Slabe wyniki? I co dalej?
-
Czesc Kobiety (i mezczyzni!)
Od mniej wiecej roku z Zona staramy sie o dziecko, mamy po 33 lata, 2 lata po slubie, ja niestety pracuje w DE i wracam czasem nie w te dni co trzeba, ale czesto w okolicy, chwile przed - po... wiec troche komplikuje to sprawe... ale zanim jeszcze wyjechalem uprawialismy seks bez zabezpieczen i nigdy nie doszlo do zaplodnienia mimo czesto seksu idealnie wg. 'kalendarzyka - aplikacji'.
Bylem ostatnio zrobic badania spermy, wyniki chyba nie sa jakies optymistyczne, ale czy jest z nimi szansa starac sie o dziecko?
Objetosc: 4
pH: 8,1
Lepkosc prawidlowa
Koncentrancja 39,6
Liczba plemnikow w ejakulacie: 157mln
Ruch postepowy! 19%
Ruch postepowy 30mln
Ruch calkowity: 49%
Ruch calkowity: 77mln
Zywotnosc: 50%
Zywotnosc: 78mln
Plemniki prawidlowe: 1%
Plemniki prawidlowe: 1,57mln
Co mozna stosowac aby poprawic kondycje moich plemnikow? Nie pale, nie pije, plywam, jezdze na rowerze, czasem biegam.
Morfologia krwi, testosteron, estradiol, tarczyca i inne witaminy mineraly w normie...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to duzo stresu rok temu zwiazanego z przeprowadzka, awaria samochodu za granica, jednym wypalonym 'jointem' i.. slaboscia do slodyczy... Chodzilem do tej pory tez w dosc ciasnych dopasowanych spodniach i majtkach... Bielizne wymieniam i wracam do 'dresow'.
Wyczytalem ze warto jesc wiecej orzechow, selen, cynk, witaminy... ale czy moge zrobic cos jeszcze? Czy tylko biernie czekac.. w sumie to czekanie jest najgorsze
Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam niemiecka klawiatureWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2024, 08:13
-
Mati33 wrote:Czesc Kobiety (i mezczyzni!)
Od mniej wiecej roku z Zona staramy sie o dziecko, mamy po 33 lata, 2 lata po slubie, ja niestety pracuje w DE i wracam czasem nie w te dni co trzeba, ale czesto w okolicy, chwile przed - po... wiec troche komplikuje to sprawe... ale zanim jeszcze wyjechalem uprawialismy seks bez zabezpieczen i nigdy nie doszlo do zaplodnienia mimo czesto seksu idealnie wg. 'kalendarzyka - aplikacji'.
Bylem ostatnio zrobic badania spermy, wyniki chyba nie sa jakies optymistyczne, ale czy jest z nimi szansa starac sie o dziecko?
Lepkosc prawidlowa
Koncentrancja 39,6
Ruch postepowy! 19%
Ruch postepowy 30mln
Co mozna stosowac aby poprawic kondycje moich plemnikow? Nie pale, nie pije, plywam, jezdze na rowerze, czasem biegam.
Morfologia krwi, testosteron, estradiol, tarczyca i inne witaminy mineraly w normie...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to duzo stresu rok temu zwiazanego z przeprowadzka, awaria samochodu za granica, jednym wypalonym 'jointem' i.. slaboscia do slodyczy... Chodzilem do tej pory tez w dosc ciasnych dopasowanych spodniach i majtkach... Bielizne wymieniam i wracam do 'dresow'.
Wyczytalem ze warto jesc wiecej orzechow, selen, cynk, witaminy... ale czy moge zrobic cos jeszcze? Czy tylko biernie czekac.. w sumie to czekanie jest najgorsze
Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam niemiecka klawiature
Możesz spróbować jeszcze pić sok pomidorowy ma super właściwości oraz olej z czarnuszki.
Z suplementów: witD, maca, selen, cynk, koenzym q10, NAC, l-karytina, witB. Możesz też pomyśleć o jakimś gotowcu typu TenFertfil (ma te wszystkie wit).
Warto wybrać się do androloga żeby poszukać przyczyny tych wyników np. Żylaki
Ze swojego doświadczenia jeśli się Wam długo nie udaje zrobić też rozszerzone badanie nasienia: DFI, Stres oksydacyjny, Test Mar Ig, HbA
Ogólnie wynik nie są tragiczne i myślę że do poprawy suplementami.Mati33 lubi tę wiadomość
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana -
Megi12341234 wrote:A co z tymi wynikami jest nie tak prócz morfologii?
Bylem dzisiaj u Urologa.. Po USG wykryl zyaki powrozka nasiennego, co mnie nie dziwi bo lewe jadro mnie pobolewa od jakiegos czasu raz slabiej raz mocniej ale jednak no i z zona staramy sie od jakos roku o dziecko i nic...
Dostalem skierowanie na operacje... Uwazacie ze z tymi wynikami warto poddac sie operacji czy 'ciagle czekac'? -
Mati33 wrote:Ruch postepowy powinien byc prawie dwa razy wiekszy i morfologia bardzo slaba... no i zywotnosc.
Bylem dzisiaj u Urologa.. Po USG wykryl zyaki powrozka nasiennego, co mnie nie dziwi bo lewe jadro mnie pobolewa od jakiegos czasu raz slabiej raz mocniej ale jednak no i z zona staramy sie od jakos roku o dziecko i nic...
Dostalem skierowanie na operacje... Uwazacie ze z tymi wynikami warto poddac sie operacji czy 'ciagle czekac'?
Wyniki tak naprawdę nie są zle.
Operacja różnie to bywa raz pomaga a raz nie.
Przed operacją na pewno warto rozważyć zamrożenie nasienia na wypadek gdyby było gorsze.
Jak długo walczysz o poprawę wyników? Może warto jeszcze poczekać lub skonsultować sprawę z drugim andrologiem żeby zobaczyć co doradzi.Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
Nina27 wrote:Wyniki tak naprawdę nie są zle.
Operacja różnie to bywa raz pomaga a raz nie.
Przed operacją na pewno warto rozważyć zamrożenie nasienia na wypadek gdyby było gorsze.
Jak długo walczysz o poprawę wyników? Może warto jeszcze poczekać lub skonsultować sprawę z drugim andrologiem żeby zobaczyć co doradzi.
Tak na prawdę dopiero miesiąc. Za dwa tygodnie robię drugie badanie i dopiero później zbadać się też mogę w lutym (praca i wyjazdy ). Nie wiem tylko ile czekać Bo mamy po 34 lata i wszędzie czytam że to “ostatni moment” na pierwszą ciążę. -
Mati33 wrote:Tak na prawdę dopiero miesiąc. Za dwa tygodnie robię drugie badanie i dopiero później zbadać się też mogę w lutym (praca i wyjazdy ). Nie wiem tylko ile czekać Bo mamy po 34 lata i wszędzie czytam że to “ostatni moment” na pierwszą ciążę.
Ja bym przy takich wynikach jeśli zależy Wam na czasie próbowała insemiancji.Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
Mati33 wrote:Tak na prawdę dopiero miesiąc. Za dwa tygodnie robię drugie badanie i dopiero później zbadać się też mogę w lutym (praca i wyjazdy ). Nie wiem tylko ile czekać Bo mamy po 34 lata i wszędzie czytam że to “ostatni moment” na pierwszą ciążę.
Znajoma para miała podobny problem, facet słaba morfologia przez żylaki. Androlog przepisał Tadalafil 5 mg 1 tabletka dziennie, poprawia ukrwienie w dolnych rejonach, do tego suplementy typu Fertilman Plus, luźne gatki i ogólnie nie przegrzewać jajek. Po jakichś 3 miesiącach morfologia skoczyła o kilka procent, a potem zaszli w ciążę. Operacja to ostateczność. -
Nie wiem czy to pomoże w podjęciu decyzji, ale u znajomych też wyszły żylaki i im lekarz polecił suplementację, leki i zmianę stylu życia, bo operacja może nawet na kilka miesięcy wykluczyć ze starań. I że to jest naprawdę ostateczność.
Myślę, że najlepiej skonsultować z andrologiem, ale naprawdę dobrym.💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Czesc Dzien Dobry! Na poczatek Wesolych Swiat!
Dzisiaj bylem zrobic drugie wyniki z wlasnej czystej ciekawosci, dla sprawdzenia czy cokolwiek sie chociaz poprawia i idzie w dobra strone...
Oto co otrzymalem:
Objetosc: 2,90
pH: 8,4
Lepkosc: Zwiekszona.
Koncentrancja 42,43
Liczba plemnikow w ejakulacie: 123mln
Ruch postepowy 22%
Ruch postepowy 28mln
Ruch calkowity: 38%
Ruch calkowity: 62mln
Zywotnosc: 44%
Zywotnosc: 54mln
Plemniki prawidlowe: 3%
Plemniki prawidlowe: 3,69mln
Szczegolowo:
Ruch postepowy szybki A: 4,24%
Ruch postepowy wolny B: 18,5%
Ruch niepostepowy C: 15,5%
Brak ruchu: 62%
nieprawidlowe glowki 96% (zwiekszona wielkosc glowki 56%)
niepra. wstawki 57%
niepra. witki 34%
INDEKS TZI Teratozoospermii 2,03
Wydaje sie troche lepiej z Morfologia i ruchem postepowym, troche gorzej z lepkoscia, wyzsze pH. i ruchem calkowitym...
Ale co sadzicie? Idzie ku lepszemu?
Minelo dopiero od zmian i supli 1,5 miesiaca (pierwsze badanie na samym poczatku listopada), kolejne planuje zrobic pod koniec lutego. Jem orzechy, wcinam suple, nosze luzniejsze gatki...
Bylem tez u urologa no i jak wyzej stwierdzil w lewym jadrze zylaki, zalecil operacje...
ALE! Na poczatku grudnia naszym oczom z zona okazal sie pozytywny test ciazowy, jednak nic z tego nie ma, ginekolog potwierdzila brak ciazy i zona dostala tez wczesniej teraz okresu. Nie wiem czy to dobry znak czy jakikolwiek zeby to interpretowac i laczyc z moimi wynikami.. ale jakis plemnik mogl sie dostac do jej komorki ale to polaczenie nie przetrwalo...?
Pozdrawiam cieplo! -
Czy żona robiła badanie beta hcg z krwi żeby potwierdzić ciążę po teście ? To by też dużo powiedziało, mogła być ciąża biochemiczna.
Suplementy, starać się za dużo nie siedzieć, sok pomidorowy olej z czarnuszki.
Posiew nasienia na bakterie też nie zaszkodziStarania od 06.2022
👩🏼 32
Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek
👨🏻 32
Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok
💊 supramen, maca, wit C, omega 3
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Hej Mati podczytałam trochę pytanie czy robiłeś może od razu posiew nasienia?
Warto by sprawdzić czy nie ma jakiegoś zakazenia/bakterii. Z wynikami poszłabym do androloga sprawdzi czy nie ma żylaków, jak wyjdzie coś z posiewu da antybiotyk i doradzi na podstawie wyników suple.
U nas też wyszła teratozoospermia (jest wątek tu na forum tam wrzucałam 3 lata temu wyniki badań jak coś) I właśnie dodatkowo zakażenie.
Po antybiotyku i suplementach się nam udało.
Mąż jeszcze nie był na ponownych badaniach ale wróciliśmy do starań więc niebawem będzie szedł.
♥ staraczka z 2021 - córka '22, wracam do starań
♥ ja - niedawno stwierdzona adenomioza
♥ mąż stwierdzona przy poprzednich staraniach teratozoospermia, powtórka badań w 2025
♥11.08.21 beta 137,70 - 13.08.21 beta 446,20. Poród 04.2022
♥ 31.12 II beta 52.64. 02.01 beta 203.32 04.01 beta 584.08 -
Izi wrote:Hej Mati podczytałam trochę pytanie czy robiłeś może od razu posiew nasienia?
Warto by sprawdzić czy nie ma jakiegoś zakazenia/bakterii. Z wynikami poszłabym do androloga sprawdzi czy nie ma żylaków, jak wyjdzie coś z posiewu da antybiotyk i doradzi na podstawie wyników suple.
U nas też wyszła teratozoospermia (jest wątek tu na forum tam wrzucałam 3 lata temu wyniki badań jak coś) I właśnie dodatkowo zakażenie.
Po antybiotyku i suplementach się nam udało.
Mąż jeszcze nie był na ponownych badaniach ale wróciliśmy do starań więc niebawem będzie szedł.
Hejka 👋 Żylaki są, jednak jak i tu i w innym wątku dziewczyny odradzają zabieg bo wyniki nie są tragiczne (prawda to?) a zabieg wyklucza na dłużej i nie niesie pewności poprawy parametrów.
W lutym będę szedł na ponowne badania to zrobię posiew na bakterie.
Dziękuję za wskazówki i życzę powodzenia o trzymam kciuki, daj znać jak się poprawiło ♥️
-
Mati33 wrote:Czesc Kobiety (i mezczyzni!)
Lepkosc prawidlowa
Koncentrancja 39,6
Ruch postepowy! 19%
Ruch postepowy 30mln
Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam niemiecka klawiature
Mati ten rower w Twoim przypadku wcale nie jest takim dobrym pomysłem. Sam fakt, że wszystko tam gnieciesz i temperatura się podnosi, a to plemnikom nie służy ☺️ Mój ma żylaki powrózka nasiennego i lekarz zabronił jazdy na rowerze, jako aktywności fizycznej. PH 8,1 może sugerować jakąś infekcję, może warto byłoby zrobić jeszcze posiew nasienia.
Uwierz mi ludzie mają gorsze wyniki i im się udaje, głowa do góry, polecam zacząć się suplementować.
Jest dużo preparatów dla mężczyzn na wspomaganie spermatogenezy np. Profertil, Fertistim, Nucleox, Proxeed Plus, poczytaj i wybierz co dla Ciebie najlepsze ☺️💪🏼 2 lata starań o marzenia!
Ona 👱♀️
IO - wyleczona
AMH - 0,89 (do powtórzenia)
HSG 🆗
On 🧔🏻
ŻPN II/III
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew 🆗
Hormony 🆗
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Mati33 wrote:Czesc Dzien Dobry! Na poczatek Wesolych Swiat!
Dzisiaj bylem zrobic drugie wyniki z wlasnej czystej ciekawosci, dla sprawdzenia czy cokolwiek sie chociaz poprawia i idzie w dobra strone...
Oto co otrzymalem:
Objetosc: 2,90
pH: 8,4
Lepkosc: Zwiekszona.
Koncentrancja 42,43
Liczba plemnikow w ejakulacie: 123mln
Ruch postepowy 22%
Ruch postepowy 28mln
Ruch calkowity: 38%
Ruch calkowity: 62mln
Zywotnosc: 44%
Zywotnosc: 54mln
Plemniki prawidlowe: 3%
Plemniki prawidlowe: 3,69mln
Szczegolowo:
Ruch postepowy szybki A: 4,24%
Ruch postepowy wolny B: 18,5%
Ruch niepostepowy C: 15,5%
Brak ruchu: 62%
nieprawidlowe glowki 96% (zwiekszona wielkosc glowki 56%)
niepra. wstawki 57%
niepra. witki 34%
INDEKS TZI Teratozoospermii 2,03
Wydaje sie troche lepiej z Morfologia i ruchem postepowym, troche gorzej z lepkoscia, wyzsze pH. i ruchem calkowitym...
Ale co sadzicie? Idzie ku lepszemu?
Minelo dopiero od zmian i supli 1,5 miesiaca (pierwsze badanie na samym poczatku listopada), kolejne planuje zrobic pod koniec lutego. Jem orzechy, wcinam suple, nosze luzniejsze gatki...
Bylem tez u urologa no i jak wyzej stwierdzil w lewym jadrze zylaki, zalecil operacje...
ALE! Na poczatku grudnia naszym oczom z zona okazal sie pozytywny test ciazowy, jednak nic z tego nie ma, ginekolog potwierdzila brak ciazy i zona dostala tez wczesniej teraz okresu. Nie wiem czy to dobry znak czy jakikolwiek zeby to interpretowac i laczyc z moimi wynikami.. ale jakis plemnik mogl sie dostac do jej komorki ale to polaczenie nie przetrwalo...?
Pozdrawiam cieplo!
Pewnie biochemiczna ciąża.
Znak dobry, bo jednak można zajść w ciążę z takimi wynikami. Widzisz, my też mamy żylaki 2/3 stopnia i chyba na razie ich nie będziemy ruszać, bo dużo się naczytałam, jednym pomoże a drugim wcale nie 🫣
Dlatego zdecydowaliśmy, że na razie temat odkładamy, nie wykluczone, że kiedyś do tego dojdzie i mąż się podda operacji.💪🏼 2 lata starań o marzenia!
Ona 👱♀️
IO - wyleczona
AMH - 0,89 (do powtórzenia)
HSG 🆗
On 🧔🏻
ŻPN II/III
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %