Inseminacja przy morfologii 0%
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiulaa wrote:Vip0 a robiliście badanie fragmentacji DNA przed usunięciem żylaków i po? Mojego nic nie boli, gdyby nie usg to byśmy nawet nie wiedzieli, że je ma.
Kasiulaa nie robiliśmy badania Fragmentacji DNA ponieważ wyniki nasienia były w normie przed zabiegiem morfologia oscylowała w granicach 12 i 6 %. Na zabieg zdecydowaliśmy się bo czuł dyskomfort i żylaki były wyczuwalne. Nam urolog zleciał zabieg z powodu dyskomfortu i potem może być gorzej że mogą nastąpić zmiany w jadrach. Ostatnio odebraliśmy badanie HBA 91% i teraz czekamy na badanie Fragmentacji. Nam urolog tłumaczył że żylaki się operuje jeśli zastawki w żyłach są nie wydolne i że krew się cofa do jąder. Tak jak mówisz wszystki wyjdzie na badaniu dopplerem z próbą valsalwy.Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
On : badanie nasienia w normie ,
HBA 91%
1 IUI ( pęcherzyk dominujący 23mm)
2 IUI ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)
Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
Transfer 1 blastki 13.04.2019
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
Ann88ann wrote:Dr Bergier z Krakowa . Na znanym lekarzu ma same pozytywne opinie. Na forach również. Powiedział że plemnik, który jest źle zbudowany może zapłodnić pod warunkiem że ma dobre dna i wiązanie z kwasem hialuronowym. Zanim nam to zaproponował to zapytał czy i mnie wszystko w porządku . Widzę , że u was dochodzi endometrioza..może dlatego wam nie proponowali ?? Niby ciążę przy 0% morfologii się zdarzają ..
Byłam dziś na konsultacji u Dr Bergier i również z naszymi wynikami mamy spróbować inseminacji. Przy cukrzycy mojego męża mamy nie czekać na morfologię 4% bo możemy się nie doczekać. Musimy jednak zaczekać aż przestaną działać sterydy zapisane przez innego androloga, nie pomogły tylko zablokowały proces.04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
10.2018 - 5 tyg. i 3 dni ciąża biochemiczna
09.2018 - mąż nadal oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
07.2018 - endometrioza st.II laparoskopia
11.2017 - mąż oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
12.2016 - prolaktyna 1165 mlU/I -
Aha czyli ten drastyczny spadek to przez sterydy.. to dobrze że daje wam też szanse na inseminację. Kazał wam wykonać jeszcze dodatkowe badania tj. test hba i chromatyne?Morfologia 0%-1%
SCD 33%
HBA 31-36%
Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany
26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
Dziewczynka 💞
"Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
-
Tak ale musimy odczekać aż sterydy przestaną działać. Mąż będzie miał powtórzone badania pod katem żylaków powrózka nasiennego ( do tej pory ich nie wykryto) oraz mamy powtórzyć hormony: fsh,lh i testosteron.04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
nick nieaktualnyPracowita pszczółka wrote:Tak ale musimy odczekać aż sterydy przestaną działać. Mąż będzie miał powtórzone badania pod katem żylaków powrózka nasiennego ( do tej pory ich nie wykryto) oraz mamy powtórzyć hormony: fsh,lh i testosteron.
Bo u Nas 1% prawidlowych i malutka ilosc. Niby nikt nie powiedzial ze szansy na iui nie ma, ale ja sie juz naczytalam ze z takimi wynikami watpie aby Nas dopuscili -
Tak, powiedział że będziemy próbować. Ja mam endometriozę II stopnia, męża wyniki nie poprawiły się przez rok przyjmowania suplementów. Ostatnio nawet pogorszyły przez sterydy. Dr Bergier jest naszym 3 andrologiem. Do trzech razy sztuka Mój ginekolog nie zakwalifikował mnie do inseminacji, dr Bergier jest innego zdania. Ciąży naturalnej raczej spodziewać się nie możemy.04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
U nas mąż też ma żylaki, jednak nie wiem jakiego stopnia. Lekarz podczas USG nie ocenił. Morfologie ma 2%, ale dr Bergier wyjaśnił nam, że liczba plemników jest duża. Zalecił rozszerzone badanie nasienia w Macierzyństwie (poprzednie miał w parens) i zastanawiam się czy zrobić to badanie czy najpierw iść do urologa ? U nas jest taki problem, że mąż jest rzadko w domu. Zastanawiałam się nad urologiem andrologiem dr Wiatr, ale raczej pójdę do urolog Mrozickiego, ponieważ pracuje w Bonifratow.
-
Karolka9 wrote:U nas mąż też ma żylaki, jednak nie wiem jakiego stopnia. Lekarz podczas USG nie ocenił. Morfologie ma 2%, ale dr Bergier wyjaśnił nam, że liczba plemników jest duża. Zalecił rozszerzone badanie nasienia w Macierzyństwie (poprzednie miał w parens) i zastanawiam się czy zrobić to badanie czy najpierw iść do urologa ? U nas jest taki problem, że mąż jest rzadko w domu. Zastanawiałam się nad urologiem andrologiem dr Wiatr, ale raczej pójdę do urolog Mrozickiego, ponieważ pracuje w Bonifratow.
Dr Wiatr urologiem jest podobno świetnym ale na konsultację andrologiczną już do niego nie pójdziemy. Seminogramu w Parens też już nie zrobimy, szkoda czasu i pieniędzy.04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
Pracowita pszczółka wrote:Dr Wiatr urologiem jest podobno świetnym ale na konsultację andrologiczną już do niego nie pójdziemy. Seminogramu w Parens też już nie zrobimy, szkoda czasu i pieniędzy.
-
Karolka9 wrote:Czemu nie polecasz jako androloga ? Mówisz, że lepiej do Bergiera?
Przez ostatnie miesiące chodziliśmy do niego, zapisał mojemu mężowi sterydy.
Obawiałam się tych sterydów ale miałam nadzieję, że nie taki diabeł straszny jak go opisują. Mojego męża te sterydy zablokowały, musimy odczekać aż proces spermatogenezy rozpocznie się od nowa. Dr Bergier zapytał kto w XXI wieku leczy sterydami? Powinny być całkowicie wycofane. Pan Dr Wiatr natomiast powiedział " Nigdy nie mamy gwarancji jaka będzie odpowiedz na leki". Zauważyłam, że nie tylko Dr Wiatr przepisuje sterydy, inni androlodzy z Parens również zalecają. Chyba to taki utarty schemat.04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
Pracowita pszczółka wrote:Przez ostatnie miesiące chodziliśmy do niego, zapisał mojemu mężowi sterydy.
Obawiałam się tych sterydów ale miałam nadzieję, że nie taki diabeł straszny jak go opisują. Mojego męża te sterydy zablokowały, musimy odczekać aż proces spermatogenezy rozpocznie się od nowa. Dr Bergier zapytał kto w XXI wieku leczy sterydami? Powinny być całkowicie wycofane. Pan Dr Wiatr natomiast powiedział " Nigdy nie mamy gwarancji jaka będzie odpowiedz na leki". Zauważyłam, że nie tylko Dr Wiatr przepisuje sterydy, inni androlodzy z Parens również zalecają. Chyba to taki utarty schemat. -
skoro lekarz zalecił zarówno USG jak i badanie rozszerzone to chyba kolejność i tak nie ma znaczenia bo dobrze żebyście na następnej wizycie mieli wyniki obu badań . Nam dr Berger polecił aby na USG iść do dr Machoty na ul Cegielniana. Podobno mają tam dobry sprzętMorfologia 0%-1%
SCD 33%
HBA 31-36%
6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
Dziewczynka 💞
-
Ann88ann wrote:skoro lekarz zalecił zarówno USG jak i badanie rozszerzone to chyba kolejność i tak nie ma znaczenia bo dobrze żebyście na następnej wizycie mieli wyniki obu badań . Nam dr Berger polecił aby na USG iść do dr Machoty na ul Cegielniana. Podobno mają tam dobry sprzęt
Też na usg nie określił jako żylaki, tylko poszerzone spłaty żyłne. -
No tak bo urolog tylko powinien zrobić usg, a z wynikami, opisem usg już do androloga u którego sie leczycie... Tak wg mnie na waszym miejscu upewnilabym się czy tam gdzie się wybieracie jest porządny sprzęt USG.bp jak mają kijowy, to nie wszystko widaćMorfologia 0%-1%
SCD 33%
HBA 31-36%
Dziewczynka 💞
-
Ann88ann wrote:No tak bo urolog tylko powinien zrobić usg, a z wynikami, opisem usg już do androloga u którego sie leczycie... Tak wg mnie na waszym miejscu upewnilabym się czy tam gdzie się wybieracie jest porządny sprzęt USG.bp jak mają kijowy, to nie wszystko widać
Ann88ann lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, u nas dzisiaj nowe wyniki . Ilość wzrosla, w całości nasienia ostatnio było 26mln, teraz jest 42 mln, czyli norma, ale za to spadł ruch na 31% a ostatnio było 50%. Morfologia i ruch postępowy nie został oceniony , nie wiem dlaczego badanie było robione także na test hba ale myślałam że będą podane wszystkie parametry.
Hba tragedia : 36%... Nie wiem co teraz .. czekany jeszcze na wynik fragmentacji DNA, jednak nie spodziewam się niczego pozytywnegoMorfologia 0%-1%
SCD 33%
HBA 31-36%
Dziewczynka 💞
-
Ann88ann wrote:Hej dziewczyny, u nas dzisiaj nowe wyniki . Ilość wzrosla, w całości nasienia ostatnio było 26mln, teraz jest 42 mln, czyli norma, ale za to spadł ruch na 31% a ostatnio było 50%. Morfologia i ruch postępowy nie został oceniony , nie wiem dlaczego badanie było robione także na test hba ale myślałam że będą podane wszystkie parametry.
Hba tragedia : 36%... Nie wiem co teraz .. czekany jeszcze na wynik fragmentacji DNA, jednak nie spodziewam się niczego pozytywnego👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Teraz tak myślę że może przy wyniku chromatyny podadzą więcej parametrów bo w cenniku test hba jest podany jako osobne badanie, natomiast chromatyna w cenniku jest podana jako badanie chromatyny + seminogram komputerowy..Morfologia 0%-1%
SCD 33%
HBA 31-36%
Dziewczynka 💞