Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Nula30 wrote:Lunka, gratuluję!!
Nie doczytałam,że się udało - przepraszam. Na pewno wszystko będzie super. Na kiedy masz termin?
Mam nadzieję,że niedługo też będę się mogła cieszyć.
Nie za długa szyjka
Termin w grudniu
Na pewno i Wam wkrótce się uda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 17:25
Nula30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja uważam ze teratozoospermia to żaden wyrok. Powiedzialabym ze jeśli jest jedyna przyczyna to praktycznie zawsze udaje się zajść w ciaze. Niestety często trzeba podejść za pomocą iui albo in vitro wiec problemem staje się gdy para odrzuca te metody. Ale prędzej czy później w ciaze udaje się zajść.
Natomiast u nas była ta fragmentacja dna. Nie wiem na ile wazna , bo np. gin z kliniki w ogole nie kazał badać i negował to badanie.
Natomiast gdy odbierałam badania meza tuz przed in vitro i wyszło mu 21% pan laborant powiedział ze to super wynik i większość mężczyzn którzy maja już dzieci nie maja lepszych wynikow.
Publikacje wskazują na to, ze plemnikom o podwyższonej fragm. ciężej zaplodnic kom jaj.
Natomiast wielu ginekologow to badanie odrzuca a moja klinika nie ma go w swojej ofercie (a to dobra prestiżowa klinika).
Natomiast przy wynikach meza, ilość ok 36ml, morfologia 7%, embriolog podczas in vitro (wzielismy opcje imsi, ale to już nie będę zaglebiac się) powiedział ze i tak nasienie jest takie sobie.
Komórki jajowe bardzo ładne, a nasienie takie sobie.
A maz miał i tak wady głowki chyba 95 % wiec i tak nie tak źle (głowka plemnka niesie informacje genetyczna, wady głowki to najgorsza opcja).Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 07:02
-
nick nieaktualny
-
Czara pamiętam i co lekarz to opinia. Wyniki badań sa często subietktywne.
Zaleza od choćby doświadczenia lekarza, ilu mężczyzn bada i ilu ma to badanie, jeśli statystycznie sporo ma taki wynik a w wywiadzie dziecko-wiadomo ze dla embriologa wynik jest ok.
Zalezy jakie wyszły problemy, oczywiście
mogą okazac się ważne a mogą okazac się łatwe do uregulowania
Ja przyznaje ze u nas tylko wyniki meza budziły niepokoj, tylko nasienia.
Poza tym i u mnie i u Niego lekarze nie mieli się czego czepic.
Choc przyznaje bez bicia ze hsg nie robiłam. -
nick nieaktualnyJa mam pozytywne ana2 (niestety nie wiem na ile maja wpływ na ciążę) oraz trombofilie. Chodzę od lekarza do lekarza i węszę...
Zawsze byłam okazem zdrowia, hormony idealne, okres jak w zegarku... Straciłam czujność i tylko mężem się zajmowałam.
Na najbliższej wizycie wspomnę doktorowi o hsg i inseminacji, nie chce już czekać, tak to się wszystko przeciąga. -
Od tych chorób jest reumatolog. Na pewno zleci dodatkowe badania w kierunku przeciwciał itd
Zajmie się Tobą i da leki.
Tak to jest że nasi mężowie rzadko kiedy sami się soba zajma w kierunku zdrowia. My dbamy o nich często zapominając o nas samych.
-
emm80 wrote:Co może być przyczyną?
Choroby obecne
Choroby przewlekłe
Leki brane kiedyś
Leki brane teraz
Mutacje genetyczne
Wadliwy kariotyp
zaburzenia hormonalne
zylaki powrózka nasiennego
Nieprawidłowosci w produkcji plemnikow tzw idiopatyczne, ciężko o konkretna przyczyne
Taka "uroda" od zawsze
-
Czara wrote:Ja mam pozytywne ana2 (niestety nie wiem na ile maja wpływ na ciążę) oraz trombofilie. Chodzę od lekarza do lekarza i węszę...
Zawsze byłam okazem zdrowia, hormony idealne, okres jak w zegarku... Straciłam czujność i tylko mężem się zajmowałam.
Na najbliższej wizycie wspomnę doktorowi o hsg i inseminacji, nie chce już czekać, tak to się wszystko przeciąga.
Czara, przy pozytywnych Ana często lekarze przepisują ecorton, a przy trombofilii i MTHFR Acard i Claxane.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
83xxx DZIĘKI OGROMNE!!!!!!! Ostatnio czytałam tylko o Invimedzie, że mają bezpłatne, a po Twoim poście weszłam na stronkę mojej kliniki i jest!!! Mężowi udało się zapisać, a że planował zrobić takie full wypas tym razem, to będzie je miał za 140zł zamiast 250
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Lunka gratulacje! Oby więcej takich pozytywnych info! My leczymy się w Gamecie( ty chyba też). Mieliśmy jedno iui, niestety zakończone poronieniem. Teraz lekarz namawia nas na ivf- isci. My mamy morfologię 3 proc. ruchliwość 20 proc, 116 mln. O tej fragmentacji nikt nam nie powiedział...Mamy podstawowe badania niezbedne do ivf, hsg miałam w tamtym roku. Co wnosza badania kariotypu i te fragmentacje, czy badanie mutacji do ivf?to bardziej info dla pacjenta, że jest nosicielem wadliwego genu czy może coś więcej to daje?5 lat starań,V-leiden,nietoler.pokarmowa, hsg,stymul.owu letrozolem,1*iui za granica,ciaża 11.2016,2 laparoskopie w ciaży z powodu bóli podbrzusza,poronienie zatrzymane w 8 tyg Gameta Rzgów- 08. 2017 rozpoczęcie ivf:), 3 histeroskopie,4 transfery nieudane, 04.2019 naturalna
-
Ja jestem z Bociana. I mam zs sobą również iui zakończona poronieniem wczesnej ciąży.
Co wnosi fragm ? Może odpowiadać za poronienie. Plemniki z fragm ponad 30 mówi się że nie mają zdolności do naturalnego zapłodnienia.
Ona mówi ile plemników jest realnie uszkodzonych.
Kariotypy sa dla nas po to żeby świadomie zdecydować się lub nie na ivf.
Wiesz czy Twój kariotyp jest ok.
Wielu lekarzy nie uznaje tego badania fragm. Nie wiem gdzie jest prawda i na ile ono jest ważne.
-
83xxx wrote:Dziewczyny - wysyłajcie swoich mężów, partnerów na bezpłatne badania nasienia - do końca czerwca w klinikach niepłodności.
dzięki serdeczne za cynk!
wrzesień 2017, teratozoospermia, lewy jajowód niedrożny, pierwsza IUI. -> SYN! 06.2018r.