Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
KaroMimi wrote:Update: U męża wyszły wyniki nieprawidłowe AZFb i AZFc. Czekamy na kariotyp i CFTR… chyba nawet dr Wolski nie jest w stanie dokonać cudu. Internet i badania dają marne szanse. 😢
Wydaje mi się, że gdyby było tylko AZFc to szanse byłyby i były takie przypadki na forum ale jeśli jest również delecja AZFb to szanse są znikome 😢 konsultowaliście juz z doktorem?👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm❤️; 19+6: II prenatalne: 320 g ❤️

-
classy wrote:Wydaje mi się, że gdyby było tylko AZFc to szanse byłyby i były takie przypadki na forum ale jeśli jest również delecja AZFb to szanse są znikome 😢 konsultowaliście juz z doktorem?
Jeszcze nie konsultowaliśmy, czekamy na kariotyp i CFTR, żeby pójść z pełnym pakietem wyników. Bardzo jesteśmy podłamani, szczególnie, że doktor dał nam nadzieję, mówiąc „będzie dobrze”. Trochę to mało zgodne z etyką lekarską, ale pewnie bazował na doświadczeniu i założył, że przy dobrych wynikach hormonów i USG szanse są duże. Cóż, niestety nie zawsze. -
Cześć. Opiszę Wam naszą sytuację.
Mąż kilkanaście lat temu miał nowotwór jądra, które zostało usunięte. Była radioterapia. W tamtym roku dr W wykonał biopsję mTese na drugim jądrze z nadzieją, że coś się znajdzie. Była stymulacja hormonalna, wyniki do biopsji poprawiły się. Przed stymulacją FSH około 40, testosteron koło 200. Po stymulacji wyniki w normie, jedyna inhibina b pozostała <10...
Pojedyncze kanaliki obiecujące- jedyna nadzieja.
Wyniki z 3 wycinków- brak plemników, ocena wg skali Jonsensa 2, znaczny przerost komórek Leydiga.
Mamy jeszcze kilka wycinków, które są rozmrażane i badane dopiero przy invitro.
Czy istnieje możliwość, że w tym pozostałym, zamrożonym materiale znajdą się pojedyncze plemniki? Czy nie ma już żadnych szans? Czytałam, że spermatogeneza może być zachowana w niewielkich ogniskach i różnych częściach jądra, ale wyniki są słabe i nie wiem, czy robić sobie nadzieję. Jednak cały czas myślę, że mamy jeszcze zamrożony materiał, który chcemy sprawdzić do końca.
Proszę o Wasze opinie i porady. Może mieliście podobne doświadczenia?
Pozdrawiam Was ciepło
-
classy wrote:To bardzo duża różnica w cenie, na pewno za te 6tys jest micro Tese?
My nie robiliśmy u Wolskiego a u Kupisa ale też płaciliśmy łącznie ok 18tys. Ja chyba bym zweryfikowała czy to na pewno te samego zabiegi i zasięgnęła drugiej opinii.
Potwierdzam mąż ma właśnie 9 czerwca mtese w Invicta co prawda w Gdańsku ale koszt to 6 tys plus koszt znieczulenia, mrożenie materiału razem i konsultacja z anestezjologiem razem wyszło nas 8850 zł .. czekamy -
Agnieszka97 wrote:Potwierdzam mąż ma właśnie 9 czerwca mtese w Invicta co prawda w Gdańsku ale koszt to 6 tys plus koszt znieczulenia, mrożenie materiału razem i konsultacja z anestezjologiem razem wyszło nas 8850 zł .. czekamy
To chyba nie jest ta biopsja to jest niemożliwe nam też w invikcie mówili że to ta sama …… ehe i to nie była ta sama…. Także radzę się upewnić bo to jest szukanie w ciemno i rzadko kiedy daje rezultaty nam pani doktor tak mówiła że to ta biopsja że zdziwił mnie fakt że rozumiem przepaść finansową między miastami ale w różnica prawie 15 tysięcy złotych to daje do myślenia także tak …..
na nasze szczęście z tego tutaj miejsca pojechaliśmy do novum do doktora i przy uszkodzonym genie mojego męża AzFC znaleźli plemniki mimo wysokiego FSh i w sumie dobrze że to pisze bo ludzie tacy jak my są załamani tracą nadzieję boją się co będzie ja tak samo czytałam tutaj cały czas i jednak warto działać i później nie żałować ja się cieszę że trafiliśmy do tego doktora także trzymam kciuki ale na pewno to nie będzie ta biopsja co w novum ..♥️ -
To jest dokładnie mtese biopsja otwarta jądra z wykorzystaniem mikroskopu chirurgicznego,jesteśmy zorientowaniMartaMat wrote:To chyba nie jest ta biopsja to jest niemożliwe nam też w invikcie mówili że to ta sama …… ehe i to nie była ta sama…. Także radzę się upewnić bo to jest szukanie w ciemno i rzadko kiedy daje rezultaty nam pani doktor tak mówiła że to ta biopsja że zdziwił mnie fakt że rozumiem przepaść finansową między miastami ale w różnica prawie 15 tysięcy złotych to daje do myślenia także tak …..
na nasze szczęście z tego tutaj miejsca pojechaliśmy do novum do doktora i przy uszkodzonym genie mojego męża AzFC znaleźli plemniki mimo wysokiego FSh i w sumie dobrze że to pisze bo ludzie tacy jak my są załamani tracą nadzieję boją się co będzie ja tak samo czytałam tutaj cały czas i jednak warto działać i później nie żałować ja się cieszę że trafiliśmy do tego doktora także trzymam kciuki ale na pewno to nie będzie ta biopsja co w novum ..♥️
Na szczęście mąż nie ma mutacji genetycznych także są duże szanse na znalezienie plemników
Porównałam sobie ceny w Novum i Invicta i widzę że Novum ma bardzo zawyżone ceny, od podstawowych badań krwi po zabiegi po prostu te ceny są zawyżone ze względu na renomę Novum
Wizyta w Novum to koszt 600 zł w Invicta 300 zł, wszystko podwójnie droższeWiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja, 18:31
MartaMat lubi tę wiadomość
-
To nie jest różnica cenowa związana z miastem tylko konkretnie z Novum i z dr Wolskim który jest prekursorem m-tese w Polsce. Natomiast różnica jest kosmiczna i nie dziwię się, że ludzie szukają tańszej alternatywy. Powodzenia Wam życzę 🍀
Agnieszka97, Johana lubią tę wiadomość
starania od 2024 r
08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
5dpt II
6dpt beta 21,1
8dpt beta 71,3
11 dpt beta 200,1
18 dpt beta 2646,1
27 dpt beta 25904
7+5 💔
01.2026 kolejna procedura
03.2026 transfer ❄ 4.1.2
5dpt II
8dpt beta 116,7
10 dpt beta 237,8
16 dpt beta 2551.1
27 dpt beta 56747 mamy ♥️
-
Ciekawe jest to, że aż tak duże różnice w cenach są. My nie robiliśmy u dr Wolskiego, ale płaciliśmy praktycznie tyle samo 🫣 ale w tamtym momencie, koszty miały drugorzędne znaczenie. Trzymam mocno kciuki za sam zabieg i za pozytywne zakończenie 🤞👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm❤️; 19+6: II prenatalne: 320 g ❤️

-
Heej, mam takie pytanie bo moj narzeczony miał biopsję mtesa u dr Pilcha i nie znaleziono, proces spermatogenezy zatrzymał sie na 2, co w takiej sytuacji dalej? Czy oplaaca sie podejść do 2 Mtesa? Czy komuś się udało w takiej sytuacji jak spermatogeneza była na 2? Czy wchodzi w grę jakieś leczenie? Fsh ma wysokie, reszta badań , kariotyp wszystko ok , za dziecka miał robione wnętrostwo po obu stronach, co radzicie?
-
Nie ma leczenia u mnie zatrzymuje sie na 7 poziomie a zadnych chorób nie miałem i pewnie zapronuja wam dawce nasieniaDaga 654 wrote:Heej, mam takie pytanie bo moj narzeczony miał biopsję mtesa u dr Pilcha i nie znaleziono, proces spermatogenezy zatrzymał sie na 2, co w takiej sytuacji dalej? Czy oplaaca sie podejść do 2 Mtesa? Czy komuś się udało w takiej sytuacji jak spermatogeneza była na 2? Czy wchodzi w grę jakieś leczenie? Fsh ma wysokie, reszta badań , kariotyp wszystko ok , za dziecka miał robione wnętrostwo po obu stronach, co radzicie?
-
Daga 654 wrote:Heej, mam takie pytanie bo moj narzeczony miał biopsję mtesa u dr Pilcha i nie znaleziono, proces spermatogenezy zatrzymał sie na 2, co w takiej sytuacji dalej? Czy oplaaca sie podejść do 2 Mtesa? Czy komuś się udało w takiej sytuacji jak spermatogeneza była na 2? Czy wchodzi w grę jakieś leczenie? Fsh ma wysokie, reszta badań , kariotyp wszystko ok , za dziecka miał robione wnętrostwo po obu stronach, co radzicie?
U mojego męża też wynik z 3 wycinków z biopsji na poziomie 2. Mamy jeszcze kilka wycinków zamrożonych i planujemy podejść do invitro, żeby zbadać cały, pobrany materiał. W opisie był komentarz: pojedyncze kanaliki obiecujące. Nie wiemy co jest w pozostałym materiale, może jakieś ogniska spermatogenezy zostały zachowane. -
promyknadziei wrote:U mojego męża też wynik z 3 wycinków z biopsji na poziomie 2. Mamy jeszcze kilka wycinków zamrożonych i planujemy podejść do invitro, żeby zbadać cały, pobrany materiał. W opisie był komentarz: pojedyncze kanaliki obiecujące. Nie wiemy co jest w pozostałym materiale, może jakieś ogniska spermatogenezy zostały zachowane.
Okii , no u nas powiedzieli że z wycinków nie da się nic zbadać , a opłaca się robić druga Mtesa kiedy spermatogeneza jest na poziomie 2? Dawcy nie chcemy, chcemy mieć swoje -
Daga 654 wrote:Okii , no u nas powiedzieli że z wycinków nie da się nic zbadać , a opłaca się robić druga Mtesa kiedy spermatogeneza jest na poziomie 2? Dawcy nie chcemy, chcemy mieć swoje
Ale macie jeszcze jakiś zamrożony materiał ? Może też dopiero przy in vitro byłyby badane.
Mtese jest dokładniejszą metodą niż biopsja igłowa, lekarz nie kłuje "na ślepo", ale wybiera miejsca najlepiej rokujące (jeśli takie są).
Nie wiem, czy podchodzenie do drugiej biopsji coś by zmieniło. Wynik 2 niestety nie jest zbyt optymistyczny. My liczymy się z tym, że w pozostałym materiale może nic nie być, ale chcemy sprawdzić wszystko dla świętego spokoju jak jeszcze jest taka możliwość.
-
Hej,Daga 654 wrote:Co wgl w takiej sytuacji się robi jak w mtesa nie wyszło plemników? Czy jest jakieś leczenie możliwe czy coś?
Wspolczuje Wam bardzo.
Niestety, nie ma w tej sytuacji żadnego leczenia.
U nas spermatogeneza zatrzymana na poziomie 7, jedyne co proponują to dawca. -
Na takich forach jak to, trzeba się czasami zastanowić co się pisze. „ dawcy nie chcemy, chcemy mieć swoje”. Są tu osoby które skorzystały z tej opcji ( sami rozważaliśmy jeśli by się nie udało ze swoich gamet ) i to dziecko jest jego/ich, bo czyje ma być ? Ja rozumiem, że nie każdy jest na to gotowy( i to rozumiem/szanuje) , ale problem niepłodności/bezplodnosci to bardzo trudny temat i warto być wyczulonym nie tylko na siebie, ale też na innych.Daga 654 wrote:Okii , no u nas powiedzieli że z wycinków nie da się nic zbadać , a opłaca się robić druga Mtesa kiedy spermatogeneza jest na poziomie 2? Dawcy nie chcemy, chcemy mieć swoje
classy lubi tę wiadomość
starania od 2024 r
08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
5dpt II
6dpt beta 21,1
8dpt beta 71,3
11 dpt beta 200,1
18 dpt beta 2646,1
27 dpt beta 25904
7+5 💔
01.2026 kolejna procedura
03.2026 transfer ❄ 4.1.2