X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Bitterka Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!

Dzień 3 po zapłodnieniu i mamy 4 zarodki dobrej jakości oraz 9 średniej 🥰🥰🥰. Jutro mamy mieć więcej szczegółów, bo będą dzwonić, ale póki co jestem przeszczęśliwa.

Starania od 2018r.

👩88’ 🧑90’

♀️ Wszystko ok
    ♂️ Kryptozoospermia bez zdiagnozowanej przyczyny ❌
    (2022 - leczenie Clostilbegyt + Pentohexal, znikoma poprawa)

I procedura ICSI:
    24.01.23 - początek stymulacji (2dc) Menopur + Orgalutran + Gonapeptyl + Duphaston
    2.02.23 - punkcja, pobrano 25🥚, zapłodniono 16🥚
    7.02.23 - mamy 7 ❄️(4BB, 5BB, 5BA x2, 4AA ❌, 4CB x2)
    2.03.23 - I transfer ❄️(4AA), cykl S (Estrofem, Cyclogest, Encorton)❌beta 0
    1.04.23 - II transfer ❄️(5BA)🤞
    6dpt ⏸, beta 27,60 | 10dpt - beta 109,80 | 12dpt - beta 227,80 | 16dpt - beta 1561,80 | 23dpt - beta 14096 | 28dpt - mamy 💓

• lindalia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitterka wrote:
    Dziewczyny!

Dzień 3 po zapłodnieniu i mamy 4 zarodki dobrej jakości oraz 9 średniej 🥰🥰🥰. Jutro mamy mieć więcej szczegółów, bo będą dzwonić, ale póki co jestem przeszczęśliwa.
    Już zamrożone czy jeszcze się hodują do blastocysty?

• Bitterka Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pierwotnie zakładam, że jeszcze będą rosnąć do blastek, bo to dopiero 3 dzień, no i zdziwiło mnie, że będą dzwonić już jutro, bo wcześniej mówili o kontakcie dopiero w 5 dniu (czyli we wtorek), a nie w 4.

Pewnie podadzą więcej szczegółów, czy hodujemy dalej czy mrozimy, więc czekamy :) .

Starania od 2018r.

👩88’ 🧑90’

♀️ Wszystko ok

I procedura ICSI:
    24.01.23 - początek stymulacji (2dc) Menopur + Orgalutran + Gonapeptyl + Duphaston
    6dpt ⏸, beta 27,60 | 10dpt - beta 109,80 | 12dpt - beta 227,80 | 16dpt - beta 1561,80 | 23dpt - beta 14096 | 28dpt - mamy 💓

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitterka wrote:
    Właśnie pierwotnie zakładam, że jeszcze będą rosnąć do blastek, bo to dopiero 3 dzień, no i zdziwiło mnie, że będą dzwonić już jutro, bo wcześniej mówili o kontakcie dopiero w 5 dniu (czyli we wtorek), a nie w 4.

Pewnie podadzą więcej szczegółów, czy hodujemy dalej czy mrozimy, więc czekamy :) .

Może chcą przekazać info ile przetrwało po3 dobie? To taki ważny przełom w hodowli. W 3 dobie wchodzi męski genom i wiele zarodków pada w 3 dobie. Oczywiście tylko wtedy, kiedy plemnik był kiepski/wadliwy.

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • Lilla2 Nowa

Wysłany: 6 lutego 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Razem z mężem staramy się o dziecko od ponad roku.
    Na początku listopada 2022 u męża stwierdzono zespół klinefeltera. Mąż załamał się ta informacja ze prawdopodobnie nie będzie mógł mieć biologicznych dzieci. AZF i CFTR prawidłowy. Robiliśmy 2 x badanie nasienia w którym nic nie znalezione.
    Wyniki badań testosteronu w dolnej granicy delikatnie więcej niż minimum. LH i FSH podwyższone. Maz miał na próbę 2 zastrzyki z ovitrelle i badania znacząco się poprawiły FSH prawie w normie , LH podwyższone i Testosteron w górnej granicy.
    Aktualnie mąż ma kuracje ovitrelle która ma trwać 3 miesiące. Po tym mamy sprawdzić wyniki z krwi FSH, LH, Testosteron i zapisać się na biopsje mTese. A następnie przygotować się do in vitro jeżeli cokolwiek znajda.

Czy ktoś z Państwa miał podobny problem związany z tym zespołem ? Czy udało się zajść w ciąże ?

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2023, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitterka wrote:

Jakie wieści z hodowli? 🍀

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Rozczarowanie Nowa

Wysłany: 6 lutego 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla2 wrote:
    Witajcie,

Razem z mężem staramy się o dziecko od ponad roku.
    Na początku listopada 2022 u męża stwierdzono zespół klinefeltera. Mąż załamał się ta informacja ze prawdopodobnie nie będzie mógł mieć biologicznych dzieci. AZF i CFTR prawidłowy. Robiliśmy 2 x badanie nasienia w którym nic nie znalezione.
    Wyniki badań testosteronu w dolnej granicy delikatnie więcej niż minimum. LH i FSH podwyższone. Maz miał na próbę 2 zastrzyki z ovitrelle i badania znacząco się poprawiły FSH prawie w normie , LH podwyższone i Testosteron w górnej granicy.
    Aktualnie mąż ma kuracje ovitrelle która ma trwać 3 miesiące. Po tym mamy sprawdzić wyniki z krwi FSH, LH, Testosteron i zapisać się na biopsje mTese. A następnie przygotować się do in vitro jeżeli cokolwiek znajda.

Czy ktoś z Państwa miał podobny problem związany z tym zespołem ? Czy udało się zajść w ciąże ?
    U nas sytuacja idetlntyczna, też ten zespół podwyższone FSH , LH , testosteron po roku leczenia zastrzykami, tabletkami po których były podobno w normie gdzie lekarz przystąpił do biopsji m Tese. Niestety w dniu wyników nadzieja umarła ostatnia...

• Olcia3006 Debiutantka

Wysłany: 6 lutego 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy któraś może wypowiedzieć się na temat doktora Tomasz Wiatra z kliniki parens z Krakowa?

• Bitterka Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia3006 wrote:
    Cześć dziewczyny, czy któraś może wypowiedzieć się na temat doktora Tomasz Wiatra z kliniki parens z Krakowa?

Ja mogę :) mąż do niego chodzi i jest bardzo zadowolony: rzeczowy, konkretny specjalista. Wyczerpująco wszystko objaśnia i tłumaczy, z uwzględnieniem oczekiwań pacjenta co do leczenia. Jedyny minus to odległe terminy, ale jest możliwość umówienia konsultacji online przez kamerkę, z których też korzystaliśmy.
    Baniusia wrote:
    Jakie wieści z hodowli? 🍀

Dzisiaj dzwoniła pani embriolog i powiedziała, że mamy 5 bardzo dobrych i dobrych zarodków do zamrożenia (4BB, 5BB, 5BA, 5BA, 4AA), a 6 pozostałych zostawiają jeszcze w hodowli do obserwacji. Mam dostać maila ze szczegółami jakoś wieczorem lub jutro rano 🍀🍀🍀:) :) :) . Na zmianę ryczę i się chichram 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 10:14

Starania od 2018r.

👩88’ 🧑90’

♀️ Wszystko ok

I procedura ICSI:

• lindalia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitterka wrote:
    Dzisiaj dzwoniła pani embriolog i powiedziała, że mamy 5 bardzo dobrych i dobrych zarodków do zamrożenia (4BB, 5BB, 5BA, 5BA, 4AA), a 6 pozostałych zostawiają jeszcze w hodowli do obserwacji. Mam dostać maila ze szczegółami jakoś wieczorem lub jutro rano 🍀🍀🍀:) :) :) . Na zmianę ryczę i się chichram 😆
    Super! Mają oznaczenia jak blastocysty, one są iludniowe ?
    Bardzo wysokiej klasy są te zarodki, dawno nie spotkałam się z takim "zestawem premium " 😄

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Bardzo wysokiej klasy są te zarodki, dawno nie spotkałam się z takim "zestawem premium " 😄

Zestaw piękny 🙂.

Chciałam tylko przypomnieć, że ostatnie dzieci tutaj narodziły się z:
    - 2BB u mnie
    - 3BB u @Lindalia
    - 4BB u @Mommy12/@Gmagda

@Bitterka, przydałoby się kontynuować tradycję i wziąć 5 BB 😁.

Mommy12, Bitterka lubią tę wiadomość

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ananasku, jak u was? Dawno się nieodzywałaś?

@utd, a was? Ja zawsze wypatruje wieści od Was?

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Olcia3006 Debiutantka

Wysłany: 7 lutego 2023, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitterka,
    dziękuje za odpowiedź, mąż dziś dzwonił do Parens i pierwszy wolny termin do doktora Tomasza Wiatra jest już za tydzień a wizyt online już nie ma. Ciekawe co się stało, że taki szybki termin nam zaproponowali. My niestety czekamy na wyniki badań genetycznych, więc termin musimy wybrać późniejszy 🥺

• Martynaaa92 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Wracam z prośba o poradę/ pomoc bo już się pogubiłam we wszystkim 🥹

Ale zanim przejdę do meritum - mega się cieszę ze wszystkich dobrych wieści ✊🏻✊🏻 - śledzę na bieżąco mimo, ze nie zawsze mam sile się tutaj udzielać 🥹

Nowe dziewczyny - trzymam za Was mocno kciuki✊🏻💪🏻

My zdecydowaliśmy się na dawcę, podczas punkcji uzyskaliśmy 7 komórek (2 poświeciliśmy jeszcze na pojedyncze plemniki mojego męża, 1 obumarła przy rozmnażaniu) zaś 4 zostały zapłodnione materiałem dawcy. Wczoraj jechaliśmy już na transfer (stymulacja estrogemem, neoplarin i luteina). Niestety w drodze dostaliśmy telefon o odroczeniu - 4 zarodki mimo 5 doby jeszcze się nie rozwinęły, tylko jeden przetrwał do dziś i dał nam 4.2.1 - usłyszałam o top quality z laboratorium - czy to się zgadza? Pogubiłam się w tym sztucznym cyklu, macie pomysł kiedy mogę mieć kolejny transfer? Czego się spodziewać? Jak najlepiej się przygotować do transferu? Jeśli nam się nie powiedzie, będziemy musieli zaczynać wszystko od nowa.. czy myślicie, ze ten zarodek może dać szanse
    Skoro jest z 6 doby?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 18:37

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    @Ananasku, jak u was? Dawno się nieodzywałaś?
    U nas wszystko dobrze 🥰 teraz na liczniku 9w+5d powiem Wam ze strasznie szybko to leci🙈.
    W czwartek mamy wizytę już u wybranego lekarza prowadzacego wiec zobaczymy co tam u dzidziusia :)
    Ja walcze na zmianę z mdłościami i sennością, ale poza tym jest oki:). Pod koniec lutego mamy prenatalne .
    A jak Ty się czujesz Baniusiu? Jak tam Inga ?:) rośnie zdrowo?:) buziaki🥰

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa92 wrote:
    Hej dziewczyny! Wracam z prośba o poradę/ pomoc bo już się pogubiłam we wszystkim 🥹

Ale zanim przejdę do meritum - mega się cieszę ze wszystkich dobrych wieści ✊🏻✊🏻 - śledzę na bieżąco mimo, ze nie zawsze mam sile się tutaj udzielać 🥹

Nowe dziewczyny - trzymam za Was mocno kciuki✊🏻💪🏻

My zdecydowaliśmy się na dawcę, podczas punkcji uzyskaliśmy 7 komórek (2 poświeciliśmy jeszcze na pojedyncze plemniki mojego męża, 1 obumarła przy rozmnażaniu) zaś 4 zostały zapłodnione materiałem dawcy. Wczoraj jechaliśmy już na transfer (stymulacja estrogemem, neoplarin i luteina). Niestety w drodze dostaliśmy telefon o odroczeniu - 4 zarodki mimo 5 doby jeszcze się nie rozwinęły, tylko jeden przetrwał do dziś i dał nam 4.2.1 - usłyszałam o top quality z laboratorium - czy to się zgadza? Pogubiłam się w tym sztucznym cyklu, macie pomysł kiedy mogę mieć kolejny transfer? Czego się spodziewać? Jak najlepiej się przygotować do transferu? Jeśli nam się nie powiedzie, będziemy musieli zaczynać wszystko od nowa.. czy myślicie, ze ten zarodek może dać szanse
    Skoro jest z 6 doby?

Witamy

Zarodek 4.2.1 czyli stare 4 BA to bardzo dobry zarodek. Każdy zarodek może dać ciążę, nawet te najclabsze, klasyfikowane jako CC (po nowemu 3.3.) Nie takie tu chistori były. Jeden nawet dał ciążę bliźniaczą 🙂. Pewnie więcej niż jeden, ale jedną taką historię pamiętam.

Transfer może się odbyć już w kolejnym cyklu. Wszystko zależy od tego jak zareaguje Twoj organizm. Czy ładnie się wyciszy do kolejnego cyklu. Nawet jeśli dochodI do transferu (nieudanego) to często kolejny transfer lekarze już w kolejnym cyklu robi. To bardzo indywidualna sprawa.

Zarodek z 6 doby jest dobrym zarodkiem. Gdyby tak nie było to laboratoria by kończyły hodowlę po 5 dobie. Wiele jest tu ciąż z takich zarodków.

Jak się przygotować? No cóż. Mamy tu swoje "czary mary" sposoby. Przede wszystkim monokoncentrat z ananasa. Polecane da też drinki proteinowe. Oczywiście ważnym są frytki z MC Donalda po transferze. 🙂

Martynaaa92 lubi tę wiadomość

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Bitterka Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2023, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Super! Mają oznaczenia jak blastocysty, one są iludniowe ?

Z tego, co zrozumiałam, to są 5-dniowe blastocysty, już się zadomowiły w swoich kriosypialniach 🥰 .
    Baniusia wrote:
    Chciałam tylko przypomnieć, że ostatnie dzieci tutaj narodziły się z:
    - 2BB u mnie
    - 3BB u @Lindalia
    - 4BB u @Mommy12/@Gmagda

Raju, toż to jak planety w koniunkcji! To by było piękne ułożenie 🌟🌟🌟🌟

@Olcia3006, może w tym roku jest luźniej. My się umawialiśmy w lecie zeszłego roku i było niezłe obłożenie. A ta wizyta online nie była przez Parens, źle się wyraziłam, my się umawialiśmy przez jego profil na znanylekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 21:49

Baniusia lubi tę wiadomość

Starania od 2018r.

👩88’ 🧑90’

♀️ Wszystko ok

I procedura ICSI:

• Martynaaa92 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Witamy

Zarodek 4.2.1 czyli stare 4 BA to bardzo dobry zarodek. Każdy zarodek może dać ciążę, nawet te najclabsze, klasyfikowane jako CC (po nowemu 3.3.) Nie takie tu chistori były. Jeden nawet dał ciążę bliźniaczą 🙂. Pewnie więcej niż jeden, ale jedną taką historię pamiętam.

Transfer może się odbyć już w kolejnym cyklu. Wszystko zależy od tego jak zareaguje Twoj organizm. Czy ładnie się wyciszy do kolejnego cyklu. Nawet jeśli dochodI do transferu (nieudanego) to często kolejny transfer lekarze już w kolejnym cyklu robi. To bardzo indywidualna sprawa.

Zarodek z 6 doby jest dobrym zarodkiem. Gdyby tak nie było to laboratoria by kończyły hodowlę po 5 dobie. Wiele jest tu ciąż z takich zarodków.

Jak się przygotować? No cóż. Mamy tu swoje "czary mary" sposoby. Przede wszystkim monokoncentrat z ananasa. Polecane da też drinki proteinowe. Oczywiście ważnym są frytki z MC Donalda po transferze. 🙂

Dziękuje pięknie za odp! Wszystko zanotowywuje i będę stosować 😊

• Aga10 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia23 wrote:
    Super, z udało się to tak szybko ogarnąć 😉 a zdecydowaliście czy przenosicie zarodki do Polski?
    Krysia rozmawialam na ten temat z Pasnikiem. On twierdzi ze jesli beda potrzebne wlewy to je sie robi przed transferem wiec moge spokojnie przyleciec do Warszawy i wrocic na transfer do Amsterdamu. Wiec na dzien dzisiejszy nie transportujemy zarodkow, zobaczymy co wyjdzie w tej immunologii. Poki co mam wynik KIR, brakuje mi dwoch z 6 implantacyjnych ale to chyba nie jest zle wynik. Pozostale badania robimy we wtorek w Salve medica w Warszawie, trzy tygodnie czekania na wyniki. Wiec transfer dopiero w kwietniu

• Aga10 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitterka wrote:
    Witajcie, chciałam się przywitać i podzielić, z czym się borykamy z mężem.

U nas niestety, pojedyncze plemniki (kryptozoospermia). Morfologii nigdy nie udało nam się zrobić, bo nie było na czym :( od 2018 próbujemy znaleźć przyczynę i nie możemy. 2 różnych andrologów, badania hormonalne, genetyczne wychodzą w porządku, anatomicznie też ok. Ostatnio było leczenie 3-miesięczne (Clostilbegyt i Pentohexal), ale wyniki seminogramu poprawiły się bardzo bardzo nieznacznie i wciąż za mało, żeby zrobić morfologię.

Na razie podchodzimy do in vitro, bo doradzono nam mimo wszystko spróbować (choć słyszałam już dwukrotnie pytania, czy rozważaliśmy nasienie dawcy)... W najbliższy czwartek mam punkcję, ale po konsultacji z embriolożką, jestem jeszcze bardziej zestresowana niż wcześniej. Procedury wspomagające nas nie dotyczą, bo "jest za mało materiału do selekcjonowania" i stwierdzono, że bardzo dużo zależy od jakości moich komórek jajowych, bo jeśli będą dobre, to jest szansa na dobrej jakości zarodki. Może to jakieś moje projekcje, ale mam wrażenie, że wszyscy są tam bardzo sceptyczni co do powodzenia tej procedury w tym kształcie.

To tyle ode mnie na ten moment, życzę Wam wszystkim sukcesów i jeszcze raz witajcie :)
    Pociesze Cie ze my mielismy ok 100-200 sztuk w nasieniu. Mrozilismy nasienie 4 tygodnie przed punkcja, maz chodzil co tydzien oddawac nasienie w razie gdyby w dniu punkcji nie bylo nic. Na szczescie plemniki byly w swiezym nasieniu i uzyli je do procedury. Z 13 jajeczek zaplodnilo sie 7 i wszystkie przetrwaly do blastocysty wiec jak widac i pojedyncze plemniki daja rade! U nas niestety 2 transfery nieudane ale podejrzewam jest jakis problem u mnie plus moj wiek. Dlatego badamy immunologie zanim podejdziemy do kolejnego transferu. Glowa do gory! Bedzie dobrze

Baniusia, Bitterka, M1985 lubią tę wiadomość

‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ