombofilie mam, zrobię ten profil ANA1. Polecacie coś jeszcze ?
Super decyzja. 🙂
Z takich bardzo zaawansowanych badań to bym chyba nic nie robiła poza trombo i ana. Pewnie klinika zechce AMH.
Z podstawowych na pewno będzie potrzebna cytologia i grupa krwi x2. One mają długi termin. Grupa jest bezterminowa.
No i zakazeniówki oraz chlamydia, ale to dopiero jak klinika zleci bo one mają zwykle krotki termin (różny dla różnych klinik). U mnie w ovi miały 6 mcy a w invi 3 mce.
@Ananasku, a Wy na dofinansowanie do IVF nie załapiecie się?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:21
Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Dzieki dziewczyny❤️ Cześć z tych badań o których piszecie mam a druga cześć zrobię jutro
. Przez Wrzesień i tak robimy sobie miesiąc przerwy i od kolejnego cyklu stymulacja
. Naszym celem na ten rok było zajście w ciąże do końca roku. Ale czy to się uda?
-
Ananasova, super, że podjęliscie decyzję 💪 mam nadzieję, że wszystko pójdzie Wam sprawnie🤞
Do dofinansowanie leków trzeba mieć AMH większe niż 0,7 i chyba mniej niż 40 lat. I są refundowane pierwsze 3
Z tego co się orientowałam, to w Krakowie trzeba być zameldowanym, nie było nigdzie podane od jakiego czasu. Ale w tym roku rekrutacja była w maju, więc pewnie w przyszłym też będzie podobne 😔Ananasova lubi tę wiadomość
23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
7tc - 💔❤️🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️
🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
11t4d - 5,5cm 🍋🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵
Czeka na nas jeden maluszek 😺 -
Krysia23 wrote:Ananasova, super, że podjęliscie decyzję 💪 mam nadzieję, że wszystko pójdzie Wam sprawnie🤞
Do dofinansowanie leków trzeba mieć AMH większe niż 0,7 i chyba mniej niż 40 lat. I są refundowane pierwsze 3
Z tego co się orientowałam, to w Krakowie trzeba być zameldowanym, nie było nigdzie podane od jakiego czasu. Ale w tym roku rekrutacja była w maju, więc pewnie w przyszłym też będzie podobne 😔 -
Karolka00 wrote:Mamy bijące ❤!
Super. 😊😊😊😊
Właśnie wczoraj tak się zastanawiałam co tam u Was. Jak się dalej betka rozwinęła 🍀.
Czekamy teraz na płeć 👧🧑Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Ananasova wrote:Krysia a ja teraz przeczytałam ze trzeba mieć poniżej 40 lat i więcej niż 0,7 AMH do refundacji leków . A ogólnie do transferu i procedury trzeba spełniać ten warunek zameldowania w miescie objętym programem.. chyba ze sie mylę , już sama nie wiem😏
U mnie AMH, wiek i zamieszkanie (nie zameldowanie) w Warszawie było podstawą do refundacji procedury a w tym i leków. Nigdy nie slyszałam, że można mieć tylko refundację leków.
W Angelius wiek nie może przekroczyć 42 lat, należy być mieszkańcem Krakowa (ani słowa o zameldowaniu tam) I mieć udokumentowany 1 rok walki.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Baniusia wrote:U mnie AMH, wiek i zamieszkanie (nie zameldowanie) w Warszawie było podstawą do refundacji procedury a w tym i leków. Nigdy nie slyszałam, że można mieć tylko refundację leków.
W Angelius wiek nie może przekroczyć 42 lat, należy być mieszkańcem Krakowa (ani słowa o zameldowaniu tam) I mieć udokumentowany 1 rok walki.
Refundacja leków na niepłodność jest czymś innym. To jest wpisane w ustawie i nie ma związku z dofinansowaniem jakie dają samorządy. Aby uzyskać refundacje do leków pacjentka musi spełniać kilka warunków: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml. Tutaj można uzyskać refundację do trzech cykli. Z tym, że obejmuje to ogólnie leczona niepłodność. Czyli jeśli pacjentka podchodziła do inseminacji albo do stymulacji owulacji i lekarz zapisał jej leki z refundacja, przepada jej jeden cykl. Niektórzy lekarze tak robią i nawet nie informuja pacjentki (!), a szkoda, bo leków do inseminacji jest mało i niepotrzebnie jest wykorzystana szansa, która przydałaby się przy in vitro.
Podam na moim przykładzie. Za leki do ivf z refundacja (jedna procedura, jeden cykl do momentu punkcji) płaciłam około 1200 zł. Gdybym nie miała refundacji, zapłaciłabym grubo ponad 3500 zł.Ananasova lubi tę wiadomość
-
lindalia wrote:Baniusia, dofinansowanie do procedury swoją drogą. Tutaj dofinansowuje miasto, albo województwo i ważne jest właśnie to zamieszkanie.
....
Podam na moim przykładzie. Za leki do ivf z refundacja (jedna procedura, jeden cykl do momentu punkcji) płaciłam około 1200 zł. Gdybym nie miała refundacji, zapłaciłabym grubo ponad 3500 zł.
Ano widzisz. Z tego wynika, że ja przy 3 procedurach miałam dofinansowanie do leków i do samego IVF. Myślałam, że leki mam refundowane z uwagi na NFZ.
Byłam nawet zaskoczona, że przy 4 procedurze nagle leki dla mnie zrobiły się takie drogie. Byłam świadoma, że za samo IVF przyjdzie mi zapłacić.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
lindalia wrote:Baniusia, dofinansowanie do procedury swoją drogą. Tutaj dofinansowuje miasto, albo województwo i ważne jest właśnie to zamieszkanie.
Refundacja leków na niepłodność jest czymś innym. To jest wpisane w ustawie i nie ma związku z dofinansowaniem jakie dają samorządy. Aby uzyskać refundacje do leków pacjentka musi spełniać kilka warunków: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml. Tutaj można uzyskać refundację do trzech cykli. Z tym, że obejmuje to ogólnie leczona niepłodność. Czyli jeśli pacjentka podchodziła do inseminacji albo do stymulacji owulacji i lekarz zapisał jej leki z refundacja, przepada jej jeden cykl. Niektórzy lekarze tak robią i nawet nie informuja pacjentki (!), a szkoda, bo leków do inseminacji jest mało i niepotrzebnie jest wykorzystana szansa, która przydałaby się przy in vitro.
Podam na moim przykładzie. Za leki do ivf z refundacja (jedna procedura, jeden cykl do momentu punkcji) płaciłam około 1200 zł. Gdybym nie miała refundacji, zapłaciłabym grubo ponad 3500 zł. -
Ananasova wrote:O dzieki! To dobra informacja dla mnie bo z tych wytycznych które wymieniłaś to bym się łapała na ta refundację leków . Chociaż tyle bo na dofinansowanie do procedury nie mamy co liczyć .