Forum Męskie sprawy HBA
Odpowiedz

HBA

Oceń ten wątek:
  • Megi'87 Przyjaciółka
    Postów: 92 46

    Wysłany: 26 października 2020, 11:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik HBA z 26.10.2020: 85% !!!

    Wynik HBA z 27.11.2019: 19% ,
    Wynik HBA z 05.02.2020: 49% (po włączonej suplementacji),
    Wynik HBA z 09.06.2020: 61% (kontynuacja suplementacji),
    Wynik HBA z 12.08.2020: 62% (kontynuacja suplementacji),
    Wynik HBA z 26.10.2020: 85% (zmiana suplementacji).

    Reikja, Sylvia lubią tę wiadomość

  • Megi'87 Przyjaciółka
    Postów: 92 46

    Wysłany: 26 października 2020, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniliśmy suplementację jak wyniki przestały się poprawiać i jak widać u nas, zadziałało :)

    Suplementy które mój mąż przyjmuje obecnie:
    Rano:
    Astaksantyna 12 mg - 1szt. (Podkowa.eu)
    Devikap 8 kropli (Wit. D na receptę)
    K2MK7 200 UG - 1 szt. (Visanto)
    NAC 500 mg - 1 szt. (Aliness)
    Selen 200 mg - 1 szt. (Podkowa.eu)
    Gold Omega 3 Sport edition - 2 szt. (Olimp)
    Koenzym Q10 400 mg - 1 szt. (Puritan's Pride)

    Wieczorem:
    Wit. E 400 mg - 1 szt. (Hasco)
    Wit. C w proszku -1 g (Visanto)
    Cynk 50 mg - 1 szt. (Podkowa.eu)
    Kwas foliowy 0,4 mg - 1 szt. (Folik)
    NAC 500 mg - 1 szt. (Aliness)

    kokoszka31, Sylvia lubią tę wiadomość

  • Sylvia Debiutantka
    Postów: 13 7

    Wysłany: 28 października 2020, 17:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi ogromne gratulacje! Trzymam kciuki aby teraz się udało:) dziękuję za wypisanie suplementów. Część juz bierzemy ale nigdy nie zaszkodzi dołożyć coś z Twoich. U nas tylko właśnie maż ma problem a ja co miesiąc przygotowana😅 więc może w którymś miesiącu wreszcie się uda. Najważniejsze że wcina suplementy i nie marudzi. Pozdrawiam gorąco. Również będę dawała znać na forum w naszych poczynaniach.

    Megi'87, Miasa lubią tę wiadomość

  • Na skraju 89 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 15 listopada 2020, 05:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przeczytałam wszystkie wasze wypowiedzi i za wszystkie dziękuję.
    Starania o ciąże od 2017 r. Zdagnozowano u mnie hiperinsulinemie oraz pcos. Na leki zareagowałam od razu, owulacje udało się wywołać bez problemu, ale niestety ciąży było brak :(. Po roku odpuściliśmy starania, a raczej zrobiliśmy sobie przerwę. W maju 2018 r. Dwie kreski na teście, beta 60. Radość, szczęście i euforia. Niestety to wszystko trwało tylko tydzień, nastąpiło poronienie. Przez rok nie miałam owulacji (monitoring) mimo jej wywoływania lekami i zatrzykami(gonagotropiny) . Udaliśmy się do KLN, zrobiłyśmy komplet badań, dostałam nowe leki i zastrzyki. Zareagowałam natychmiast. Piękne pecherzyki, potwierdzona owulacja, a ciąży brak nadal :(. Nasienie i morfologia męża w normie. Lekarz zlecił HBA, wynik 62%. Załamanie :(. Powiedziano nam, że przy takim wyniku ciąża naturalna jest niemożliwa. Kierują nas in vitro. Straciłam już wszystkie nadzieję, aż tu trafiłam na to forum. Dzięki Wam widzę, że nie wszystko jest czarno białe i tak naprawdę trzeba szukać pomocy wszędzie. Trzymajcie kciuki abym trafiła na dobrego androloga dla męża, który ustawi odpowiednią suplementację.

  • Megi'87 Przyjaciółka
    Postów: 92 46

    Wysłany: 16 listopada 2020, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na skraju 89 trzymam kciuki !!!
    Jesteśmy najlepszym przykładem, że HBA da się poprawić, a lekarze tak samo mówili nam, że nie da się tylko in vitro- w tym androlodzy :( a właśnie tulę moją małą córeczkę poczętą naturalnie!
    Najważniejsze, że reszta wyników nasienia jest ok, a mieliście badanie fragmentacji DNA nasienia, wykluczyliscie żylaki itp?
    Polecam androloga Leszka Lachowicza z Krakowa, nie wiem skąd jesteście, ale warto podjechać :) wcześniej uzgodnić telefonicznie jakie badania wykonać i stosować się do jego zaleceń i będzie dobrze :)

  • Megi'87 Przyjaciółka
    Postów: 92 46

    Wysłany: 20 stycznia, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Co tak cicho?
    U nas narazie bez zmian :( mąż cały czas się suplementuje, aby HBA nie spadło, a ja mam stymulację lametta niestety pierwsza bez efektów :(

  • Koniczynka28 Autorytet
    Postów: 1652 952

    Wysłany: 24 stycznia, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, podziwiam poprawę wyników. I nas hba 9%. Od lat suplementacja nie pomaga. Mój jest pod opieka dr Wolskiego z waw. On tez nie znalazł przyczyny i możliwości wsparcia. Nic się nie zmienia eh. Jak widzę takie wyniki to jestem w szoku🙈
    prowadzimy zdrowy tryb życia, alkohol umiarkowane ilości, zero papierosów, aktywność, sport od lat i nic.. jesteśmy chyba jednym z tych przypadkow opornych na suple.
    Genetyka, hormony, mechanicznie wszystko ok. Nikt nie wie dlaczego nasienie jest takie a nie inne.
    Hba 9%, fragmentacja 69%, ruch postępowy 3%, morfologia 2%. Grrrrr Nawet biopsja nam nie pomogła a miała być próba pobrania lepszych plemników...

    Razem starania 3 lata, on 7letnia historia leczenia

    💃28lat 🕺37 lat
    2020: 5*inseminacja z nasieniem dawcy (w tym 3 w cyklu stymulowanym)🍷

    Zmiana kliniki>Novum waw
    Biopsja TESE (ivf z nasieniem partnera)
    +leki od immunologa (encorton, accofil, heparyna)
    1.2021: transfer 2-dniowca 6.3 😢
    13.02.2021 transfer ❄️❄️2 blastek 4.2.2. 😓
    >>histeroskopia ???
    Kweście/ Maj 2021 start ivf z nasieniem dawcy
  • msvit Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 25 stycznia, 15:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Czesc, podziwiam poprawę wyników. I nas hba 9%. Od lat suplementacja nie pomaga. Mój jest pod opieka dr Wolskiego z waw. On tez nie znalazł przyczyny i możliwości wsparcia. Nic się nie zmienia eh. Jak widzę takie wyniki to jestem w szoku🙈
    prowadzimy zdrowy tryb życia, alkohol umiarkowane ilości, zero papierosów, aktywność, sport od lat i nic.. jesteśmy chyba jednym z tych przypadkow opornych na suple.
    Genetyka, hormony, mechanicznie wszystko ok. Nikt nie wie dlaczego nasienie jest takie a nie inne.
    Hba 9%, fragmentacja 69%, ruch postępowy 3%, morfologia 2%. Grrrrr Nawet biopsja nam nie pomogła a miała być próba pobrania lepszych plemników...

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5791391/
    Czesc, Tu jest informacja, może to bardziej pomoże.

    Koniczynka28 lubi tę wiadomość

  • Sylvia Debiutantka
    Postów: 13 7

    Wysłany: 25 stycznia, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część:) czasami tu zaglądam aby sprawdzić czy są jakieś dobre wiadomości. My przeszliśmy covid w listopadzie i wszystkie badania musimy zrobić po 3 miesiącach czyli szykujemy się w lutym/marcu. Mąż suplementuje się cały czas i mamy nadzieję na jakąś poprawę. Endokrynolog mówi nam że nie ma na co czekać i aby podejść do in vitro. Jeśli wyjdą złe to na lato podejdziemy do procedury, więc wszystko będzie zależało od teraźniejszych wyników ale po covidzie to one mogą też nie wyjść miarodajne nawet po tych 3mies. Odezwę się jak tylko coś będziemy już wiedzieć.

    kokoszka31, PozytywnaAna, Megi'87 lubią tę wiadomość

  • Notyet Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 12 lutego, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy z HBA na poziomie 50% warto zrobić inseminację? Niestety ilość plemników nie jest wysoka, tylko 6mln w 1ml. Ruchliwość całkowita 64%... Kiepsko.

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2131 683

    Wysłany: 12 lutego, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Hba 45 % dziś załamka 26 lutego wizyta . Ciekawe co dr powie.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Lusia 1234 Autorytet
    Postów: 383 162

    Wysłany: 17 lutego, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Trochę Was podczytuje i jestem w szoku jak można zmienić to hba. U nas przyczyną jest prawdopodobnie to hba 64 ale badanie było robione 3lata temu. Dwie procedury in vitro i dopiero picsi udało się uzyskać ciążę. Córka teraz ma dwa lata i wróciliśmy po mrozaka. Niestety nie rokuje dobrze, bo beta zero ale gin dał szansę do piątku. Szanse marne. We wrześniu ciąża naturalna jakimś cudem..... Tylko że poroniłam w 7tyg zarodek nie rozwijał się prawidłowo a raczej pęcherzyk ciążowy nie rósł a zarodek był normalnej wielkości i nawet serce biło. Nie wiem co dalej zrobić 🙈 3procedury się boje. Moja psycha siada. Myśleliśmy powtórzyć wyniki męża morfologię i hba i jakby były lepsze to może zacząć inseminacje. Mąż brał suple przez dwa miesiące tylko teraz odpuścić niestety na czas tego transferu ale chyba zacznie brać od nowa. Nie wiem co dalej dziewczyny. Chce mi się płakać i tyle w temacie 🙈

    oar8yx8dbj3fnfkb.png
    27 lat starania od lipca 2014
    04.2016,05.2016- IUI :( :(
    IVF 11.2017- 2bb:(, 9.01.18. :( 6.02.1bb :(
    21.06 2018- 3Bb i 3CB - 8dpt 119,6 ; 11dpt 390; 13dpt 736
    20dpt 3873; 27dpt ♥
    22.02.2019 jest mój mały cud :) <3
    14.10.2020 aniołek 7tc, mały cud naturalny
    MTHFR 677C-T i PAI 1-4G, NK 14%
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2131 683

    Wysłany: 19 lutego, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia mnie ostatnio Pani dr powiedziała że dopiero.czwarta inseminacja ma jakiekolwiek szanse na powodzenia w granicach 10 % jak dla mnie szkoda kasy i czasu

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Lusia 1234 Autorytet
    Postów: 383 162

    Wysłany: 21 lutego, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Lusia mnie ostatnio Pani dr powiedziała że dopiero.czwarta inseminacja ma jakiekolwiek szanse na powodzenia w granicach 10 % jak dla mnie szkoda kasy i czasu
    No właśnie. Ehhh wysłałam męża na badania i wyniki mu się poprawiły po suplementach 😁 hba z 64% na ,80 😁

    oar8yx8dbj3fnfkb.png
    27 lat starania od lipca 2014
    04.2016,05.2016- IUI :( :(
    IVF 11.2017- 2bb:(, 9.01.18. :( 6.02.1bb :(
    21.06 2018- 3Bb i 3CB - 8dpt 119,6 ; 11dpt 390; 13dpt 736
    20dpt 3873; 27dpt ♥
    22.02.2019 jest mój mały cud :) <3
    14.10.2020 aniołek 7tc, mały cud naturalny
    MTHFR 677C-T i PAI 1-4G, NK 14%
  • Sesyjka Koleżanka
    Postów: 46 2

    Wysłany: 22 lutego, 09:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia 1234 wrote:
    No właśnie. Ehhh wysłałam męża na badania i wyniki mu się poprawiły po suplementach 😁 hba z 64% na ,80 😁
    Możesz powiedzieć, jakie suplementy brał?

  • Lusia 1234 Autorytet
    Postów: 383 162

    Wysłany: 22 lutego, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Możesz powiedzieć, jakie suplementy brał?
    Androvit plus, witaminę D 1000 vigantoletten2 szt, cynk , selen 200 , koenzym Q10 100mg. Rzucił palenie choć prawdę mówiąc palił tylko okazjonalnie.

    Sesyjka lubi tę wiadomość

    oar8yx8dbj3fnfkb.png
    27 lat starania od lipca 2014
    04.2016,05.2016- IUI :( :(
    IVF 11.2017- 2bb:(, 9.01.18. :( 6.02.1bb :(
    21.06 2018- 3Bb i 3CB - 8dpt 119,6 ; 11dpt 390; 13dpt 736
    20dpt 3873; 27dpt ♥
    22.02.2019 jest mój mały cud :) <3
    14.10.2020 aniołek 7tc, mały cud naturalny
    MTHFR 677C-T i PAI 1-4G, NK 14%
‹‹ 5 6 7 8 9
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego