Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
wiesz mTESE byloby bardziej dokladne bo najpierw szukaja jak najlpeiej rokujacych miejsc dopeiro wtedy z nich pobieraja.. wiec wcale sie nie zdziwie jesli d r Wam teraz ja zaproponuje..
-
nick nieaktualnyWitaj Betty i obyś nie została z nami na długo niech bedą plemniory
Aniu a u Was jak?
my wczoraj byliśmy na badaniu krwi, ja badałam tylko tsh a mój: tsh, anty tpo, ft4, glukoza, testosteron, lh, fsh, prolaktyna jutro mamy wizytę u endokrynologa. Mój ma na 99% hashimoto. Pokazało to usg w zeszłym tygodniu. Trochę się znów podłamał bo ostatnio co chwilę odkrywa u siebie jakieś choroby. Powtórzyliśmy też testosteron, lh, fsh, prolaktynę bo ostatnie wyniki z listopada. Jutro też dostaniemy skierowanie na genetyczne.Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Hej Kobitki:) Witajcie Betty i Martynko:)
@Martynko, poruszylo mnie to co napisalas? Jak tam sie miewasz?
My juz po kuracji 22 wizyta i mamy nadzieje juz uzgodnic termin zabiegu
Wyniki sie polepszyly test wzrosl do ponad 400 tak jak dr sobie zyczyl lh spadlo do normy a fsh jest dalej wysoko ale ciut sie poprawilo, generalnie efekt kuracji jest ok i mamy nadzieje w czerwcu poszukac super plywaka -
Babyboom wrote:Hej Kobitki:) Witajcie Betty i Martynko:)
Wyniki sie polepszyly test wzrosl do ponad 400 tak jak dr sobie zyczyl lh spadlo do normy a fsh jest dalej wysoko ale ciut sie poprawilo, generalnie efekt kuracji jest ok i mamy nadzieje w czerwcu poszukac super plywakazyzka -
BETTY0703 wrote:Hej dziewczyny.My dzisiaj dostalismy wyniki z tkanki.Niestety nic nie znalezli.Ania tak jak mowilas dr Wolski zaproponowal stymulacje hormonalna i mtese.Teraz trudna decyzja do podjecia.Czy sie zdecydowac czy nie.zyzka
-
Joaszo wrote:Witaj Betty i obyś nie została z nami na długo niech bedą plemniory
Aniu a u Was jak?
my wczoraj byliśmy na badaniu krwi, ja badałam tylko tsh a mój: tsh, anty tpo, ft4, glukoza, testosteron, lh, fsh, prolaktyna jutro mamy wizytę u endokrynologa. Mój ma na 99% hashimoto. Pokazało to usg w zeszłym tygodniu. Trochę się znów podłamał bo ostatnio co chwilę odkrywa u siebie jakieś choroby. Powtórzyliśmy też testosteron, lh, fsh, prolaktynę bo ostatnie wyniki z listopada. Jutro też dostaniemy skierowanie na genetyczne.Joaszo lubi tę wiadomość
zyzka -
U nas pierwsza procedura i pierwszy transfer zakończony porażką... mamy 2 mrozaki,ale ich jakość nie jest zadowalająca..boje się,że te plemniki z biopsji zle wybrali,albo wszystkie są do dupy...teraz przerwa,wakacje i wielki oddech przed kolejnym transferem..zyzka
-
Babyboom wrote:Betty a jakie macie hormony?
-
Babyboom wrote:Hej Kobitki:) Witajcie Betty i Martynko:)
Wyniki sie polepszyly test wzrosl do ponad 400 tak jak dr sobie zyczyl lh spadlo do normy a fsh jest dalej wysoko ale ciut sie poprawilo, generalnie efekt kuracji jest ok i mamy nadzieje w czerwcu poszukac super plywaka -
Hej kochane
Zyzulko moja kochana na bocianku juz pisałam przykro mi i tulam ale mysle ze te wakacje i cykl przerwy dobrze wam zrobi
Betty przykro mi ze nie znalezli ...co do mTESE to wszytsko zalezy od tego jak ocenia dr szanse.. nam napoczatku dawal 57% .. dlatgeo podjelismy sie kuracji .. pozniej szanse spadaly do 15 % a nawet nizej wiec podjelismy taka decyzje
Babyboom to trzymam kciukaski
Joaszo .. co u nas.. poki co przestój..ale tez mysle ze dobrze nam on robi.. sprawa dawcy jest pewna..tylko ja ja jeszce odwlekam troche.. gdzie s w srodku kiełkuje niepewnosc co do metody która podejmiemy .. zczy IUI czy badania kliniczne
dwa sporo rozmawiamy .. z mezem.. rozwazamy za i przeciw..analizujemy dawce z cyrosa
korzystamy teraz z czasu i rozwijamy nasze zainteresowania
mój maz coraz lepiej sie czuje.. ma coraz wiecej pewnosci siebie, energii i libido zaczyna mu szalec co mnei nie zmiernie cieszy
mamy momenty słabosci i podejrzewam ze one zawsze beda..niestety po wszytski kuracjach badaniach..mamy male problemy finansowe i troche musismy nadrobic w tej kwestii ale mysle ze sie uda
mycha28, zyzka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAniu cieszę się że u Was dobrze oby wszystko szło ku jeszcze lepszemu
Zyzka Kochana 3mam za Was mocno kciuki, przykro mi strasznie ale wierzę że będzie lepiej, zbierajcie siły zróbcie sobie najpiękniejsze wakacje życia, bo potem mogą już być z maluszkiem
Betty u nas to samo - zajeliśmy się leczeniem mojego P. musimy wierzyć
my po wizycie u endokrynologa. U mnie bez zmian tsh na dobrym poziomie. u mojego stwierdzono hashimoto i też dostał euthyrox. Dodatkowo dostał to sierowanie na kariotyp.
Przypomnijcie mi prosze na co my tam mieliśmy zwrócić uwagę przy tym badaniu?
miał tez podwyższoną prolaktynę, teraz czekamy, za jakieś 8 tyg ma powtórzyć tsh i prolaktynę - niby jak spadnie tsh to i prolaktyna powinna a jak sie nie zbije sama to dodatkowy leka na zbicie prolaktyny.
o i tak właśnie wygląda teraz nasza sytuacja
jedyne co mnie pocieszyło troche to to że Pani doktor zaproponowała żebysmy najpier się zajeli tarczycą mojego a potem jak się to unormuje to przejdziemy do genetyki na co mój do niej: "a po co czekać" ?
także chęć do działania jest
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Joaszo jesli chodzi o genetyke
zarówno TY jak i Maz Kariotyp pozniej jak cos do wszytskiego wam sie przyda
dodatkow maz - mutacja AZF i CFTR
genetyke mozecie zalatwic sobie naNFZ.. wiem ze w Novum na NFZ jest poradnia genetyczna i wtedy AZF i CFTR robia za free
kariotyp mozecie w kazdej poradni genetycznej zrobic.. na NFZ .. spis jest jakos na 1 str
tylko zarowno ty jak i maz musicie miec skierowanie od lekarza POZ lub innego lekarza ktory ma kontrakt z NFZ
wiadomo za wszystkie badania prywanie zaplacicie okolo 2 tys.. wiec jelsi macie 8 tyg moze by sie udalo w tym czasie zalatwic genetyke na NFZ -
nick nieaktualnyAniu nie ma szans żeby to załatwić w 8 tyg, terminy u nas do poradni na NFZ były na październik w styczniu, więc teraz będą jeszcze dalej. W bydg jest jedna poradnia na NFZ. zatem będziemy robić prywatnie i póki co tylko będziemy badać mojego.
Dostaliśmy tylko oznaczenie kariotypu, babka mówiła że jak w tym nic nie wyjdzie to będziemy go poddawać bardziej skomplikowanym badaniom genetycznym. Czyli co mogło chodzić o te mutacje AZF I CFTR? powinniśmy jeszcze sami poprosić o to wykonanie badania tych mutacji? bo i tak robimy to prywatnie,
hmm nie wiem juz nic -
tak jak kariotyp u faceta wychodzi ok..to wtedy poglebiaja AZF i CFTR .. tyle ze przy azoospermi powinno sie odrazu tobadac bo pewnedeleatcje AZF praktycznie skreslaja szanse na zanlezienie plemnikow .. wiec zazwyczja tego wlasnie chca przed biopsja
Joaszo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjuż rozumiem - dzięki
właśnie rozmawiałam z lekarka i ona rzeczywiście chciała nas później na to wysłać, w pierwszej kolejności chciała sprawdzić jak wyjdzie kariotyp a w drugiej te mutacje. Powiedziała że jeśli nas stać możemy od razu zrobić całość.
Sprawdzałam ceny w najbliższym laboratorium i kariotyp kosztuje 450 a AZF i CFTR są po 160. raczej damy radę.
Namy też trochę czasu w sumie bo nasze starania póki co troszkę zawieszone, 30,04,2016 się pobieramy więc może po prostu zapiszemy się poradni (jak się tam dodzwonię). Samej ciężko mi podjąć decyzje niech mój zdecyduje jak woli mamy prawie rok na robienie badań a po ślubie działamy na 120 %Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 12:15